Featured

ΕΙΚΟΝΕΣ: Το μυστήριο πίσω από το θρυλικό καράβι του Σέιχ Σου

Πώς και γιατί βρέθηκε αυτό το σκαρί μέσα στο δάσος κι έδωσε το όνομά του στη θέση «Καράβι».

Parallaxi
εικονεσ-το-μυστήριο-πίσω-από-το-θρυλικ-715238
Parallaxi

Ξεκινώντας από τη γέφυρα της Περραιβού στα Κωνσταντινοπολίτικα, πήραμε τον φαρδύ δρόμο και μπήκαμε στο δάσος. Περίπου στα 8 χιλιόμετρα, απόσταση που με ελαφρύ τρέξιμο κάνει κάποιος αθλητής σε λιγότερο από μία ώρα, συναντήσαμε το θρυλικό καράβι.

Ναι, ένα καράβι μέσα στο Σέιχ Σου και μάλιστα όχι κάπου χαμηλά αλλά ψηλά, με προσανατολισμό ώστε να αγναντεύει τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της. Και ούτε καν ένα μόνο «καράβι» αλλά δύο. Δηλαδή το καράβι και μέσα σε αυτό… το σκαρί του, το καλούπι του, σχεδόν το ένα πάνω στο άλλο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που τράβηξε για λογαριασμό της Parallaxi ο Μάριος Δαδούδης.

«Καράβια βγήκαν στη στεριά / και πιάσανε τα όρη», έγραφε ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς το 1997. Δεν ξέρουμε αν είχε υπόψιν του το «δικό μας» καράβι, ωστόσο μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως το καράβι του Σέιχ Σου ήταν εκεί στη μεγάλη φωτιά του 1997 και διασώθηκε αφού οι φλόγες πέρασαν ξυστά από το σημείο και συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο.

Για την ακρίβεια, το καράβι είναι μέσα στο Σέιχ Σου, σε αυτό το ψηλό σημείο τουλάχιστον 30 χρόνια χωρίς να ξέρει με βεβαιότητα κανείς να εξηγήσει πώς, από ποιους και γιατί βρέθηκε και αφέθηκε εκεί. Σίγουρα όταν συνέβησαν όλα αυτά, ο δρόμος ήταν στενότερος και η πρόσβαση στο δάσος δυσκολότερη.

Στοιχεία πολλά δεν υπάρχουν για την προέλευση του καραβιού το οποίο πλέον έδωσε το όνομά του στη συγκεκριμένη θέση. Η έλλειψη στοιχείων έφερε κατά καιρούς συζητήσεις και οι συζητήσεις σενάρια και θρύλους. Κάποιοι έλεγαν πειστικά πως το τοποθέτησε εκεί ένας… αεροπόρος. Αλλοι πάλι ότι το μετέφερε μέσα στο δάσος κάποιος ο οποίος επέζησε από ναυάγιο και το έκανε ως τάμα. Υπάρχει κι ένα σενάριο που λέει ότι το κάραβι το είχαν δυο αδέλφια τα οποία μάλωσαν και το πήρε ο ένας και το έκρυψε στο δάσος!

Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για αθώα ψέμματα, απόπειρα εξήγησης μεταξύ των περιηγητών του Σέιχ Σου ενός παράξενου φαινομένου. Εμείς ψάξαμε και σας παραθέτουμε την λογικότερη και επικρατέστερη εκδοχή της τοποθέτησης του σκαριού στη «θέση καράβι».

Το πιο πιθανό, λοιπόν, σενάριο είναι να κλάπηκε το καράβι με το καλούπι του από κάποιο καρνάγιο πριν από πάρα πολλά χρόνια. Ο επίδοξος κλέφτης επιχείρησε να το μεταφέρει στον Χορτιάτη και μετά να το κατεβάσει… στις λίμνες! Δυσκολεύεστε να το πιστέψετε; Κι εμείς. σε σχέση, πάντως με τους αεροπόρους και τους διασωθέντες ναυαγίου είναι πειστικότερη εξήγηση.

Σκεφτείτε πως όλα αυτά συνέβησαν τουλάχιστον 30 χρόνια πριν, ίσως και περισσότερα. Ο δρόμος ήταν πολύ δυσκολότερος, το μέσο μεταφοράς ζορίστηκε στην ανηφόρα και αφού δεν μπορούσε να συνεχίσει ως την κορυφή, ο οδηγός του αναγκάστηκε να το παρατήσει εκεί και να φύγει.

Αν βρεθείτε στο Σέιχ Σου, σάς προτείνουμε ανεπιφύλακτα να ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή και να βρείτε το καράβι. Δε θα δυσκολευτείτε γιατί ξεκινώντας από τη γέφυρα της Περραιβού το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τον φαρδύ δρόμο και στα 3μιση χιλιόμετρα στη διχάλα να συνεχίσετε ανηφορικά (και όχι από το στενό κατηφορικό δρομάκι).

Μάλιστα, μετά το καράβι, στα επόμενα 3 χιλιόμετρα και 11 συνολικά, θα βγείτε στο δρόμο Πυλαίας – Πανοράματος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα