Τα αγαπημένα μας πιάτα ζυμαρικών της πόλης
Στα σημεία που θα βρεις τις καλύτερες μεταξύ των καλύτερων, μακαρονάδες στην πόλη.
“H ζωή είναι ένας συνδυασμός μαγείας και ζυμαρικών” Federico Fellini
Tα αγαπάμε τα μακαρόνια, περισσότερο και από τους Ιταλούς και αυτό το έχουν αποδείξει τα στοιχεία στις πωλήσεις ζυμαρικών και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τελικά υπάρχουν πολλές εσωαστικές πρωτιές σε pasta όχι απαραίτητα ιταλικής προελεύσεως, αποφασίσαμε να κάνουμε άλλη μία γευστική έρευνα και να καταλήξουμε στο top των top. Στα σημεία που θα βρεις τις καλύτερες μεταξύ των καλύτερων, μακαρονάδες στην πόλη, με τυχαία σειρά κατάταξης.
Σπαγγέτι με θαλασσινά στο Mare e Monti
Θα χρειαστεί να κινηθείς ανατολικά και να ανηφορίσεις προς τα ψηλότερα της πόλης, αλλά αξίζει αν θέλεις να ζήσεις την εμπειρία ενός γνήσιου ιταλικού πιάτου pasta. Ο λόγος για το Mare e Monti το οποίο μετρά ήδη 18 χρόνια παρουσίας στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης, εξακολουθώντας να προσφέρει εξελικτικά της πορείας του, τις πιο δελεαστικές γεύσεις συνδυάζοντας σταθερά τις ιταλικές αφορμές του με την ποιότητα των πρώτων υλών την πίστη στην παραδοσιακή ιταλική κουζίνα με φρέσκα μικρά “πειράγματα” και την αισθητική του χώρου του.Το γέννημα του Πασκουάλε Λέμπο, μια αυθεντική Trattoria, γνήσια, απλή, ανεπιτήδευτη, αφήνοντας τα διθυραμβικά σχόλια να εκφέρονται από τους πιστούς θαυμαστές της. Δικό μας αγαπημένο : Spaghetti ai frutti di mare, σπαγγέτι με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια και όστρακα, με μπόλικο μαιντανό να πέφτει φρέσκος και δροσερός ανάμεσα στα μύδια τις γυαλιστερές και τα κυδώνια.
*Μare e Monti, Βενιζέλου 13 Πανόραμα, 231 034 3344
Οι σπιτικές παπαρδέλες του Thria
To πιο καινούριο από τα εστιατόρια της πόλης, μια γευστική πανδαισία, μας επιφυλάσσει στην κάρτα του την πιο μαμαδίσια συνταγή για μακαρόνια που δοκιμάσαμε φέτος. Αυτό που λέμε ουρλιάζεις από χαρά. Ανάμεσα στα πολλά και ωραία πιάτα που μαγειρεύονται στην εντυπωσιακή open kitchen του πραγματικά δεν ξέρεις τι να διαλέξεις, αλλά επειδή ο λόγος για ζυμαρικά αυτό το πιάτο δεν χάνεται με τίποτε. Δικό μας αγαπημένο: Μοσχαρίσια μάγουλα & ουρά ραγού με παπαρδέλες
Pasta Calabrese στο Boccone
Είναι καινούριο, γιατί σχετικά μετράει λίγο καιρό λειτουργίας αλλά ήδη έχει καταφέρει να ακούγεται ολοένα και περισσότερο το όνομά του στην πόλη. Boccone στο κέντρο pizza and more. Εκτός τις πίτσας για την οποία δεν θα πούμε περισσότερα μιας και επικεντρωνόμαστε στην pasta, βρήκαμε εξαιρετικά πιάτα. Οι μακαρονάδες όχι μόνο δεν έρχονται σε δεύτερη μοίρα μιας και το κατάστημα φαινομενικά αγαπάει την πίτσα δίχως αύριο, αλλά εντυπωσιάζει η φρεσκότητα των υλικών και το γεγονός πως καταφέρνουν να κάνουν με 3 απλά υλικά μία μακαρονάδα γευστική χορταστική και ελαφριά ταυτόχρονα, με γεύσεις και αρώματα που ξεχωρίζουν αλλά ταυτόχρονα αλληλοσυμπληρώνονται σε κάθε γεμάτη πιρουνιά. Δικά μας αγαπημένα : Αglio e dio σπαγγέτι με ελαιόλαδο σκόρδο, peperoncino και μαϊντανό και Pasta Calabrese ταλιατέλες με φιλέτο κοτόπουλο, κρέμα γάλακτος, φρέσκα μανιτάρια και παρμεζάνα.
*Boccone, Καρόλου Ντηλ 23, 2310242455
Τα μοναδικά φαγκοτέλι σολωμού στο Navona
Το απόλυτο ιταλικό εστιατόριο στο ωραιότερο σημείο της πόλης, πάνω στη νέα παραλία, μπροστά από το Μακεδονία Palace. Το Navona. Όνομα που παραπέμπει στην ιταλική πλατεία της Ρώμης που όλοι αγαπήσαμε και γεύσεις που μυρίζουν Ιταλία. Εδώ η Ιταλία αντιμετωπίζεται ως όλον αφού τα πιάτα προέρχονται από διάφορες περιοχές της γειτονικής μπότας του χάρτη. Το αγαπάμε για τις μοναδικές θεματικές βραδιές του που συμπληρώνουν τις γευστικές προτάσεις. Δικό μας αγαπημένο: Λατρεύουμε το Φαγκοτέλι σολωμού με ρικότα, το υπέροχο ιταλικό τυρί και κολοκυθάκι, βουτηγμένα σε μια μοναδική κρέμα φινόκιο. Σίγουρα δεν έχεις δοκιμάσει αλλού τέτοιο πιάτο.
*Navona, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, 2310897444
Τα χειροποίητα ραβιόλια του Massimo
Πίσω από την Ροτόντα, στην οδό Αρμενοπούλου και στον αριθμό 27 το Rosticceria Di Salonicco ένα μικρό και ζεστό μαγαζάκι, που περνώντας απ’ έξω οι μυρωδιές από τις νοστιμιές, που ετοιμάζει ο Massimo, σε ταξιδεύουν στην Ιταλία. Πέραν όμως των φρέσκων πρώτων υλών που όχι απλά ξεχωρίζεις όταν φτάνει το τελικό αποτέλεσμα της τέχνης αυτής στο πιάτο, οι σεφ ανοίγουν σε καθημερινή βάση φύλλο –καλά διαβάσατε, ανοίγουν φύλλο-, για να δημιουργήσουν χειροποίητα ζυμαρικά ημέρας. Από λαζάνια και λιγκουίνι, μέχρι ταλιατέλες και ραβιόλια γεμιστά, όλα δημιουργούνται από τα χέρια του Massimo και του Vasco. Επίσης, οι απίστευτες σάλτσες, τ’ αλλαντικά, τα τυριά αλλά και το κρασί έρχονται κατευθείαν από τη γενέτειρα των σεφ. Κάθε ημέρα, εκτός από το βασικό μενού, υπάρχουν δύο με τρία πιάτα ημέρας pasta fresca χειροποίητα τα οποία και θα σε βγάλουν εκτός προγράμματος αν πας με σκοπό να φας συγκεκριμένο πιάτο. Δικά μας αγαπημένα : Pληθωρικά ραβιόλια με γέμιση σολομού γαρνιρισμένα με σάλτσα σολομού και ραβιόλια γεμιστά με τυρί και μανιτάρια με αντίστοιχη σάλτσα.
*Rosticceria Di Salonicco, Αρμενοπούλου 27, πίσω από τη Ροτόντα, τηλ. 2310 206830
Pasta Primavera στο La Pasteria
Aνάμεσα σε υπέροχες bruschettas, Pomodoro και Proscuitto και φρεσκοκομμένο Prosciutto di Parma παρουσιασμένο εντυπωσιακά σε μία πρωτότυπη απλώστρα, απίθανα μανιτάρια Misto Panna, σοταρισμένα με σκόρδο, αλλά και τις υπέχοες Zuffoli di Pollo e Formaggio και Zuffoli di Verde e Caprino, φλογέρες κοτόπουλου και λαχανικών και των υπέροχων κοκτέιλ, φτάνει η ώρα των ζυμαρικών, η πιο δυνατή στιγμή κάθε γεύματος στο La Pasteria. Οι Pasta της La Pasteria με όλη τη γνωστή γκάμα αγαπημένων μακαρονάδων κάθε είδους: H Pasta Marinara τους (pasta με θαλασσινά), τα Ravioli alla Fiorentina με ricotta, σπανάκι και τρούφα, (το απόλυτο must εδώ) και όλα τα αγαπημένα ζυμαρικά, που ο Μποτρίνι τα έχει απογειώσει με τις πινελιές του, είναι όσα σε καλούν να πάρεις τη δύσκολη απόφαση για το κυρίως σου. Δικό μας αγαπημένο: Mετά από απόλυτη ψηφοφορία γιατί δυσκολευτήκαμε, το πιάτο pasta Primavera με ποικιλία λαχανικών, λευκό κρασί, φρέσκια ντομάτα και αρωματικά βότανα !
*La Pasteria, Mediterranean Cosmos, 11ο χλμ. Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης / Ν. Μουδανιών, Τηλ. 2310 472262
Ταλιατέλες με κρασάτο κοτόπουλο στο Black Lime
Το πιο casual εστιατόριο στο κέντρο είναι σε ημιόροφο και το αγαπάμε γιατί είναι μια απόδραση στην καρδιά της πολύβουης Τσιμισκή με ωραία μαγειρεμένο φαγητό που αποτελεί τη χαρά της οικογένειας που κάνει ψώνια, της παρέας που συναντιέται μετά τη βόλτα στο κέντρο, όσων εργάζονται σε γειτονικά γραφεία και καταστήματα αλλά και όσων το επιλέγουν για να εργαστούν για λίγο παίρνοντας το μεσημεριανό τους. Δικό μας αγαπημένο: Ταλιατέλες με κοτόπουλο κρασάτο (μαυροδάφνη), φρέσκο θυμάρι και ξυνομυζήθρα.
*Blacklime, Τσιμισκή 24, τηλ 231 026 0197
Φρέσκια αστακομακαρονάδα στη Μαρίνα
Ανηφορίζοντας λίγο προς τα δυτικά της πόλης και συγκεκριμένα στο Ωραιόκαστρο θα πας να βρεις το Ιχθυοπωλείο “Μαρίνα” και θα μας θυμηθείς. Δεν είναι ένα απλό ιχθυοπωλείο γιατί πέραν του προφανούς ότι μπορείς να προμηθευτείς τα ψαράκια σου, σε καθημερινή βάση θα σε περιμένουν υπέροχες μαγειρεμένες συνταγές με ψαράκι. Ανάμεσα στο κους κους και τα μύδια σαγανάκι και παγκασιους φιλέτα με κρούστες έρχονται και οι μακαρονάδες. Πένες τετράγωνες με σολομό αλά κρέμ σβησμένο με βότκα και φυσικά την γαριδομακαρονάδα, να τα απολαμβάνεις στην πιο ζεστή αυλή του καταστήματος που θα την βρεις εκεί χειμώνα καλοκαίρι. Δικό μας αγαπημένο : Xωρίς φανφάρες είναι από τις πιο γευστικές αστακομακαρονάδες της ζωής σου (με ζωντανούς αστακούς 365 μέρες τον χρόνο).
*Ιχθυοπωλείο “Μαρίνα”, Αριστοτέλους 10 Ωραιόκαστρο, 2310 699035
Τα ραβιόλια της Τοσκάνης του Comunale
Σε έναν από τους πιο καλαίσθητους χώρους στο κέντρο της πόλης, ανάμεσα στο σούσι από την μία και τις ιταλικές γεύσεις από την άλλη, στο Comunale δοκιμάσαμε μερικές από τις καλύτερες μακαρονάδες στην πόλη και πιθανόν να συμφωνήσουν pizza και pasta lovers . Δικό μας αγαπημένο: Ρavioli toscani, ένα πιάτο pasta με ραβιόλια χειροποίητα γεμιστά με τυρί καζατελα, μυζήθρα, τυρί γκράνα παντάνο, τριμμένη φρυγανιά, πανσέτα με ντοματίνια σβησμένη σε λευκό κρασί.
*Comunale, Παύλου Μελά 36, 2310220914