Μίνι Lockdown: Σταματήστε τον παραλογισμό και πάρτε πραγματικά μέτρα
Δεν είναι «μίνι Lockdown» αλλά επίθεση στους καλλιτέχνες χωρίς αποτέλεσμα και με μόνο σκοπό να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
Τρεις μέρες συμπληρώθηκαν με τη Θεσσαλονίκη σε «μίνι lockdown».
Παρατήρηση πρώτη: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΝΙ LOCKDOWN. Τα πάντα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν κανονικά: Ο κόσμος κυκλοφορεί χωρίς μάσκες ελεύθερα παντού, παστώνεται στα λεωφορεία (με μάσκα, βέβαια, αλλά πιάνοντας αντικείμενα που έχουν πιάσει χιλιάδες άλλοι μασκοφόροι μεν, άγνωστο αν νοσούν δε), δουλεύει στα εργοστάσια, στο λιανεμπόριο. Τα καφέ λειτουργούν κανονικά, τίγκα στον κόσμο (γεροί να είναι οι άνθρωποι, βοηθάει κι ο καιρός, πάντα να είναι γεμάτοι), στα εστιατόρια Παρασκευή βράδυ και Σάββατο μεσημέρι είχε αναμονές ωρών (sic) όπου οικογένειες με παιδάκια που πηγαίνουν κανονικά σχολείο και μεταφέρουν ιούς με απίστευτη ταχύτητα (όντας κλεισμένα σε τάξεις των 27 μαθητών) συνωστίζονταν για ένα μικρό τραπέζι. Άρα για ποια «ανάσχεση της πανδημίας» μιλάμε…
Παρασκευή και Σάββατο και κάθε μέρα δουλεύουν ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ και οι συναυλίες. Με απίστευτο κόσμο φυσικά και χωρίς υποχρέωση σελφ τεστ, ράπιντ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού (το επισημαίνουν οι διοργανωτές στα δελτία τύπου). Κι επειδή θέλω να κάνω μια προέκταση περί μουσικής, οποία ειρωνεία: τα γλέντια των κοινωνικών εκδηλώσεων έγιναν ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ και μάλιστα με μουσική (και σωστά έγιναν, κανένα πρόβλημα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού), απλώς δεν επιτρέπονταν… ο χορός! Πόσο πιο γελοίο να γίνει ένα τόσο γελοίο μετρό;
Το μόνο πράγμα που παραπέμπει σε περιορισμό αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη είναι πως ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ η μουσική στα μαγαζιά εστίασης. Τα εστιατόρια ίσως και να το είδαν ως κάτι θετικό. Άλλωστε μια απλή συνοδεία είναι η μουσική την ώρα του φαγητού. Τα καφέ με κόσμο, που έτσι κι αλλιώς έξω ποτέ δεν άκουγε και που κυρίως συναντιέται για να συζητήσει, μόνον κακό δεν πάθανε. Και την πλήρωσαν τα μπαρ. Έτσι απλά. Γιατί μάλλον μόνο αυτά μεταδίδουν τον Κορονοϊό.
Τίποτα άλλο δεν έγινε που να συντελεί στην αποκλιμάκωση της πανδημίας. Στην ανάσχεση της μεταδοτικότητας. Το αντίθετο: με λιγότερες διαθέσιμες ώρες για έξοδο, όλοι στριμώχθηκαν στους δημόσιους χώρους από νωρίς. Σε πεζοδρόμια και λεωφορεία. Σε αναμονές και παγκάκια. Στη 1 τη νύχτα τα μαγαζιά έκλεισαν. Ο κόσμος έφυγε. Όχι, όμως, όλοι. Η νεολαία πάλι βρήκε τον τρόπο να παραμείνει έξω στα γρασίδια των πανεπιστημίων, σε παρκάκια, σε σπίτια. Είναι η νεότητα, η ανάγκη για ζωή, η ζωηρή νοημοσύνη που τα βρίσκει όλα αυτά τα μέτρα γελοία και τα παρακάμπτει. Και καλά κάνει. Έπεσε κανείς από τα σύννεφα; Ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε;
Ας μας πούνε, λοιπόν, οι «αρμόδιοι», αυτοί που ανησύχησαν για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και επέβαλλαν αυτούς τους δύο αδιανόητους και αποσπασματικούς περιορισμούς στη ζωή μας (μουσική και απαγόρευση κυκλοφορίας), σε ποιο μέρος της Ελλάδας εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα και είχαν αποτελέσματα; Στην Κρήτη (όπου το επέβαλλαν έναν ολόκληρο μήνα τον Αύγουστο) και στη Μύκονο (όπου τους πίεσαν και το απέσυραν σε μια βδομάδα); Στην Πιερία, όπου συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα και στην Πέλλα; ΠΟΥΘΕΝΑ δεν είχαν αποτέλεσμα αυτά τα μέτρα. Επιβάλλονται ΜΟΝΟΝ για να υπάρχει δικαιολογία από την πολιτεία πως ΚΑΤΙ ΕΓΙΝΕ.
Τίποτα, ωστόσο, δε γίνεται. Μάς λένε πως οι ΜΕΘ είναι γεμάτες στη Θεσσαλονίκη αλλά ουσιαστικά λένε τη μισή αλήθεια γιατί εννοούν πως γέμισε ΤΟ ΜΙΝΙΜΟΥΜ των κλινών που σήμερα λειτουργούν. Φυσικά και θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλάσιες κλίνες. Αν έριχναν χρήματα για εξοπλισμό και προσλήψεις, αν δεν εγκλωβίζονταν στην εμμονή του εκβιασμού για διαθεσιμότητα των ανεμβολίαστων υγειονομικών (αντί για σωστή προσέγγιση και ενημέρωση). Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες γιατί είναι ΛΙΓΕΣ. ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ και στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Οι ΜΕΘ στο «plan b» της εκτάκτου ανάγκης πέρσι τριπλασιάστηκαν γιατί άνοιξαν αραχνιασμένες αίθουσες, επιστρατεύθηκαν ιδιωτικές κλινικές (για άλλα περιστατικά), έκαναν την υπέρβαση οι υπάρχοντες γιατροί και νοσηλευτές δουλεύοντας 16 ώρες τη μέρα επί μήνες. Φέτος, μετά την ύφεση του καλοκαιριού, βαφτίσαμε «πληρότητα» τις 8 κλίνες ΜΕΘ του Αγίου Δημητρίου και τις 11 του Παπαγεωργίου. Αυτή είναι η «πίεση» του συστήματος που επικαλούνται οι αρμόδιοι.
Τρεις μέρες χωρίς μουσική και με περιορισμό κυκλοφορίας. Σε μια εστίαση που απέδειξε πως μπορεί να κρατήσει αποστάσεις, να επιβάλλει στους πελάτες να παραμένουν καθιστοί (ναι, αυτό που ως παράβαση έχει πρόστιμο 5.000 ευρώ για τους μαγαζάτορες), να ελέγχει πιστοποιητικά εμβολιασμού (ως μη οφείλει) λίγο από επιλογή και πολύ από ανάγκη για να μπορέσει εντέλει να δουλέψει. Έδιωξαν τον κόσμο από τα μοναδικά μέρη όπου μπορούσε να ελεγχθεί και να ζητηθούν (αδίκως φυσικά αλλά συνέβη) ευθύνες από τις επιχειρήσεις, για να τον στείλει στον λευκό Πύργο και στα πάρκα. Λες και μπορεί κάποιο όργανο να ζητήσει το λόγο από τον Λευκό Πύργο αν δεν τηρούνται οι αποστάσεις στην παραλία!
Τρεις μέρες με τα παράλογα, άδικα, χωρίς αποτέλεσμα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Κύριοι της κυβέρνησης, δεν είναι κακό να παραδεχτείτε πως κάνατε (για ακόμα μια φορά) λάθος. Πάρτε πίσω ΑΥΤΟΥΣ τους περιορισμούς ΣΗΜΕΡΑ. Τιμωρείτε τους μουσικούς που κατάφεραν να κάνουν λίγα μεροκάματα σε καφενεία και μπαρ. Τιμωρείτε τους Dj και τους σερβιτόρους σε ΧΙΛΙΑΔΕΣ μαγαζιά τα οποία κάνουν το 1/5 του τζίρου που έκαναν (και που έτσι κι αλλιώς ήταν μικρός στην εποχή του Κορονοϊού). Σας εξέθεσαν οι εικόνες από τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ το βράδυ του Σαββάτου με τον κόσμο παστωμένο να προσπαθεί να επιστρέψει σπίτι του πριν τη 1 (δείτε το ρεπορτάζ της Parallaxi). Σας εξέθεσαν τα βίντεο από τις συναυλίες όπου κανείς δεν φορούσε μάσκα κι όλοι χόρευαν ο ένας πάνω στον άλλον (πως να ελέγξεις 3.000 κόσμο…). Σας εξέθεσαν οι σέλφι από γλέντια γάμων.
Αν δεν το κάνετε θα είναι σαφές πως δε σας ενδιαφέρει τίποτα εκτός από το να δείξετε πως «κάτι προσπαθήσατε» για τα μάτια του κόσμου και μόνον. Θα είναι επίσης σαφές πως επιμένετε ιδεοληπτικά να βρίσκεστε πάντα απέναντι στη μουσική, στους καλλιτέχνες, στην ψυχαγωγία (ενώ σας βολεύει ο εγκλεισμός του κόσμου και η αδιάλειπτη θέαση της τηλεόρασης που απόλυτα ελέγχετε).
Η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα δεν είναι καλή. Όλοι ανησυχούμε. Αφήσαμε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή έρμαιο του αρνητή του εμβολίου Βελόπουλου, των Μακεδονομάχων και των βαθιά ιδεοληπτικών θρησκόληπτων. Ναι, υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση. Ναι, είναι κρίμα και έγκλημα να πεθαίνουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να ζούνε αν απλώς είχαν κάνει το εμβόλιο. Αλίμονο, όμως, αν σχεδόν 2 χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας, εμμένουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη. Να παίρνουμε λάθος μέτρα με αντίθετα αποτελέσματα. Όσοι προσπαθούν κάνουν και λάθη. Όσοι συνεχίζουν στα ίδια λάθη και δε διορθώνονται, είναι ανίκανοι και επικίνδυνοι. Όσοι κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα και περιμένουν διαφορετικά αποτελέσματα είναι ηλίθιοι. Διαλέξτε τι από αυτά είστε.
Υ.Γ: Στη φάση αυτή της πανδημίας, τα είπαμε και τα ξανάπαμε ότι πεθαίνουν κατά 97% ΜΟΝΟΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ. Δεν το βγάζουμε από το μυαλό μας. Είναι η απόλυτη αλήθεια των αριθμών αλλά και του ρεπορτάζ από τους ανθρώπους που εργάζονται στα νοσοκομεία. Κι όμως, ακόμα και σήμερα, τουλάχιστον δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης φιλοξενούν εκπομπές στις οποίες ακούγονται αδιανόητες μπούρδες που συντηρούν την αμφισβήτηση της αξίας των εμβολίων και προτρέπουν σε συμπεριφορές βαθιά αντικοινωνικές. ΕΣΡ υπάρχει; Υπουργείο Υγείας Υπάρχει; Τα ΜΜΕ, απ’ ότι μάθαμε, ανήκουν πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Επιτέλους ας καταλάβουν κάποιοι «συνάδελφοι» ότι έχουν ευθύνη γι αυτά που λένε (όπως έχουμε όλοι μας άλλωστε).