Επτά σημεία που το ψάρι και τα θαλασσινά αποθεώνονται
Αυτές είναι οι στάσεις που θα κάνετε για υπέροχα θαλασσινά αλλά και καλό ψάρι στην πόλη.
Ψητά, αχνιστά ή τηγανισμένα σε κουρκούτι, τα θαλασσινά είναι σίγουρα η γεύση-σήμα κατατεθέν της Ελλάδας, για ξένους και ειδικά για τους ντόπιους. Χειμώνα καλοκαίρι, και ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής που έχουν την τιμητική τους, αποτελούν σταθερή επιλογή γαστρονομικής απόλαυσης με άρωμα θάλασσας. Από εκλεκτά θαλασσινά και μαλάκια όπως χταπόδι, καλαμάρι και γαρίδες, μέχρι τα καλύτερα φρέσκα μικρά και μεγάλα ψάρια για όσους νηστεύουν μόνο από κρέας, αυτές είναι οι στάσεις που θα κάνετε για υπέροχα θαλασσινά αλλά και καλό ψάρι στην πόλη.
ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΟ – Γεύσεις από την Ελληνική Θάλασσα
Όταν η υψηλή αισθητική συναντά τις φρέσκιες θαλασσινές γεύσεις και την άψογη εξυπηρέτηση, έχουμε σαν αποτέλεσμα το Karabourno. Ένας χώρος με χαλαρωτικό μοντέρνο περιβάλλον, ξεχωρίζει για τις αποκλειστικές γευστικές δημιουργίες όπου τα θαλασσινά παντρεύονται με προϊόντα της μητέρας γης και γεννιούνται πιάτα ξεχωριστά. Φρέσκα ψάρια, οστρακοειδή, μαλάκια και εκλεκτοί θαλασσινοί μεζέδες “συναντιούνται” στο τραπέζι με ουζάκι, τσίπουρο ή κρητική τσικουδιά.
Επιλέγουμε από προχωρημένες προτάσεις όπως χειροποίητο κριθαράκι με μελάνι σουπιάς, γαριδομακαρονάδα με κρόκο Κοζάνης και φουξ ριζότο με γαρίδες, μέχρι σουβλάκι καλαμάρι στη σχάρα, μύδια ιμάμ και σπετσοφάϊ με θαλασσινά. Και για όσους δεν νηστεύουν από ψάρι επιβάλλεται να δοκιμάσουν σαρδέλα τηγανιτή χωρίς κόκαλο, σεβίτσε λαβράκι και φιλέτο πέστροφας στο τηγανάκι της με φουντούκια. Αρμονικός συνδυασμός και πρωτοτυπία μέσα από γήινες και θαλασσινές γεύσεις. Ένας ιδανικός προορισμός για πρωινό ουζάκι, για οικογενειακό ή επαγγελματικό γεύμα το μεσημέρι αλλά και για παρεΐστικες βραδιές, με το ελληνικό Αρχιπέλαγος στο πιάτο σας.
*Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 475 444, Fb: Karabourno
Τρύπια Ποτήρια
Κουρνιασμένο στο ιστορικό Μπιτ Παζάρ, μπαίνοντας από την πρώτη στοά της Ολύμπου αμέσως μετά τη Βενιζέλου, στο στενάκι της Προσφυγικής Αγοράς, μια από τις πιο γευστικές επιλογές για θαλασσινά και ψάρι στην πόλη περιμένει, και δεν είναι άλλή από την ταβέρνα Τρύπια Ποτήρια. Το μαγαζί μάλιστα μόλις μέτρησε τον τρίτο του χειμώνα, όντας γέννημα τριών φίλων που βρήκαν τον παραμελημένο τότε χώρο και με κόπο και αγάπη του έδωσαν νέα πνοή. Ένας χώρος βγαλμένος από άλλη εποχή, όπου κυριαρχεί η παράδοση, κοσμώντας με μια νοσταλγική διάθεση τα πάντα από τοίχο σε τοίχο, από τα ξύλινα καράβια στα ράφια του και τις κρεμασμένες σκελίδες σκόρδο, μέχρι τις ιστορικές φωτογραφίες μιας αλλοτινής Θεσσαλονίκης, τα καλτ πια αφισάκια ελληνικών προϊόντων όπως Έψα και Μίσκο στο ξεκίνημά τους, και με έντονη παρουσία ξύλου, από τα πλεχτά του καθίσματα μέχρι και την μπάρα φτιαγμένη στο χέρι. Στο περβάζι του μια σειρά γλάστρες ευωδιαστών μυρωδικών που καταλήγουν στα ολόφρεσκά του πιάτα, στα οποία δεν δέχεται εκπτώσεις στην ποιότητα.
Στο μενού του, εκτός από τις σταθερές προτάσεις, όπου ξεχωρίζουν αναμφισβήτητα τα μύδια, αχνιστά, σαγανάκι και τηγανιτά, αλλά και το χταπόδι σχάρας, το καλαμάρι, και ψάρια όπως ο σολωμός και ο ξιφίας, θα βρείτε και επιπλέον επιλογές από ό,τι πιο φρέσκο και καλό είχε να δώσει η θάλασσα. Όλα μαγειρεμένα με μεράκι, μια δόση πειραματισμού με αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές, και παρουσίαση καλλιτέχνημα. Και μέχρι τότε, απολαμβάνουμε μια πλούσια επιλογή γευστικών και φρεσκότατων θαλασσινών με συνοδεία τσίπουρου, βαρελίσιας μπύρας ή του οργανικού ελληνικού κρασιού που διαθέτει, σε μια σίγουρη επιλογή στη γεύση.
*Προσφυγικής Αγοράς 18, Μπιτ Παζαρ, Τηλ. 2310251485, Fb: Τρύπια Ποτήρια – Μπιτ Παζάρ
Το «Μαϊάμι» της Θεσσαλονίκης
Όταν το 1945 ο Δημήτρης Μαμάης έστηνε την ταβέρνα του στο ακρογιάλι της Νέας Κρήνης, μάλλον δεν φανταζόταν την τεράστια ιστορία που θα αποκτούσε στην Θεσσαλονίκη. Το «Μαϊάμι», ένα από τα πλέον φημισμένα εστιατόρια θαλασσινών της πόλης, μετράει σήμερα πάνω από 70 χρόνια παρουσίας στην Θεσσαλονίκη, μέσα στα οποία το τίμησαν από απλοί άνθρωποι έως μεγάλα ονόματα, γράφοντας τα κεφάλαια της ιστορίας του. Σήμερα, η σκυτάλη έχει περάσει στην τρίτη γενιά, η οποία φέρνει τη νέα εποχή, δίνοντας φρέσκια πνοή στον χώρο αλλά και στις γευστικές προτάσεις του.
Το «Μαϊάμι» σας περιμένει πια με χροιά λευκού ξύλου στην ανανεωμένη διακόσμησή του και σύγχρονα δεδομένα στην κουζίνα του, διατηρώντας αμείωτο το μεράκι και φέρνοντας κοντά την παράδοση με το μοντέρνο. Στις προτάσεις του, όλες με γνώμονα την ποιότητα, ξεχωρίζουμε το σπετσοφάι θαλασσινών, το γεμιστό καλαμάρι, την γαριδομακαρονάδα και το χταπόδι στις πρώτες θέσεις για πιάτα νηστίσιμα που θα σας κάνουν να παραμιλάτε, μέχρι και το φρέσκο ψάρι που αποτελεί κλασική επιλογή για όλους ανεξαιρέτως. Όλα θα τα απολαύσετε πλάι στο κύμα, με την μοναδική θέα στον Θερμαϊκό, σε έναν χώρο με άρωμα θάλασσας που υπόσχεται την δική του εμπειρία γεύσης.
*Θέτιδος 18, Νέα Κρήνη, Καλαμαριά, Τηλ. 2310447996, Fb: MAIAMI
Το Δίχτυ
Στην καρδιά του κέντρου της πόλης, στην ιστορική Πλατεία Άθωνος, μια περιοχή με το δικό της ιδιαίτερο χρώμα, και τις γεύσεις και τα αρώματα να κυριαρχούν, μια ευχάριστη κοντινή «απόδραση» σας περιμένει. Εκεί είναι που θα βρείτε «Το Δίχτυ», ένα παραδοσιακό Βολιώτικο τσιπουράδικο που θα σας ταξιδέψει με μαστοριά στις θαλασσινές του γεύσεις. Σε έναν χώρο βγαλμένο από καρτ ποστάλ καλοκαιριού, τα ξύλινα τραπέζια του και οι μπλε καρέκλες στρώνουν το πλακόστωτο κάτω από το κλήμα στο στενό της Άθωνος. Ζεστό και παρεΐστικο, με διακόσμηση που “μυρίζει” θάλασσα, το «Δίχτυ» σας περιμένει με τσίπουρο και διαφορετικό παραδοσιακό μεζέ κάθε φορά, καθώς και νόστιμα και φροντισμένα πιάτα που έχουν ετοιμαστεί με μεράκι και φροντίδα.
Ένας χώρος που αγαπάει το καλό φαγητό και θέλει να το μοιραστεί, σας προτείνει το υπέροχο ριζότο θαλασσινών, το μυδοπίλαφο, την μαγειρευτή σουπιά με σπανάκι, αλλά και το πολύ ιδιαίτερο «σουβλάκι Δίχτυ», ειδική πρόταση του εστιατορίου, με ξιφία, γαλέο, γαρίδα και μύδια. Από το μενού του δεν λείπουν βέβαια και για όσους δεν νηστεύουν τα κρεατικά, ενώ αν επιθυμείτε να απολαύσετε τις υπέροχες γεύσεις του στον δικό σας χώρο, έχει προνοήσει και κάνει παράδοση στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Σας περιμένει πλάι την όμορφη πλατεία να δοκιμάσετε όλα τα φρέσκα θαλασσινά που έχουν πιαστεί στο «Δίχτυ» του.
*Δραγούμη και Δήμητσα 18, Πλατεία Άθωνος, Τηλ. 2310 267063, www.todixti.gr, Fb: Το Δίχτυ – Παραδοσιακό Βολιώτικο Τσιπουράδικο
Ο Μαέστρος
H Κρήνη υπήρξε ανέκαθεν τόπος εξόρμησης για φαγητό. Εκεί επέλεξε να δημιουργήσει έναν εξαιρετικό χώρο φαγητού ο Ανδρέας Κυρτσέλογλου. Το Μαέστρο του. Μαέστρος όνομα και πράγμα, ασχολήθηκε με τη μουσική ως εργασία και πάθος δεκαετίες και όταν ολοκλήρωσε το μουσικό του έργο αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο χώρο της εστίασης.
Με πρώτες ύλες από τη γη και τη θάλασσα μοιρασμένες, έστησε ένα μενού που διαθέτει μια ιδανική ισορροπία θαλασσινών και κρεατικών σε ποικιλία θαυμαστή. Ωραίες πιπεριές γεμιστές ανατολίτικες, πικάντικα σαγανάκια, λακέρδες, καβουροσαλάτα της Άννας και ταραμάς πάντα λευκός, σουτζούκι και σκορδαλιά, χέλι και ρέγγα. Νοστιμιές. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τη σαλάτα του Μαέστρου και τη θαλασσινή στα πρώτα. Στο βασίλειο της θάλασσας η φαντασία απογειώνεται εντελώς. Από τις παέγιες μέχρι τις σουπιές με τα χόρτα και το γαλέο, τα σκορδοπλακωμένα μύδια και τις γαριδομακαρονάδες. Για κάθε γούστο.
*Νικολάου Πλαστήρα 87, Νέα Κρήνη, Θεσσαλονίκη. Τηλ 2310 480 190
Βράχος
Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε και αυτό το μαγαζί. Ειδικότητά του το καλό φρέσκο ελληνικό ψάρι. Ο εξωτερικός του χώρος θυμίζει Σαντορίνη, μια και υπάρχουν τρεις διαδοχικές βεράντες στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε ένα μοναδικό γεύμα μπροστά στη θάλασσα. Η εσωτερική διακόσμηση μοναδική, αξίζει να τη δείτε. Όταν το 1932 ο Π. Χριστοδούλου πρόσφυγας από τη Σμύρνη, έφθασε με τα καΐκια μαζί με άλλους στην περιοχή της Κρήνης, αποφάσισε να μείνει εδώ κοντά στη θάλασσα για να του θυμίζει την αξέχαστη πόλη του. Έτσι, το 1932 φτιάχνει το πρώτο καφεζυθεστιατόριο για τους ψαράδες.
Μύδια, καλαμάρια και ολόφρεσκα ψάρια του Θερμαϊκού, τότε τα έφερναν οι ψαράδες μπρος στα πόδια των λιγοστών τότε Θεσσαλονικέων που έφταναν ως εδώ κάτω στα απόμερα της Κρήνης. Τα χρόνια πέρασαν και από το “Βράχο” πέρασαν πολλοί. Σήμερα είναι κοντά σας η τέταρτη γενιά πλέον, για να σας προσφέρει παράδοση και πείρα στα θαλασσινά και τα ψάρια. Επισκεφτείτε το για τα υπέροχα ψητά ψάρια στη σχάρα, τη γαριδομακαρονάδα, τα αχνιστά μύδια, καθώς και όλα τα νηστίσιμα θαλασσινά.
*Μικράς Ασίας 2, Καλαμαριά, Τηλ. 2310447991, www.vrachosfishtavern.gr, Fb: Ψαροταβέρνα Βράχος
Ωκεανίς
Στην Αρετσού της Καλαμαριάς, με θέα τον Θερμαϊκο και άρωμα αρμύρας, μας υποδέχεται το όμορφο «Ωκεανίς», μια ψαροταβέρνα που έχει επαναπροσδιορίσει την έννοια παράδοση σε γεύση και χώρο. Πρόκειται για ένα εστιατόριο γέννημα μιας οικογένειας ειδικής πια στα προϊόντα της θάλασσας, που σερβίρει εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες γευστικούς θαλασσινούς μεζέδες και ψάρια ετοιμασμένα με μεράκι στους Θεσσαλονικείς. Όλα ξεκίνησαν το 1995, όταν οι αδελφοί Γιώργος και Θανάσης Σεμιζίδης άνοιξαν τον όμορφο χώρο, οδηγούμενοι από την αγάπη τους για τη θάλασσα και το φρέσκο ψάρι.
Σήμερα, το «Ωκεανίς» έχει περιέλθει πια στη δεύτερη γενιά, η οποία πιστή στις απαιτήσεις και την εμπιστοσύνη των πελατών της, συνεχίζει να προσφέρει τα καλύτερα και πιο φρέσκα ντόπια θαλασσινά και ψάρια, συνοδεύοντάς τα με ούζο και εκλεκτά κρασιά. Στις πιο γευστικές προτάσεις του ξεχωρίζουμε το μυδοπίλαφο, την σουπιά κρασάτη και βέβαια τις γαρίδες σαγανάκι. Όλα αυτά σε έναν φωτεινό, μοντέρνο, ανανεωμένο χώρο που σας περιμένουν με κάποιες από τις καλύτερες και πιο φρέσκες θαλασσινές νοστιμιές της.
*Νικολάου Πλαστήρα 21, Νέα Κρήνη, Αρετσού, Τηλ. 2310455990, Fb: Okeanis ψαροταβέρνα