Εστιατόρια

Γνωρίστε τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Ποια ξεχώρισαν και βρέθηκαν στο Top 10!

Parallaxi
γνωρίστε-τα-καλύτερα-εστιατόρια-του-κ-1025012
Parallaxi

Η πρωτεύουσα του Περού – και αναμφίβολα η γαστρονομική πρωτεύουσά του – ήταν η πρωταγωνίστρια των βραβείων The World’s 50 Best Restaurants, παίρνοντας την πρώτη θέση και κερδίζοντας περισσότερες θέσεις στην 50άδα από οποιαδήποτε άλλη πόλη.

Τέσσερα εστιατόρια της Λίμα μπήκαν στη λίστα των 50 καλύτερων: Το Central στο Νο. 1, το Maido στο Νο. 6, το Kjolle στο Νο. 28 και το Mayta στο Νο. 47. Το Kjolle είναι μία από τις νέες εισόδους στη φετινή λίστα.

Τα βραβεία – που θεωρούνται τα Όσκαρ της παγκόσμιας υψηλής γαστρονομίας – ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τρίτης 20 Ιουνίου στη Βαλένθια της Ισπανίας, και συγκεκριμένα στην Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών, ένα σύμπλεγμα φουτουριστικών χώρων σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα.

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια για το 2023

1. Central (Λίμα Περού) – καλύτερο εστιατόριο στη Νότια Αμερική

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Central (@centralrest)

Το Central, με επικεφαλής τον Virgilio Martinez και την Pía Léon, προσφέρει εδώ και 15 χρόνια υψηλή γαστρονομία με περουβιανά υλικά και τεχνικές. Το εστιατόριο «ταξιδεύει τους επισκέπτες σε 15 διαφορετικά περουβιανά οικοσυστήματα, κατηγοριοποιημένα με βάση το υψόμετρο – από 15 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό έως 4.200 μέτρα ψηλά στις Άνδεις».

Το Central είναι το πρώτο εστιατόριο της Νότιας Αμερικής που κερδίζει τον τίτλο «World’s Best».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Central (@centralrest)

2. Disfrutar (Βαρκελώνη, Ισπανία) – καλύτερο εστιατόριο στην Ευρώπη

Το εστιατόριο είναι ανοιχτό από τον Δεκέμβριο του 2015. Disfrutar που στα αγγλικά σημαίνει διασκέδαση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το αποτέλεσμα σκληρής στο elBulli, όπου οι Mateu Casañas, Oriol Castro και Eduard Xatruch συναντήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν επαγγελματικά.

3. Diverxo (Μαδρίτη, Ισπανία)

Ηδονιστικός. Δημιουργικός. Απρόβλεπτος. Τρεις λέξεις για να περιγράψουν τον σεφ Dabiz Muñoz και τον θόλο αναψυχής της Μαδρίτης που είναι το Diverxo, όπου του αρέσει να ξεπερνά τα γαστρονομικά όρια όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπαίνοντας στα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου κατευθείαν στο Νο. 20 το 2021, έφτασε στο Νο. 4 το 2022 και τώρα σκαρφαλώνει μια ακόμη θέση, μπαίνοντας στην πρώτη τριάδα.

4. Asador Etxebarri (Ατσόντο, Ισπανία)

Σε ένα ήσυχο χωριό των Βάσκων που περιβάλλεται από βουνά και πράσινο κάπου ανάμεσα στο Μπιλμπάο και το Σαν Σεμπαστιάν βρίσκεται το εστιατόριο, Asador Etxebarri. Γαστρονόμοι ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο για να ζήσουν τη μαγεία που προσφέρει ο σεφ Victor Arguinzoniz, ο οποίος μετατρέπει ταπεινά υλικά όπως το γάλα και το βοδινό κρέας σε αξέχαστα πιάτα με τη βοήθεια μιας μικρής φωτιάς.

5. Alchemist (Κοπενχάγη, Δανία)

Το Alchemist βρίσκεται στο Refshaleøen, ένα απομακρυσμένο μέρος της Κοπεγχάγης, γνωστό για τα βιομηχανικά του κτίρια και ένα διάσημο πρώην ναυπηγείο. Πρέπει να πάτε μέχρι το τέλος της διαδρομής πριν φτάσετε στις χάλκινες πόρτες βαρέων δύο τόνων με διακοσμήσεις που θυμίζουν Νάρνια ή Μέση Γη, που σας οδηγούν στον μυστικιστικό κόσμο του Αλχημιστή. Περιμένετε μερικά λεπτά και θα ανοίξουν αυτόματα. Ας ξεκινήσει η γευστική “παράσταση”! Τι υπάρχει πίσω από την πόρτα; Χωρίς να αποκαλύπτετε πολλά, μπορείτε να είστε σίγουροι για ένα πράγμα: όταν μπείτε στο Alchemist, να είστε προετοιμασμένοι για ένα ταξίδι που δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο έχετε ζήσει σ’ ένα εστιατόριο.

6. Maido (Λίμα, Περού)

Στα ιαπωνικά, «maido» σημαίνει «καλώς ήρθατε», ένας χαιρετισμός που δίνει η ομάδα σε κάθε έναν που έρχεται για δείπνο σε αυτό το ιαπωνικό εστιατόριο με περουβιανή καρδιά.

Ο Mitsuharu «Micha» Tsumura είναι ο σεφ και ο ξεναγός σε αυτό το ταξίδι στις δύο χώρες, όπου συνδυάζει ιαπωνικές τεχνικές και περουβιανά υλικά. Οι πρόγονοι του Tsumura μετακόμισαν στο Περού το 1889 και ο σεφ γεννήθηκε στη Λίμα, στη συνέχεια ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα μαγειρικής τέχνης στις ΗΠΑ και τελικά ταξίδεψε στην Οσάκα για να ειδικευτεί στην ιαπωνική κουζίνα. Επέστρεψε στο Περού και άνοιξε το Maido το 2009.

7. Lido 84 (Γκαρντόνε Ριβιέρα, Ιταλία)

Το Lido 84 σερβίρει ιταλικό φαγητό – όχι όπως το γνωρίζετε. Χρόνια έρευνας σε τοπικά υλικά, παλιά βιβλία συνταγών και διεθνείς τεχνικές μαγειρικής, σε συνδυασμό με την τάση για τέχνη σε όλες τις μορφές της και ένα βαθύ πάθος να βάζεις τον πελάτη στην πρώτη θέση, έχουν μετατρέψει το εστιατόριο του Riccardo και του Giancarlo Camanini σε ένα πραγματικό διαμάντι.

8. Atomix (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ) – υψηλότερη άνοδος, καλύτερο εστιατόριο στη Βόρεια Αμερική

Αυτό είναι ένα εστιατόριο στην κορυφή από κάθε άποψη, που πλέει στα 10 κορυφαία από τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου ανεβαίνοντας 25 θέσεις από πέρυσι και κερδίζοντας το βραβείο Villa Massa Highest Climber Award 2023. Επιπλέον, έχει ξεπεράσει τους ηπειρωτικούς αντιπάλους του και κατατάσσεται ως το καλύτερο εστιατόριο στη Βόρεια Αμερική. Όλα αυτά από ένα υπόγειο πάγκο 14 θέσεων στην άκρη της Koreatown στο Μανχάταν.

View this post on Instagram

A post shared by atomix (@atomixnyc)

9. Quintonil (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό)

View this post on Instagram

A post shared by Quintonil (@rest_quintonil)

Το Quintonil είναι το απόλυτο σκηνικό για τη μεξικάνικη κουζίνα του σεφ Jorge Vallejo και την εξαιρετική φιλοξενία της συζύγου του Alejandra Flores. Επικεντρωμένο σε φρέσκα, τοπικά υλικά και παραδοσιακές μεξικάνικές γεύσεις και τεχνικές που συνδυάζονται με σύγχρονες παρασκευές, γίνεται γρήγορα κλασικό.

View this post on Instagram

A post shared by Quintonil (@rest_quintonil)

10. Table by Bruno Verjus (Παρίσι, Γαλλία) – Υψηλότερη νέα είσοδος

Ο Bruno Verjus, ο 63χρονος σεφ του Table, δεν μοιάζει μόνο λίγο με τη χαμογελαστή γάτα από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, αλλά είχε και πολλές ζωές πριν ανοίξει το εστιατόριό του σε ηλικία 54 ετών: φοιτητής ιατρικής, επιχειρηματίας στην Κίνα, φωτογράφος , συγγραφέας, σχολιαστής ραδιοφώνου, ακόμη και κριτικός τροφίμων. Το μότο του; «Οι διατροφικές μας επιλογές διαμορφώνουν τον κόσμο μας».

11. Trèsind Studio (Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) – νέα είσοδος, καλύτερο εστιατόριο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική

12. A Casa do Porco (Σάο Πάολο, Βραζιλία)

13. Pujol (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό)

14. Odette (Σιγκαπούρη) – καλύτερο εστιατόριο στην Ασία, βραβείο Chef’s Choice για τον Julien Royer

15. Le Du (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη) – νέα είσοδος

16. Reale (Καστέλ ντι Σάνγκρο, Ιταλία)

17. Gaggan Anand (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη) – νέα είσοδος

18. Steirereck (Βιέννη, Αυστρία)

19. Don Julio (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή)

20. Quique Dacosta (Ντένια, Ισπανία)

21. Den (Τόκιο, Ιαπωνία)

22. Elkano (Χεταρία, Ισπανία)

23. Kol (Λονδίνο, Αγγλία) – νέα είσοδος

24. Septime (Παρίσι, Γαλλία)

25. Belcanto (Λισαβώνα, Πορτογαλία)

26. Schloss Schauenstein (Φίρστεναου, Ελβετία)

27. Florilège (Τόκιο, Ιαπωνία)

28. Kjolle (Λίμα, Περού) – νέα είσοδος

29. Boragó (Σαντιάγο, Χιλή)

30. Frantzén (Στοκχόλμη, Σουηδία)

31. Mugaritz (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)

32. Hiša Franko (Κομπαρίντ, Σλοβενία)

33. El Chato (Μπογκοτά, Κολομβία) – νέα είσοδος

34. Uliassi (Σενιγκάλια, Ιταλία)

35. Ikoyi (Λονδίνο, Αγγλία)

36. Plénitude (Παρίσι, Γαλλία) – νέα είσοδος

37. Sézanne (Τόκιο, Ιαπωνία) – νέα είσοδος

38. The Clove Club (Λονδίνο, Αγγλία)

39. The Jane (Αμβέρσα, Βέλγιο)

40. Restaurant Tim Raue (Βερολίνο, Γερμανία)

41. Le Calandre (Ρουμπάνο, Ιταλία)

42. Piazza Duomo (Άλμπα, Ιταλία)

43. Leo (Μπογκοτά, Κολομβία)

44. Le Bernardin (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)

45. Nobelhart & Schmutzig (Βερολίνο, Γερμανία)

46. Orfali Bros (Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) – νέα είσοδος

47. Mayta (Λίμα, Περού)

48. La Grenouillère (La Madelaine-sous-Montreuil, Γαλλία) – νέα είσοδος

49. Rosetta (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό) – νέα είσοδος

50. The Chairman (Χονγκ Κονγκ)

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά πληροφορίες για όλα τα εστιατόρια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα