Τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο το 2022
Στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες και θα περάσουν στην ιστορία.
Μία από τις πιο περίεργες και δύσκολες χρονιές για την σύγχρονη ανθρωπότητα οδεύει προς το τέλος της, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και την πανδημία του COVID να φαίνεται πως δεν έχει εξασθενήσει. Τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη για το 2022.
Πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας
Στις 24 Φεβρουαρίου2022, ύστερα από την εντολή του Πρόεδρου της Ρωσικής ΟμοσπονδίαςΒλαντίμιρ Πούτιν, τα ρωσικά στρατεύματα προελάυνουν εντός του ουκρανικού εδάφους, πιο συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος με διάγγελμα του ανακοίνωσε ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποστρατικωποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας. Λίγα λεπτά αργότερα, πύραυλοι και βομβαρδισμοί χτύπησαν τη πρωτεύουσα του Κιέβου. Την ίδια ημέρα η εισβολή ξεκίνησε σε πολλαπλά μέτωπα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε καθεστώς στρατιωτικού νόμου και ζήτησε να στρατολογηθούν όλοι οι άντρες-κάτοικοι της χώρας μεταξύ 18-60, που πλέον απαγορεύονταν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το διάστημα εκείνο ξεκίνησαν διαδηλώσεις κατά του πολέμου σε όλο τον κόσμο.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανταποκρίθηκε στην έκκληση των δυο ηγετών των ρωσόφωνων περιοχών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ για βοήθεια. Ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι «η υπεράσπιση των ανθρώπων που επί οκτώ χρόνια υφίστανται διωγμούς και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου» και ότι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη «όσοι διέπραξαν πολλαπλά εγκλήματα εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η εισβολή οδήγησε στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ήπειρο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με 6.7εκ. Ουκρανοί γκαταλείπουν τη χώρα και σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Ουκρανίας να εκτοπίζεται. Η ρωσική εισβολή προκάλεσε επίσης παγκόσμια επισιτική κρίση και ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά προκαλώντας μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των βασικών υλικών αγαθών αλλά και στο πετρέλαιο και στο αέριο παγκοσμίως.
Η εισβολή καταδικάστηκε διεθνώς από χώρες της Δύσης, πολλές χώρες του Δυτικού κόσμου ανακοίνωσαν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά τόσο την Ρωσία όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς και οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Η εμπόλεμη χώρα βγαίνει πρώτη στην Eurovision με όλο τον κόσμο να την στηρίζει. Στα μέσα Αυγούστου, αυξήθηκαν οι φόβοι για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για προβοκάτσια. Ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι σήμερα αφήνοντας πίσω αμέτρητες απώλιες, τραγικές καταστροφές και φτώχεια.
Η Βασίλισσα “έφυγε”
Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, Μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, απεβίωσε από φυσικά αίτια σε ηλικία 96 ετών, στις 15:10 της 8ης Σεπτεμβρίου 2022 στο Κάστρο Μπαλμόραλ. Η υγεία της Βασίλισσας είχε αρχίσει να χειροτερεύει από τον θάνατο του συζύγου της. Τον Οκτώβριο του 2021, άρχισε να χρησιμοποιεί μπαστούνι κατά τη διάρκεια δημόσιων εκδηλώσεων. Στις 6 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από το θάνατό της, η Βασίλισσα έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον και διόρισε τη Λιζ Τρας, ως νέα Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Κάστρο Μπαλμόραλ (όπου η βασίλισσα βρισκόταν σε διακοπές), σπάζοντας την παράδοση, αφού αυτό λάμβανε χώρα συνήθως στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. . Στις 7 Σεπτεμβρίου ήταν προγραμματισμένο να παραστεί σε διαδικτυακή συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την ορκωμοσία των νέων υπουργών της κυβέρνησης Τρας, αλλά ανακοινώθηκε ότι η συνεδρίαση αναβλήθηκε αφού οι γιατροί της συνέστησαν να ξεκουραστεί. Περίπου στις 12:30 (Ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) της 8ης Σεπτεμβρίου 2022, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι η Βασίλισσα βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση στο Κάστρο Μπαλμόραλ. Τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας μαζί με τις νύφες της, καθώς και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι, ταξίδεψαν στο Μπαλμόραλ. Ο επίσημος λογαριασμός της βασιλικής οικογένειας στο Twitter ανακοίνωσε τον θάνατό της σε ένα tweet με Bρετανική ώρα 18:30 BST. Η Βασίλισσα πέθανε έχοντας στο πλευρό της δύο από τα παιδιά της, τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα. Μετά το θάνατο της Βασίλισσας, ο μεγαλύτερος γιος της Κάρολος, πρίγκιπας της Ουαλίας, ανέβηκε στο θρόνο ως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και δεκατεσσάρων άλλων βασιλείων της Κοινοπολιτείας. Το φέρετρο της ταξίδεψε για περίπου μία εβδομάδα σε διάφορες περιοχές της κοινοπολιτείας για να το προσκινήσουν και να πουν το τελευταίο αντίο οι πολίτες.
Στις 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Κρατική Κηδεία η οποία αποτελείτο από τρεις νεκρικές πομπές. Η διαδρομή της πρώτης ήταν από το Ουεστμίνστερ Χωλ προς το Αββαείο του Ουέστμινστερ. Τη σορό μετέφερε κιλλίβαντας τον οποίο έσυραν 142 ναύτες του Βασιλικού Ναυτικού, συνεχίζοντας την παράδοση από την κηδεία της Βασίλισσας Βικτωρίας το 1901. Την πομπή ακολούθησαν τα παιδιά της Βασίλισσας, μέλη της βασιλικής οικογένειας και του βασιλικού προσωπικού. Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα στο Αββαείο παρουσία 2.000 ατόμων. Στο πέρας της ακολουθίας το φέρετρο βυθίστηκε στην Βασιλική Κρύπτη αφ’ ότου αφαιρέθηκαν από το πάνω μέρος του φέρετρου το στέμμα, η ράβδος και η σφαίρα που αποτελούν τα Βασιλικά Σύμβολα. Η τελετή της ταφής έγινε το βράδυ στο Επιμνημόσυνο Παρεκκλήσι Γεωργίου ΣΤ΄ σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ο τάφος της Ελισάβετ Β΄ βρίσκεται μαζί με εκείνους των γονιών της, της αδελφής της και του συζύγου της.
Διαδηλώσεις στο Ιράν για το θάνατο της Μάχσα Αμίνι
Μια σειρά διαδηλώσεων ξεκίνησαν στο Ιράν στις 14 Σεπτεμβρίου του 2022, μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι η οποία φέρεται να ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα από την λεγόμενη «Αστυνομία Ηθών» του Ιράν, επειδή φορούσε την χιτζάμπ με λάθος τρόπο. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις πόλεις Σακέζ, Σαναντάζ, Ντιβανταρέ, Μπανέ και Μπιζάρ στην επαρχία Κουρδιστάν και αργότερα εξαπλώθηκαν σε άλλες περιοχές του Ιράν. Ως απάντηση σε αυτές τις διαδηλώσεις, στις 19 Σεπτεμβρίου η ιρανική κυβέρνηση εφάρμοσε περιφερειακούς τερματισμούς της πρόσβασης στο Διαδίκτυο . Καθώς οι διαμαρτυρίες αυξάνονταν, επιβλήθηκε εκτεταμένο μπλακάουτ στο Διαδίκτυο μαζί με πανεθνικούς περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights, ως τις 17 Οκτωβρίου 2022 τουλάχιστον 215 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής παρέμβασης στις διαδηλώσεις, με δακρυγόνα και σφαίρες, καθιστώντας τις διαδηλώσεις τις πιο θανατηφόρες από τις διαδηλώσεις του 2019–2020 που είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 1.500 θανάτους. Στο Σάρι, οι γυναίκες έκαψαν τα χιτζάμπ με το πλήθος να τους επευφημεί. Διαδηλωτές σε διάφορες πόλεις του κόσμου συγκεντρώθηκαν και καταδίκασαν τα εγκλήματα της ισλαμικής κυβέρνησης κατά των γυναικών στο Ιράν, οι γυναίκες έκοψαν τα μαλλιά τους ως ένδειξη γενεότητας και συμπαράστασης.Δεκάδες αντιδράσεις έχουν υπάρξει για τον τρόπο που μεταχειρίστηκε η Αστυνομία τους διαδηλωτές. Ιρανικές και διεθνείς ομάδες και ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταγγείλει την αδικαιολόγητη βιαιότητα με την οποία μεταχειρίζονται τα όργανα καταστολής τους διαδηλωτές. Το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Αστυνομίας Ηθών καθώς και επτά ανώτερων ηγετών των διαφόρων οργανισμών ασφαλείας του Ιράν.
Qatargate
Από τον Ιούλιο του 2022 το Κεντρικό Γραφείο για την Καταστολή της Διαφθοράς και μονάδα της Βελγικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, είχαν αρχίσει να συλλέγουν στοιχεία για παράνομες δραστηριότητες, μελών και συμβούλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίως παρακολουθώντας τις κινήσεις κορυφαίων στελεχών της ΜΚΟ “Fight Impunity”. Ενεργώντας στο πλαίσιο της έρευνας, στις 9 Δεκεμβρίου 2022, η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε 16 επιδρομές σε 14 διαφορετικές διευθύνσεις στις Βρυξέλλες και προχώρησε σε οκτώ συλλήψεις σε όλο το Βέλγιο. Ερευνήθηκαν σπίτια και γραφεία υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων και μερικών γραφείων εντός των κτιρίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά. Στον ελληνικό και διεθνή τύπο, ονομάστηκε υπόθεση διαπλοκής και διαφθοράς μεταξύ μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κυβερνητικών αξιωματούχων του Κατάρ.
Μετά την έφοδο στο σπίτι της Καϊλή, στο οποίο βρέθηκαν 150.000 ευρώ, συνελήφθη και ο πατέρας της, την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από τη χώρα, ενημερωμένος ήδη για τις εφόδους της Αστυνομίας. Οι αρχές κατέσχεσαν τη βαλίτσα του, στην οποία βρέθηκαν «πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ». Παράλληλα, έφοδοι έγιναν στο σπίτι και το γραφείο του Αντόνιο Πάντσερι, Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή. Η αστυνομία ανακάλυψε και κατέσχεσε πάνω από 600.000 ευρώ σε μετρητά στο χρηματοκιβώτιο του.Την ίδια στιγμή, οι ερευνητές έκαναν έφοδο στα γραφεία της διεθνούς ΜΚΟ Fight Impunity, μιας οργάνωσης που δημιουργήθηκε για να προωθήσει «την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη διεθνή δικαιοσύνη, της οποίας ο Παντσέρι είναι ο πρόεδρος.
Μετά την ολοκλήρωση των εφόδων στις Βρυξέλλες, η αστυνομία συνέλαβε την Εύα Καϊλή, τον Αντόνιο Πάντσερι, τον Φρανσίσκο Τζιόρτζι (σύντροφο της Καϊλή), τον Αλέξανδρο Καϊλή (πατέρα της Καϊλή), τον Λούκα Βισεντίνι, γενικό γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και μια βοηθό της Ιταλίδας ευρωβουλευτή Αλεσάντρας Μορέτι. Στις 12 Δεκεμβρίου 2022 η «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες» δέσμευσε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Καϊλή, του συντρόφου της και των στενών μελών της οικογένειας της, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να αποκτήθηκαν από παράνομες δραστηριότητες. Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκλήθηκε για πρώτη φορά μετά το σκάνδαλο, στις 13 Δεκεμβρίου 2022 (Στρασβούργο, Γαλλία), τα γραφεία του ευρωβουλευτή Πιέτρο Μπαρτόλο και του κοινοβουλευτικού αξιωματούχου Μισέλ Ριέ σφραγίστηκαν από τους ανακριτές. Οι έρευνες συνεχίζονται.
Ιταλία: Εκλογή Μελόνι
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, διεξήχθησαν πρόωρες γενικές εκλογές, στην Ιταλία. Νικητής αναδείχθηκε η δεξιά συμμαχία, που κατέκτησε την αυτοδυναμία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα το ακροδεξιό και με φασιστικές ρίζες κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», βγήκε πρώτο συγκεντρώνοντας το 25% των ψήφων. Η ηγέτιδα του κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι, είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.
Το κυβερνών κόμμα “Αδέλφια της Ιταλίας”είναι ένα ριζοσπαστικά δεξιό πολιτικό κόμμα στην Ιταλία. Έχει χαρακτηριστεί από μέσα ενημέρωσης ως ακροδεξιό.Το όνομα του κόμματος προέρχεται από την αρχή του ιταλικού Εθνικού Ύμνου. Δημιουργήθηκε από τη διάσπαση του Λαού της Ελευθερίας τον Δεκέμβριο του 2012, είναι ο κύριος κληρονόμος της ιταλικής ακροδεξιάς που εκφράστηκε πρώτα από το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (1946-1995) και την Εθνική Συμμαχία (1995-2009) κατόπιν, το κόμμα ιδρύθηκε το 1946 από πρώην οπαδούς του Ιταλού φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Η Τζόρτζια Μελόνι χαρακτηρίζεται ως δεξιά λαϊκίστρια και εθνικίστρια, ενώ οι πολιτικές της θέσεις έχουν χαρακτηριστεί ακροδεξιές, τις οποίες η ίδια απορρίπτει. Περιγράφει τον εαυτό της ως καθολική χριστιανή και συντηρητική και ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τον «Θεό, την πατρίδα και την οικογένεια». Είναι αντίθετη στην άμβλωση, την ευθανασία, τους γάμους ομοφυλόφιλων και την ανατροφή των ΛΟΑΤ. Η Μελόνι υποστηρίζει έναν ναυτικό αποκλεισμό για να σταματήσει η μετανάστευση και έχει κατηγορηθεί για ξενοφοβία και ισλαμοφοβία. έχει κατηγορήσει τη νεοαποικιοκρατία ως αιτία πίσω από την ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση. Η Μελόνι έχει εκφράσει αμφιλεγόμενες απόψεις, όπως να επαινούσε τον Μουσολίνι όταν ήταν 19 ετών.
Δολοφονία του Σίνζο Άμπε
Στις 8 Ιουλίου 2022, ο Σίνζο Άμπε, πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και εν ενεργεία μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δολοφονήθηκε την ώρα που μιλούσε σε πολιτική εκδήλωση έξω από τον σταθμό Γιαμάτο-Σαϊντάι-τζι στην πόλη Νάρα της Ιαπωνίας, ενώ προλόγιζε προεκλογική ομιλία ενός υποψηφίου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο Άμπε πυροβολήθηκε από πίσω σε κοντινή απόσταση με ηλεκτρικό πυροβόλο όπλο. Αμέσως μεταφέρθηκε με ιατρικό ελικόπτερο στο Ιατρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νάρα, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Αποτελεί τον πρώτο πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας που δολοφονείται μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διέκοψαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες μετά τη δολοφονία του. Η δολοφονία του Άμπε προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στην Ιαπωνία και σε όλο το κόσμο, καθώς οι επιθέσεις με όπλα είναι σπανιότατες, λόγω της αυστηρότητας της σχετικής νομοθεσίας. Ο Τετσούια Γιαμαγκάμι, ένας 41χρονος άνδρας από την πόλη Νάρα και μέλος της Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας από το 2002 έως το 2005, συνελήφθη από την Αστυνομία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Νάρα ως ύποπτος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Νάρα Γουέστ. Εμφανίζοντας ήρεμη συμπεριφορά, δεν έκανε καμία προσπάθεια διαφυγής. Ο Γιαμαγκάμι δεν είχε προηγούμενο ποινικό μητρώο
Την Κυριακή 24 Απριλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν επανεκλέγεται στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας με ποσοστό που αγγίζει το 58,2%, η Μαρίν Λεπέν αποσπά ποσοστό 41,8% των ψήφων. Ο Εμανουέλ Μακρόν «χρίζεται» ο δεύτερος πρόεδρος της Γαλλίας που εξασφαλίζει την επανεκλογή του μετά τον Ζακ Σιράκ, το 2002, σε μία ακόμη αναμέτρηση απέναντι στην Άκρα Δεξιά -η οποία εντούτοις αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά στα οποία έχει ανέλθει έως σήμερα σε προεδρικές εκλογές. Η Λεπέν και η Εθνική Συσπείρωση τάσσονται υπέρ μιας σκληρής γραμμής απέναντι στη μετανάστευση, θεωρώντας ότι η πολυπολιτισμικότητα έχει αποτύχει και υποστηρίζοντας τον «αποϊσλαμισμό» της γαλλικής κοινωνίας. Η Λε Πεν έχει ζητήσει ποσόστωση στον αριθμό των νόμιμων μεταναστών, ενώ είναι υπέρ της κατάργησης της νομοθεσίας που επιτρέπει στους παράνομους μετανάστες να νομιμοποιούνται και να λαμβάνουν ειδικά επιδόματα.[Μετά την έναρξη της «Αραβικής Άνοιξης» και της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης, η Λε Πεν κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να αποσυρθεί από τον Ζώνη Σένγκεν και να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους. Αντιτίθεται στην τελετουργική σφαγή των ζώων (χαλάλ) και στην περιτομή των ανδρών.
Μετά την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη χώρα. Δρόμοι έχουν αποκλειστεί απο διαδηλωτές, ενώ η λειτουργία του αεροδρομίου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Περού, την Αρεκίπα, έχει ανασταλεί. Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις πτήσεις εκεί και προς το Κούσκο, την τουριστική πρωτεύουσα του Περού. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο σε φτωχές περιοχές στο νότιο Περού και τώρα έχουν εξαπλωθεί στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της χώρας εν μέσω εκτεταμένων επεισοδίων, στη διάρκεια των οποίων αστυνομικά τμήματα, περιφερειακές εισαγγελίες και εφορίες πυρπολήθηκαν. Τουλάχιστον επτά διαδηλωτές -ανάμεσά τους πέντε έφηβοι- έχουν χάσει τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά, εκ των οποίων οι έξι από τη νότια πόλη Ανταχουάια, η οποία έγινε επίκέντρο των διαδηλώσεων. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.
Ο Μέσι και η παρέα του στο πάνθεον
36 χρόνια αναμονής ήταν πολλά. Και ήταν μάλλον γραφτό η Εθνική Αργεντινής με έναν ηγέτη εντός αγωνιστικού χώρου, τον Λιονέλ Μέσι, να ζήσει ανάλογες στιγμές με εκείνες που είχε χαρίσει στη χώρα ο Ντιέγκο Μαραντόνα στο παρελθόν. Το (πολυσυζητημένο) Μουντιάλ του Κατάρ είχε την πρωτοτυπία του να διεξαχθεί μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου και όχι το καλοκαίρι όπως είχαμε συνηθίσει. Η ήττα της Αργεντινής από τη Σαουδική Αραβία στην πρεμιέρα σόκαρε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Η εντυπωσιακή εκκίνηση άλλων διεκδικητών του τίτλου με τα πολλά γκολ που πέτυχαν στα παιχνίδια τους, έκανε σχεδόν τους πάντες να αρχίσουν να μιλάνε για την «κατάρα» του Μέσι να μην πάρει το τρόπαιο των τροπαίων, αυτό που έλειπε από τη συλλογή του. Οι Αργεντινοί αποφάσισαν να τους διαψεύσουν όλους. Ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο που βρέθηκε στο δρόμο τους για να βρεθούν στον τελικό με αντίπαλο τη Γαλλία. Μέχρι το 80′ όλοι μιλούσαν για έναν από τους πιο αδιάφορους τελικούς παγκοσμίου πρωταθλήματος, καθώς η Αργεντινή είχε κυριαρχήσει, η Γαλλία δεν μπορούσε να αντιδράσει και το 2-0 έδινε ξεκάθαρο προβάδισμα. Όμως ο… θεός του ποδοσφαίρου και ο Μπαπέ είχαν διαφορετική άποψη. Μέσα σε δύο λεπτά η Γαλλία ισοφαρίζει και το ματς γίνεται ροντέο και πάει στην παράταση. Η Αργεντινή παίρνει ξανά προβάδισμα, όμως και πάλι οι «τρικολόρ» έχουν τη λύση. Ο τελικός των τελικών θα κρινόταν στα πέναλτι. Οι Αργεντινοί ήταν ψύχραιμοι. Ο Μέσι «επιστράτευσε» ακόμα και τον Ντιέγκο Μαραντόνα ζητώντας τη βοήθειά του από τον ουρανό. Η «Αλμπισελέστε» τα κατάφερε. Ανέβηκε ξανά στην κορυφή του κόσμου. Λίγες ημέρες μετά η χώρα «βούλιαξε» για να υποδεχτεί τους ήρωες της. Ένα Μουντιάλ που θα μπορούσε να περάσει στη μνήμη όλων ως ένα από τα καλύτερα των εποχών, δυστυχώς επισκιάστηκε από τα όσα είχαν προηγηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τις αναρίθμητες ανθρώπινες απώλειες εργατών, από τις άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας τους, από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι σίγουρο ότι το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Κατάρ θα απασχολήσει τους ιστορικούς του μέλλοντος και για αγωνιστικούς και για εξωαγωνιστικούς λόγους. Έως τότε, ραντεβού το 2026, σε Καναδά, Μεξικό, ΗΠΑ. Χωρίς ακόμα να ξέρουμε πώς θα διεξαχθεί η τελική φάση, μιας και οι ομάδες που θα συμμετέχουν αυξάνονται.
Δίκη Ντεπ – Χερντ: Δικαίωση για τον Τζόνι Ντεπ
Nικητής βγήκε στη δικαστική διαμάχη με την Άμπερ Χερντ, ο Τζόνι Ντεπ. Οι ένορκοι δεν θεώρησαν επαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία, που προσκόμισε η ηθοποιός στο δικαστήριο, αλλά ούτε και… πείστηκαν από τις «ερμηνείες» της στο εδώλιο. Η απόφασή τους, χαρακτηρίζει «ψευδείς όλους τους ισχυρισμούς της Άμπερ Χερντ». Υπενθυμίζεται πως ο ηθοποιός κατέθεσε μήνυση εναντίον της πρώην συζύγου του, για συκοφαντική δυσφήμιση σε άρθρο της στη Washington Post. H Άμπερ Χερντ τον κατηγορούσε για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, κατά τη διάρκεια του 15μηνου γάμου τους. Ο Τζόνι Ντεπ τη μήνυσε για τους ισχυρισμούς της, απαιτώντας αποζημίωση 50 εκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια, εκείνη υπέβαλε αγωγή εναντίον του για 100 εκατομμύρια δολάρια.
Όσκαρ: Το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ
Watch: Will Smith slapped Chris Rock onstage at the Oscars after taking offense to a joke he told about Smith’s wife, Jada Pinkett-Smith https://t.co/Or2veMdKpb pic.twitter.com/Ed7XmDDsvU
— TIME (@TIME) March 28, 2022
Ο δημοφιλής ηθοποιός Γουίλ Σμιθ έλαβε Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο φιλμ «Η μέθοδος Γουίλιαμς», ωστόσο, η συμπεριφορά του επισκίασε τη διάκριση με τον ηθοποιό να απολογείται με δάκρυα στα μάτια.Όλα συνέβησαν όταν ο Κρις Ροκ που παρουσίαζε εκείνη τη στιγμή μια κατηγορία των Όσκαρ έκανε ένα αστείο για την Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, σύζυγο του Γουίλ Σμιθ, επειδή ξύρισε τον κεφάλι της. Συγκεκριμένα είπε «Τζάντα σ’αγαπώ, το ”G.I. Jane 2” σε περιμένει», αναφερόμενος στην ταινία για την οποία η Ντέμι Μουρ είχε ξυρίσει το κεφάλι της το 1997. Το αστείο όμως προκάλεσε την οργή του Γουίλ Σμιθ ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή και του έριξε χαστούκι. Επιστέφοντας στη θέση του ακούγεται να λέει «μην ξαναπιάσεις την γυναίκα μου στο στόμα σου». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τζέιντα Πίνκερ Σμιθ πάσχει από αλωπεκία.