Featured

Αντιδρούν γονείς για τοποθέτηση kibo με διαδικασίες-εξπρές – Οι κίνδυνοι και οι καταγγελίες

Αναστάτωση στο πολύπαθο 90ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης - Για επικίνδυνες αποφάσεις εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών κάνουν λόγο οι γονείς.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
αντιδρούν-γονείς-για-τοποθέτηση-kibo-με-δ-725083
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Πηγή: syllogos90dsthes.wordpress.com

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους γονείς μαθητών του 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης οι διαδικασίες – εξπρές, όπως καταγγέλλουν, για την τοποθέτηση kibo που θα στεγάσει παιδιά προσχολικής αγωγής στον αύλειο χώρο.

Η συζήτηση για το θέμα ξεκίνησε από τις αρχές της φετινής σχολικής χρονιάς, με τη διεύθυνση, αλλά και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων να λαμβάνουν διαβεβαιώσεις από το Δήμο Θεσσαλονίκης ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν αίθουσες – προκάτ στην αυλή του σχολείου.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 90ου Δημοτικού Σχολείου ενημερώθηκε από τον διευθυντή ότι επικοινώνησε μαζί του άνθρωπος ο οποίος παρουσιάζονταν ως εκπρόσωπος τεχνικής εταιρείας και ζήτησε να του παραδοθούν τα κλειδιά του σχολείου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την τοποθέτηση δύο kibo.

Τόσο η διεύθυνση του σχολείου, όσο και οι γονείς, δεν είχαν λάβει καμία απολύτως επίσημη ενημέρωση για το θέμα, ούτε από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά ούτε και από την δημοτική αρχή.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν αναστάτωση στους γονείς των μαθητών του 90ου Δημοτικού Σχολείου με τον Σύλλογο να προχωράει στην αποστολή εξωδικαστικού αιτήματος αναίρεσης της απόφασης των δημοτικών αρχών της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, μέσα στο αίτημα αυτό περιγράφεται ότι ο διευθυντής του σχολείου επικοινώνησε στη συνέχεια τηλεφωνικά με την Αντιδήμαρχο Παιδείας, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων αλλά και με το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το συμπέρασμα ήταν ότι του δόθηκε αόριστη προφορική/τηλεφωνική εντολή να παραδώσει τα κλειδιά του σχολείου στον κύριο που τον τηλεφώνησε, δίχως να σταλεί κάποιο έγγραφο ή σχετική απόφαση.

Επικίνδυνη προχειρότητα

Η Parallaxi επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 90ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Πρόδρομο Πετρίδη ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα, αλλά και στις κινήσεις που θα γίνουν από την πλευρά τους, μετά και τη σχετική ενημέρωση που υπήρξε το πρωί της Πέμπτης για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα.

«Εμείς από την πλευρά μας πήγαμε και βρήκαμε τον εργολάβο ο οποίος ζήτησε τα κλειδιά. Μας είπε ότι έχει εντολή να ξεκινήσει την τοποθέτηση των kibo, χωρίς όμως να δώσει πολλά στοιχεία στην αρχή. Οι γονείς συγκεντρωθήκαμε το πρωί της Πέμπτης στο σχολείο, συζητήσαμε για το θέμα και στείλαμε μία εξωδικαστική επιστολή για να κάνουμε γνωστό ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε και νομικά. Έχουν ενημερωθεί οι γονείς για τη συγκέντρωση χρημάτων για να γίνει η οποιαδήποτε νομική διαδικασία από εδώ και πέρα. Δεν ξέρουμε εάν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είμαστε πανικοβλημένοι. Το σχολείο είναι ήδη συνωστισμένο γιατί έχει και νηπιαγωγείο και δημοτικό μέσα. Θα έπρεπε το κτίριο να είναι μεγαλύτερο και να έχει περισσότερη αυλή με βάση τη νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα.

Τώρα, θέλουν να φέρουν παραπάνω μαθητές με την τοποθέτηση kibo. Αυτό βέβαια δημιουργεί θέματα εν μέσω πανδημίας. Τα παιδιά πρέπει να προαυλίζονται σε διαφορετικές ώρες. Εάν μας κλείσουν τη μισή αυλή και τη μία είσοδο-έξοδο, ουσιαστικά δεν θα μπορούν τρεις βαθμίδες, και η προσχολική και το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, να βγαίνουν έξω διαφορετικές ώρες. Θα δημιουργηθούν λειτουργικά προβλήματα. Ξαφνικά μας λένε θα έρθουμε. Θα χαλάσουν την αυλή που φτιάχτηκε πριν ενάμιση χρόνο. Είναι πολύ πρόχειρα όλα αυτά».

Πηγή: syllogos90dsthes.wordpress.com

Ακόμα και αν γίνει η σχετική κατανομή διαλειμμάτων, σχεδόν όλη την ώρα κάποια παιδιά θα έχουν διάλειμμα και θα «αποσπούν» την προσοχή των υπολοίπων μαθητών που με ανοιχτά παράθυρα θα προσπαθούν να κάνουν μάθημα ή τα νήπια και προνήπια που θα προσπαθούν να κοιμηθούν. Επίσης, το μάθημα της γυμναστικής στον αύλειο χώρο θα παρεμποδίζεται.

Επικίνδυνη απόφαση για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών

Εν μέσω πανδημίας ενώ ο πρωταρχικός στόχος θα έπρεπε να είναι η αραίωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και η δημιουργία περισσότερων τμημάτων, ενέργειες όπως οι παραπάνω είναι προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Για ποιο λόγο ο Δήμος Θεσσαλονίκης τρία χρόνια μετά την νομοθεσία για την υποχρεωτική στέγαση και εκπαίδευση παιδιών προσχολικής αγωγής (δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση νόμος 4521/2018), αντί να κατασκευάσει ή να μισθώσει αίθουσες, αποφασίζει να στοιβάξει τα μικρά παιδιά σε πρόχειρες κατασκευές που θα τοποθετηθούν μάλιστα στους χώρους άλλων σχολείων;

Η απόφαση για την τοποθέτηση των kibo μόνο ως επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών, σημειώνουν οι γονείς του 90ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι γονείς συμφωνούν απόλυτα με την ανάγκη για πλήρη, καθολική και ισότιμη δίχρονη δημόσια προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά αλλά αυτή να γίνει με την εξασφάλιση κατάλληλης και ασφαλούς σχολικής στέγης αντί της υποβάθμισης της λειτουργίας των σχολείων με ανύπαρκτες υποδομές, πρόχειρες και επικίνδυνες εγκαταστάσεις και της δημιουργίας συνθηκών συνωστισμού των παιδιών σε αυλές μερικών δεκάδων τετραγωνικών μέτρων εν μέσω πανδημίας.

Θα πάνε «περίπατο» τα μέτρα;

Σε μία πόλη όπως η Θεσσαλονίκη που βίωσε στο πετσί της, την επέλαση της πανδημίας τους προηγούμενους μήνες και ενώ όλοι μιλούν για τη σημασία της ατομικής ευθύνης, είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται σε μία περίοδο που τα σχολεία λειτουργούν με αυξημένα μέτρα προστασίας.

Είναι δυνατόν, ενώ τα παράθυρα των τάξεων πρέπει να είναι ανοιχτά για να αερίζονται οι αίθουσες, στον αύλειο χώρο να πραγματοποιούνται θορυβώδεις εργασίες που θα προκαλούν σκόνη, απόσπαση της προσοχής και εν τέλει θα παρεμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος που ήδη γίνονται με δυσκολία εξαιτίας των απαραίτητων αποστάσεων, αλλά και της χρήσης μάσκας;

Είναι ασφαλές σε μία περίοδο που απαιτούνται αυξημένα υγειονομικά μέτρα να εισέρχονται στο χώρο του σχολείου, τρίτα άτομα, όπως στην προκειμένη περίπτωση, μέλη τεχνικών συνεργείων;

Πηγή: syllogos90dsthes.wordpress.com

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν αναλάβει πλήρως, όπως οφείλουν, την προσωπική ευθύνη για την προστασία της υγείας των παιδιών, αλλά και τη δική τους.

Γι’ αυτό το λόγο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 90ου Δημοτικού χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους μικρούς μαθητές και καθιστά καθόλα υπεύθυνους για οποιοδήποτε ατύχημα, κρούσμα Covid -19 και κάθε άλλο ανεπιθύμητο γεγονός που θα προκληθεί από την ώρα που θα ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασης, κάθε αρμόδιο διοικητικό ή υπηρεσιακό παράγοντα που συμμετείχε στην λήψη και την εκτέλεση της.

Κραυγή αγωνίας για το 90ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης: Τα παιδιά μας είναι κονσερβοποιημένα εν καιρώ πανδημίας

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Το 90ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης εδώ και 15 χρόνια στερείται αιθουσών και χώρων για τις λειτουργικές του ανάγκες, δε διαθέτει αίθουσα Η/Υ και δεν έχει γυμναστήριο.

Μια από τις δύο κύριες εισόδους/εξόδους του κτιρίου έχει πρόχειρα καταργηθεί και λειτουργεί κατά καιρούς και «εκτάκτως» ως μικρή αίθουσα και λύση ανάγκης δίχως θέρμανση ή παράθυρο για αερισμό εγείροντας όμως και θέματα επικινδυνότητας γενικότερα για το σχολείο σε περίπτωση που χρειαστεί η έκτακτη εκκένωσή του.

Όπως προαναφέραμε, το 90ο Δημοτικό συστεγάζεται με το 7ο Νηπιαγωγείο το οποίο καταλαμβάνει τρεις αίθουσες, οι οποίες εκτάκτως και υποχρεωτικά παραχωρήθηκαν – υποτίθεται προσωρινά – αλλά τελικά για πάνω από 15 χρόνια, με αποτέλεσμα το προσωρινό αυτό να έγινε πλέον μόνιμο.

Οι αρχές γνωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όμως οι υποσχέσεις για την επίλυση των προβλημάτων έχουν μείνει ανεκπλήρωτες μέχρι σήμερα.

Η ιστορία της συστέγασης του 90ου Δημοτικού με το 7ο Νηπιαγωγείο δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για την λεγόμενη προσωρινή λύση που βρήκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να λύσει το χρόνιο πρόβλημα της σχολικής στέγης.

Οι γονείς σημειώνουν ότι το σχολείου τους δεν μπορεί να γίνει και πάλι «θύμα» εκμετάλλευσης λόγω της νέας αδυναμίας του Δήμου να βρει εν τέλει λύση στο μείζον αυτό ζήτημα.

Άλλωστε, ο κ. Ζέρβας ήταν αυτός που προεκλογικά υποσχέθηκε στους δημότες – κανένα παιδί σε προκάτ και σχολικές αυλές σύγχρονες και ανοικτές.

Θα δείξουν την αντίδραση τους

Θορυβημένοι από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών οι γονείς των μαθητών του 90ου Δημοτικού Σχολείου σχεδιάζουν ήδη τις επόμενες μορφές αντίδρασης τους για να βάλουν «φρένο» στις διαδικασίες – εξπρές που επιχειρούνται για την τοποθέτηση των kibo στον αύλειο χώρο.

Μεταξύ των σκέψεων που υπάρχουν είναι να γνωστοποιήσουν μέσω δελτίου τύπου τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και να προχωρήσουν σε μία παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο.

Εάν, παρά τις πρώτες αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι αρμόδιοι φορείς δεν πάρουν πίσω την απόφαση τους για να ξεκινήσουν οι εργασίες, τότε είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την δικαστική οδό επικαλούμενοι τις πρόσφατες νομοθετικές και διοικητικές αποφάσεις για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας του πληθυσμού και ειδικά των μικρών παιδιών από την πανδημία του κορονοϊού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα