Τουρισμός: Η ύφεση στη Γερμανία ενδέχεται να μας στοιχίσει ακριβά

Τι δείχνουν οι αεροπορικές κρατήσεις για τη φετινή σεζόν.

Parallaxi
τουρισμός-η-ύφεση-στη-γερμανία-ενδέχε-347686
Parallaxi

Eικόνα αρχείου 

Όπως έχει γίνει γνωστό και συζητείται αρκετά, η Γερμανία εισήλθε σε ύφεση.

Το γεγονός μπορεί να έχει πάμπολλες προεκτάσεις και μεταξύ άλλων ρίχνει βαριά σκιά στις προσδοκίες της χώρας μας σε σχέση με τον τουρισμό.

Το γεγονός αυτό επισημαίνει και με κείμενό της η Ιουλία Ράπτη στο imerisia.gr. Διαβάστε παρακάτω όλα ώστε αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα προκειμένου να γίνει αντιληπτό γιατί η ύφεση στη χώρα μπορεί να μας στοιχίσει ακριβά:

“Η γερμανική αγορά μπορεί να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δεξαμενές εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο το γεγονός ότι η Γερμανία εισήλθε σε ύφεση ρίχνει βαριά σκιά στις προσδοκίες της χώρας μας. Με δεδομένο ότι το 2022 το 18,5% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων ήρθε από τη Γερμανία, δικαίως τα ελληνικά βλέμματα είναι στραμμένα στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, εισερχόμενη έτσι σε ύφεση, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Είχε προηγηθεί το δ’ τρίμηνο του 2022 η μείωση κατά 0,5% του ΑΕΠ της χώρας. Η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Η Γερμανία, λοιπόν, που επί δεκαετίες ήταν η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, περνάει σε δύσκολη φάση, με την Ευρώπη να παρακολουθεί «παγωμένη» τις εξελίξεις. Το πώς θα αντιδράσουν οι Γερμανοί πολίτες μετά τη δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων, είναι άγνωστο. Μέχρι πρότινος, πάντως, εκατομμύρια Γερμανοί σχεδίαζαν να ταξιδέψουν κυρίως σε μεσογειακές χώρες, με την Ελλάδα να αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές τους.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η προσέλευση των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα είτε να είναι μικρότερη της αναμενόμενης είτε να έρθουν για διακοπές στη χώρα μας κρατώντας όμως… μικρότερα πορτοφόλια.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά πόσοι Γερμανοί επισκέφτηκαν τη χώρα μας και ποια ήταν η συνεισφορά τους στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, τόσο για το 2022 όσο και για το 2019, το τελευταίο «κανονικό» έτος πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Η συνεισφορά των Γερμανών στον ελληνικό τουρισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τη χρονιά που πέρασε οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 40,6% σε σύγκριση με το 2021 και διαμορφώθηκαν στα 3.255,2 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι εισπράξεις από τον τουρισμό το 2022 διαμορφώθηκαν σε 17,631 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το 18,5% αυτών ήρθε από τη Γερμανία.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία το 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 45,0% και διαμορφώθηκε σε 4.352,3 εκατ. ταξιδιώτες, που αποτελούν το 15,6% του συνόλου των αφίξεων στην Ελλάδα το 2022 (27,83 εκατ.). Οι Γερμανοί τουρίστες ήρθαν δεύτεροι όσον αφορά την εισερχόμενη κίνηση, μετά τους Βρετανούς (4,48 εκατ.).

Το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν διαμορφωθεί στα 18,152 δισ. ευρώ και τα 2,956 δισ. ευρώ, δηλαδή το 16,3% επί του συνόλου, ήρθαν από τη Γερμανία.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία το 2019 διαμορφώθηκε σε 4,026 εκατ. ταξιδιώτες, από τα 31,34 εκατ. που ήρθαν συνολικά στη χώρα μας. Δηλαδή, το 12,8% των αφίξεων του 2019 ήταν από τη Γερμανία. Ποιες αγορές έχουν ήδη κλείσει αεροπορική θέση

Αύξηση +2,2% σημειώνεται στις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για τη φετινή θερινή σεζόν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το AirDataTracker, τον ψηφιακό κόμβο του ΙΝΣΕΤΕ για την ανάλυση δεδομένων εισερχόμενων διεθνών πτήσεων.

Στις κύριες αγορές καταγράφεται αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο (+3,6%) και τις ΗΠΑ (+1,4%), ενώ παρατηρείται μείωση διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από τη Γερμανία (-14,9 %), η οποία εισήλθε σε ύφεση.

Τι δείχνουν οι αεροπορικές κρατήσεις για τη φετινή σεζόν

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (22/5/23), προκύπτουν τα εξής βασικά σημεία:

Το σύνολο των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για τη θερινή σεζόν (27/3 – 29/10) ανέρχεται σε σχεδόν 25 εκατ., με αύξηση +2,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η αύξηση αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο από αύξηση στο Q2 (+16,1% τον Απρίλιο, +8,1% τον Μάιο και +4,5% τον Ιούνιο), ενώ στο Q3 παρατηρούνται οριακές μειώσεις (-0,3% τον Ιούλιο, -0,7% τον Αύγουστο και -0,3% τον Σεπτέμβριο) και τον Οκτώβριο μείωση -4%. Παρά την αύξηση στο Q2, η εποχικότητα παραμένει υψηλή με το 53,7% των αεροπορικών θέσεων να είναι διαθέσιμες στο Q3.

Στις κύριες αγορές καταγράφεται αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο (+3,6%) και τις ΗΠΑ (+1,4%), ενώ παρατηρείται μείωση διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από τη Γερμανία (-14,9 %) η οποία εν μέρει μπορεί να αποδοθεί και σε base effect, δηλαδή μείωση του overcapacity που παρατηρήθηκε πέρυσι, τη Γαλλία (-8,3%), την Ιταλία (-2,5%), την Ολλανδία (-1,5 %). Καθώς πλησιάζουμε προς την αιχμή της σεζόν, οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις αυξάνονται κάθε εβδομάδα (από 662 χιλιάδες την προηγούμενη εβδομάδα σε 815 χιλιάδες την επόμενη εβδομάδα και 872 χιλιάδες την μεθεπόμενη).

Ψήφο εμπιστοσύνης από ΗΠΑ

Ως προς τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις, η ανάλυση περιλαμβάνει τις μεταβολές σε σχέση με το 2022,τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις ανταγωνίστριες χώρες: Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία. Επίσης, παρουσιάζονται οι μεταβολές στις κρατήσεις προς την Ελλάδα ανά μήνα, ανά αγορά και για τα κύρια αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή τη μεταβολή στις ενεργές κρατήσεις αεροπορικών θέσεων στα τέλη Απριλίου:

Παρατηρείται σημαντική αύξηση σχεδόν σε όλες τις κύριες αγορές (από +34,3% στις ΗΠΑ έως +117% στην Ιταλία). Μείωση παρατηρείται μόνο στη Γαλλία (-5,7%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (-7,5%). Επίσης, η αύξηση αυτή για το σύνολο της χώρας ανέρχεται σε +36,1% και υπολείπεται της αντίστοιχης για την Ιταλία (+50%),ενώ είναι υψηλότερη από αυτήν για την Ισπανία (+28,9%) και την Πορτογαλία (+29,8%).Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τον περσινό Απρίλιο υπήρχε έντονος φόβος για την εξέλιξη πανδημίας και οι κρατήσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με τα «κανονικά» για την εποχή επίπεδα.

Το «Air Data Tracker»

Η δυναμική παρακολούθηση του προγραμματισμού των αεροπορικών θέσεων και της εξέλιξης των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις είναι πλέον εφικτή μέσα από το Air Data Tracker, τον ψηφιακό κόμβο του ΙΝΣΕΤΕ για την ανάλυση δεδομένων εισερχόμενων διεθνών πτήσεων.

Καθώς ο ελληνικός τουρισμός έχει ήδη ανακάμψει, το Air DataTracker αποτελεί μετεξέλιξη του RecoveryTracker που είχε δημιουργηθεί με στόχο την παρακολούθηση της επαναφοράς του ελληνικού τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα. Σημειώνεται ότι η δημιουργία εργαλείων Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business Intelligence) εντάσσεται στη συστηματική επένδυση του Ινστιτούτου σε ψηφιακά εργαλεία και στην αξιοποίηση των δεδομένων για λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Πρόκειται για ένα ελεύθερα προσβάσιμο εργαλείο που συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και οπτικοποιεί δεδομένα για την εξέλιξη του προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων και των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων σε 9 οθόνες με μια one stop shop αναζήτηση. Τα στοιχεία προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων θα επικαιροποιούνται κάθε εβδομάδα και τα στοιχεία των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων κάθε μήνα.

Σημειώνεται ότι όλα τα στοιχεία προέρχονται από την OAG και καλύπτουν το ~75% του συνόλου των αεροπορικών θέσεων, ενώ δεν καλύπτονται θέσεις σε πτήσεις αμιγώς charter και κάποιες εταιρείες χαμηλού κόστους (low cost carriers).

Ως προς τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων, η ανάλυση περιλαμβάνει την κατανομή των θέσεων ανά μήνα, ανά εβδομάδα, ανά αεροδρόμιο και ανά χώρα προέλευσης, καθώς και συγκρίσεις με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2022″.

Πηγή: Ιουλία Ράπτη/ imerisia.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα