Κορονοϊός – Βέλγιο: Στις 9 Ιουνίου ανοίγει η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους
Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.
Σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων προχωρά το Βέλγιο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ ντε Κρόο, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης.
Στις 9 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους, ενώ θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα ανά τραπέζι εκτός εάν πρόκειται για μέλη του ίδιου σπιτιού, οπότε ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Η εστίαση που λειτουργεί σε εσωτερικούς χώρους θα κλείνει στις 22.00, ενώ όσοι εστιάτορες διαθέτουν εξωτερικό χώρο στις 23.30. Επιπλέον, ανοίγουν γυμναστήρια, κινηματογράφοι, μπόουλινγκ, καζίνο. Παράλληλα, θα επιτρέπονται μέχρι τέσσερα άτομα στο σπίτι, όσον αφορά τις κοινωνικές επαφές και συναθροίσεις.
Όσον αφορά στους εργαζόμενους, θα μπορούν να εργάζονται με φυσική παρουσία μία φορά την εβδομάδα, με το ποσοστό όσων θα βρίσκονται ταυτόχρονα στον χώρο να φτάνει το 20%. Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους θα φτάνει τους 200 και σε ανοιχτούς τους 400. Στις θρησκευτικές τελετές θα επιτρέπονται 100 άτομα εσωτερικά και 200 ό,τι λαμβάνει χώρα σε ανοιχτό χώρο
Από την 1η Ιουλίου, η τηλεργασία δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική, αλλά θα εξακολουθεί να ενθαρρύνεται. Οι περιορισμοί στις αγορές θα αρθούν, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν αγορές με περισσότερα από ένα άτομα, ενώ το χρονικό όριο των 30 λεπτών ανά κατάστημα δεν θα ισχύει.
Βέλγιο: Δρομολογείται το “coronapass” για πρόσβαση σε μεγάλες εκδηλώσεις
Η βελγική κυβέρνηση δρομολογεί τη χρήση του “coronapass”, για την πρόσβαση πολιτών σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις στο Βέλγιο.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γαλλόφωνης εφημερίδας Le Soir , το βελγικό “coronapass” αναμένεται να έχει αντίστοιχη χρήση με αυτή του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού της ΕΕ που θα αφορά ταξίδια και μετακινήσεις. Ήδη από τα μέσα Αυγούστου, το Βέλγιο θα μπορούσε να ζητά μία απόδειξη είτε εμβολιασμού, είτε αρνητικού τεστ, για πρόσβαση σε ευρείας κλίμακας εκδηλώσεις. Η χώρα προτίθεται να χρησιμοποιήσει αυτό το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό για περιορισμένη χρήση εντός της επικράτειας.
Χθες το Γραφείο του Πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Ντε Κρου, επιβεβαίωσε στη Le Soir ότι το coronapass θα μπορούσε να ζητείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις εντός των συνόρων. “Σταδιακά θα επιτρέψουμε εκδηλώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με συμμετοχή ολοένα και περισσότερων ατόμων. Εάν όμως ένας διοργανωτής θέλει να υπερβεί τα εκάστοτε υφιστάμενα όρια, θα μπορούσε να το πράξει με τον έλεγχο του “coronapass” στην είσοδο των εκδηλώσεων. Μία Υπουργική Απόφαση που προβλέπει μία τέτοια περίπτωση θα είναι επαρκής, από νομικής άποψης. Αντικείμενο της ρύθμισης θα είναι οι μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις”.
Προκειμένου πάντως να αποφευχθεί κάθε είδους διακριτική μεταχείριση, τονίζεται ότι το coronapass θα εφαρμοστεί όταν θα δοθεί σε όλους τους πολίτες η ευκαιρία να εμβολιαστούν.
Ο Ινδός πρωθυπουργός δεν θα πάει στη Σύνοδο της G7 λόγω της υγειονομικής κρίσης
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δεν θα ταξιδέψει στη Βρετανία για τη Σύνοδο της G7 τον επόμενο μήνα, λόγω της κατάστασης με τον νέο κορονοϊό στη χώρα του, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
“Αν και εκτιμούμε την πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παραστεί στη Σύνοδο της G7 ως ειδικός προσκεκλημένος, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης Covid, αποφασίστηκε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί στη Σύνοδο της G7 αυτοπροσώπως”, επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωση.
Ο Μόντι δέχεται επικρίσεις επειδή επέτρεψε τις μαζικές συναθροίσεις κατά τη διάρκεια ενός θρησκευτικού φεστιβάλ και επειδή οργάνωσε πολυπληθείς προεκλογικές συγκεντρώσεις τους τελευταίους 2 μήνες, ακόμα κι αν τα κρούσματα αυξάνονταν.
Ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων επτά ημερών έσπασε ρεκόρ σήμερα, στα 390.995, με 3.876 θανάτους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να παραστεί, μαζί με άλλους ηγέτες, στη Σύνοδο της G7, υπό την προεδρία του Μπόρις Τζόνσον, στην Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική Αγγλία, στις 11-13 Ιουνίου.
Στις 23 Μαΐου ανοίγει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους στο Βερολίνο
Oι υπαίθριοι χώροι καφέ και εστιατορίων θα ανοίξουν ξανά στο Βερολίνο από την Πεντηκοστή (23 Μαΐου για Καθολικούς και Προτεστάντες) υπό την προϋπόθεση ότι ο δείκτης θετικότητας θα είναι σταθερά κάτω από το 100.
“Η Γερουσία του κρατιδίου του Βερολίνου συμφώνησε επ΄ αυτού στην σημερινή της συνεδρίαση”, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του κρατιδίου και δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ.
“Οι επισκέπτες των υπαίθριων χώρων καφέ και εστιατορίων θα πρέπει να διαθέτουν πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ κορονοϊού. Εξισώνονται δε με αυτούς τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα και αυτά που έχουν αναρρώσει. Τα πρώτα βήματα ανοίγματος την Πεντηκοστή θα πρέπει να συμφωνηθούν όμως με το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου (το οποίο περιβάλλει την γερμανική πρωτεύουσα)”, όπως διευκρίνισε ο Μιούλερ.
“Η περίοδος λειτουργίας των ανοικτών κολυμβητηρίων θα μπορούσε να ξεκινήσει στο Βερολίνο λίγο πριν από την Πεντηκοστή, εάν ο δείκτης θετικότητας 7 ημερών είναι σταθερά κάτω από 100. Το άνοιγμα της παραλίας (ποταμών και λιμνών) καθώς επίσης των ανοικτών κολυμβητηρίων έχει προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου, δηλαδή την Παρασκευή πριν από την Πεντηκοστή με την ταυτόχρονη τήρηση βέβαια των κανόνων προστασίας Επίσης, θα είναι και πάλι οι περιηγήσεις δυνατές στην πρωτεύουσα και οι εκδρομές με πλοία για τουριστικούς σκοπούς κατόπιν ραντεβού και με αρνητικό διαγνωστικό τεστ”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα ομοσπονδιακό νόμο, ισχύει επίσης και στο Βερολίνο ο κανόνας του ορίου των 100 νέων κρουσμάτων κορονοϊού την εβδομάδα ανά 100.000 (με πέντε εργάσιμες ημέρες στη σειρά) για να επιτραπεί η χαλάρωση των μέτρων. Χθες, Δευτέρα, ο δείκτης θετικότητας ήταν ακόμα πάνω από το 100, ενώ σήμερα ήταν 93,7.
Ισπανία: Σχεδιάζει να επιτρέπει στους Βρετανούς να εισέρχονται στη χώρα χωρίς τεστ PCR
Η πανδημία αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες, σύμφωνα με τις κοινωνικές οργανώσεις της Γερμανίας
Σύμφωνα με τις γερμανικές κοινωνικές οργανώσεις, η κρίση του κορονοϊού αυξάνει τις ανισότητες στην κοινωνία, ενώ πολλαπλασιάζονται και οι άποροι οι οποίοι εξαρτώνται από τη δωρεάν διάθεση τροφίμων.
“Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Η μεσαία τάξη έχει συρρικνωθεί. Για όλο και περισσότερους ανθρώπους, η κατάσταση γίνεται επισφαλής, ενώ ένα άλλο τμήμα της κοινωνίας έχει γίνει ακόμη πιο πλούσιο. Ως φτωχός, διατρέχει κανείς μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσει και να πεθάνει από τον κορονοϊό από έναν πλούσιo”, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινωνικής Ένωσης Γερμανίας, Άντολφ Μπάουερ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύται στο σημερινό φύλλο της στην εφημερίδα “Neue Osnabruecker Zeitung”.
“Φοβάμαι μια περαιτέρω διάσπαση της κοινωνίας εάν αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι χρειάζονται στήριξη, ενώ από την άλλη μεριά οι λίγοι κατέχουν μεγαλύτερο μερίδο του πλούτου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις”, πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση πρέπει εγκαίρως να φροντίσει να δοθεί βοήθεια για το διάστημα μετά την πανδημία. Μετά την παρούσα κρίση θα πρέπει να υπάρξει περισσότερο κοινωνικό κράτος και σε καμιά περίπτωση λιγότερο. Θα υπάρξει πίεση για αύξηση της φορολόγησης όσων κερδίζουν τα περισσότερα”, κατέληξε.
Συγκεκριμένα στοιχεία για την κατανομή του πλούτου στη Γερμανία θα ανακοινωθούν αυτόν τον μήνα όταν παρουσιασθεί από την κυβέρνηση η σχετική έκθεση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).
Ήδη πριν την δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων υπάρχουν όμως ενδείξεις για την αυξανόμενη ανισότητα στην κοινωνία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τo ARD.
“Τις επιπτώσεις της πανδημίας τις βλέπει κανείς και στις παρεχόμενες δωρεάν προμήθειες τροφίμων. Μεταξύ των περίπου 950 εγκαταστάσεων για δωρεάν παροχή τροφίμων σε εθνικό επίπεδο, το 40% από αυτές κατέγραψε πρόσφατα υψηλότερη ζήτηση τροφίμων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Σε πολλά σημεία της χώρας, προσήλθαν έως και 20% περισσότεροι άποροι για σίτιση”, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Ένωση Τράπεζας Τροφίμων.
“Βλέπουμε να προσέρχονται ολοένα και περισσότεροι πολίτες οι οποίοι διατρέχουν πλέον τον κίνδυνο της επιβίωσης”, δήλωσε ο πρόεδρος της εν λόγω Ένωσης Γιόχεν Μπρίλ.
Και αυτός βλέπει την ανάγκη πολιτικής παρέμβασης για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση: “Η αύξηση των μακρόχρονια ανέργων είναι ένα στοιχείο το οποίο αποδεικνύει ότι πρέπει να αυξηθούν επειγόντως τα κοινωνικά επιδόματα λόγω της αύξησης του κόστους ζωής κατά τη διάρκεια τη πανδημίας. Η εφάπαξ καταβολή 150 ευρώ μετά από ένα χρόνο πανδημίας είναι αστεία. Οι φτωχότεροι πολίτες πλήττονται σκληρότερα από την κρίση και υποστηρίζοντια ελάχιστα”, σύμφωνα με τον Μπριλ.
Ιταλία: 6.946 νέα κρούσματα και 251 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Σήμερα καταγράφηκαν στην Ιταλία 6.946 περιστατικά κορονοϊού και 251 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 286.428 διαγνωστικά τεστ, το 2,4% από τα οποία ήταν θετικό στην Covid-19. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων επτά μηνών.
Κατά την χθεσινή ημέρα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3,9%, τα κρούσματα ήταν 5.080 και 198 οι θάνατοι.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 102 ασθενείς λιγότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 490 λιγότεροι.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Καμπανία (1.109) με πρωτεύουσα την Νάπολη και ακολουθούν η Σικελία (894) και η Απουλία (684) με κύρια πόλη το Μπάρι.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά, πιθανότατα, από τις 11 το βράδυ, και όχι από τις 10, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.
Ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι, τέλος, τόνισε πως όταν θα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση των σκευασμάτων κατά του κορονοϊού 30 εκατομμύρια Ιταλοί — εφόσον δεν υπάρχει συνωστισμός — οι πολίτες θα μπορούν, λογικά, να βγάζουν την μάσκα στους ανοικτούς χώρους. Μέχρι τώρα, είναι συνολικά 20,5 εκατομμύρια οι κάτοικοι της Ιταλίας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ιαθεί από τον κορονοϊό.
Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ