Featured

Eπτά «βόλτες» στην «κρυφή» Θεσσαλονίκη από το λάπτοπ σου

Μένουμε σπίτι και περιηγούμαστε από το λάπτοπ και το κινητό μας σε μοναδικά φωτογραφικά αφιερώματα.

Parallaxi
eπτά-βόλτες-στην-κρυφή-θεσσαλονίκ-441359
Parallaxi
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Μένουμε σπίτι και προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Επιλέξαμε από το αρχείο της parallaxi επτά ωραία φωτογραφικά αφιερώματα και ρεπορτάζ σε άγνωστα ή κλειστά κτίρια της Θεσσαλονίκης, άγνωστες περιοχές για τους περισσότερους στην πόλη, για να απολαύσετε «εικονικές» βόλτες στην πόλη μένοντας σπίτι.

Δείτε Επίσης: EIKONEΣ: Oι αναγνώστες της Parallaxi μοιράζονται την θέα τους και μένουνε σπίτι 

Στο κρυμμένο Καθολικό Νεκροταφείο της πόλης «κοιμούνται» δύο κορυφαίοι της αρχιτέκτονες

Η Θεσσαλονίκη υπήρξε για αιώνες μια πόλη-σταυροδρόμι πολιτισμών, με άπειρους λαούς της Δύσης και της Ανατολής να περνούν και να αφήνουν το σημάδι τους στο πρόσωπό της. Έμποροι, επιχειρηματίες, στρατιώτες, διπλωμάτες και άνθρωποι της τέχνης, κάθε εθνικότητας και θρησκευτικής πεποίθησης, έζησαν στην καρδιά της πόλης και έγραψαν ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας της, ενώ με τον θάνατό τους δεν την άφησαν πίσω, αλλά εναποτέθηκαν για πάντα στο έδαφός της. Είναι για πολλούς άγνωστο, αλλά η Θεσσαλονίκη έχει το δικό της νεκροταφείο των καθολικών, κρυμμένο σε μια άκρη των Αμπελοκήπων, πίσω από τα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ.

Δείτε τις φωτογραφίες και το ρεπορτάζ εδώ

Το συγκλονιστικό κτίριο της Θεσσαλονίκης που αποτελεί επίσημα έργο τέχνης

Σε ένα κτίριο «κόσμημα» για τη Θεσσαλονίκη στεγάζεται το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, στην οδό Φράγκων 2-4. Με τον φακό του Γιάννη Τριανταφυλλόπουλου μπήκαμε εντός του και αποτυπώσαμε την μαγευτική ατμόσφαιρα που εκπέμπει η υψηλή αισθητική του.

Δείτε τις φωτογραφίες και το ρεπορτάζ εδώ

Αυτή είναι η «χρονοτρύπα» που σε γυρνά στο παρελθόν της Θεσσαλονίκης

Ένα νοσοκομείο με Ιστορία που ξεπερνά τα εκατό χρόνια, ένα νοσοκομείο που υπάρχει σταθερά στις λίστες με τις τοποθεσίες του OPEN HOUSE. Και φέτος, στο πλαίσιο του δημοφιλούς θεσμού, το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς (Εθνικής Αμύνης 41) άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχτηκε τους πολίτες που θέλησαν να μάθουν πτυχές της πολύχρονης παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη. Η parallaxi ήταν εκεί.

Δείτε τις φωτογραφίες και το ρεπορτάζ εδώ

Η «Βασίλισσα Μαργαρίτα», το παλιό Ιταλικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Στη σημερινή οδό Γρηγορίου Λαμπράκη, στον αριθμό 13, στο κλειστό εδώ και έξι χρόνια Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, στεγαζόταν έναν αιώνα πριν το ιταλικό νοσοκομείο «Βασίλισσα Μαργαρίτα». Για την ακρίβεια, το κτίσμα χτίστηκε εξαρχής για να στεγάσει το νοσοκομείο της ιταλικής κοινότητας, της πολυπληθέστερης ευρωπαϊκής κοινότητας της πόλης, μιας και πολλοί από τους Εβραίους κατοίκους της, μεταξύ των οποίων και οι μεγάλες οικογένειες των Αλλατίνι και Μοδιάνο, ήταν Ιταλοί υπήκοοι ή προστατευόμενοι της ιταλικής κυβέρνηση.

Δείτε τις φωτογραφίες και το ρεπορτάζ εδώ

Tα βομβόπληκτα στην Τούμπα

Βρίσκονται στην οδό Π. Καρολίδου στην Κάτω Τούμπα. Σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως 151. Αρχικά ήταν 4 ή 5 μεγάλα σε μήκος τριώροφα κτήρια που μοιάζουν με εργατικές κατοικίες. Ονομάσθηκαν βομβόπληκτα γιατί κτίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 50 για να στεγάσουν αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους λόγω βομβαρδισμών στην διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Δείτε τις φωτογραφίες και το ρεπορτάζ εδώ

Μέσα στην Τεκτονική Στοά που άνοιξε για πρώτη φορά

Το Τεκτονικό Μέγαρο στη Θεσσαλονίκη άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό, καθώς η Στοά των Μασόνων συμμετείχε στις ξεναγήσεις του Open House Thessaloniki 2019. Η Parallaxi μπήκε στο πιο «κλειστό» μέχρι πρότινος κτίριο της πόλης (δείτε περισσότερα & αναλυτικότερα ΕΔΩ) και οι φωτογραφίες του Γιάννη Σιμητόπουλου δείχνουν το εντυπωσιακό εσωτερικό του κτιρίου επί της οδού Φιλικής Εταιρείας.

Δείτε τις φωτογραφίες στο αφιέρωμα εδώ

Η Χαλάστρα όπως δεν την έχουμε ξαναδεί

Η Χαλάστρα μέσα από το φακό του Γιάννη Τριανταφυλλόπουλου. Ένα τοπία μαγικό, θαλασσινό, κοντινό και απόμακρο. Η απόληξη της πόλης. Εκεί στις ψαροκαλύβες…

Δείτε το φωτογραφικό αφιέρωμα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολόκληρη η αρχιτεκτονική Ιστορία του Φραγκομαχαλά

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα