Γευση

Έρχεται η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στα εστιατόρια της πόλης!

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη ξεκινά μια τόσο μεγάλη συνέργεια για την προώθηση της μοντέρνας κουζίνας της πόλης!

Parallaxi
έρχεται-η-εβδομάδα-σύγχρονης-μακεδον-296571
Parallaxi

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη ξεκινά μια τόσο μεγάλη συνέργεια για την προώθηση της μοντέρνας κουζίνας της πόλης! Μια πρωτοβουλία για την προβολή της μοντέρνας μακεδονικής κουζίνας.

Σπουδαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης συστήνονται στο κοινό, εξαιρετικοί σεφ στήνουν μενού βασισμένα στην υπέροχη ιστορία της μακεδονικής γευστικής παράδοσης, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό της και στην προσαρμογή της στις σύγχρονες γευστικές συνήθειες.

Για την πραγματοποίηση της Εβδομάδας Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας συνεργάστηκαν:

• Τέσσερις διακεκριμένοι και βραβευμένοι σεφ της Βόρειας Ελλάδας, οι Σωτήρης Ευαγγέλου/Makedonia Palace, Απόστολος Αλτάνης/Hyatt Regency, Δημήτρης Παμπόρης/ Ekies Resort & Aficionados  και Γιώργος Παπαδόπουλος/Pomegranate.

• Μια ομάδα έμπειρων δημοσιογράφων γαστρονομίας με επικεφαλής τον Διονύση Κούκη.

• Δώδεκα από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και οι σεφ τους: Aficionado’s, Alfredo’s (Hyatt Regency Casino), Ambrosia (Hyatt Regency Hotel), Βήτα, Γλυκάνισος, Clochard, Daios (Daios Luxury Living), Καπνοτόπι – Οινοτόπι, Marea Sea Spirit, Μαύρη Χήνα, Salonica (Makedonia Palace), Το Μανιτάρι.

Με την ευγενική χορηγία της Σουρωτής, του Μπάρμπα – Στάθη.

Η ομάδα των τεσσάρων σεφ, συνεργαζόμενη με τους δημοσιογράφους γαστρονομίας, ερεύνησε σε βάθος τη μακεδονική κουζίνα, αναζήτησε στοιχεία για την προέλευση των συνταγών και κατέληξε στην επιλογή σαράντα αντιπροσωπευτικών συνταγών της μακεδονικής κουζίνας. Ακολούθησε ένας μαγειρικός μαραθώνιος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι σεφ πειραματίστηκαν, αποδομώντας τις παλιές συνταγές, αναδομώντας τις μέσα από μείξεις υλικών και νέες τεχνικές και εκσυγχρονίζοντάς τες.

Βασική προϋπόθεση ήταν η σύγχρονη εκδοχή να μην απομακρύνει τα πιάτα από την παράδοση, έτσι ώστε η ταυτότητα κάθε πιάτου να είναι αναγνωρίσιμη και να ξυπνά γευστικές μνήμες. Στη συνέχεια, και μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, τη σκυτάλη πήραν τα δώδεκα εστιατόρια που επελέγησαν και οι σεφ τους.

Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου έως και την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, τα εστιατόρια που συμμετέχουν θα παρουσιάσουν στο κοινό ένα διαφορετικό set menu το καθένα.

Κάθε set menu θα αποτελείται από 4 πιάτα:

• Ένα mise en bouche που θα παρουσιάζει ένα προϊόν της μακεδονικής γης στην πρωτογενή του μορφή.

• Δύο πιάτα (ένα πρώτο και ένα κύριο), το πρώτο εκ των οποίων έχει επιλεγεί από το μενού του εστιατορίου με κριτήριο τη σχέση του με τη μακεδονική παράδοση και το δεύτερο από τον κατάλογο των σαράντα χαρακτηριστικών συνταγών που δημιούργησαν οι τέσσερις βραβευμένοι σεφ.

• Ένα επιδόρπιο το οποίο έχει επίσης επιλεγεί από τις προτάσεις των τεσσάρων σεφ.

Στην υποστήριξη αυτού του τόσο φιλόδοξου project το ιστορικό νερό της Θεσσαλονίκης. Η Σουρωτή, που αγκάλιασε εξ΄αρχής την τόσο φιλόδοξη προσπάθεια.

THE AFICIONADOS

Ένας μοναδικός νέος γαστρονομικός προορισμός της πόλης, αφιερωμένος στην καλή ζωή και την εκλεκτή γαστρονομία, ένας πραγματικός πειρασμός των αισθήσεων. Εδράζεται σε μια υπέροχη Art Deco βίλα της Καλαμαριάς, απέναντι από τη θάλασσα, και είναι δημιουργία της Μαριαλένας Μηλιαρά και του Σπύρου Συμεωνίδη. Ένα υπέροχο restaurant και wine place με ετικέτες εξαιρετικών ελληνικών και διεθνών αμπελώνων. Στο ισόγειο, προορισμός για fine dining με τις μοναδικές δημιουργίες του πολυβραβευμένου σεφ Δημήτρη Παμπόρη, στον πρώτο όροφο εστιατόριο και Champagne bar όπου απολαμβάνετε παλαιωμένη σαμπάνια, ενώ στον δεύτερο, παράλληλα με το εστιατόριο, λειτουργεί και ένα εξαιρετικό Cocktail bar με signature cocktails που φέρουν την υπογραφή του bar specialist Aristoteles Papadopoulos. Μια ολοκαίνουργια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

*Νικολάου Πλαστήρα 105, Καλαμαριά, Τ. 2310 434290

Amuse bouche Ελιές και ελαιόλαδο Χαλκιδικής / πελτές από τοματάκια Σερρών / γιαούρτι Δορκάδος. Πρώτο πιάτο Dim sum “Μαντί ” Τραγανά dumplings με βουβαλίσιο κιμά και αφράτο γιαούρτι με καπνιστή πάπρικα.

Κυρίως πιάτο Μοσχαράκι με μελιτζάνα. Μαγειρεμένα μάγουλα στην γάστρα με κόκκινο κρασί και αποδόμηση τις Μακεδονίτικης μελιτζανοσαλάτας.

Επιδόρπιο Γαλακτομπούρεκο με γιαούρτι. Parfait γιαούρτι με τριαντάφυλλο, ροδοψημένα φύλλα και σάλτσα με καρύδια και μέλι. (Tιμή 35€)

ALFREDO’S

Απολαύστε την υψηλή γαστρονομία του βραβευμένου με 16 Χρυσούς Σκούφους Alfredo’s Grand Dining, στον πριβέ χώρο του Regency Casino Thessaloniki. Η υψηλής αισθητικής διακόσμηση, σε συνδυασμό με την κλασική πολυτέλεια του χώρου, αναδεικνύουν το δείπνο σας σε μία ξεχωριστή εμπειρία. Η καλαίσθητη βιτρίνα-παράθυρο της κουζίνας του εστιατορίου δίνει στο χώρο αμεσότητα και αποτελεί μία ζωντανή παρουσίαση του έργου των chefs, ενώ δημιουργούν. Πάντα με γνώμονα την κορυφαία ποιότητα ο executive chef του Alfredo’s Grand Dining Απόστολος Αλτάνης, υπόσχεται μία πανδαισία εκλεκτών γεύσεων και γαστριμαργικών εκπλήξεων. Η δημιουργική μεσογειακή κουζίνα του εστιατορίου αναδεικνύεται και απογειώνεται γευστικά με τις άριστες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, τη φινέτσα της παρουσίασης και την τεχνική ακρίβεια των πιάτων. Ο sommelier του Alfredo’s Grand Dining θα σας προτείνει το κρασί που θα αναδείξει το δείπνο σας, από την πολύ μεγάλη ποικιλία ετικετών ελληνικών και ξένων αμπελώνων που θα βρείτε στην κάβα του εστιατορίου.

*Regency Casino Thessaloniki, 12o χλμ Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου, 2310-491199.

Αmuse Bouche Ταραμάς αρωματικών με καπνιστό σκουμπρί και τηγανητό κρίταμο. Πρώτο πιάτο Μυδοπίλαφο με κρόκο Κοζάνης και παλαιωμένη κεφαλογραβιέρα (Αλτάνης).

Κυρίως πιάτο Χοιρινό φιλέτο με γίγαντες και τσιπς ακροκώλιου (Αλτάνης).

Επιδόρπιο Μπακλαβάς μήλου με μαριναρισμένες σταφίδες και παγωτό κανέλας (Αλτάνης). (Τιμή: 39€)

AMBROSIA

Διαχρονικά υψηλό επίπεδο κουζίνας από τον Executive Chef Απόστολο Αλτάνη και την ομάδα του, ένα εστιατόριο με σημαντική θέση στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης που είναι ο ιδανικός τόπος συνάντησης για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τις συναντήσεις τους. Φροντίδα και αγάπη από το 1999 με μενού, που συνδυάζουν τα εκλεκτά προϊόντα όχι μόνο της περιοχής, αλλά επιλεγμένα προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Παραδοσιακές γεύσεις οι οποίες σε συνδυασμό με τη μοντέρνα κουζίνα δημιουργούν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη! Βραβευμένο για δεύτερη συνεχή χρονιά με αστέρι FNL, ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας στα FNL Best Restaurant Awards.

*Hyatt Regency Hotel, 13ο χλμ Θεσσαλονίκης – Περαίας, Θέρμη, T. 2310 401418

Αmuse Bouche Μαρινάτο λαυράκι φιλέτο με μαγιονέζα ροδιού και αυγό ορτυκιού.

Πρώτο πιάτο Λαχανοντολμάς με αυγολέμονο αρωματισμένος με κρόκο Κοζάνης.

Κυρίως πιάτο Αρνάκι κλέφτικο με λουκάνικο Τζουμαγιάς και καπνιστό Βερμίου.

Επιδόρπιο Γαλακτομπούρεκο με κρέμα από βουβαλίσιο γάλα. Φιλέτο από πορτοκάλι μαριναρισμένο με περγαμόντο. (Τιμή: 44€)

ΓΛΥΚAΝΙΣΟΣ

Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2008, όταν οι ιδιοκτήτες του, τα αδέρφια Σωτηρούδη, με χρόνια εμπειρίας στον χώρο της εστίασης, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν τον δικό τους χώρο. Όμορφο, καλόγουστο και φιλόξενο περιβάλλον και άψογο σέρβις πάντα με το χαμόγελο. Οι θαλασσινές γεύσεις που υπάρχουν στο μενού συναρπάζουν. Λαχανικά, θαλασσινά και ψάρια όλο φρεσκάδα. Ένα πάντρεμα δημιουργίας και απλότητας σε μερικές μπουκιές. Με εξαιρετικές πρώτες ύλες που είναι διαθέσιμες την εκάστοτε εποχή του χρόνου, το μενού προτείνει πιάτα που προέρχονται από τη μεσογειακή παράδοση αλλά και πιο δημιουργικές παραλλαγές, βασισμένες πάντα στα αρώματα της Ελλάδας. Γεύσεις ξεκάθαρες, καλοφτιαγμένες και τιμές που δεν φοβίζουν. Βασισμένο στην απλότητα και το σπουδαίο φαγητό, μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

*Μεγάλου Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Τ. 2310302882

Αmuse Bouche Φέτα και ελιές Χαλκιδικής, Μελιτζανοσαλάτα Αγιορείτικη.

Πρώτο πιάτο Χταπόδι ξυδάτο με μαγιονέζα, αγριορέπανο, κρίταμο και λαδολέμονο.

Κυρίως πιάτο Κολοκυθοκεφτέδες με ταραμά αρωματικών και φαγκρί.

Επιδόρπιο Ρεβανί με κρέμα πορτοκάλιου και παγωτό ντουντουρμά. (Τιμή 35€)

DAIOS ΒAR – RESTAURANT

Ο απόλυτος χώρος στην πόλη με θέα στη θάλασσα και το πορφυρό ηλιοβασίλεμα με προσεγμένη μοντέρνα Μεσογειακή κουζίνα και έμφαση στις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Όλα τα πιάτα είναι φτιαγμένα από αγνά υλικά, επιλεγμένα από διάφορες γωνιές της Ελλάδος που με τη μαεστρία των ανθρώπων της κουζίνας μετατρέπονται σε γαστρονομικές απολαύσεις. Σε ένα περιβάλλον αρμονίας με γήινα χρώματα, ιδανική επιλογή ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν έναν αυθεντικό Ιταλικό espresso από ειδικό χαρμάνι αναμειγμένο ειδικά για τους επισκέπτες του, καθώς και ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο.

*Daios Luxury Living, Λεωφόρος Νίκης 59, Τ. 2310 250200

Αmuse Bouche Μοσχαρίσιος καβουρμάς με μαρμελάδα κρεμμυδιού σε φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί.

Πρώτο πιάτο Παραδοσιακή τυρόπιτα στη σχάρα με φύλλο «περέκ», πιπεριά Φλωρίνης και παστουρμά.

Κυρίως πιάτο Κατσικάκι μαγειρεμένο στη γάστρα με αμπελοβλάσταρα, ριζότο «ψήμα» και σάλτσα από το ζωμό του με φρέσκο δυόσμο (Δημήτρης Παμπόρης).

Επιδόρπιο Ρεβανί πορτοκαλιού με ζεστή κρέμα βανίλιας, σιρόπι δυόσμου, γλυκό κουταλιού πορτοκάλι και παγωτό κανέλα. (Τιμή 38€)

MAREA SEA SPIRIT

Αδελφάκι του Γλυκάνισου, δεύτερη γενιά sea food restaurant που ήρθε να δώσει μια new age αισθητική στην ψαροφαγία, με πιάτα τα οποία ξεφεύγουν από τις κλασικές εκτελέσεις! Τα αδέλφια Σταύρος και Χρήστος Σωτηρούδης, σε συνεργασία με τον Γιώργο και τον Θεόκτιστο Σαρασίδη, σύστησαν μια μικρή κάρτα, με γευστικούς συνδυασμούς που ξυπνούν μνήμες παλιές και δικαιώνουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο! Διαχρονικά, αστικά πιάτα, ιδωμένα, όμως, μέσα από μια δημιουργική, φρέσκια ματιά, η οποία επικεντρώνεται πάντα σε φρέσκες πρώτες ύλες και μοντέρνες τεχνικές, σε συνδυασμό με υψηλή ποιότητα και άψογο service. Γεύσεις και συνταγές-ωδή στην ψαροφαγία! Ο χώρος με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Nίκου Καμαριανού, εμπνέει με την classy, αστική αισθητική του, η οποία κινείται σε minimal γραμμές, «παίζει» με μάρμαρο και ξύλο και επιτρέπει στο φυσικό φως να διεισδύει μέσα στη σάλα από τις πελώριες τζαμαρίες που έχουν άπλετη θέα σε αυτήν την urban γωνιά της Θεσσαλονίκης!

*Λώρη Μαργαρίτη 13, Τ. 2310 257 696

Αmuse Bouche Μπάτζος σαγανάκι με κρέμα λεμόνι Καπνιστά μύδια Ολυμπιάδος με ταραμά και κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Πρώτο πιάτο Τραγανή γκοφρέτα ρυζιού, μούς σπανάκι με άνιθο και κρέμα φέτας.

Κυρίως πιάτο Μπακαλιάρος με κρέμα πατάτας, κρεμμυδόζωμο και τηγανητό δενδρολίβανο.

Επιδόρπιο Τσουρέκι με Semifreddo από Μακεδονικό χαλβά και σαλέπι. (Τιμή 35€)

ΜΑYΡΗ ΧHΝΑ

Ένα υπέροχο εστιατόριο που άνοιξε τις πόρτες του τον προηγούμενο Μάρτιο. Ήρθε να αναδείξει με τον δικό του, συναρπαστικό τρόπο την Ελληνική γαστρονομία. Δυνατό χαρτί του τα πάντα φρέσκα υλικά και οι ιδιαίτερες γεύσεις του Chef, όπλο για την δημιουργία υπέροχων πιάτων, νόστιμων και ταυτόχρονα σύγχρονων σε στήσιμο και εμφάνιση. Με μια κάρτα που κέρδισε την καρδιά όσων αγαπούν την εξαιρετική γαστρονομία από την πρώτη στιγμή, μια αληθινή εμπειρία γεύσης. Ο χώρος είναι μίνιμαλ και πολύ ιδιαίτερης αισθητικής, με επιρροές industrial διακόσμησης αλλά ταυτόχρονα φιλικός και ζεστός. Η λίστα των κρασιών είναι πλούσια και περιέχει ετικέτες από τον Ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα με έμφαση στα μικρά οινοποιεία της χώρας μας. Βρίσκεται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και φιλοδοξεί να σας ταξιδέψει γευστικά.

*Προφήτη Ηλία 49, Πυλαία, Τ. 2310 324303

Amuse bouche Καβουρμάς Θρακιώτικος.

Πρώτο πιάτο Παρφέ μελιτζάνας / γαλοτύρι / κρέμα ψητής τομάτας / τρίμα ελιάς / κρούστα φέτας.

Κυρίως πιάτο Μάγουλα μοσχαρίσια στη γάστρα / πουρές από κυδώνια / σάλτσα κρασιού.

Επιδόρπιο Γαλακτομπούρεκο / γκρέιπφρουτ / σιρόπι μαστίχας και κρόκου Κοζάνης. (Τιμή 30€)

SALONICA

Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία που ξεφεύγει κατά πολύ από τα στενά πλαίσια ενός ξενοδοχειακού εστιατορίου. Το μοναδικό αυτό εστιατόριο “καλωσορίζει” τους επισκέπτες του με πλούσιες και γευστικές προτάσεις πρωινού, ενώ, από το πρωί μέχρι το βράδυ, προσφέρει lunch & dinner. Ένα γεύμα στο εστιατόριο Salonica χαρίζει μια ολιστική γαστρονομική εμπειρία ενώ η ανοιχτή κουζίνα του εστιατορίου φέρνει τους επισκέπτες ένα βήμα πιο κοντά στη διαδικασία της γαστρονομικής δημιουργίας. Ο πολυβραβευμένος chef Σωτήρης Ευαγγέλου, που ξεδιπλώνει με μαεστρία το γευστικό ρεπερτόριό του στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, επιμελείται, πλέον, όλων των μενού του εμβληματικού ξενοδοχείου και διαμορφώνει ουσιαστικά τη σύγχρονη γαστρονομική του ταυτότητα. Η κεντρική φιλοσοφία του διακεκριμένου chef βασίζεται στην μοναδικότητα των καθαρών γεύσεων της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας και στη δυναμική των αυθεντικών πρώτων υλών.

*Makedonia Palace, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Τ. 2310 897197

Αmuse Bouche Eλιές Χαλκιδικής με αρωματικά βότανα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Σούπα Αγιορείτικη ψαρόσουπα.

Πρώτο πιάτο Ψητός μπακαλιάρος με κρούστα από καρύδια.

Κυρίως πιάτο Αρνάκι με κρέμα από γιαχνερά χόρτα & σάλτσα αυγολέμονο.

Επιδόρπιο Μπουγάτσα με παγωτό σοκολάτα. (Τιμή 36€)

ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ

Η ανάγκη του Γιάννη Ζιάγκα για την δημιουργία ενός ιδιαίτερου χώρου, με έμφαση στο interior design και στη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, σε συνδυασμό με την αγάπη του Δημήτρη Παμπόρη (consultant chef) για την ανάδειξη των Ελληνικών προϊόντων και της Ελληνικής γαστρονομίας, έκαναν το πάντρεμα για την γέννηση του εστιατορίου ‘’Το Μανιτάρι’’ πριν 7 χρόνια. Η συνεχώς ανανεωμένη κάρτα του, εμπλουτίζεται από πιάτα που συνοδεύουν την κάθε εποχή του χρόνου και αναδεικνύεται άψογα από τον καταξιωμένο chef Λεωνίδα Παντσιούκα. Μια μοντέρνα Ελληνική δημιουργική κουζίνα, που φιλοσοφία της είναι η επιλογή των πρώτων υλών από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το φωτεινό σαλόνι σε συνδυασμό με τα μοναστηριακού τύπου τραπέζια δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για το ιδανικό γεύμα. Η κάρτα κρασιών είναι βασισμένη σε κρασιά και αποστάγματα από τους Ελληνικούς αμπελώνες.

*Θ. Σοφούλη 57, Καλαμαριά, Τ. 2310 415289

Amuse Bouche Ελιές και κρίταμο Χαλκιδικής.

Πρώτο πιάτο Λαχαντοντολμάς ριζότο: Ριζότο γέμιση με βουβαλίσιο κιμά και αυγολέμονο με ζωμό από λάχανο.

Κυρίως πιάτο Χοιρινό πρασοσέλινο: Αργοψημένη πανσέτα σε φύλλα λεμονιάς, πουρές σελινόριζας με πικραμύγδαλο.

Επιδόρπιο Xαλβάς σιμιγδαλένιος. Παρφέ από χαλβά σιμιγδαλένιο, σούπα εσπεριδοειδών και αλατισμένα φουντούκια. (Τιμή 25 €)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα