To εστιατόριο-έκπληξη που θα μας κάνει να πάμε δυτικά
Μια νέα κορυφαία γαστρονομική προσθήκη στον χάρτη της πόλης.
Καθώς αφήνεις πίσω σου τα δικαστήρια και παίρνεις τον αυτοκινητόδρομο της νέας εισόδου, ένα αληθινό Ελντοράντο ξεδιπλώνεται μπροστά σου. Η περιοχή που ξεκινά από τη βίλα Πετρίδη και τελειώνει στους Λαχανόκηπους και τη Γιαννιτσών, τα παλιά Ξυλάδικα, η συνοικία Χιρς, η γειτονιά των παλαιών Μύλων, αυτό το άγνωστο τοπίο της πόλης, το πιο αναξιοποίητο και γοητευτικό σημείο της είναι αλήθεια πως δεν είχε ποτέ μεγάλα γευστικά ατού να σε προσελκύσει. Αν εξαιρέσεις τις προσπάθειες των μεγάλων ξενοδοχείων και την περίπτωση του Μπόα Μπα πριν δεκαπέντε χρόνια στη Γιαννιτσών, δεν θυμόμαστε κάτι άλλο τόσο μοναδικό όσο τη δημιουργία της Brizola.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Γιώργος Κώστογλου είναι ο συν-δημιουργός ή δημιουργός εξαιρετικών γαστρονομικών project στη Θεσσαλονίκη, όπως ο Ζύθος, το Αγιολί, το Αγιολί της Σκοπέλου κλπ. Ένας άνθρωπος με γνώση και κυρίως ισχυρή άποψη για το τι σημαίνει στήνω ένα γαστρονομικό σύμπαν από την αρχή. Για τη δημιουργία της απόλυτα υποβλητικής ατμόσφαιρας του συνεργάστηκε με τους σπουδαίους σκηνογράφους-αρχιτέκτονες Γιώργο Γαβαλά και Γιάννη Μουρική και τον εικαστικό Λάζαρο Πάντο.
Η νέα του δημιουργία εμπεριέχει διπλό στοίχημα. Και γαστρονομικό αλλά και αισθητικό. Επιλέγοντας μια καλτ παλιά ξυλαποθήκη από τις δεκάδες στην περιοχή, με θέα στο μεγάλο αυτοκινητόδρομο, τις αδόμητες εκτάσεις, τα φώτα της νύχτας να αναβοσβήνουν στο απέναντι εμπορικό κέντρο και τον απέραντο ουρανό των δυτικών συνοικιών, που αλλάζει διαρκώς χρώματα και φως στον ορίζοντα, στήνει κάτι πραγματικά μοναδικό. Ένα μετά-βιομηχανικό χώρο με το ξύλο, το μέταλλο και τα ψυγεία με τα κρέατα φωτισμένα με νέο να κυριαρχούν. Μαζί με μια απίστευτη μεγάλη ξύλινη πόρτα, φερμένη από ένα μουσείο της Ρουμανίας. Σαν παλιό μοναστήρι. Άλλωστε το όλο concept βασίζεται στην απλότητα του Μεσαίωνα. Και σε υποβάλλει απόλυτα να το ακολουθήσεις.
Όλα αυτά εντός που μαζί με την κρυφή αυλή στο πίσω μέρος και την μελλοντική εκμετάλλευση της ταράτσας-σκηνικού επάνω θα αποτελέσει τον τόπο που θα διαδραματιστούν από δω και μπρος οι νέες γαστρονομικές αποδράσεις της πόλης που επιτέλους θα δοκιμάσει τα όρια του άγνωστου απόκεντρου. Μιας γειτονιάς που με την μετεγκατάσταση της Περιφέρειας, τη δημιουργία του Εβραϊκού Μουσείου και μερικά ακόμα project που θα φιλοξενήσει αναμένεται να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της Θεσσαλονίκης από δω και μπρος.
Πάμε τώρα στον αληθινό λόγο που έρχεσαι εδώ πέρα από το σκηνικό: Το φαγητό. Όπως το λέει και το όνομα του το νέο εστιατόριο έχει θέμα το κρέας. Από το απίστευτο με το χέρι κομμένο Καρπάτσιο με μους αγριοράπανο που κόβεται μπροστά στα μάτια σου μέχρι τα γλυκάδια στον τεντζερέ με μάραθο-καρότα-πατάτες-γλυκοπατάτες, την ουρά του μόσχου breze με τσάτνι λεμονιού, την θεϊκή κρεατόσουπα από μάγουλα και ουρές, ένα burger αληθινή εμπειρία 220 γραμμαρίων φτιαγμένο από χοντροκομμένο κιμά ζουμερό και τρυφερό όσο δεν παίρνει. Ένα συκώτι tagliata με σάλτσα ζεστής μουστάρδας. Η απόλυτη θρησκεία του κρέατος στην αποθέωση της.
Αν είστε μεγάλη παρέα τολμήστε τη μοσχαροκεφαλή για 6-10 άτομα, γαρνιρισμένη με πατάτες φούρνου και τσιγεροσαρμάδες. Δοκιμάσαμε και τρελαθήκαμε με τα ΨΙΧΟΥΛΑ, αυγό τηγανητό-προζυμένιο ψωμί-πατάτα-μοσχαρίσιο λουκάνικο-φρέσκα αρωματικά, μια λιχουδιά που αν δεν είχε εφευρεθεί θα έπρεπε να εφευρεθεί επειγόντως, ένα πιάτο με PORTOBELLO σχάρας-σκόρδο-θυμάρι, φρέσκο ελαιόλαδο, αμύγδαλα, ένα τέλειο καταϊφι φέτας με μαρμελάδα ντομάτας και φυστίκι Αιγίνης, νόστιμες και διαφορετικές σαλάτες με αποθέωση την ομώνυμη του μαγαζιού με exotic THAI-σπανάκι-κόλιανδρο-αγγούρι-chilli-ταμάρινθο-lime-φυστίκια, ραγού σπιτικό!
Οι μπριζόλες φυσικά είναι το must σε εκδοχές Αμερικάνικη, Ασιατική και Μεξικάνικη, φιλέτα, rib-eye, σπαλομπριζόλα και ότι άλλο δεν θα σας πούμε αλλά θα ανακαλύψετε περνώντας το κατώφλι του.
Κλειστά Κυριακή βράδυ και Δευτέρα όλη μέρα και ανοικτά από το μεσημέρι τις υπόλοιπες μέρες. Καθώς θα μπαίνετε από την είσοδο της πόλης όπως έρχεστε από Αθήνα δείτε τη φωτεινή, a la Las Vegas ταμπέλα του να δεσπόζει. Όλα τα λεφτά!
*Brizola, Νικ. Μαντζάρου 18 & Κώττα Ρούλια (απέναντι από το parking του One Salonica), Τηλ. 2310532800, Fb: Brizola