Featured

Ένα τεράστιο «θα μας κλείσουν ξανά;» πλανάται πάνω από τη Θεσσαλονίκη

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού δεν αρκούν στους ανθρώπους της πόλης, που βλέπουν το φάντασμα του περσινού Οκτωβρίου να επιστρέφει.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ένα-τεράστιο-θα-μας-κλείσουν-ξανά-πλ-820090
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Πηγή: SOOC

Viral έχει γίνει το τελευταίο 24ωρο η ερώτηση «Θα μας κλείσουν ξανά;» που μεταφέρεται από στόμα σε στόμα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, κατά την επίσκεψη του στην πόλη, ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα, οι Θεσσαλονικείς δεν φαίνεται να συμμερίζονται το κλίμα αυτό που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, με το φάντασμα του περσινού Οκτωβρίου να πλανάται πάνω από τη νύμφη του Θερμαϊκού.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των κρουσμάτων στην πόλη, αλλά και για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ που έχουν γεμίσει από ανεμβολίαστους στη συντριπτική πλειοψηφία τους.

Και όσο και αν οι κυβερνητικοί κύκλοι προσπαθούν να βγάλουν από το «κάδρο» το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων, φαίνεται ότι η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί τις επόμενες ημέρες, με το γνωστό πλέον μότο «οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες» να επανέρχεται στο προσκήνιο.

https://parallaximag.gr/epikairotita/thoma%ce%90dis-gia-thessaloniki-kokkinizei-epikindyna-tha-afksithoun-ta-krousmata

Μέσα λοιπόν στο κλίμα αβεβαιότητας κυλούν οι τελευταίες ώρες για τους Θεσσαλονικείς που δεν θέλουν να σκέφτονται την ιδέα οριζόντιων μέτρων που θα φέρουν ξανά τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα τους, τις εργασίες τους και τις γενικότερες δραστηριότητες τους.

Γώγος για Θεσσαλονίκη: Μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία – Πιθανή η λήψη μέτρων

Η Parallaxi έδωσε τον λόγο σε ανθρώπους της πόλης που θα επηρεαστούν από το ενδεχόμενο ακόμη και ενός «mini lockdown», όπως έχει επιβληθεί τις περασμένες ημέρες σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες της χώρας.

«Έχω νοικιάσει ήδη σπίτι, αλλά αισθάνομαι ανασφάλεια»

Αντίστροφα μετρούν οι φοιτητές για την επιστροφή τους στη δια ζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων της πόλης. Αρκετοί είναι εκείνοι οι φοιτητές που εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της προηγούμενης χρονιάς και της τηλεκπαίδευσης ξενοίκιασαν τα σπίτια τους και επέστρεψαν στις ιδιαίτερες πατρίδες του και τώρα γυρίζουν ξανά στη Θεσσαλονίκη για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Ο Μιχάλης, τριτοετής φοιτητής σε σχολή του ΑΠΘ με καταγωγή από τα Ιωάννινα, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του.

«Είμαι εμβολιασμένος και περιμένω με ανυπομονησία να γυρίσω στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσω τις σπουδές μου και να παρακολουθήσω από κοντά τα μαθήματα στη σχολή μου. Αλλά πραγματικά δεν αισθάνομαι καθόλου ασφαλής. Δεν ξέρω ποια κατάσταση θα αντιμετωπίσω. Πώς θα γίνεται ο έλεγχος για την είσοδο μας στο αμφιθέατρο; Εάν υπάρχει κρούσμα, τι θα γίνεται με τη λειτουργία του τμήματος; Έχω ήδη νοικιάσει σπίτι και έχω δώσει ενοίκια μπροστά για να προλάβω να το κλείσω γιατί το βρήκα σε προνομιακή ευκαιρία. Αλλά οι τελευταίες εξελίξεις με έχουν θορυβήσει. Και πέρσι η κατάσταση έτσι ξεκίνησε και από τη μια βραδιά στην άλλη η πόλη μπήκε σε lockdown. Αφήσαμε σπουδές, δουλειές, φίλους, άλλαξε όλος ο προγραμματισμός μας».

«Ούτε να το σκέφτονται…»

Ένα από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε άλλες περιοχές της χώρας που τα επιδημιολογικά δεδομένα χτύπησαν κόκκινο, ήταν μεταξύ άλλων και αυτό της απαγόρευσης της ζωντανής μουσικής στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ.

Η απάντηση που δίνει ιδιοκτήτης καφέ μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι ξεκάθαρη.

«Ούτε να το σκέφτονται. Έχουμε κάνει ήδη τον προγραμματισμό μας για τον επόμενο μήνα για να φιλοξενήσουμε κάποια live στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος τηρώντας φυσικά όλα τα υγειονομικά μέτρα και με είσοδο μόνο για εμβολιασμένους. Κάποιοι από εμάς έχουν ήδη δώσει προκαταβολές σε καλλιτέχνες που και αυτοί είναι λογικό μετά τα όσα έζησαν πέρσι να θέλουν να είναι εξασφαλισμένοι αν κάτι πάει στραβά. Εάν απαγορεύσουν τη μουσική και με το χάος που γίνεται με τα μέτρα που ισχύουν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους θα είναι η χαριστική βολή για εμάς».

Η Θεσσαλονίκη σε μια φράση: Ο πρωθυπουργός έφυγε, το lockdown πλησιάζει

«Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω»

Τα μπαρ της Θεσσαλονίκης προσπαθούν σταδιακά να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος που προκάλεσαν στον κλάδο τους, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων μηνών. Γι’ αυτό και ενδεχόμενο επιβολής «mini lockdown» στην πόλη που θα σημάνει αυτόματα την απαγόρευση της μεταμεσονύχτιας κυκλοφορίας θα αποτελέσει πισωγύρισμα, σημειώνει ο κ. Ιάκωβος ιδιοκτήτης μπαρ στους Αμπελόκηπους.

«Μη γελιόμαστε, οι πιστοί θαμώνες ενός μπαρ θα έρθουν σε αυτό μετά τα μεσάνυχτα. Να πιουν ένα τελευταίο ποτό, να γιορτάσουν, να ξημερώσουν εδώ πέρα. Θα είναι σα να πηγαίνουμε ένα βήμα μπρος, δύο πίσω αν μας αναγκάσουν να κλείνουμε στη 01:00. Εμείς εξωτερικούς χώρους δεν έχουμε. Δεν μπορούμε ούτε τραπεζάκια να βάλουμε, ούτε μανιτάρια. Θα έρθει ο άλλος εδώ για να ακούσει τη μουσική του. Το ξέρει και το ξέρουμε. Σεβόμαστε και το κατανοούμε ότι πρέπει να λειτουργούμε στο εσωτερικό μας μόνο με εμβολιασμένους, ακόμη και αν κάποιοι δεν συμφωνούμε με το διαχωρισμό».

«Τώρα που αρχίζουμε να παίρνουμε τα πάνω μας;»

Αυτός είναι ο βασικός προβληματισμός που θέτει ο κ. Στέφανος ιδιοκτήτης καντίνας στη Θεσσαλονίκη.

«Από τότε που ανοίξαμε και μετά η καντίνα μου, είναι το δεύτερο σπίτι μου. Πάω παντού για να καλύψω τη χασούρα των προηγούμενων μηνών. Τα έξοδα τρέχουν. Και εμείς έχουμε παιδιά και τα στέλνουμε σχολεία, φροντιστήρια. Έχω πόσα στόματα να θρέψω και όλα περνάνε από το χέρι μου. Τι mini lockdown, τι κανονικό; Στη ψυχολογία του κόσμου θα περάσει ότι μας έκλεισαν πάλι. Δεν το συζητάω για να απαγορεύσουν αργά το βράδυ την κυκλοφορία ή να γίνονται ξανά οι ποδοσφαιρικοί αγώνες χωρίς φιλάθλους. Τώρα που άνοιξαν τα γήπεδα έχουμε αρχίσει λίγο να παίρνουμε τα πάνω μας. Του έλειψε του κόσμου το “βρώμικο”, το έχει συνδυάσει στο μυαλό του με το να το αγοράζει φεύγοντας από το γήπεδο».

Σάλος στο ΚΘΒΕ με διακίνηση λίστας εμβολιασμένων, ανεμβολίαστων και νοσησάντων

«Απροστάτευτα τα παιδιά μας»

Σχεδόν τρομοκρατημένοι μπροστά στο ενδεχόμενο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων εμφανίζονται οι εργαζόμενοι γονείς της Θεσσαλονίκης, λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η κυρία Μαρία, εργαζόμενη γονιός, περιγράφει τα συναισθήματα της:

«Τα παιδιά μας περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία να επιστρέψουν στο σχολείο, στα φροντιστήρια, στις δραστηριότητες τους. Δεν άντεχαν άλλο το να κάνουν μάθημα από το σπίτι. Εμείς κάναμε σχολική τάξη την κουζίνα του σπιτιού. Το τραπέζι έγινε το θρανίο. Εκεί είχε καλύτερο σήμα το ίντερνετ, εκεί βάλαμε το λάπτοπ μας. Δεν μπορώ ακόμα να μπω στη ψυχολογία του παιδιού μου και να κατανοήσω το πώς βίωσε όλη αυτή την κατάσταση. Λόγω της δουλειάς μου σε ταχυφαγείο εργαζόμουν ακόμα και την περίοδο του lockdown. Δεν ήμουν στο πλευρό του όπως θα έπρεπε. Τώρα δείχνει χαρούμενο ξανά, αλλά για πόσο με όλα αυτά που ακούμε; Δεν δίνει κανένας σαφή απάντηση. Τελικά, μεταδίδουν τα παιδιά τον ιό; Κινδυνεύουν και πόσο; Θα είναι ασφαλείς με το εμβόλιο; Προχτές έμαθα από γνωστή μου ότι ενώ γονιός παιδιού βρέθηκε θετικός δεν το έστειλε στο σχολείο, αλλά στο φροντιστήριο πήγε κανονικά! Ακούμε γονείς – αρνητές να ισχυρίζονται ότι οι ειδικοί, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ έχουν κάνει το φόβο – θρησκεία και ότι οι ίδιοι δε θα εμβολιαστούν. Ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή μαζί τους εμείς και τα παιδιά μας. Νιώθουμε απροστάτευτοι».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα