Featured

Το εντυπωσιακό project του Θεσσαλονικιού Γιάννη Σταμενίτη που ταξιδεύει στο εξωτερικό

Ο ίδιος μιλάει στην Parallaxi για τη δικαίωση των κόπων του, την έμπνευση του έργου του, αλλά και την... αφιλόξενη Ελλάδα για τους ανθρώπους της τέχνης.

Εύα Καβάζη
το-εντυπωσιακό-project-του-θεσσαλονικιού-γι-771929
Εύα Καβάζη

Ακόμα ένα μεγάλο κατόρθωμα έρχεται να προσθέσει ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης, Γιάννης Σταμενίτης στην μακροχρόνια καριέρα του. Ανάμεσα στους 64 καλλιτέχνες από 20 χώρες που επιλέχθηκαν προσωπικά από τον Ron Weijers σε συνεργασία με την πλατφόρμα τέχνης 10dence βρίσκεται ο ίδιος για το εικαστικό project “Get out of your skull”.

Αρχικά, θα βρεθεί από τις 10 έως τις 29 Αυγούστου 2021 στον εκθεσιακό χώρο de Zilverhof – Γάνδη – Βέλγιο. Μεταξύ των χωρών που θα απολαύσουν την έκθεση είναι η Γαλλία και η Ολλανδία.

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κλήθηκαν μέσα στην πανδημία της Covid-19 να αποτυπώσουν τα συναισθήματα τους πάνω σε ένα ομοίωμα ανθρώπινου κρανίου, εξού και ο τίτλος “Get out of your skull”. Το project έδωσε την ευκαιρία μέσα σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση στασιμότητας σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν, να εμπνευστούν και να ονειρευτούν τις πιο θετικές ημέρες.

Ο Γιάννης Σταμενίτης μιλώντας στην Parallaxi για την συμμετοχή του στο Project και στην έκθεση δήλωσε:

«Είναι σημαντικό για έναν εικαστικό που ζει απόμερα σε ένα μικρό χωριό όπως η Λητή, μακριά από τα «φώτα», που τίποτα δεν είναι στρωμένο και εύκολο, να έχει συμμετοχή σε μια διεθνής έκθεση, σε χώρες όπως το Βέλγιο η Γαλλία και η Ολλανδία. Σαφώς και η επιλογή στο πρόσωπό μου, μέσα από το εικαστικό μου έργο αποτελεί μια δικαίωση, για τα εικοσιένα χρόνια συνεχών παρουσιάσεων, σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο εκθέσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μια δικαίωση που χτίστηκε με δουλειά, επιμονή, κόπο, απορρίψεις, μιας και η χώρα που με μεγάλωσε, σπούδασε και με φιλοξενεί η Ελλάδα, θεωρώ πως δεν αγαπά τους ανθρώπους της τέχνης και αυτό είναι κάτι που μας το υπενθυμίζει σε κάθε της πολιτική μετάλλαξη».

Το εντυπωσιακό έργο του Γιάννη Σταμενίτη ξεχωρίζει, το μαύρο ομοίωμα ανθρώπινου κρανίου με πολύχρωμα μοτίβα ζωγραφισμένα πάνω του μας θυμίζει την «Ημέρα των νεκρών» στο Μεξικό.

«Η αρχική ιδέα της διοργανώτριας αρχής ήταν να δοθεί σε όλους τους 64ης επιλεγμένους εικαστικούς, από 20 διαφορετικές χώρες, ένα ομοίωμα σε φυσικές διαστάσεις, ενός ανθρώπινου κρανίου. Η προτροπή ήταν να «βγούμε έξω από το κρανίο μας», να παρουσιάσουμε ο καθένας και η καθεμιά από τις συμμετοχές την δική μας οπτική απόδρασης. Η επιλογή μου ήταν να χρησιμοποιήσω διάφορες τεχνικές, όπως η τεχνική marblin για τον χρωματισμό της βάσης του έργου, και έπειτα από πάνω να ζωγραφίσω τα μοτίβα με ακρυλικά χρώματα και σπρέι. Το μήνυμα μου είναι πως η Ελλάδα και η Ελληνική τέχνη, οι απλοί άνθρωποι που την απαρτίζουν και την πλαισιώνουν είναι παρόν, όσο κι αν οι χώρα μας, μας απαξιώνει ως καλλιτέχνες, εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε ξανά ο «ομφαλός της γης». Είμαστε τόσο η δυστροπία όσο και η ουτοπία. Η πολιτεία έχει επιλέξει μεριά για εμάς. Θα τους εκπλήξουμε, ο κόσμος αλλάζει μόνο με πολιτισμό! Ο υλισμός του υπαρκτού κόσμου που βιώνουμε θα αποτελέσει το κενοτάφιο…»

Ο κ. Σταμενίτης, λάτρης της φιλοσοφίας εμπνεύστηκε το έργο του “A coin for Mennipus” (Ένα νόμισμα για τον Μένιππο) από τον ρήτορα και σατυρικό συγγραφέα, Λουκιανό, «Νεκρικούς διαλόγους».

«Ένα έργο με έντονο κυνικό χρώμα της σάτιρας του θανάτου και ιστορίες για τον κάτω κόσμο. Ο τίτλος που θέλησα να δώσω στο εικαστικό έργο μου είναι «Ένα νόμισμα για τον Μένιππο». Στο έργο αυτό ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος αναφέρεται ως ο μόνος που διέσχισε ποτέ τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει τον οβολό στο Χάρο, αφού δεν είχε. Στο διάλογο αυτόν εμφανίζεται για πρώτη φορά και η ρήση «οὐκ άν λάβοις παρά τοῦ μη έχοντος» (δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει), η οποία έμεινε παροιμιώδης και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.»

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Σταμενίτη…

Ο Γιάννης Σταμενίτης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1973. Ζει και εργάζεται στη γενέτειρα του, την πόλη της Θεσσαλονίκης. Συνεργάσθηκε με εφημερίδες, περιοδικά της Θεσσαλονίκης ως τεχνικός τύπου, δημιουργικά, διαφημιστικά γραφεία, στα τμήματα, σελιδοποίησης, επεξεργασίας εικόνας, εικονογράφησης και δημιουργικού σχεδιασμού, ως καλλιτεχνικός, δημιουργικός διευθυντής. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός εικαστικών μαθημάτων, τεχνολογίας εκτυπώσεων και εφαρμογών γραφιστικής. Παράλληλα διατηρεί το «atelier Stamenitis», παρουσιάζοντας εικαστικό έργο, γραφιστικές εφαρμογές οπτικής επικοινωνίας, κατά επιλογή. Αποφοίτησε με άριστα από την σχολή καλών τεχνών του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών. Κατέχει, πτυχίο του τμήματος γραφικών τεχνών στον τομέα εφαρμοσμένων τεχνών. Έχει παρουσιάσει πέντε ατομικές εκθέσεις και πλήθος ομαδικών εκθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Διαβάστε επίσης:

Μια νεαρή ζωγραφίζει αυτό που δε λένε οι λέξεις

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα