Επαγγελματίες Θεσσαλονίκης: Τιμωρούν εμάς, όχι τους ανεμβολίαστους

Πώς αντιδράει ο εμπορικός κόσμος της πόλης στα νέα μέτρα - Μουδιασμένοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, εκνευρισμός στην εστίαση, «σκοτωμός» στα κομμωτήρια με... αλλά.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
επαγγελματίες-θεσσαλονίκης-τιμωρού-838873
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Πηγή: SOOC

Εκνευρισμό, για μια ακόμη φορά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, προκαλούν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, αναμένεται να εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες μέσω ΚΥΑ και να τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο.

Μπορεί η κυβέρνηση να βγάζει από το κάδρο το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown που θα έφερνε καταστροφικές συνέπειες στην αγορά της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, ωστόσο οι νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, αλλά και η υποχρέωση ελέγχου στους εμβολιασμένους, δημιουργούν ένα κλίμα άτυπου lockdown, σύμφωνα με καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες χώρων εστίασης στο κέντρο της πόλης.

«Δεν θα τρώνε έξω, θα μαζεύονται στα σπίτια»

Σαν πυγμάχοι που βρίσκονται στρυμωγμένοι στα σχοινιά συνεχίζουν να αισθάνονται οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημαίνουν, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα τεθούν σε ισχύ τα επόμενα 24ωρα, θα προκαλέσουν ακόμη ένα πλήγμα στον ήδη λαβωμένο κλάδο που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του.

Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης σημειώνουν ότι δύσκολα θα μπουν σε διαδικασία άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν rapid test μόνο και μόνο για να βγουν για έναν καφέ ή ένα φαγητό, ειδικότερα μάλιστα όσο περνούν οι μέρες και ο καιρός θα αρχίσει να μπαίνει σε χειμωνιάτικο mood.

«Στο ίδιο έργο θεατές. Είμαστε σε μια πόλη που σχεδόν το μισό ποσοστό του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο. Εσείς περιμένετε ότι θα εμβολιαστούν; Ακόμα και αν πούμε ότι συμβαίνει αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, συν τις δύο εβδομάδες που απαιτείται για να ενεργοποιηθεί το πιστοποιητικό, πάμε για τέλη της χρονιάς, ώστε να μπορούν να έρχονται χωρίς κάποιο έξτρα κόστος στο μαγαζί.

Ότι εξειδίκευση και αν υπάρξει στα μέτρα το μόνο σίγουρο είναι ότι και πάλι θα έχουμε απώλειες στον τζίρο. Θα πρέπει να μας στηρίξει η Πολιτεία έμπρακτα, αλλιώς εκτός από την πανδημία του κορονοϊού, το 2022 θα έχει να αντιμετωπίσει και πανδημία λουκέτων. Και εν τέλει τι θα γίνει; Θα μαζεύεται ο κόσμος στα σπίτια, εμείς θα είμαστε ζημιωμένοι και ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται».

«Ανεφάρμοστο το μέτρο»

Μουδιασμένα υποδέχτηκαν τα νέα μέτρα και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ένδυσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πολλοί εκφράζουν την οργή τους για το γεγονός ότι τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο, ενώ όλοι ξέρουν ότι την Κυριακή τα καταστήματα θα ήταν ανοιχτά στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

«Το μέτρο είναι επί της ουσίας ανεφάρμοστο. Αντί να “τιμωρούν” τους ανεμβολίαστους, τιμωρούν εμάς και όσους έχουν εμβολιαστεί και περιμένουν τους υπόλοιπους να εμβολιαστούν» σημειώνει ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων επί της οδού Εγνατία.

Παρά τις εκπτώσεις που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας η κίνηση στα καταστήματα ακόμα είναι υποτονική, γεγονός βέβαια που μπορεί να είναι και συγκυριακό όπως σημειώνουν οι ιδιοκτήτες και ευελπιστούν ότι το κλίμα θα αντιστραφεί τις επόμενες ημέρες.

«Περιμέναμε την Κυριακή που θα είμαστε ανοιχτά να δούμε κίνηση στα μαγαζιά μας, μιας και ο καιρός σύμφωνα με τις προγνώσεις θα ήταν ανοιξιάτικος και όλο αυτό θα δημιουργούσε προϋποθέσεις θετικές για να έρθει ο κόσμος να κάνει τα ψώνια του. Τώρα με τα μέτρα που θα ξεκινήσουν το Σάββατο, η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει τις επόμενες ημέρες, αλλά εμείς “παγώσαμε”» αναφέρει ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων στην οδό Τσιμισκή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη των καταστηματαρχών ότι η χειρότερη στιγμή για τον κλάδο μοιάζει μέχρι στιγμής να ήταν εκείνη που προηγήθηκε του πρώτου lockdown, όταν όλοι μας δεν γνωρίζαμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ήμασταν επιφυλακτικοί, με αποτέλεσμα για περίπου δύο εβδομάδες να μην «κινείται φύλλο στην αγορά».

«Μας βάζουν να κάνουμε τους… τροχονόμους και αφήνουν στο απυρόβλητο την Εκκλησία»

Την εξειδίκευση των μέτρων τις επόμενες ημέρες περιμένουν επαγγελματίες της πόλης, όπως για παράδειγμα ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων που δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία να ελέγχουν τους πελάτες τους κατά την είσοδο τους στα καταστήματα τους.

«Μας βάζουν σε ρόλο… τροχονόμου. Οι μεγάλες αλυσίδες μπορούν να βάλουν άτομα security ή υπαλλήλους να κάνουν τους ελέγχους. Εμείς που κρατάμε μόνοι μας ή με ένα ακόμη άτομο τα μαγαζιά μας, πώς θα μπορέσουμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα; Δεν βλέπουν τι γίνεται κάθε μέρα στα λεωφορεία; Αντί να “χτυπήσουν” εκεί που πρέπει, αφήνουν σχεδόν με προκλητικό τρόπο στο απυρόβλητο την Εκκλησία, θεωρούν ότι με τα μέτρα που παίρνουν θα καταφέρουν να πιέσουν τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, ενώ δεν κατανοούν τη ζημιά που κάνουν στην αγορά» επισημαίνει ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στον Εύοσμο.

«Σκοτωμός» με ναι μεν αλλά στα κομμωτήρια

Στο άκουσμα ότι για την επίσκεψη τους σε κομμωτήρια θα απαιτείται η επίδειξη rapid test, αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να προλάβουν να κλείσουν τα ραντεβού τους μέχρι την Παρασκευή.

«Είναι αλήθεια ότι πέρα από τη σταθερή πελατεία, δέχτηκα από το απόγευμα της Τετάρτης τηλεφωνήματα από άτομα που δεν έχουν έρθει ξανά και θέλησαν οπωσδήποτε να κλείσουν ραντεβού μέχρι την Παρασκευή.

Τις τελευταίες ημέρες γενικότερα έχει αυξηθεί η κίνηση αφού πολλοί φοβήθηκαν ότι θα μας κλείσουν ξανά και ήθελαν να περιποιηθούν και να περίμεναν ξανά να μας επισκεφτούν πριν τις γιορτές.

Στην ίδια μοίρα είμαστε και εμείς πάντως όπως και οι υπόλοιποι επαγγελματίες. Μπορεί μέχρι την Παρασκευή να έχουμε φουλ ραντεβού, αλλά ξέρουμε ότι από τη Δευτέρα θα ανθίσει και πάλι το φαινόμενο των κουρεμάτων στο σπίτι, τα λεγόμενα “βαλιτσάκια”. Εμβολιασμένοι και μη θα πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στην ουσία θα είναι σα να μην έχει αλλάξει τίποτα, παρά τα μέτρα που παίρνουν. Ακόμα και σε συνοικιακά κομμωτήρια που το κούρεμα είναι 5 ευρώ, με το κόστος του rapid test θα ξεφύγει στα 13-15 και επομένως είτε θα στραφούν σε άτομα που έρχονται στο σπίτι τους ή θα περιμένουν τις γιορτές» αναφέρει ιδιοκτήτης κουρείου από το Κορδελιό.

Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ήδη στείλει ενημερωτικά sms στους πελάτες τους ζητώντας τους την κατανόηση τους για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, καθώς όπως σημειώνουν δεν μπορούν να πράξουν διαφορετικά.

Σε αυτά πληροφορούν ότι η είσοδος στα κομμωτήρια θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος rapid test 48 ωρών ή μοριακού τεστ PCR 72 ωρών. Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική, ενώ απαιτείται και ταυτότητα για την ταυτοποίηση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα