Βόλτα στη Σταυρούπολη – 9 στάσεις που πρέπει να κάνεις!
Μία μεγάλη βόλτα μόλις ξεκίνησε.
Η Σταυρούπολη βρίσκεται στη δυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Mία σύγχρονη πόλη που δημιουργήθηκε από τον προσφυγικό οικισμό του 1914, διατηρεί μέχρι και σήμερα παραδόσεις και κρατά ζωντανά τα στοιχεία της ιστορίας της.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή της Ομόνοιας μαρτυρούν ότι η ιστορία της ξεκινά κατά την νεολιθική εποχή. Ως Σταυρούπολη καταγράφεται από το 1932, το 1934 αναγνωρίζεται ως Κοινότητα και το 1964 ανακηρύσσεται Δήμος. Σήμερα η δημοτική κοινότητα Σταυρούπολης είναι μία από τις τρεις Δ.Ε. του Δήμου Παύλου Μελά.
Πολλοί είναι εκείνοι που την θεωρούν υποβαθμισμένη, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλά μέρη που πρέπει να εξερευνήσεις. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα (όπως σε κάθε μέρος άλλωστε), όμως σήμερα θα σταθούμε στα σημεία που δεν πρέπει να χάσεις, αν σε βγάλει ο δρόμος σου προς τα εκεί.
Από την περιοχή περνάνε οι γραμμές 27, 32, 34, 38, 56, 83 αλλά και οι γραμμές 1, 18, 42, 43. Ακόμα είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω του κόμβου (4) της περιφερειακής οδού. Επίσης από τη Σταυρούπολη διέρχεται η λεωφόρος Λαγκαδά προσφέροντας άμεση πρόσβαση στο κέντρο της πόλης αλλά και στην Εγνατία Οδό.
Ας ξεκινήσει η βόλτα:
#1 Μονή Λαζαριστών
Είναι αδύνατον να βρεθείς στα δυτικά και να μην επισκεφθείς έναν από τους χώρους της Μονής Λαζαριστών, η οποία αποτελεί πρώην μοναστικό συγκρότημα που βρίσκεται στην οδό Κολοκοτρώνη 25-27. Χτίστηκε το 1886 από μοναχούς του τάγματος του Αγίου Βικεντίου του Παύλου, που ονομάζονταν Λαζαριστές από την έδρα τους στο ναό του Αγίου Λαζάρου στο Παρίσι.
Η Μονή Λαζαριστών κρίθηκε ετοιμόρροπη το 1978, λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν οι σεισμοί και εγκαταλείφθηκε. Το 1980 το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο λόγω της ιστορικής αλλά και αρχιτεκτονικής του σημασίας. Το 1983 αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο για τον εορτασμό των 2300 χρόνων της Θεσσαλονίκης και χαρακτηρίστηκε Πολιτιστικό Κέντρο της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα των μεγάλων έργων που πραγματοποιήθηκαν από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης “Θεσσαλονίκη 1997” και το 1996 ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης και προσθήκης στο αρχικό κτίσμα. Το συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών αποπερατώθηκε το 1997 και άρχισε σταδιακά να διατίθεται στο κοινό με την πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων.
Σήμερα, στη Μονή Λαζαριστών στεγάζεται το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης καθώς και υποδομές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, όπως η θεατρική Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, το Μικρό Θέατρο και η Δραματική Σχολή.
Φυσικά στην Θεατρική Σκηνή Σωκράτης Καραντινός και στο Μικρό Θέατρο θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και θεατρικές παραστάσεις αυτή την περίοδο. Ανακαλύψτε ποιες ΕΔΩ.
#2 MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη
Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1997 και εμπλουτίστηκε σημαντικά το 2000 με την απόκτηση της Συλλογής του Γεωργίου Κωστάκη, η οποία αποτελείται από έργα καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας. Από τότε εξελίσσεται συνεχώς και σήμερα είναι ένα από τα κύρια μουσεία στον τομέα του. Τα έργα της συλλογής έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες όπως στη Γερμανία, στην Αυστρία, στη Γαλλία, στην Αγγλία, στην Ισπανία. Ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου ήταν ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ Μιλτιάδης Παπανικολάου. Από το 2006 διευθύντρια του Μουσείου είναι η Μαρία Τσαντσάνογλου, εξειδικευμένη επιστημονικά στη μελέτη της ρωσικής πρωτοπορίας.
Το μουσείο διοργανώνει εκθέσεις τόσο από τη μόνιμη συλλογή όσο και άλλες περιοδικές εκθέσεις μοντέρνας τέχνης. Ταυτόχρονα, διοργανώνει ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, παράλληλες εκδηλώσεις λόγου, θεάτρου και μουσικής και έχει πλούσια εκδοτική δραστηριότητα. Το μουσείο έχει αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες και συμπαραγωγές με μεγάλα μουσεία όπως η Tate Modern, το Martin Gropius Bau, το Μουσείο Maillol, η Πινακοθήκη Τρετιάκοφ, το Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας, η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου κ.ά.
#3 Στρατόπεδο Παύλου Μελά
Στο σημείο που “ενώνεται” ο δήμος Σταυρούπολης και Πολίχνης υπάρχει ένα στρατόπεδο, που το τελευταίο διάστημα έχει γίνει το απόλυτο σημείο συνάντησης για όσους θέλουν να περπατήσουν και να αθληθούν. Μία καλή λύση για όσους θέλουν απλώς να χαλαρώσουν και να μιλήσουν με τους αγαπημένους τους.
#4 Bad Habit
Για όσους πάλι αγαπούν τα cafe-bar και θέλουν ωραίο cafe και δροσερά cocktail, το Bad Habit βρίσκεται λίγα μέτρα πιο εκεί. Ίσως η πιο must στάση στην περιοχή! Το απόλυτο meeting point της δυτικής Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι εκεί για να σου καλύψει όλες σου τις ανάγκες. Σίγουρα μετά από αυτή σου την στάση, θα έχεις πολύ κακές συνήθειες.
*Bad Habit, Κολοκοτρώνη 18-20, στον παλιό Ερωτικό, Σταυρούπολη, Facebook
#5 Βοτανικός Κήπος
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης είναι σημείο αναφοράς για τον Δήμο Παύλου Μελά, αφού στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν μόνο 10 Βοτανικοί κήποι (ολοκληρωμένοι). Περιλαμβάνει μία πλούσια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών. Είναι ένας αστικός Βοτανικός κήπος πέντε στρεμμάτων, μία όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό.
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου του 2002. Η δημιουργία του είχε ξεκινήσει από το 1996. Σχεδιάστηκε από τη γεωπόνο Χατζηαθανασιάδου Αθηνά και τον αρχιτέκτονα Γιάννη Μήρτσιο και υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σταυρούπολης και συνεχίζει να συντηρείται αποκλειστικά από πόρους του Δήμου Παύλου Μελά.
Καταλαμβάνει ένα χώρο πέντε στρεμμάτων στην περιοχή Άνω Ηλιούπολης του Δήμου Σταυρούπολης και περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη – Ολύμπου – Περικλέους. Φιλοξενεί 1.000 είδη χαρακτηριστικά της ελληνικής χλωρίδας, αυτοφυή και ξενικά. Η συνολική περιοχή έκτασης 27 στρεμμάτων ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, γήπεδα, αναψυκτήριο, αμφιθέατρο που αποτελούν συμπληρωματικούς χώρους του Βοτανικού κήπου.
#6 Πλατεία Τερψιθέας (Ρόδων)
Μία από τις πιο γνωστές πλατείες στις δυτικές συνοικίες. Καθημερινά, ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες συγκεντρώνει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μάλιστα, είναι μία καλή επιλογή για όσους θέλουν να επισκεφθούν το μέρος με τα παιδιά τους, καθώς υπάρχει και παιδική χαρά για όσους θέλουν να απολαύσουν τον καφέ τους, όσο τα παιδιά τους χαίρονται το παιχνίδι. Το σημείο είναι ιδανικό τόσο για πρωινή όσο και για απογευματινή βόλτα, καθώς γύρω από την πλατεία υπάρχουν μαγαζιά και cafe από τα οποία μπορείς να προμηθευτείς καφέ ή οποιοδήποτε ρόφημα της επιλογής σου.
#7 Πόρτα Ανοιχτή
Αν κουραστείς από το παγκάκι στην πλατεία, οι επιλογές σου δεν τελειώνουν. Λίγα μέτρα παραδίπλα υπάρχει μία “Πόρτα Ανοιχτή” πάντα για σένα που αγαπάς το καλό φαγητό. Απίστευτα νόστιμες και φρεσκοφτιαγμένες συνταγές σε περιμένουν αν τελικά ανοίξεις την πόρτα και καθίσεις στο ζεστό και φιλικό σαλόνι του μαγαζιού.
Η συγκεκριμένη πρόταση, ακόμα και αν δεν μένεις στα δυτικά, είναι ένας καλός λόγος για να την βάλεις στο πρόγραμμα σου, ούτως ώστε να δοκιμάσεις μια από τις ενδιαφέρουσες νέες κουζίνες της Θεσσαλονίκης.
*Κολοκοτρώνη 13, 2311 265325
#8 Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης»
Η βόλτα συνεχίζει με ένα κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Λαγκαδά. Πήρε το όνομα του από τον αείμνηστο Χρήστο Τσακίρη, δήμαρχο επί 12 χρόνια του τότε Δήμου Σταυρούπολης, ως ένδειξη τιμής για το πλούσιο έργο του που άλλαξε τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Εκεί θα βρεις μία αίθουσα θεάτρου και μία ακόμα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Ακόμα στο κτίριο έχουν έδρα η φωτογραφική λέσχη του Δήμου Παύλου Μελά “Όψεις”, η δημοτική βιβλιοθήκη Σταυρούπολης, η σχολή χορού της Δημοτικής Κοινωνικοπολιτιστικής Επιχείρησης “Ιρις”, οι διοικητικές υπηρεσίες των τμημάτων Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
#9 Mimoza
Το συγκεκριμένο μαγαζί αποτελεί την τελευταία στάση στη Σταυρούπολη! «Γεννήθηκε» πολύ πρόσφατα και ήδη μας έχει κερδίσει. Βρίσκεται κοντά στο μνημείο του Ζέιτενλικ, πλησίον της Λαγκαδά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία μίξη beach bar στην πόλη και πάρκου για χαλάρωση. Ιδανικός προορισμός για το καλοκαίρι, αλλά και για τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα. Γύρω από τα τσιμέντα της πόλης, έχει στηθεί ο απόλυτος προορισμός για χαλάρωση κάτω από τα μεγάλα δέντρα.
*Mimoza, Διός 52, Τ.694 805 5498, Facebook
Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή κάποτε λειτουργούσε και το ΑΓΝΟ, ενώ εκεί βρίσκονται και το Νέο Εβραϊκό Νεκροταφείο στην οδό Καραολή και Δημητρίου. Το παλιό νεκροταφείο, που καταστράφηκε από τους Γερμανούς επί Κατοχής, βρισκόταν στη σημερινή Πανεπιστημιούπολη. Στο νέο κοιμητήριο μεταφέρθηκαν λίγοι τάφοι που σώθηκαν από το παλιό και ανεγέρθηκε μνημείο για τους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα.
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ