«Βοήθεια στο Σπίτι»: Αποψιλώνεται αντί να ενισχύεται

164 εργαζόμενες- οι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός δουλειάς – «Πρωτόγονες» σχεδόν οι συνθήκες του προγράμματος στο δήμο Θεσσαλονίκης

Φίλιππος Δεργιαδές
βοήθεια-στο-σπίτι-αποψιλώνεται-αντ-901207
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε παραπέρα απορρύθμιση οδηγείται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σωτήριο για χιλιάδες ευπαθείς ανθρώπους στη χώρα μας, καθώς τα αποτελέσματα της προκήρυξης για την πλήρωση των θέσεων, εξαιρούν και αφήνουν άνεργους 164 συμβασιούχους από κρίσιμες ειδικότητες.

Πρόκειται για εργαζόμενες – ους που απασχολούνται στο πρόγραμμα κοντά 20 χρόνια και διαθέτουν σημαντική και πολύτιμη εμπειρία στην εξυπηρέτηση ηλικιωμένων, ασθενών και ΑΜΕΑ, όπως νοσηλευτές- τριες και οικογενειακοί βοηθοί, αλλά και κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και οδηγοί, όπου το πρόγραμμα διαθέτει αυτοκίνητα.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που ξεκίνησε πιλοτικά από το 2002 – 2004, με κονδύλια της Ε.Ε., στην ανάπτυξη του διέθετε 3700 εργαζόμενους. Σήμερα στην νέα «ολιστική πραγματικότητα» της κυβέρνησης της ΝΔ, το προσωπικό έχει συρρικνωθεί στις 2909 θέσεις απασχόλησης ενώ οι ανάγκες κοινωνικής φροντίδας έχουν αυξηθεί.

boitheia-sto-spiti-3.png

Στο νομό Θεσσαλονίκης, απασχολούνται περίπου 200 άτομα, εκ των οποίων τα 100 προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα προγράμματα που λειτουργούν στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Συνολικά στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πρόγραμμα «Βοήθεια Σπίτι», απασχολούνται 400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, που προσφέρουν υπηρεσίες όπως:

  • Νοσηλευτική φροντίδα
  • Κοινωνική στήριξη και συσσίτια
  • Φροντίδα ατομικής υγιεινής και φροντίδα του χώρου διαβίωσης
  • Κατ΄ οίκον φυσιοθεραπείες
  • Συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη
  • Συνοδείες εξυπηρετούμενων σε επιτροπές αναπηρίας, νοσοκομεία, ασφαλιστικούς φορείς και τα Ιατρεία του Δημοτικού Κέντρου

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι το πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες ανάγκες για την φροντίδα ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Μάλιστα σε κάποιους δήμους, που δεν διακρίνονται για τις ισχυρές και διευρυμένες δομές κοινωνικής πρόνοιας, όπως ο δήμος Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα λειτουργεί σχεδόν οριακά.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω των ΚΑΠΗ, δηλαδή υλοποιείται χωρίς τις βασικές υποδομές. Επί παραδείγματι οι 17 εργαζόμενοι του προγράμματος δεν διαθέτουν δικά τους γραφεία και στεγάζονται στα παραρτήματα των ΚΑΠΗ, ενώ για τις ημερήσιες μετακινήσεις τους από σπίτι σε σπίτι, για να επισκεφτούν όσους φροντίζουν χρησιμοποιούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

autokinhto-bohthia-sto-spiti-g7cqi.png

«Χειμώνα – καλοκαίρι εδώ και χρόνια με το λεωφορείο»

Η κυρία  Ε.β.*, που εργάζεται ως οικογενειακή βοηθός στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Θεσσαλονίκης, και είναι μία από τις 164 εργαζόμενες που κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργες, μετά από πολλά χρόνια δουλειάς, τονίζει στην Parallaxi, πως αυτό που συμβαίνει είναι εργασιακά, ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά άδικο.

«Μετά από 18 χρόνια θα βρεθούμε ξαφνικά εκτός του προγράμματος. Από το 2004 εργάζομαι ως συμβασιούχος. Μιλάμε για τραγικότητα διότι μας πετάνε εκτός, χωρίς να υπάρχει καμία αιτία», τονίζει και υποστηρίζει ότι το ΑΣΕΠ ούτε το υπουργεία Εσωτερικών και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν φιλοτιμηθεί να απαντήσουν γιατί κάποιοι εργαζόμενοι αποκλείονται.

«Είχα όλα τα δικαιολογητικά και έχω κάνει ένσταση, αλλά απάντηση καμία. Που θα βρούμε εμείς δουλειά, που οι περισσότερες είμαστε σε ηλικίες μεγάλες;» αναρωτιέται, και εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 99% των εργαζομένων στο πρόγραμμα είναι γυναίκες.

Για την λειτουργία του προγράμματος στο δήμο Θεσσαλονίκης, τονίζει πως εξυπηρετούνται περίπου 500 άτομα και κάθε ημέρα οι οικογενειακοί βοηθοί πραγματοποιούν 5 επισκέψεις

«Δεν διαθέτουμε αυτοκίνητα. Χειμώνα καλοκαίρι πάμε με τα λεωφορεία με κάρτες του ΟΑΣΘ. Οι ανάγκες είναι τεράστιες και τα άτομα δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια», τονίζει και σημειώνει ότι από το 2004 το πρόγραμμα στο δήμο παρέμεινε στάσιμο, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, ενώ οι άνθρωποι που χρειάζονται στήριξη και φροντίδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

Ανάλογα και η Μ.Ρ.*, διοικητική υπάλληλος στο πρόγραμμα, τονίζει στην Parallaxi, πως η προκήρυξη του ΑΣΕΠ, δίνει περισσότερη βαρύτητα στα τυπικά προσόντα και όχι στην εμπειρία ενός προσωπικού, που έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια ζωντανό το πρόγραμμα.

«Στο δήμο Θεσσαλονίκης θα μείνουν άνεργες 4 εργαζόμενες και εγώ είμαι μέσα στις εργαζόμενες που θα μείνουν εκτός, διότι δεν έχω μεταπτυχιακό ή διδακτορικό», τονίζει και αναφέρει ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» στο δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργεί κάτω από δύσκολες συνθήκες.

«Σίγουρα χρειάζεται κι άλλο προσωπικό είμαστε οι ελάχιστοι, είμαστε μόλις 17 άτομα για να καλύψουμε ένα τεράστιο δήμο ενώ άλλοι δήμοι πιο μικροί έχουν 30 άτομα», αναφέρει και επισημαίνει ότι κάθε μήνα γίνονται 1500 εξυπηρετήσεις ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια, χωρίς το προσωπικό να διαθέτει αυτοκίνητα και γραφεία.

screenshot-2022-06-01-at-22-00-10-voitheia-sto-spiti-1024x576jpeg-eikona-jpeg-1024-576-eikonostoikhia-se-klimaka-81.png

Σίμος Δανιηλίδης: Έχουμε καταθέσει πρόταση για παραμονή των 164

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, εκ των πρωτοπόρων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», και ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, τονίζει πως υπάρχει λύση για τους 164 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους όπως και ανάγκη να ενισχυθεί παραπέρα το πρόγραμμα.

«Το πρόγραμμα το ξεκινήσαμε εμείς στο δήμο Συκεών και μετά ακολούθησε ο δήμος Περιστερίου, με κονδύλια από το πακέτο Ντελόρ, και μετά ακολούθησαν και οι άλλοι δήμοι», τονίζει και αναφέρει ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορούν να βρεθούν κονδύλια ώστε το «Βοήθεια στο Σπίτι», να ενισχυθεί σε προσωπικό και υποδομές και να αποτελέσει μία μορφή πρωτοβάθμιας φροντίδας και υγείας.

Για τις 164 εργαζόμενες –νους που κινδυνεύουν, αναφέρει στην Parallaxi ότι «ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΕΔΕ, έχω επεξεργαστεί μία συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση την οποία ως ΚΕΔΕ έχουμε καταθέσει στα συναρμόδια υπουργεία ώστε αυτοί οι εργαζόμενοι να απασχοληθούν στο πρόγραμμα μέχρι να συνταξιοδοτηθούν διότι οι περισσότεροι βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο».

Άρα το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων όπως και στα χέρια των δημάρχων.

Να σημειωθεί πάντως ότι το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης του δήμου Θεσσαλονίκης, έχει εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης προς τους συμβασιούχους που απασχολούνται σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ζητώντας την αρωγή του κεντρικού κράτους ώστε αυτοί οι εργαζόμενοι να μην μείνουν άνεργοι.

*  Όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση της Parallaxi

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα