Βοήθεια στο Σπίτι: Τέλος χρόνου για 165 εργαζόμενους
Οδηγούνται στην ανεργία παρότι εργάζονται στο πρόγραμμα σχεδόν εδώ και μία εικοσαετία
Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που αφορά 2909 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, στην τελική ευθεία εισέρχεται η απομάκρυνση 165 εργαζομένων, οι οποίοι μετά από δύο δεκαετίες εργασίας στο πρόγραμμα, βάσει των κριτηρίων του διαγωνισμού, θα βρεθούν εκτός προγράμματος και εργασίας.
Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους έχουν ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, αλλά ο υπουργός επικαλούμενος τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, αρνείται να τους δεχτεί.
Παράλληλα έχουν ενημερώσει όλα τα κόμματα, και ανά περιφέρεια, τους τοπικούς βουλευτές, τους δημάρχους και τη ΚΕΔΕ αλλά και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, προκειμένου το θέμα να τεθεί σε νέο πλαίσιο και να βρεθεί λύση για τους 165 εργαζόμενους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και ηλικιακά βρίσκονται σε τροχιά συνταξιοδότησης.
Να σημειωθεί ότι ο σχετικός νόμος για την προκήρυξη του διαγωνισμού, «πέρασε» το 2018, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε το 2020, από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Το βασικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους που μένουν εκτός, είναι ότι στην μοριοδότηση δεν έχει ληφθεί υπόψη, στο βαθμό που έπρεπε, η ύπαρξη της ειδικής εμπειρίας στην φροντίδα ατόμων που χρειάζονται βοήθεια. Το αποτέλεσμα είναι, εργαζόμενες γυναίκες, που «έστησαν» όλα αυτά τα χρόνια, πανελλαδικά, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με πολύτιμη γνώση και εμπειρία στην φροντίδα ανθρώπων, να βρεθούν εκτός προγράμματος και να αντικατασταθούν από άτομα χωρίς καμία εμπειρία στον ιδιαίτερα απαιτητικό αυτό τομέα.
Η κυβέρνηση αρνείται το διάλογο
Παρότι τόσο από την ΚΕΔΕ και τα κόμματα, όσο και από τους ίδιους τους εργαζόμενους, έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις και τροπολογίες, ώστε να αποφευχθούν οι αποκλεισμοί και οι εξαιρέσεις, η κυβέρνηση, για την ώρα, αρνείται το διάλογο και οχυρώνεται πίσω από την διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Στην παρούσα φάση ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έχει ολοκληρωθεί για τις 2200 θέσεις και έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα ενώ απομένει η ολοκλήρωση και η ανακοίνωση για την πλήρωση 700 θέσεων εργαζομένων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Στο νομό Θεσσαλονίκης, στο πρόγραμμα απασχολούνται περίπου 200 άτομα, εκ των οποίων τα 100 προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα προγράμματα που λειτουργούν στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Από αυτούς, οι 43 αναμένεται να βρεθούν εκτός προγράμματος και εργασίας. Οι περισσότερες είναι γυναίκες που εργάζονται σχεδόν 20 χρόνια στο πρόγραμμα και μάλιστα στην φροντίδα ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
«Εμείς με πενιχρά μέσα και με πολύ προσωπική προσπάθεια υλοποιήσαμε και υλοποιούμε το πρόγραμμα και αυτό που ζητάμε είναι να κάνουμε αυτό που τόσα χρόνια ξέρουμε να κάνουμε. Να φροντίζουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη», τονίζει η Αυγή Μαβίδου, εργαζόμενη στο πρόγραμμα σε δήμο της Θεσσαλονίκης και αναφέρει πως είναι αδικία αυτή η εξέλιξη, για δεκάδες εργαζόμενες γυναίκες, που μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς θα βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας.
“Είμαι δύο φορές καρκινοπαθής και θα μείνω άνεργη”
«Ο παππούς και η γιαγιά δεν χρειάζονται ούτε μεταπτυχιακά ούτε αγγλικά για την φροντίδα τους. Χρειάζονται ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και αγαπούν τη δουλειά τους», τονίζει η Μαρία Σαρρή, που εργάζεται στο πρόγραμμα του δήμου Άργους. Όπως αναφέρει, η ίδια είναι σχεδόν 60 ετών και δύο φορές καρκινοπαθής και παρόλα αυτά ο διαγωνισμός την οδηγεί στην ανεργία.
«Αυτοί που έστησαν τον διαγωνισμό σκέφτηκαν εμάς τις εργαζόμενες; Σ’ αυτή την ηλικία που θα βρούμε δουλειά; Προσωπικά είμαι αποφασισμένη να προχωρήσω μέχρι και σε απεργία πείνας, διότι δεν έχω πλέον τίποτα άλλο να ελπίζω», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Θα κινηθούμε νομικά και συνδικαλιστικά, αλλά το θέμα είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και απόφασης», τονίζει ο Γιάννης Αθανασίου, μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού των Εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Σημειώνει δε πως η κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ΚΕΔΕ και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, πρέπει να ενδιαφερθούν για το πρόβλημα που αφορά πολλούς εργαζόμενους αλλά και ένα πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν μας έχει δεχτεί. Ζητάμε περισσότερη ευαισθησία από τον υπουργό και την κυβέρνηση» τονίζει και η Σοφία Κολιτζέρα, πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων Αττικής.