Top

Θεσσαλονίκη: Νέες εικόνες ντροπής στον προαύλιο χώρο του Ναού Tης Tου Θεού Σοφίας

Μνημείο της UNESCO και χώρος λατρείας, συνεχίζει να λειτουργεί σαν υπαίθριο πάρκινγκ υπό την ανοχή πολλών.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-νέες-εικόνες-ντροπής-στο-894847
Parallaxi

Οι εικόνες ντροπής συνεχίζονται στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ένα μνημείο της UNESCO, ένας χώρος λατρείας, έχει μετατραπεί υπό την ανοχή όλων των τοπικών φορέων σε χώρος πάρκινγκ.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που δημοσιεύει σήμερα το «Σωματείο Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης» μέσω της σελίδας του στο Facebook.

Σε αυτές απεικονίζονται ΙΧ, αλλά και επαγγελματικά οχήματα, το ένα μάλιστα παρακείμενης επιχείρησης, να είναι παρκαρισμένα στο χώρο.

Πριν από λίγες ημέρες, η Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, με επιστολή της προς την ΓΑΔΘ, την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, αναφέρεται στο θέμα ξεκαθαρίζοντας ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4858/2021 “Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας  για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς” και συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς μέριμνας από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη, προστασία και προβολή των μνημείων της κάθε περιοχής, ειδικότερα για την Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης ισχύουν τα εξής:

  • Ο ναός της Αγ. Σοφίας αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο ενταγμένο στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με την υπ.αρ. 15813/19-12-1961 Υ.Α. (ΦΕΚ 36/Β/3-2-1962)
  • Ο περιβάλλων χώρος του συνιστά κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, οριοθετημένο με την υπ.αρ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/ Φ34/47276/2881/22-8-2003 ΥΑ, (ΦΕΚ 1348/Β/19-9- 2003) εντός του οποίου διατηρούνται ορατά τα ερείπια της προγενέστερης πεντάκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, του 6ου αι.
  • Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, έχει μεριμνήσει για την ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, έργο για την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου και την ενεργειακή αναβάθμιση του ναού της Αγίας Σοφίας, μεταξύ και άλλων μνημείων της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, κάνει έκκληση προς την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης -δια του αρμόδιου για την περιοχή Αστυνομικού Τμήματος- να συνδράμουν και να μεριμνήσουν από πλευράς αρμοδιοτήτων τους για τη συμβατή χρήση του περιβάλλοντος χώρου του ναού της Αγίας Σοφίας, προκειμένου αυτός να συμβάλει στην κατά προορισμό χρήση του μνημείου και την ορθή προβολή αυτού καθώς αποτελεί αναπόσπαστο και ζωτικό χώρο του.

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα