Τι λένε οι ειδικοί για τον εμβολιασμό και τα αυτοάνοσα νοσήματα;
Πόσο πιθανό είναι το σενάριο του ολικού lockdown στη Θεσσαλονίκη;
Τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας σχολίασαν οι ειδικοί μιλώντας στο Mega. Τι ισχύει με τα αυτοάνοσα νοσήματα και τον εμβολιασμό; Πόσο πιθανό είναι το σενάριο της διπλής μάσκας; Τι έδειξαν οι πρώτες εικόνες από την Αττική που βρίσκεται σε ολικό lockdown;
Εξαδάκτυλος στο MEGA: Δεν υπάρχει αντένδειξη για για τον εμβολιασμό των ανθρώπων που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και τη Ράνια Τζίμα μίλησε ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακού, σύμφωνα με τις οποίες η παράλυση στα κάτω άκρα που εμφάνισε 40χρονη νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου συνιστά παρενέργεια του εμβολιασμού της.
Σχολιάζοντας σχετικά ο κύριος Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι: «θα πρέπει να περιμένουμε τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που θα μιλήσουν με στοιχεία και θα δούμε αν είναι το 1 στα 500 χιλιάδες σπάνιας περίπτωσης που έχουμε υπεραντίδραση στο εμβόλιο ή κάτι διαφορετικό. Η χρησιμότητα του εμβολίου είναι δεδομένη και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι περιστατικά που παρουσιάζονται γύρω από τον εμβολιασμό σχετίζονται με αυτόν».
«Δεν υπάρχει αντένδειξη για τον εμβολιασμό των ανθρώπων που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα, θα πρέπει μαζί με τον γιατρό τους που γνωρίζει την κατάσταση της υγείας τους, θα πρέπει να εμβολιαστούν κι αυτοί όταν έρθει η σειρά τους», διευκρίνισε.
Αναφορικά στην χρήση διπλής μάσκας τόνισε: «Το πρώτο αναγκαίο μέτρο είναι να γίνεται σωστή χρήση της μάσκας και να είναι η μάσκα επαρκής. Πρέπει να προσέχει και το πώς πλένει, σιδερώνει την υφασμάτινη μάσκα. Να κάνουμε αυτά τα απλούστερα πράγματα και μετά θα δούμε αν θα πάμε σε μια σύσταση για διπλή μάσκα ή άλλου τύπου μάσκα». Και στάθηκε στον τρόπο που χρησιμοποιεί κανείς την προστατευτική μάσκα, ειδικά στην περίπτωση που είναι υφασμάτινη.
Ερωτηθείς για την διάρκεια του γενικευμένου lockdown στην Αττική ανέφερε:«Ενδεχομένως να χρειαστεί μια παράταση, αλλά είναι σημαντικό να δούμε στο αρχικό διάστημα τους αριθμούς να τιθασεύονται. Στο lockdown του Νοεμβρίου που είχε χρονική καθυστέρηση, από τις 16/11 που έφτασε στο επίπεδο που είναι τα μέτρα σήμερα στις 14/12 είχαμε την πρώτη χαλάρωση των μέτρω. Η έγκαιρη απόφαση για το lockdown θα φέρει ταχύτερα αποτελέσματα και θα αποδειχθεί οικονομικότερο σε χρήμα, απώλειες και χρόνο».
Λινού: Ο πόλεμος παίζεται στα κέντρα υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Στο LINE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε η κυρία Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Το Πάσχα είναι μετά από 3 μήνες, αν συνεχίσουν οι εμβολιασμοί και πάρουμε και μέτρα, θα βελτιωθεί και ο καιρός να μπορεί ο κόσμος να βγαίνει στο ύπαιθρο θα βελτιωθούν και τα πράγματα», ανέφερε η κυρία Λινού ερωτηθείσα για το αν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε Πάσχα με μεγαλύτερες ελευθερίες.
«Ο πόλεμος παίζεται στα κέντρα υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η πλεινότητα των θετικών παραμένει σπίτι τους και πρέπει να παρακολουθούνται εξ’ αποστάσεως. Το κάθε κρούσμα πρέπει να απομονώνεται», τόνισε.
Σχετικά με τα δεδομένα που αναμένονται την προσεχή εβδομάδα, η καθηγήτρια σημείωσε: «Περιμένουμε αύξηση στις εισαγωγές και πιθανότατα αύξηση στις εντατικές. Νομίζω ότι είναι πολλά, κι αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι έστειλαν δείγματα για αλληλούχιση και τα μισά κρούσματα φαινεται να είναι το βρετανικό στέλεχος. Τείνει να κυριαρχήσει. Χρειάζεται κάθε δυνατή προσπάθεια να σταματήσει η μετάδοση. Χρειάζονται σημαντικότερα μέτρα τουλάχιστον στην παρακολούθηση της κατάστασης στα σχολεία και στα ΜΜΜ».
Χάρτης κρουσμάτων: Στα ύψη η Αττική – Μικρή αύξηση στη Θεσσαλονίκη
Τι είπε ο Βασιλακόπουλος για το σύνδρομο Guillain-Barré και τον κορωνοϊό
Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο νοσοκομείο της Κέρκυρας νοσηλεύεται μια 40χρονη νοσηλεύτρια η οποία μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου που έκανε παρουσίασε κόπωση και παρέλυσαν τα κάτω άκρα της.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η γυναίκα που είναι μητέρα, παρουσίασε το σύνδρομο Guillain-Barré. Οι γιατροί που εξετάζουν τη γυναίκα δεν είναι ακόμα σε θέση να πουν εάν το σύνδρομο που παρουσίασε συνδέεται με το εμβόλιο, κάτι που έκανε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός.
Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε έκπληκτος από τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ. «Αν ενθυμούμαι είναι ένας νοσηλευτής, θέλω να του πω ότι δεν έχει το επιστημονικό υπόβαθρο να κρίνει αν το σύνδρομο Guillain-Barré, το σύμπτωμα που παρουσίασε η νοσηλεύτρια, οφείλεται στο συγκεκριμένο εμβόλιο. Όσα λέει είναι αχαρακτήριστικα, κι απαράδεκτα», τόνισε αρχικά.
«Σε όλο τον κόσμο ως σήμερα έχουν γίνει 150 εκατ. εμβόλια. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αυτή η επιπλοκή. Ο ΕΟΔΥ των ΗΠΑ έχει επίσημη οδηγία ότι όσοι έχουν περάσει Guillain-Barré στο παρελθόν, οφείλουν να εμβολιαστούν, γιατί αν κολλήσουν κορωνοϊό έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν Guillain-Barré», διευκρίνισε.
«Πριν φτάσουμε να συνδέσουμε αιτιολογικά ένα γεγονός που παρατηρήθηκε χρονολογικά, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος όλων των πιθανών λοιμώξεων που μπορεί να είχε, ακόμα και αυτόν που ήταν υποκλινικές και δεν τις κατάλαβε. Πρέπει να γίνει πλήρης εργαστηριακός έλεγχος. Αν συμβαίνει αυτή η επιπλοκή θα έχουμε την πρώτη περιγραφή στον κόσμο αυτή της επιπλοκής μετά από 150 εκατ. δόσεις», πρόσθεσε.
«Το Guillain-Barré εμφανίζεται ανά δύο περιστατικά στις 100.000. Αυτοί που έχουν κορωνοϊό, με βάση εργασία που έχει γίνει, έχει 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθει Guillain-Barré», υπογράμμισε.
Μείωση του ιικού φορτίου περιμένουν οι ειδικοί με το lockdown στην Αττική
Σε καθεστώς «σκληρού» lockdown τέθηκε από τις 06:00 το πρωί η περιοχή της Αττικής, μετά την αξιολόγηση της κατάστασης από τους λοιμωξιολόγους και τις αποφάσεις που έλαβε εκτάκτως η κυβέρνηση, ώστε να αναχαιτιστεί η έξαρση της διασποράς που παρατηρείται στην πρωτεύουσα και τα προάστιά της.
Η απόφαση για τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα βασίστηκε σε δύο δεδομένα: την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, όπου οι δομές υγείας σταδιακά γεμίζουν, και τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του.
Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, σημείωσε το ιικό φορτίο στην πρωτεύουσα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση.
«Αυτό που περιμένουμε είναι η εικόνα που είχαμε τον Νοέμβριο, με το που έγινε το lockdown μέσα σε 6 – 7 ημέρες είχαμε δει μια μείωση της διασποράς περίπου 70%. Αυτό θα θάλαμε να δούμε και αυτήν τη φορά».
Ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε ωστόσο πως η αύξηση στα κρούσματα θα συνεχίσει να υπάρχει, η οποία θα οδηγήσει και σε αύξηση των νοσηλειών.
«Η αποκλιμάκωση θα έρθει μετά από 15 – 20 μέρες», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι επόμενες 10 μέρες της καραντίνας είναι κρίσιμες.
Σκέψεις για διπλές μάσκες και παράταση lockdown από τους ειδικούς
Προς αυστηρό lockdown Αχαΐα, Ρέθυμνο, Εύβοια – Τα σενάρια για Θεσσαλονίκη
Τέσσερις είναι οι περιοχές που απασχολούν ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους, η Αχαία, η Εύβοια, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη.
Αύριο πρόκειται να ξεκινήσει η συνεδρίαση τους από τις 10.00 το πρωί.
Φαίνεται πως πάμε για αυστηρό lockdown σε όλη την Αχαΐα, στην Π.Ε Ρεθύμνου. Είναι οι δύο περιοχές που μπήκαν χτες από τους επιδημιολόγους σε βαθύ κόκκινο.
Ωστόσο φαίνεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Εύβοια. Έχει αρχίσει να καταγράφει πολλά κρούσματα σε πολλές περιοχές και αν επιβαρυνθεί η κατάσταση αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αττικής σε περίπτωση που χρειαστούν νοσηλεία.
Αναφορικά με την Θεσσαλονίκη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους λοιμωξιολόγους επιδημιολογικά δεν είναι τόσο επιβαρυμένη. Η κατάσταση δεν είναι τόσο δύσκολη και υπάρχουν δύο τάσεις.
Η μία είναι υπέρ αυστηρών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα. Η άλλη είναι ότι πρέπει να περιμένουμε.
Κομβικό ρόλο ενδεχομένως να παίξουν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας στους λοιμωξιολόγους για την κατάσταση στο σύστημα υγείας στην συμπρωτεύουσα και για την προβολή που κάνει το Υπουργείο Υγείας για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.
Μένει να δούμε τι θα αποφασίσουν γιατί μπαίνουν όλα τα σενάρια στο τραπέζι. Θα γίνει συζήτηση και στην συνέχεια ψηφοφορία από τους λοιμωξιολόγους.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η Σπάρτη θα βγει από το κόκκινο.
Πηγή: Mega, ΣΚΑΙ