Top

Το τρίτο κύμα, η άδικη διανομή των εμβολίων και οι μεταλλάξεις

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
το-τρίτο-κύμα-η-άδικη-διανομή-των-εμβολ-713012
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Ισπανία-κορονοϊός: Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, σύμφωνα με δημοσίευμα

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει από αύριο, Τετάρτη, και για δύο εβδομάδες τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, όπου ταυτοποιήθηκαν πρώτα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, γράφει σήμερα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Cadena Ser.

Οι εισερχόμενες πτήσεις θα μπορούν να μεταφέρουν μόνον Ισπανούς πολίτες και κατοίκους της χώρας που επιστρέφουν στην Ισπανία ή διερχόμενους επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες εκτός της ζώνης Σένγκεν με ενδιάμεση στάση μικρότερη των 24 ωρών, προσθέτει.

Γαλλία-κορονοϊός: Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του ιού αντιπροσωπεύει τώρα έως και 20% των κρουσμάτων στο Παρίσι, σύμφωνα με εξέχον νοσοκομειακό στέλεχος

Το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, αντιπροσωπεύει τώρα έως και 20% των κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, δήλωσε σήμερα κορυφαίο νοσοκομειακό στέλεχος, ζητώντας την εφαρμογή πιο περιοριστικών μέτρων για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία στη Γαλλία.

Οι βασικοί δείκτες για την COVID-19 στη Γαλλία έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών κατά μέσον όρο χθες Δευτέρα, αλλά η κυβέρνηση, η οποία θα συνεδριάσει ειδικά για την COVID-19 αύριο Τετάρτη, εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποφύγει ένα τρίτο εθνικό λοκντάουν.

“Έχουμε τα αρχικά αποτελέσματα στην περιοχή του Παρισιού και δεν είναι καλά”, δήλωσε στον ραδιοσταθμό franceinfo ο Ρεμί Σαλομόν, ο οποίος είναι επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής του ομίλου νοσοκομείων του Παρισιού AP-HP.

“Στις 7 Ιανουαρίου βρισκόμασταν στο 6% ως 7%, φτάσαμε το 15% ως 20% την περασμένη εβδομάδα”, πρόσθεσε.

“Το παραλλαγμένο στέλεχος θα αναλάβει τα ηνία, το ξέρουμε και γι’αυτό τα τρέχοντα μέτρα δεν επαρκούν”, δήλωσε ο Σαλομόν, υπενθυμίζοντας ότι το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος είναι 50% ως 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού, και τόνισε ότι αυστηρότεροι περιορισμοί χρειάζεται να εφαρμοστούν για να αναχαιτιστεί η πανδημία.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν προχώρησε στην επιβολή ενός τρίτου εθνικού λοκντάουν, αλλά κατέστησε αυστηρότερους τους συνοριακούς ελέγχους για την COVID-19 και ενίσχυσε τους ελέγχους για την τήρηση της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να μην ακυρώσουν “προς το παρόν” τα σχέδιά τους για τις διακοπές.

Ωστόσο οι αναβατήρες στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας θα παραμείνουν κλειστοί κατά τις σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου, οι οποίες ξεκινούν την Παρασκευή, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι καταγράφηκαν 4.347 νέα κρούσματα κορονοϊού το προηγούμενο 24ωρο, αλλά σημείωσαν ότι ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των νέων ημερήσιων κρουσμάτων ανέρχεται τώρα σε 20.515, που είναι ο υψηλότερος από τις 23 Νοεμβρίου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Γαλλία ανέρχεται σε 3.201.461 και είναι ο έκτος υψηλότερος στον κόσμο και ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την COVID-19 σε 76.512, που είναι ο έβδομος υψηλότερος παγκοσμίως.

Έπειτα από μια αργή αρχή, το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα κέρδισε κάποιο έδαφος και ως την 1η Φεβρουαρίου είχαν γίνει περίπου 1,54 εκατομμύρια εμβολιασμοί με την πρώτη δόση.

Η κύρια υγειονομική αρχή της Γαλλίας αναμένεται εξάλλου να εγκρίνει αργότερα σήμερα το εμβόλιο της AstraZeneca και ο επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμών στη χώρα Αλάν Φίσερ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως το εμβόλιο αυτό θα μπορεί να διατεθεί στη Γαλλία από τα μέσα του Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής οι αρμόδιες αρχές της χώρας έχουν δώσει το πράσινο φως στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

EΡΕΥΝΑ: Μία μόνο δόση εμβολίου μπορεί να αρκεί για όσους πέρασαν τον κορονοϊό

Συρία- covid-19: Το HRW ζητεί να υπάρξει “δίκαιη” διανομή των εμβολίων σε όλη τη χώρα

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε σήμερα να στηριχθούν οι οργανώσεις αρωγής στη Συρία ώστε να διασφαλιστεί “η δίκαιη” διανομή των εμβολίων κατά της covid-19 στη χώρα και η χορήγησή τους στους πιο ευάλωτους, κατηγορώντας τη Δαμασκό για διακρίσεις.

Στην εμπόλεμη χώρα η μεγάλη πλειονότητα του λαού εξαρτάται από τη βοήθεια μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στο παρελθόν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει κατηγορηθεί ότι εμποδίζει τη διανομή βασικών προϊόντων στις περιοχές όπου βρισκονται τα προπύργια των ανταρτών και σε όσες δεν ελέγχονται από τη Δαμασκό.

“Όσοι παρέχουν εμβόλια στη Συρία πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουν ότι θα φτάσουν στους πιο ευάλωτους, όπου κι αν βρίσκονται στη χώρα”, υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του HRW η Σάρα Καγιάλι ειδική της ΜΚΟ για τη Συρία.

“Η συριακή κυβέρνηση δεν δίστασε ποτέ να εμποδίσει την πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, μια πρακτική την οποία χρησιμοποιεί ως όπλο”, κατήγγειλε η ίδια.

Στα τέλη Ιανουαρίου η συριακή κυβέρνηση ενέκρινε την ένταξη της χώρας στο σύστημα Covax, το οποίο δημιούργησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να διασφαλίσει τη διανομή εμβολίων κατά της covid-19 στις πιο φτωχές χώρες. Όμως είχε υπογραμμίσει ότι η απόκτηση του εμβολίου “δεν θα πρέπει να πλήξει την κυριαρχία” της Συρίας. Δηλώσεις που έκαναν το HRW να ανησυχήσει για ενδεχόμενο αποκλεισμό από την εμβολιαστική εκστρατεία των περιοχών που δεν ελέγχονται από τη Δαμασκό.

“Η κυβέρνηση έχει συχνά παρακωλύσει ή καθυστερήσει εγκρίσεις, ή ακόμη και απαγορεύσει κάποια φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε περιοχές εκτός του ελέγχου της”, υπενθύμισε το HRW.

Η ΜΚΟ αναφέρεται συγκεκριμένα “στην άρνηση” της Δαμασκού να επιτρέψει σε υπηρεσίες του ΟΗΕ να δημιουργήσουν “εργαστήρια ελέγχου για covid-19 στα βορειοανατολικά”, μια περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Επίσης υπάρχει και το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών, η επαρχία Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά. Το HRW διαβεβαιώνει ότι “οι τοπικές αρχές” έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα για την ένταξη της περιοχής στον Covax.

Τέλος, η ΜΚΟ αναφέρεται στις “επιμελητειακές προκλήσεις” στη διανομή των εμβολίων κατά της covid-19 σε όλη της Συρία, κυρίως τη διατήρησή τους στη σωστή θερμοκρασία.

Covid-19-Ουγγαρία: Η χώρα θα λάβει σήμερα την πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου

Η Ουγγαρία θα λάβει σήμερα την πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση επικαλούμενη τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Πέτερ Σιτζάρτο.

Η Ουγγαρία, η οποία τον περασμένο μήνα έγινε η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που αγόρασε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, θα προμηθευτεί 40.000 δόσεις του εμβολίου, είπε ο υπουργός.

19χρονος συνήλθε από κώμα και δεν ήξερε για την πανδημία του κορονοϊού

Ιαπωνία- covid-19: Η κυβέρνηση παρέτεινε κατά ένα μήνα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας παρέτεινε σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει στο Τόκιο και σε άλλες περιοχές της χώρας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κατά ένα μήνα.

Η παράταση αφορά δέκα από τις 11 περιοχές όπου ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα στη διάρκεια συνάντησης με την ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να συμβουλεύει την κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, ήρθη σε μία περιοχή, “όμως αποφασίσαμε να την παρατείνουμε ως τις 7 Μαρτίου” στις δέκα άλλες, εξήγησε.

Ο Σούγκα δεσμεύθηκε να αρθεί “σταδιακά” η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές όπου η κατάσταση με την covid-19 βελτιώνεται, “χωρίς να περιμένουμε” την 7η Μαρτίου. Εξάλλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για “τη μείωση” του αριθμού των νέων κρουσμάτων covid-19 στην Ιαπωνία “χάρη στη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εστιατορίων”.

Παράλληλα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο εμβολιασμός κατά της covid-19 θα ξεκινήσει στη χώρα στα μέσα Φεβρουαρίου, νωρίτερα δηλαδή απ’ ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία περιλαμβάνει πολύ πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα από αυτά που ισχύουν σε άλλες χώρες. Προβλέπεται κυρίως η προώθηση της τηλεργασίας και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ στις 20:00.

Εξάλλου νομοσχέδιο που εξετάζεται από το κοινοβούλιο προβλέπει την αύξηση των προστίμων για τα καταστήματα που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δίσταζε για καιρό να κηρύξει ξανά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από αυτή την περίοδο Απριλίου- Μαΐου του 2020, όμως η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στα τέλη Δεκεμβρίου και τις αρχές Ιανουαρίου την ανάγκασε να αλλάξει στάση.

Η Ιαπωνία έχει γλιτώσει σχετικά από την πανδημία, με λιγότερους από 5.800 θανάτους από covid-19. Όμως το σύστημα υγείας της χώρας δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις και μεγάλο μέρος των Ιαπώνων στήριζε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η δημοτικότητα του Σούγκα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Σεπτέμβριο τον Σίνζο Άμπε, μειώθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης και των αμφιβολιών για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, μετά την αναβολή τους το καλοκαίρι του 2020.

Η ιαπωνική κυβέρνηση, οι διοργανωτές του Τόκιο 2020 και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τονίζουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο ακόμη κι αν η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Όμως η κοινή γνώμη στην Ιαπωνία είναι σε μεγάλο μέρος της υπέρ μιας νέας αναβολής ή ακόμη και ακύρωσης, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις.

Covid-19: Πάνω από 100 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο

Πάνω από 100 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν περάσει λιγότερο από δύο μήνες από τότε που ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρώτες εκστρατείες εμβολιασμού, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έως σήμερα στις 10.00 ώρα Ελλάδας, έχουν γίνει τουλάχιστον 101.317.005 εμβολιασμοί σε τουλάχιστον 77 χώρες ή περιοχές, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημες πηγές.

– Το Ισραήλ δείχνει τον δρόμο –

Το Ισραήλ είναι, μακράν, η χώρα που έχει προχωρήσει πιο πολύ στη μάχη της ανοσοποίησης. Έως σήμερα, πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού (37%) έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ένας Ισραηλινός στους πέντε (21%) έχει λάβει επίσης και τη δεύτερη δόση, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία εμβολιασμού.

Όλα τα εμβόλια που είναι αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία στον κόσμο απαιτούν δύο δόσεις για την εξασφάλιση της βέλτιστης ανοσοποίησης.

– Προνόμιο των πλούσιων χωρών-

Οι χώρες με υψηλό εισόδημα (όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα), που φιλοξενούν μόνο το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, συγκεντρώνουν το 65% των δόσεων που χορηγούνται σε όλο τον κόσμο. Εκτός του Ισραήλ, πρόκειται ουσιαστικά για τις χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και του Κόλπου.

Στην πρώτη γραμμή είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (9,8 εκατ. δόσεις στο 13,7% του πληθυσμού ), οι ΗΠΑ (32,2 εκατ. δόσεις, 7,9%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3,4 εκατ. δόσεις, χωρίς δεδομένα για τον αριθμό των ανθρώπων) ή ακόμα και η Σερβία (6,2%).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 12,7 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί στο 2,3% του πληθυσμού. Μεταξύ των 27 κρατών-μελών, στο βάθρο είναι η Μάλτα (5,4%), η Δανία (3,2%) και η Πολωνία (3,1%). Η Γαλλία είναι στη μέση: 1,5 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί στο 2,2% του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα και την Ινδία, που κατατάσσονται στην κατηγορία χωρών μεσαίου εισοδήματος, έχουν χορηγήσει αντίστοιχα 24 και 4 εκατ. δόσεις, αλλά υστερούν στο ποσοστό του πληθυσμού τους.

-Οι φτωχές χώρες ‘περιμένουν’-

Ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού (35%) κατοικεί σε χώρες όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο εμβολιασμός. Πρόκειται, στην πλειονότητά τους, για χώρες μη προνομιούχες που «παρακολουθούν και περιμένουν», σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγεσούς.

Έως σήμερα, καμία χώρα χαμηλού εισοδήματος δεν έχει ξεκινήσει μαζική εκστρατεία εμβολιασμού. Οι χώρες αυτές αναμένουν τις πρώτες παραδόσεις, που προβλέπονται αυτόν τον μήνα, από τον μηχανισμό Covax, που δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ και τη Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi).

Σε αυτή την κατηγορία, η Γουινέα, που έχει εμβολιάσει μερικές δεκάδες ανθρώπους σε πιλοτική φάση, θεωρείται πρωτοπόρος.

Ορισμένες πλούσιες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα ή η Αυστραλία, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς.

– Διπλωματία των εμβολιασμών –

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο επτά εμβόλια.

Η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη, το Ισραήλ και οι χώρες του Κόλπου έχουν κατά πλειονότητα επιλέξει αυτά που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer-BioNTech (αμερικανο-γερμανικό) και τη Moderna (αμερικανικό), ενώ το βρετανικό εμβόλιο των AstraZeneca-Oxford, που θα εμφανιστεί σύντομα στην ΕΕ μετά την πρόσφατη έγκριση για την κυκλοφορία του, ήδη χορηγείται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, αλλά επίσης στη Μιανμάρ, το Μαρόκο και τη Σρι Λάνκα.

Η Ινδία στηρίζεται επίσης σε ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε εγχωρίως, αυτό της Bharat Biotech.

Το εμβόλιο Spoutnik V του ρωσικού κέντρου Γκαμαλέγια χορηγείται στη Ρωσία, όπως επίσης στην Αργεντινή, τη Λευκορωσία, τη Σερβία ή ακόμα και την Αλγερία.

Σε ό,τι αφορά τα κινεζικά εμβόλια, εκτός της Κίνας, αυτό της Sinopharm χορηγείται κυρίως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Μπαχρέιν, τις Σεϋχέλλες, την Αίγυπτο, το Λάος και τη Σερβία, ενώ αυτό της Sinovac στην Ινδονησία, τη Βραζιλία και την Τουρκία.

ΗΠΑ: Η Moderna προτείνει να γεμίζει τα φιαλίδια με επιπρόσθετες δόσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19

H Moderna Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι προτείνει να γεμίζει τα φιαλίδια με επιπρόσθετες δόσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19 ώστε να διευκολύνει ένα γρανάζι της παραγωγής, καθώς η εταιρεία προσεγγίζει την παρασκευή σχεδόν ενός εκατομμυρίου δόσεων την ημέρα.

“Η εταιρεία προτείνει να γεμίζει τα φιαλίδια με επιπρόσθετες δόσεις του εμβολίου, ως τις 15 δόσεις έναντι των σημερινών 10 δόσεων”, αναφέρει η Moderna σε ανακοίνωσή της που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Η Moderna θα χρειαστεί να έχει περαιτέρω συζητήσεις με την FDA για να εξασφαλίσει ότι η υπηρεσία αυτή βλέπει θετικά την προσέγγιση αυτή προτού την εφαρμόσει”, προσθέτει η εταιρεία, αναφερόμενη στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ο πρόεδρος της Moderna Στίβεν Χογκ αναφέρει στην ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι επιπρόσθετες δόσεις θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση περιορισμών σε επίπεδο παραγωγικής ικανότητας, επισημαίνοντας ότι “πέρα από την ποσότητα του φαρμακευτικού προϊόντος που διατίθεται, υπάρχει επίσης θέμα πόσα φιαλίδια μπορεί κανείς να γεμίσει σε μια δεδομένη χρονική περίοδο”.

Το CNBC μετέδωσε την Παρασκευή ότι η Moderna ζήτησε από την FDA άδεια να γεμίζει τα φιαλίδια του εμβολίου της κατά της COVID-19 με έως και 5 επιπλέον δόσεις.

Η διανομή του εμβολίου της Moderna στις ΗΠΑ άρχισε τον Δεκέμβριο, μετά την έγκριση που έλαβε αυτό για επείγουσα χρήση από την FDA, καθιστώντας το το δεύτερο εμβόλιο κατά της COVID-19 που έλαβε έγκριση για να διατεθεί στις ΗΠΑ.

Η FDA ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον δόσεις, 6 αντί 5, από τα φιαλίδια του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έπειτα από αναφορές ότι δόσεις του εμβολίου απορρίπτονταν λόγω σύγχυσης που προκαλείτο από την σήμανση.

Ως χθες, Δευτέρα, το πρωί, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών στις ΗΠΑ είχαν χορηγήσει 32.222.402 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 και διανείμει 49.936.450 δόσεις.

Covid-19: Μείωση σημείωσε η θνητότητα των ασθενών στις εντατικές θεραπείας τους τελευταίους μήνες της πανδημίας

Η βελτίωση της νοσοκομειακής περίθαλψης μείωσε το ποσοστό θνητότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας των ασθενών με covid-19 κατά περισσότερο από ένα τρίτο τους τελευταίους μήνες της πανδημίας, όμως ο ρυθμός της προόδου αυτής μειώνεται και ενδέχεται να παραμείνει στάσιμος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα

Η θνητότητα των ασθενών με covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε στο 36% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με αυτή τη μεγάλη έρευνα στην οποία εξετάστηκαν περισσότεροι από 43.000 ασθενείς σε πολλές χώρες και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Anesthesia.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανάλυση των ίδιων συντακτών που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, η θνητότητα των ασθενών με covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας παγκοσμίως μειώθηκε από σχεδόν 60% στα τέλη Μαρτίου 2020 στο 42% στο τέλος Μαΐου του 2020.

Οι δύο αυτές έρευνες, που διεξήχθησαν από τον αναισθησιολόγο Τιμ Κουκ και Βρετανούς συνεργάτες του, είναι “μετα- αναλύσεις” οι οποίες συνέθεσαν στοιχεία από πολλές έρευνες.

“Αφού η πρώτη μας μετα- ανάλυση πέρυσι έδειξε μεγάλη μείωση της θνητότητας ασθενών με covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2020, η νέα ανάλυση δείχνει ότι η μείωση αυτή της θνητότητας φάνηκε να σταθεροποιείται ή να φτάνει στο ανώτατο όριό της μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου του 2020”, ανέφεραν οι συντάκτες.

Οι συντάκτες χρησιμοποίησαν στοιχεία από 52 έρευνες που αφορούσαν 43.128 ασθενείς και προέρχονταν από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα –περιοχές που είχαν εξεταστεί και στην προηγούμενη μετα- ανάλυση–, αλλά και από τη Μέση Ανατολή, τη νότια Ασία και την Αυστραλία.

Οι γνώσεις σχετικά με το ποιες θεραπείες έχουν αποτέλεσμα και ποιες όχι έχουν αυξηθεί, επισημαίνουν,

Για παράδειγμα στεροειδή (όπως η δεξαμεθαζόνη) μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο ή βρίσκονται στον αναπνευστήρα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Επίσης έχει αλλάξει σταδιακά η χορήγηση οξυγόνου και η αντιμετώπιση των θρομβώσεων στο αίμα σε ασθενείς με covid-19.

Οι συντάκτες αναρωτιούνται για τις πιθανές επιπτώσεις των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στους ασθενείς στις εντατικές.

Όμως ο Πίτερ Χόρμπι, υπεύθυνος της κλινικής έρευνας Recovery που είχε ανακαλύψει την αποτελεσματικότητα της δεξαμεθαζόνης στην αντιμετώπιση της cοvid-19, είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι τα φάρμακα αναμένεται να εξακολουθούν να έχουν καλά αποτελέσματα και έναντι των νέων παραλλαγών διότι ενισχύουν την ανοσολογική αντίδραση των ασθενών και δεν επιτίθενται απευθείας στον ίδιο τον κορονοϊό.

Covid-19-Τουρκία: Δάσκαλοι και καθηγητές θα εμβολιαστούν αυτό τον μήνα ενόψει του εκ νέου ανοίγματος των σχολείων την 1η Μαρτίου

Οι δάσκαλοι και καθηγητές στην Τουρκία θα εμβολιαστούν κατά της COVID-19 τον Φεβρουάριο καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων σε εθνικό επίπεδο την 1η Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Ζιγιά Σελτζούκ.

Ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων έπειτα από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, διευκρινίζοντας ότι σε ορισμένα μικρά χωριά τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης θα ανοίξουν και πάλι στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ άλλες βαθμίδες και ηλικιακές ομάδες θα ανοίξουν ξανά την 1η Μαρτίου.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Σελτζούκ είπε ότι όλα τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν επίσης με πλήρη λειτουργία στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ άλλες βαθμίδες την 1η Μαρτίου.

“Σχεδιάζουμε να εμβολιάσουμε τους δασκάλους και καθηγητές, οι οποίοι θα ξεκινήσουν την δια ζώσης διδασκαλία μέσα στον Φεβρουάριο”, είπε ο υπουργός.

Οι μαθητές του Δημοτικού θα παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο δύο φορές την εβδομάδα, ενώ οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου, που δίνουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο αντίστοιχα, θα παρακολουθούν καθημερινά τα μαθήματα.

Ένα “πρόγραμμα περίληψης” σχεδιάζεται για να καλυφθούν τα κενά που προκλήθηκαν από την πανδημία, όπως είπε ο υπουργός, ενώ αν οι γονείς των μαθητών επιλέξουν τα παιδιά τους να συνεχίσουν τηλεκπαίδευση, οι μαθητές αυτοί δεν θα παίρνουν απουσία.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει καταγράψει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και 26.000 θανάτους από την COVID-19 από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου που ξεκίνησε η πανδημία.

Περίπου 2,2 εκατομμύρια Τούρκοι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac Biotech, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η Τουρκία είχε κλείσει τα σχολεία λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας και ανέβαλε το εκ νέου άνοιγμά τους.

Η κυβέρνηση έχει επιβάλει απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στη διάρκεια της εβδομάδας και πλήρες λοκντάουν τα σαββατοκύριακα από τον Δεκέμβριο ώστε να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Βρετανία-κορονοϊός: Αρχίζουν διαγνωστικοί έλεγχοι πόρτα-πόρτα σε 80.000 ανθρώπους καθώς παραλλαγμένα στελέχη του ιού εξαπλώνονται

Η Βρετανία αρχίζει σήμερα τους διαγνωστικούς ελέγχους πόρτα-πόρτα σε 80.000 ανθρώπους, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι έχει διαγνώσει συνολικά 105 κρούσματα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού από τις 22 Δεκεμβρίου και ότι, για να ανασχεθούν νέα ξεσπάσματα, οι κάτοικοι σε 8 περιοχές της χώρας θα υποβληθούν τώρα σε τεστ είτε έχουν είτε δεν έχουν συμπτώματα, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως “ταχεία διαγνωστική κινητοποίηση”.

Κάθε περιοχή υπολογίζεται ότι έχει περίπου 10.000 ανθρώπους. Τρεις από αυτές βρίσκονται στο Λονδίνο, δύο στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, μια στην κεντρική Αγγλία, μια στην ανατολική και άλλη μια στη βορειοδυτική.

Αυτοί που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές θα εξεταστούν ακόμη κι αν είναι ασυμπτωματικοί για να σπάσει οποιαδήποτε αλυσίδα μετάδοσης στην κοινότητα.

“Είναι ανησυχητικό – είναι βαθειά ανησυχητικό”, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Μισέλ Ντάνελαν στο Sky.

“Βρισκόμαστε ακόμη σε ένα πολύ επικίνδυνο στάδιο αυτού του ιού και έχουμε αυτές τις νέες παραλλαγές να εξαπλώνονται”, πρόσθεσε.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σταθεροποιείται ή μειώνεται έπειτα από μια έξαρση στα τέλη του περασμένου έτους, που πυροδοτήθηκε από ένα πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Η Βρετανία πραγματοποιεί την ίδια ώρα ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά της COVID-19, με σχεδόν 9,3 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει την πρώτη δόση και η κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών ανησυχούν ότι τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού θα υπονομεύσουν τις προσπάθειές τους να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία.

Ωστόσο κριτική έχει ασκηθεί για υπερβολικά καθυστερημένη αντίδραση των υπουργών για την εφαρμογή μέτρων ώστε να τίθενται σε καραντίνα οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό, οι οποίοι μπορεί να φέρνουν μαζί τους νέα στελέχη του ιού.

Η εφημερίδα Times έγραψε ότι οι κορυφαίοι επιστημονικοί σύμβουλοι της χώρας είχαν πει ότι η Βρετανία χρειάζεται αυστηρότερους συνοριακούς περιορισμούς, αλλά μολονότι τα ταξίδια σε κάποιες χώρες που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο έχουν απαγορευτεί, το πρόγραμμα της παραμονής σε καραντίνα σε ξενοδοχεία που έχουν υποσχεθεί δεν έχει ακόμη αρχίσει.

“Πιστεύω ότι ο υπουργός Εσωτερικών θα κάνει μια ενημέρωση πάνω σε αυτό σύντομα είτε αυτήν την εβδομάδα, είτε στις αρχές της επόμενης”, δήλωσε η Ντάνελαν στον ραδιοσταθμό Times. “Ξέρω ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να επιτύχει αυτήν την πολιτική και να την εφαρμόσει το ταχύτερο δυνατό”, πρόσθεσε.

Επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, δείχνει να είναι πιο μεταδοτικό, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι προκαλεί σοβαρότερη μορφή της νόσου. Ωστόσο ορισμένες εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και της θεραπείας αντισωμάτων.

Η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε εξάλλου ότι δεν είναι εφικτό να δοθεί εντολή σε όλους όσοι φτάνουν στη χώρα από διεθνείς προορισμούς να τηρούν καραντίνα σε ξενοδοχείο σε μια προσπάθεια να προληφθεί η εξάπλωση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού.

Απαντώντας σε ερώτηση του BBC TV σχετικά με το ότι η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον μπορεί να αξιώσει από όλους όσοι φτάνουν να τηρούν καραντίνα σε ξενοδοχείο, κι όχι μόνον από αυτούς που έρχονται από περιοχές υψηλού κινδύνου, η Ντάνελαν σημείωσε: “Θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τις στρατηγικές μας, αλλά αυτό είναι ανέφικτο και οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά αυτά που υιοθετούμε και αυτά που κάνουμε. Και σχετικά με το τι μπορεί να εφαρμοστεί επίσης”.

Οφείλουμε “να έχουμε συγκεκριμένους στόχους στην προσέγγισή μας ώστε να εξασφαλίζουμε ότι ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο και εντοπίζουμε τις χώρες για τις οποίες μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει κίνδυνος. Άρα μια γενική πολιτική που προτείνει η Νίκολα Στέρτζον δεν θα ήταν απαραίτητα τόσο αποτελεσματική όσο αυτή που εμείς προτείνουμε και που είναι επίσης πολύ πιο εφικτή”, κατέληξε.

Covid-19-Ρωσία: 16.643 νέα κρούσματα και 539 νεκροί

Η Ρωσία σήμερα κατέγραψε 16.643 νέα κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβανομένων 1.701 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σε 3.884.730.

Οι αρχές ανέφεραν και 539 θανάτους το τελευταίο 24ωρο με τους οποίους ο συνολικός αριθμός θανάτων από την covid-19 ανήλθε σε 74.158.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα