Διεθνή

Η Ρωσία παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί θερμοβαρικά όπλα στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, με την πτώχευση "φλερτάρει" η ρωσική οικονομία, σύμφωνα με διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Parallaxi
η-ρωσία-παραδέχεται-ότι-χρησιμοποιεί-892697
Parallaxi

Στην σοκαριστική παραδοχή ότι χρησιμοποιεί θερμοβαρικά όπλα στην Ουκρανία προχώρησε η Ρωσία, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως αναφέρουν οι βρετανοί «το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων».

«Αυτό συνδυάζει ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης με θερμοβαρικά βλήματα για τη δημιουργία εμπρηστικών και εκρηκτικών εφέ» συμπληρώνει.

 Τι είναι τα θερμοβαρικά όπλα

Τα θερμοβαρικά όπλα, γνωστά και ως όπλα κενού ή όπλα καυσίμου-αέρα, ονομάζονται έτσι επειδή καταστρέφουν τον στόχο με έναν συνδυασμό θερμότητας και κυμάτων πίεσης.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η ρωσική βόμβα FOAB, ή «Πατέρας Όλων των Βομβών», η οποία θεωρείται το ισχυρότερο μη πυρηνικό όπλο με ισχύ 44 τόνων ΤΝΤ. Άλλα θερμοβαρικά όπλα εκτοξεύονται με πυραύλους ή φορητούς εκτοξευτήρες.

Τα περισσότερα συμβατικά όπλα περιέχουν μια εκρηκτική ουσία και έναν οξειδωτικό παράγοντα που απαιτείται για την καύση αυτών των εκρηκτικών. Τα θερμοβαρικά όπλα, αντίθετα, περιέχουν μόνο καύσιμο και χρησιμοποιούν ως οξειδωτικό μέσο το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Το πρώτο στάδιο της έκρηξης δημιουργεί ένα μεγάλο σύννεφο ατμοποιημένου καυσίμου. Στο δεύτερο στάδιο, το σύννεφο αναφλέγεται και δημιουργεί εκρηκτικό κύμα παρατεταμένης διάρκειας και εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας.

Χάρη στην ικανότητα του νέφους καυσίμου να διεισδύει σε κλειστούς χώρους, τα θερμοβαρικά όπλα θεωρούνται ιδανικά για επιθέσεις σε υπόγειες εγκαταστάσεις, οχυρά, καταφύγια και σπήλαια.

Επιπλέον, η απότομη συστολή των αερίων μετά το αρχικό ωστικό κύμα προκαλεί απότομη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης, η οποία προκαλεί ρήξη των πνευμόνων και άλλα εσωτερικά τραύματα.

Τέτοια όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ, καθώς αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικά από τις βόμβες ναπάλμ στο να καθαρίζουν μεγάλες εκτάσεις ζούγκλας για την προσγείωση ελικοπτέρων.  Πιο πρόσφατα, χρησιμοποιήθηκαν σε αμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά των Ταλιμπάν και του Αφγανιστάν σε ορεινές περιοχές του Αφγανιστάν.

Μικρά θερμοβαρικά όπλα φέρονται επίσης να χρησιμοποιήθηκαν από τον ρωσικό στρατό κατά την εισβολή στο ρωσικό κοινοβούλιο στη διάρκεια της συνταγματικής κρίσης του 1993, καθώς και στη Μάχη του Γκρόσνι το 1999-2000. Φορητοί εκτοξευτήρες θερμοβαρικών ρουκετών φέρονται επίσης να χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία στην υπόθεση ομηρίας του Μπεσλάν το 2004.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Τουρκία για τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Αττάλεια για να έχει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία απειλείται με πτώχευση

Με την πτώχευση “φλερτάρει” η ρωσική οικονομία, σύμφωνα με διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο προκάλεσε την οργή της Μόσχας, που κάνει λόγο για οικονομικό πόλεμο.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 974 ουκρανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστρέψει 974 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη αυτής της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, εισβολή που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σήμερα.

Την είδηση μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Χθες Τρίτη η Μόσχα είχε αναφέρει ότι κατέστρεψε 897 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Επικαλούμενο το TASS, το υπουργείο είπε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης 97 drones.

ΟΗΕ: Καμία υγειονομική μονάδα δεν πρέπει να είναι στόχος

Καμία υγειονομική μονάδα στην Ουκρανία «δεν πρέπει να αποτελεί ποτέ στόχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουρατζίς, αντιδρώντας στις αναφορές για την καταστροφή ενός νοσοκομείου παίδων από τον ρωσικό στρατό στη Μαριούπολη που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 17 ενηλίκων, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.
Ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησαν και συνεχίζουν να ζητούν «να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας, νοσοκομεία, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ασθενοφόρα», τόνισε.
ΗΠΑ: Υλικοτεχνικά ερωτήματα παραμένουν ως προς τη μεταφορά μαχητικών από την Πολωνία στην Ουκρανία

Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν σε επαφή με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ αναφορικά με τη χορήγηση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, καθώς η συμφωνία που αφορούσε τα αεροσκάφη της Πολωνίας κρίθηκε μη βιώσιμη από το Πεντάγωνο, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η Ψάκι είπε στους δημοσιογράφους ότι εξακολουθούν να υπάρχουν υλικοτεχνικά ερωτήματα σχετικά με το εάν τα αεροσκάφη MiG της Πολωνίας θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

17 τραυματίες από τη ρωσική αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη

Δεκαεπτά ενήλικες τραυματίστηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου παίδων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ένας περιφερειακός αξιωματούχος.

«Υπάρχουν 17 επιβεβαιωμένοι τραυματίες μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου», είπε στην ουκρανική τηλεόραση ο Πάβλο Κιριλένκο, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρχαν παιδιά» μεταξύ των τραυματιών και «κανένας θάνατος», σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε νωρίτερα τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη.

Μεταξύ άλλων, παιδιά βρίσκονται «κάτω από τα συντρίμμια», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα θύματα.

Νωρίτερα οι δημοτικές Αρχές ανέφεραν ότι το νοσοκομείο καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατήγγελλε την “ανήθικη” επίθεση στο νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε σήμερα «ανήθικη» τη βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που άφησε 17 τραυματίες από το προσωπικό του νοσοκομείου, σύμφωνα με περιφερειακό αξιωματούχο.
«Υπάρχουν λίγα πράγματα πιο ανήθικα από το να στοχεύεις ευάλωτους και ανυπεράσπιστους», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, κοινοποιώντας μέσω Twitter ένα άρθρο σχετικά με τη ρωσική επίθεση εναντίον του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα