Ένας διαγωνισμός υψηλής διατροφικής αξίας!
Οι 3 πρώτοι νικητές θα λάβουν βραβείο 2,500 ευρώ για την ενίσχυση της δράσης.
Διαγωνισμός για τοπικές δράσεις σχετικές με το τοπικό διατροφικό σύστημα της Θεσσαλονίκης έρχεται στην πόλη από την Fair Trade Hellas σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι τρεις πρώτοι νικητές θα λάβουν βραβείο 2,500 ευρώ για την ενίσχυση της δράσης τους.
Πιο συγκεκριμένα η Fair Trade Hellas και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος “Food Smart Cities for Development” διοργανώνουν το διαγωνισμό “Micro-δράσεις για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου τοπικού διατροφικού συστήματος”.
Η δράση πραγματοποιείται στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού έργου Food Smart Cities for Development στο οποίο συμμετέχουν 12 πόλεις, ανάμεσά τους και η Θεσσαλονίκη και αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου των πόλεων στην αλλαγή της αστικής παραγωγής τροφίμων και του καταναλωτικού προτύπου, προωθώντας ανθεκτικά και δίκαια τοπικά συστήματα τροφίμων. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε το Σύμφωνο του Μιλάνου για την Διατροφική Πολιτική στα Αστικά Κέντρα τον Οκτώβριο του 2015 μαζί με άλλους 116 Δημάρχους από όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας έτσι σε μια κίνηση με στόχο την οργανωμένη προσέγγιση και αλλαγή της γενικότερης αστικής διατροφικής εικόνας και συμπεριφοράς των πολιτών.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει στόχο να υποστηρίξει προτάσεις και πρωτοβουλίες για δράση που έχουν σκοπό τη βελτίωση του τοπικού αστικού διατροφικού συστήματος στις διαφορετικές όψεις του. Τα βραβεία έχουν σχεδιαστεί στο πνεύμα της πρωταρχικής δήλωσης του ίδιου του Συμφώνου για την Αστική Διατροφική Πολιτική που υπεγράφη στο Μιλάνο και υποστηρίζει τα “βιώσιμα διατροφικά συστήματα χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικά, ασφαλή και ποικίλα, που παρέχουν υγιεινά και προσιτά τρόφιμα σε όλους τους ανθρώπους με βάση το πλαίσιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που ελαχιστοποιούν τη σπατάλη και διατηρούν τη βιοποικιλότητα ενώ προσαρμόζονται και μετριάζουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.”
Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί αρκετές τέτοιες δράσεις όπως είναι οι αστικοί λαχανόκηποι οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, πρωτοβουλίες κατά της σπατάλης τροφίμων και πολλά ακόμη. Δράσεις οι οποίες μπορούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό δοκιμάζοντας την τύχη τους και γιατί όχι ακόμα και την ενίσχυση της δράσης τους.
Τα κριτήρια του διαγωνισμού διαμορφώνονται ως εξής:
Τα έργα και οι δράσεις πρέπει να αποδεικνύονται συνεπή με τις κατευθύνσεις που προτείνει το προαναφερθέν σύμφωνο πολιτικής τροφής του Μιλάνου και των 4 θεματικών κατηγοριών του Πλαισίου για τη Δράση: 1) Βιώσιμη και υγιεινή διατροφή 2) Κοινωνική και οικονομική ισότητα 3) Αλυσίδα τροφίμων και σύστημα διανομής 4) Αποτροπή σπατάλης τροφής, μείωση και ορθή διαχείριση
2. Η δράση πρέπει να επιδεικνύει ή να εξηγεί την πραγματική συνεισφορά κατά τη δημιουργία ενός συστήματος τροφής πιο βιώσιμου σε τοπικό επίπεδο και τους ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους που χρησιμοποιήθηκαν καθώς επίσης και τον αντίκτυπο στην κοινωνία, στις αστικές και περιαστικές περιοχές.
3. Ο υποψήφιος πρέπει να επιδεικνύει την αποτελεσματικότητα του έργου σε σχέση με τις Κατευθύνσεις του Συμφώνου του Μιλάνου.
4. Η δράση μπορεί να υλοποιηθεί από: – Ενώσεις – ΜΚΟ – Εταιρείες – Συνεταιρισμούς *Βρίσκονται ή λειτουργούν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
5. Η δράση δε μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή για πρώτη φορά μέσω του βραβείου αλλά το βραβείο πρέπει να αποτελεί μια υποστήριξη στην ανάπτυξη μιας πρακτικής προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της. (π.χ. επέκταση του αριθμού των ευεργετούμενων από τη δράση ή αύξηση του μεγέθους της δράσης)
6. Η δράση δεν μπορεί να είναι μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος ή μιας εκδήλωσης ευαισθητοποίησης.
Τα κριτήρια αξιολόγησης διαμορφώνονται ως εξής: 1) Δυνατότητα Αναπαραγωγής (5 βαθμοί): σύμφωνα με το βαθμό δυνατότητας αναπαραγωγής της δράσης σε επίπεδο πόλης, αστικής και περιαστικής περιοχής ή περιφέρειας 2) Δυνατότητα για υλοποίηση σε μεγάλη κλίμακα (5 βαθμοί): η δυνατότητα της δράσης να αποτελέσει καλή πρακτική και να μπορεί να υλοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα 3) Αντίκτυπος – προστιθέμενη αξία / ευεργετούμενοι (5 βαθμοί): η αναλογία μεταξύ του κόστους και του οφέλους για πολλά άτομα, εταιρείες, περιβαλλοντική βιωσιμότητα κλπ. 4) Καινοτομία (5 βαθμοί): το επίπεδο καινοτομίας της δράσης συγκριτικά με παρόμοιες δράσεις στο ίδιο πεδίο 5) Κοινωνικός και περιβαλλοντικός αντίκτυπος (10 βαθμοί): Ο βαθμός στον οποίο η δράση προωθεί ένα πιο βιώσιμο διατροφικό σύστημα για την πόλη
Οι δράσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2016, μέσω e-mail στο [email protected]. Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις πρέπει να υποβληθούν σε ψηφιακή μορφή με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στην παρακάτω φόρμα http://bit.ly/2czSuuW :
1. Ταυτότητα συμμετέχουσας δράσης με φωτογραφία ή λογότυπο της πρωτοβουλίας 2. Περιγραφή της δράσης: Πλαίσιο, στόχοι, γεωγραφική κάλυψη, πόροι σε χρήση, αναμενόμενα αποτελέσματα, αντίκτυπος – προστιθέμενη αξία, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης στόχων 3. Όνομα και Επώνυμο, Βιογραφικό και στοιχεία επικοινωνίας 4. Φωτογραφία της δράσης ή παραδείγματα παρόμοιων δράσεων 5. Περιγραφή των δράσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν για να αυξήσουν τον αντίκτυπο του έργου ώστε να προωθήσει ένα πιο βιώσιμο διατροφικό σύστημα στην πόλη.
Οι υποβληθείσες δράσεις θα εξετασθούν από μια επιτροπή ειδικών η οποία θα αποτελείται από ένα ακαδημαϊκό ειδικό σε διατροφικά θέματα, από εκπρόσωπο της Fair Trade Hellas και από εκπρόσωπο από την πόλη του Μιλάνου αλλά και από ένα έμπειρο δημοσιογράφο θεμάτων σχετικών με την βιωσιμότητα.
Οι τρεις νικητές θα ανακοινωθούν στις 10 Νοεμβρίου 2016 και η τελετή απονομής των βραβείων θα λάβει χώρα το Νοέμβριο 2016 στη Θεσσαλονίκη. Οι 3 πρώτοι θα βραβευθούν με 2.500 ευρώ για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων.
*περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Fair Trade Hellas