Featured

Τέλος εποχής για τις φτελιές της Τσιμισκή

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό συμβούλιο.

Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
τέλος-εποχής-για-τις-φτελιές-της-τσιμι-537188
Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

Στην κοπή και απομάκρυνση επικίνδυνων δέντρων στην οδό Τσιμισκή προχωρά η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σωκράτη Δημητριάδη, πρόκειται για δέντρα που έχουν προσβληθεί από ζωύφιο και είναι πολύ επικίνδυνα, ένα πρόβλημα που εμφανίζεται και στην οδό Σβώλου. Στη θέση τους θα μπουν κελτίδες, ένα δέντρο που δεν προσβάλλεται από το συγκεκριμένο έντομο, όπως προέκυψε από έρευνα της αντιδημαρχίας, «παρέχει πολύ σκιά και θα μπουν άμεσα για να μπορούν να αναπτυχθούν, όσο πιο γρήγορα τόσα καλύτερα», εξηγεί στην Parallaxi ο κ. Δημητριάδης. Πρόκειται για εργασίες που θα πραγματοποιηθούν μέσω εργολαβίας της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος λόγω του μεγάλου όγκου των δέντρων.

Αναφερόμενος στην κοπή δέντρων στην οδό Αγγελάκη πριν λίγο καιρό, τόνισε ότι από τις 18 λεύκες που έκοψε ο δήμος οι 3 θα έπεφταν μόνες τους, καθώς ήταν εντελώς κούφιες. Ήταν δέντρα μεγαλύτερα των 50 ετών, ενώ σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη οι λεύκες προσβάλλονται πολύ εύκολα από μύκητες και έχουν ένα όριο χρονικό ζωής, που δεν έχουν για παράδειγμα δέντρα όπως τα πλατάνια. Λεύκες υπάρχουν και στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και σύντομα θα εξεταστεί η τρέχουσα κατάστασή τους από τον δήμο, ώστε αν κριθεί απαραίτητο να αφαιρεθούν και από εκεί δέντρα.

Σχετικά με την οδό Σβώλου τώρα και εκεί το ζωύφιο, έχει «χτυπήσει» κάποια δέντρα, δημιουργώντας εσωτερικές σήψεις και κουφάλες, τα οποία θα κοπούν και θα αντικατασταθούν επίσης στο προσεχές διάστημα. «Εννοείται ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται τα τελευταία 4 χρόνια για να μπορέσουμε να μειώσουμε την ένταση του φαινομένου αυτού, της προσβολής δηλαδή των δέντρων από το συγκεκριμένο ζωύφιο», δήλωσε ο Σωκράτης Δημητριάδης. Πρόσθεσε δε, ότι η επιχείρηση πηγαίνει πολύ καλά και ένα μεγάλο μέρος των δέντρων θα σωθεί. Υπάρχει ήδη μια πρώτη αξιολόγηση για τα δέντρα της οδού Σβώλου, όμως ακόμα δεν έχει βγει η εισήγηση.

«Με το που βγει η απόφαση για την Τσιμισκή θα αρχίσουν άμεσα οι εργασίες αποξήλωσης των προβληματικών δέντρων και η διαδικασία τοποθέτησης νέων», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό συμβούλιο, όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Θα μείνει τίποτε όρθιο και ωραίο σε αυτή την πόλη;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα