Top

Υπουργείο Υγείας: Υπό ποιες προϋποθέσεις, σε ποιους και πότε θα χορηγείται η Κολχικίνη

Μόνο με ιατρική συνταγή αναφέρει, σε ενημέρωση του, το υπουργείο Υγείας.

Parallaxi
υπουργείο-υγείας-υπό-ποιες-προϋποθέσ-652337
Parallaxi

corona

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν, αποφάσισε ομόφωνα να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, όπως αναφέρει σε σημείωμα του το υπουργείο Υγείας.

Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε χθες και υποδεικνύει σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται:

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.

Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Στο νοσοκομείο του Ρίου με κοροναϊό βρέφος εννιά ημερών

Σταματημό δεν έχουν τα θετικά κρούσματα κοροναϊού στη Ζάκυνθο τα τρία τελευταία 24ωρα.

Ειδικότερα, τα ξημερώματα του Σαββάτου τετραμελής οικογένεια στην Ζάκυνθο επισκέφτηκε το νοσοκομείο για να υποβληθεί σε μοριακό τεστ.

Τα αποτελέσματα και των τεσσάρων ήταν θετικά, όμως το ένα από τα παιδιά είναι βρέφος (μόλις 9 ημερών) και θα έπρεπε να γίνει διακομιδή στην Πάτρα και στην παιδιατρική κλινική (COVID) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου.

Έτσι έφυγε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με το πρώτο δρομολόγιο της γραμμής.

Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είχαν ήπια συμπτώματα και βρίσκονται στο σπίτι τους σε 14ήμερη καραντίνα.

Με αυτά τα νέα 4 κρούσματα ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων στη Ζάκυνθο τα τελευταία τρία 24ωρα ανέβηκε στα 11 και συνολικά τα 16 στις πρώτες 23 ημέρες του 2021.

Από την αρχή της πανδημίας (τον Φεβρουάριο του 2020) στο Γενικό Νοσοκομείο της Ζακύνθου έχουν καταγραφεί έως τώρα 88 θετικά κρούσματα, σε πάνω από 4.200 μοριακά τεστ, ενώ έχουν καταγραφεί και 50 ακόμα θετικά κρούσματα τους καλοκαιρινούς μήνες στα τεστ του αεροδρομίου, όπου και τα 50 κρούσματα αντιμετωπίστηκαν στο ξενοδοχείο καραντίνας.

Σταμπουλίδης για συνωστισμό: Θα είναι καταστροφικό για όλους 3ο αυστηρό lockdown

«Θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο γ.γ Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης κληθείς να σχολιάσει τις ουρές και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε χθες Σάββατο στους κεντρικούς  εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

«Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε κ. Σταμπουλίδης.

Ανέφερε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά έκτος από σήμερα και την ερχόμενη Κυριακή. Σημείωσε ότι υπάρχει δυναμική στην αγορά και η αύξηση πωλήσεων, κυρίως σε υποδήματα και ρούχα ξεπερνάει το 30%.

Θεσσαλονίκη: Μεγάλες ουρές έξω από καταστήματα- Ισχυρή αστυνομική παρουσία

Οι επιχειρήσεις άνοιξαν αλλά μπορούν να κάνουν και χρήση των μέτρων στήριξης, και της επιστρεπτέας και των αναστολών, διευκρίνισε.

Λιανεμπόριο και σουπερ μάρκετ μπορούν να είναι ανοιχτά σήμερα προαιρετικά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Διατηρείται η υποχρέωση αποστολής SMS, με τον αριθμό 2, στο 13033 και ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

Βόλος: Στα 35 τα κρούσματα σε οίκο ευγηρίας – Στο Νοσοκομείο Βόλου 11 ηλικιωμένοι

Τριάντα πέντε κρούσματα σε τροφίμους και εργαζόμενους έχουν καταγραφεί στο Σουρλίγκειο Ίδρυμα σύμφωνα με τους δύο δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στις 22 και 23 IΙανουαρίου.

Επί συνόλου 37 τροφίμων και 11 εργαζομένων θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 28 τρόφιμοι και επτά εργαζόμενοι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση του Ιδρύματος. Από το σύνολο των θετικών κρουσμάτων των τροφίμων, 11 εξ αυτών νοσηλεύονται στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Το σύνολο των θετικών κρουσμάτων των εργαζομένων βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες από τον ΕΟΔΥ οδηγίες αξιολόγησης της καταστάσεως της υγείας των τροφίμων και τα εφαρμοζόμενα θεραπευτικά μέτρα έχουν υποδειχθεί από την αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει η Διοίκηση, από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα έγιναν οι εξής άμεσες ενέργειες:

-Το Γηροκομείο τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιήθηκε ο προβλεπόμενος από τον ΕΟΔΥ απαραίτητος μηχανισμός αντιμετωπίσεως της καταστάσεως σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο. Έγινε διαχωρισμός των τροφίμων σε δωμάτια θετικών και αρνητικών στον covid-19. -Ο θεράπων ιατρός του Ιδρύματος πραγματοποίησε άμεσα πολύωρη εξέταση όλων των τροφίμων και έκρινε την μεταφορά 8 εξ αυτών στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου για περαιτέρω νοσηλεία. -Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή λοιμωξιολόγων και υπευθύνων του ΕΟΔΥ, με σκοπό την αξιολόγηση της καταστάσεως και την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπισή της. -Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, Επόπτης Υγείας επισκέφτηκε το Ίδρυμα και πραγματοποίησε δειγματοληπτικό έλεγχο και έδωσε οδηγίες στους εργαζομένους. -Ενημερώθηκαν όλοι οι συγγενείς των τροφίμων για την κατάσταση της υγείας τους. -Πραγματοποιήθηκαν 2 απολυμάνσεις στο χώρο του Ιδρύματος. Κλήθηκε το προσωπικό ασφαλείας και ζητήθηκε η συνδρομή έκτακτου προσωπικού -Ενημερώθηκε η Πολιτική Προστασία και η Διεύθυνση Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. -Σήμερα Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Ιδρύματος, με την συμμετοχή κλιμακίου Ιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και του θεράποντος Ιατρού του Ιδρύματος με σκοπό την άμεση στήριξη εκ μέρος του Ιατρικού Συλλόγου στην συνεχή Ιατρική παρακολούθηση των τροφίμων.

“Με αίσθημα ευθύνης, το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες οδηγίες και τα αναγκαία μέτρα, θα συνεχίσει να δίνει καθημερινά τη μάχη για την αντιμετώπιση της νόσου και την αποκατάσταση της υγείας των τροφίμων και θα ενημερώνει καθημερινά και υπεύθυνα τους συγγενείς των τροφίμων για την εξέλιξη της υγείας τους. Η Διεύθυνση του Ιδρύματος και το προσωπικό ευχαριστούν όλους για την ηθική στήριξη και την ολόθυμη συμπαράστασή τους και επικαλείται τις προσευχές όλων για την αντιμετώπιση της παρούσης δοκιμασίας” σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση του Σουρλίγκειου Ιδρύματος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ Mega/ ΣΚΑΙ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα