Τρία events που δεν πρέπει να χάσετε αυτή τη βδομάδα

Πάρε την ατζέντα και σημείωσε όσα θα συμβούν.

Parallaxi
τρία-events-που-δεν-πρέπει-να-χάσετε-αυτή-τη-829364
Parallaxi

Μία ακόμα βδομάδα ξεκίνησε και το πρόγραμμα είναι γεμάτο με events που δεν πρέπει να χάσεις. Ένα τριήμερο ξεναγήσεων στο πλαίσιο του 2ου Thessaloniki Design Week, το Thessaloniki Animation Festival και το βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ σε περιμένουν.

Believe: H φετινή θεματική του TAF – Thessaloniki Animation Festival

Το TAF-Thessaloniki Animation Festival έχει γίνει πια θεσμός και για 7η συνεχή χρονιά έρχεται με την πολύτιμη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΟΜΕ κοντά σε εσάς αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη αφού, όπως και πέρυσι, θα διεξαχθεί ψηφιακά.

Η ευρύτερη θεματική του φετινού TAF είναι η έννοια Believe. Σε αυτήν τη νέα εποχή, όπου τα δεδομένα διαρκώς αλλάζουν, εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην φαντασία, την δημιουργικότητα και την Τέχνη! Η είσοδος σε όλες τις προβολές, τις ομιλίες και δράσεις του φεστιβάλ θα είναι, όπως πάντοτε, δωρεάν για όλους.

Το φεστιβάλ έρχεται στις οθόνες σας για δέκα μέρες, από τις 14 έως τις 24 Οκτωβρίου, με ταινίες που ξεχώρισαν ανάμεσα σε χιλιάδες, να διαμορφώνουν το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ. Όμοια με πέρσι οι ταινίες θα είναι χωρισμένες σε θεματικές κατηγορίες, για την ευκολότερη πλοήγηση των επισκεπτών του φεστιβάλ. Κάποιες από τις φετινές μας κατηγορίες είναι οι: “memory ghosts”, “black and white”, “0-99” (η θεσμοθετημένη μας κατηγορία με ταινίες κατάλληλες για παιδιά κάθε ηλικίας) κ.α. Στις 22 Οκτωβρίου θα γίνει η απονομή των βραβείων (μεταξύ άλλων και το “βραβείο κοινού”, το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να μπείτε σε ρόλο κριτή και να βραβεύσετε την ταινία που σας άγγιξε περισσότερο).

Όπως κάθε χρόνο, με την πολύτιμη στήριξη του Heinrich böll stiftung, θα υπάρχει αφιέρωμα στα ανθρώπινα δικαιώματα με την ειδική, καθιερωμένη πλέον, κατηγορία “human rights animated” και απονομή του ομότιτλου βραβείου. Μάλιστα το πρόγραμμα του 7ου TAF διανθίζουν δύο νέες κατηγορίες, σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφιερωμένες στην διαφορετικότητα και το αστικό τοπίο.

Και το πρόγραμμα μας δεν σταματά εκεί! Για το 2021 το TAF σας φέρνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στα Ταϊβανέζικα animation, μέσα από μια μοναδική συνεργασία με το TIAF-Taichang Animation Festival!

Επίσης, για άλλη μια χρονιά θα έχουμε την τιμή και χαρά να φιλοξενούμε καλλιτέχνες και επαγγελματίες από την παγκόσμια σκηνή του animation, οι οποίοι θα παραδώσουν διαδικτυακά masterclasses σε ζωντανή μετάδοση. Στο τέλος κάθε masterclass θα υπάρχει χρόνος για Q&A. Οι καλεσμένοι του TAF 2021 είναι οι εξής:

Ο Αμερικανός Theodore “Teddy” Grouya σκηνοθέτης και παραγωγός, Ιδρυτής του American Documentary και Animation Film Festival.

Η ΕλληνοΙταλικής καταγωγής Alexia Melocchi, διεθνώς αναγνωρισμένη παραγωγός με έδρα το Λος Άντζελες,  οργανωτικό μέλος του L.A. Greek Film Festival.

Ο Έλληνας Τάσος Κότσιρας, αναγνωρισμένος σκηνοθέτης animation και CEO στην εταιρεία Nurbs Productions.

Ο Ελληνοκύπριος Μιχάλης Καλοπαίδης, Executive Producer στην εταιρεία “Zedem Media” το πιο διάσημο στούντιο animation στην Κύπρο.

Η Debra Wootton από την Αγγλία, επιτυχημένη παραγωγός, ιδρυτής και CEO της εταιρείας WEBRA multimedia.

Ο Native American Glen Beaudin ο οποίος ζει και εργάζεται στην Γερμανία, ηθοποιός, συγγραφέας, CEO στην εταιρεία “Craft Initiative Agency”.

Ο Harry Ravelomanantsoa από το Κέιπ Τάουν, ο οποίος εργάζεται ως Technical Software Sales Specialist στην εταιρεία “Toon Boom Animation”.

Ο Piotr Michalowski, βραβευμένος συνθέτης από την Πολωνία.

Ο Ιρανός Ashkan Rahgozar, ιδρυτής και CEO του “Hoorakhsh studios”, ένα από τα καλύτερα στούντιο animation στο Ιράν.

Τέλος, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα διεξαχθεί για δεύτερη χρονιά το Balkan Animation Pitching Forum (BAF), όπου δημιουργοί από τα Βαλκάνια θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα project τους σε μια επιτροπή, απαρτιζόμενη από παραγωγούς και διανομείς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα αναδείξουν τους τρεις νικητές και θα απονείμουν τα αντίστοιχα βραβεία. Χάρη στην πολύτιμη στήριξη του ΕΚΟΜΕ και της εταιρείας Toon Boom animation, τα νικητήρια project θα κερδίσουν τόσο ένα χρηματικό ποσό, όσο και άδειες χρήσης για τα προγράμματα Storyboard Pro, Harmony Premium/Advanced/Essentials, που ελπίζουμε ότι θα τους φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των έργων τους.

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς επίσης και πρόσβαση στο φεστιβάλ θα βρείτε στην επίσημη σελίδα μας: www.tafestival.gr.

Μένουμε ενεργοί, μένουμε δημιουργικοί! Είμαστε TAF!!

Facebook: https://www.facebook.com/TAFestival

Instagram: https://www.instagram.com/taf.festival/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCOE_vK7zkWNJXK1RoitFfkQ

Το OPEN HOUSE Thessaloniki συμμετέχει στο 2o Thessaloniki Design Week, με την δράση MADE in Thessaloniki

Αναπόσπαστο κομμάτι του OPEN HOUSE, είναι το MADE in Thessaloniki το οποίο επανέρχεται φέτος την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο του 2ου Thessaloniki Design Week.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα τριήμερο ξεναγήσεων σε 16 χώρους και 8 workshop, αναδεικνύοντας την κρυμμένη δημιουργική κοινότητα της Θεσσαλονίκης.  Στόχος της εκδήλωσης είναι το κοινό να εξοικειωθεί με τις διάφορες παραγωγικές διαδικασίες  & τεχνικές και να γνωρίσει από κοντά ανερχόμενους δημιουργούς & designers.   

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη διαδικασία παραγωγής διαφόρων προϊόντων (ενδύματα, υποδήματα, τσάντες, ποδιές, κοσμήματα, αξεσουάρ, σαπούνια, φαρμακευτικά προϊόντα, κούκλες, μουσικά όργανα, ξύλινες κατασκευές, ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια) καθώς και τις τεχνικές της χαρακτικής, της μεταξοτυπίας, της καλλιγραφίας, της βιβλιοδεσίας, της τυπογραφίας, της φωτογραφίας, της ξυλογλυπτικής, της υφαντικής, της συντήρησης επίπλων, του marquetry (ένθετη διακόσμηση), του graphic design και του airbrush painting. Οι ξεναγήσεις και τα workshop θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης , εντός του ωραρίου λειτουργίας του κάθε χώρου. 

Αναλυτικά συμμετέχουν στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων οι: Alfa Handcrafted Guitars “Πνοή & Νύξη” – Βιοτεχνία ενδυμάτων Αmma One’s Garment – Κοσμήματα & αξεσουάρ Artpeckers Christina Malle Bags – Χειροποίητες κούκλες Creating Stories – Βιοτεχνία υποδημάτων Fabrica Fabrica – Creative agency Matiti Creative – Custom made ποδιές Pukka Εργαστήριο Μεταξοτυπίας Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο – Εργαστήριο συντήρησης επίπλων Ξύλο… Πελεκητό! Τυπογραφείο από το 1959 – Φαρμακευτικό εργαστήριο Φαρμακείο της Φύσης – Ηλεκτρικά ποδήλατα & πατίνια Elektronio – Εργαστήριο υφαντικής Penelope – Κοσμήματα Reλακ Tech Jewelry

Για τις ξεναγήσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στον κάθε χώρο.

Τα Workshop που θα πραγματοποιηθούν είναι τα εξής: 

– Ηλεκτρικά ποδήλατα & πατίνια Elektronio – Εργαστήριο υφαντικής Penelope – Κοσμήματα Reλακ Tech Jewelry – Εργαστήριο ξυλογλυπτικής ArtStreet52 – Καλλιγράφος Kallos Graphein – Εργαστήριο παρασκευής σαπουνιών My Greek Soap – Φωτογραφικό εργαστήριο Stereosis Εργαστήριο Χαρακτικής

Για την συμμετοχή στα workshops απαιτείται κράτηση στα παρακάτω τηλέφωνα 6973970939, 6937213824 (11.00-15.00)

Για την συμμετοχή στις εκδηλώσεις του MADE in Thessaloniki απαιτείται χρήση μάσκας, επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και ταυτότητα. 

Με τη λήξη του MADE in Thessaloniki τη σκυτάλη παίρνει το OPEN WALK στις 23-24 Οκτωβρίου. Οι 500 εθελοντές του ΟΗΤ θα ξεναγήσουν το κοινό σε 10 θεματικές διαδρομές, συστήνοντας μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονικής, τα επίπεδα ιστορίας της μακραίωνης και άλλοτε πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης .  Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου από τις 11.00 μέχρι τις 16.00.  

Θα ακολουθήσει σχετικό δελτίο τύπου με αναλυτικά το πρόγραμμα των ξεναγήσεων και τους διαγωνισμούς. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 2ο Thessaloniki Design Week το οποίο θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 17 Οκτωβρίου 2021 επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  της διοργάνωσης στο παρακάτω λινκ  https://thessalonikidesignweek.gr/ 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗT 2021 θα βρείτε εδώ: http://www.openhousethessaloniki.gr/events/

Για το Facebook event του MADE in Thessaloniki.

Για το Facebook event του OPEN WALK.

Για δυο μέρες η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στη Θεσσαλονίκη

Κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας, της δικαιοσύνης, των επιστημών και του πολιτισμού, καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα για να συμμετέχουν στην απονομή του φετινού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», το οποίο θα αποδοθεί στο ζευγάρι των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, τους δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci, σε μια λαμπρή Τελετή Απονομής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη, στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, παρουσία της Α.Ε. της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η φετινή βράβευση θα φέρει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το σύνολο σχεδόν των μελών της Συμβουλευτικής και Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος από όλη την Ευρώπη. Ανάμεσα σε αυτούς που θα επισκεφθούν την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν με την παρουσία τους την Τελετή Απονομής είναι η Mary McAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας, η Tarja Halonen, π. Πρόεδρος της Φινλανδίας, η Rita Süssmuth, π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, ο Karl Prince zu Schwarzenberg, π. Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, και ο Sir Ivan Rogers, π. Πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Maria Luisa Poncela, π. Υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας.

Λίγους μέρες προτού επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη για την Τελετή Απονομής, ο δρ. Uğur Şahin και η δρ. Özlem Türeci δήλωσαν ότι «Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» αποτελεί μεγάλη αναγνώριση και τιμή για εμάς. Σας ευχαριστούμε που μας κρίνατε άξιους εκπροσώπους του σκοπού που αντιπροσωπεύει αυτό το Βραβείο: Η βελτίωση της ζωής είναι πράγματι ο πιο ευγενής σκοπός της επιστήμης, και μια αποστολή που μας αγγίζει ιδιαίτερα. Αποδεχόμαστε το διακεκριμένο αυτό βραβείο με ενθουσιασμό εκ μέρους μιας εξαιρετικής ομάδας που επέτρεψε την υλοποίηση του Project LightspeedMade in Europe».

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος, Herman Van Rompuy, Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και π. Πρωθυπουργός του Βελγίου, μιλάει για το βραβείο και τους φετινούς βραβευμένους: «Τιμούμε τους δύο βραβευθέντες και μέσω αυτών όλους όσους δουλεύουν για το καλό των συνανθρώπων τους.  Εξάλλου, μέσα από την πανδημία  γεννήθηκε η γενναιοδωρία και η αλληλεγγύη. [….] Αναγκάστηκαν να βαδίσουν σε άγνωστα μονοπάτια για το καλό της ανθρωπότητας. Είναι σύντροφοι στη ζωή, αλλά και στην έρευνα. Ταυτόχρονα, με αυτό το βραβείο, τιμούμε όλη την ομάδα που δούλεψε μαζί τους για αυτόν τον σκοπό. Με χαρά και έκπληξη ανακαλύψαμε εκ των υστέρων ότι, ενώ πλέον ζουν κι εργάζονται στην Γερμανία, οι πρόγονοί των επιστημόνων αυτών είναι από αυτή την περιοχή της Ευρώπης, την Θεσσαλονίκη».

Η Mary McAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας, αναφερόμενη στη φετινή βράβευση αναφέρει πως «το Ίδρυμα Θεοφανώ τιμά το σπουδαίο ζευγάρι-ομάδα που ανέπτυξε το εμβόλιο mRNA και μας έκανε να ελπίζουμε, να αναπνέουμε, να ζούμε και πάλι. Εάν χρειαστούμε ποτέ απόδειξη για τα θαύματα που μπορεί να κάνει η επιστήμη, θα τη βρούμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Εάν χρειαστούμε διαβεβαιώσεις ότι η μελλοντική μας ευδαιμονία, η ευζωία όλης της ανθρωπότητας, έχει συνοδούς και πρωταθλητές γεμάτους βαθιά καλοσύνη που συντάσσεται με μια ήρεμη, εργατική μεγαλοφυία, θα τις βρούμε σε αυτούς τους ανθρώπους».

H Tarja Halonen, π. Πρόεδρος της Φινλανδίας, συνδέει τη συνθήκη της πανδημίας με τους στόχους του ίδιου του βραβείου λέγοντας πως «Την παρούσα στιγμή χαρακτηρίζει ένας αυξανόμενος διχασμός εντός και εντός της Ευρώπης. Η πανδημία του COVID-19 δεν επηρέασε μόνο την υγεία και την ευζωία μας αλλά μπορεί να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική μας συνοχή. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη διαφορετικότητα ως πλούτο πάνω στον οποίο μπορούμε να χτίσουμε μια ποικιλόμορφη Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς. Η βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης των ιστορικών καταβολών της Ευρώπης και η προώθηση του πνεύματος συνεργασίας μέσω του βραβείου «Θεοφανώ» είναι σημαντικοί στόχοι και είμαι χαρούμενη που συνδράμω.»

Τέλος, ο Michel Praet, Αντιπρόεδρος της Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας, αντιπαραβάλει τη φετινή απονομή με άξονα την καίρια θέση της επιστήμης στην κοινωνία με αυτήν της προηγούμενης χρονιάς στην Εκπαίδευση και το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS: «Η παιδεία και η επιστήμη είναι κλαδιά του ίδιου δέντρου. Ένα δέντρο με κορμό την έρευνα, τη γνώση, την τέχνη και τον πολιτισμό. Ένα δέντρο με ρίζες την περιέργεια, τη συγκυρία, την επιθυμία και το θαύμα. Ένα δέντρο που μεγαλώνει σε δύναμη και ομορφιά, και επιδιώκει τη Σοφία. Ένα δέντρο που ονομάζεται Θεοφανώ και βοηθά, με τη δύναμη της μεταδοτικότητας, την Ευρώπη να ανθίσει και να διαφωτίσει τον κόσμο.»

Η Τελετή Απονομής του φετινού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα λάβει χώρα την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, παρουσία της Α.Ε. της Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επιπλέον, την επόμενη ημέρα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στις 17:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2 – Αίθουσα Ριάδης), θα πραγματοποιηθεί Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας, με θέμα «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της Επιστήμης», ένα διεθνές φόρουμ συζήτησης επί κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται με το μέλλον της Ευρώπης. Με τη συμμετοχή των ίδιων των βραβευμένων και επιλεγμένων μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής, θα συζητηθούν θεματικές σχετικές με την επιστήμη για το Κοινό Καλό, επιστήμη και καινοτομία στην Ευρώπη, επιστήμη και ανταγωνιστικότητα, επιστήμη και εκπαίδευση, και επιστήμη και υγιεινή ζωή.

Δείτε επίσης:

Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα