Η νόστιμη κάθοδος στη θάλασσα στο Καραμπουρνάκι
Ο Κελλάριος στο πιο μαγικό από όλα τα σημεία της ακτογραμμής, το απόλυτο σκηνικό για μια εντυπωσιακή κάθοδο στην ακτή και το πιο γευστικό
Συνυφασμένη με τη γαστρονομία και την έξοδο διαχρονικά η θάλασσα της Καλαμαριάς, από τα χρόνια της άφιξης των προσφύγων της Μικρασίας μέχρι σήμερα, κατάφερε να κρατά αμείωτο το γευστικό ενδιαφέρον του Καλαμαριώτη αλλά και του επισκέπτη που γνώριζε διαχρονικά ότι εδώ θα βρει πάντα λόγους να απολαύσει τους γαστρονομικούς θησαυρούς της θάλασσας.
Στις πολύ δυνατές προσθήκες των τελευταίων χρόνων ο Κελλάριος στο πιο μαγικό από όλα τα σημεία της ακτογραμμής, εκεί που το φυσικό στοιχείο της επικοινωνίας του ανθρώπου με τη θάλασσα, τα σκάφη, αποτελούν το απόλυτο σκηνικό για μια εντυπωσιακή κάθοδο στην ακτή.
Με απόλυτο σεβασμό στην γευστική ιστορία της περιοχής και χωρίς καμιά εξεζητημένη πρόθεση για εντυπωσιασμό πορεύεται από την έναρξη του μέχρι σήμερα στήνοντας ένα χώρο με απόλυτο σεβασμό στον τόπο που βρίσκεται και μια κάρτα που παίρνει υπόψιν της ότι η πρώτη ύλη που προσφέρει η θάλασσα οφείλει όχι μόνο να μην κακοποιείται αλλά να αναδεικνύεται με προσοχή και αγάπη.
Πρωταγωνίστρια στη φετινή κάρτα η σεφ Ευρώπη Καββαδά, μια κυρία από τη Λευκάδα που βρέθηκε στην πόλη σε νεαρή ηλικία και υπηρετεί με αξιώσεις τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης πια έχοντας τις σπουδαίες καταβολές των Επτανήσων στην κληρονομιά της.
Με την αμέριστη βοήθεια του Γιώργου Αγιασιώτη, ενός εξαιρετικά έμπειρου ανθρώπου στο σέρβις και άριστου γνώστη της ψαροφαγίας που στέκεται αρωγός στην εξήγηση των μυστικών της θάλασσας ώστε να διαλέξουμε από τον κατάλογο τα ιδανικά πιάτα ακούγοντας τις συμβουλές του.
Ξεκινώντας το γευστικό ταξίδι από μια επιλογή τυριών στην αυθεντική τους μορφή (ταλαγάνι, μπάντζος, φέτα μελάτη) ή σε αλοιφές, τα ορεκτικά του ούζου και του τσίπουρου (γαύρος, σκουμπράκι, σουτζούκι, παστουρμάς), μια πατατούλα υπέροχη με βούτυρο Κερκύρας και έξι σαλατούλες για κάθε γούστο με αγαπημένη αυτή του Αγίου Όρους, βουτάς στη συνέχεια στην αλμύρα με αξιώσεις. Χταπόδια, σουπιές, θράψαλα, αλλά και κριθαρώτο γαρίδας και γαριδομακαρονάδα και λιγκουίνι με ψαράκι, έχουν στρώσει όρεξη για τα περαιτέρω.
Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις γαρίδες σε κάθε εκδοχή, ακόμα και σεβίτσε, το καρπάτσιο τους που ναι ποίηση με μια εσάνς από τσίλι και φυσικά ψάρια μοναδικά από τον κόλπο αλιευμένα με φροντίδα και ψημένα με τον καλύτερο τρόπο.
Για όσους επιθυμήσουν κρεατάκι υπάρχουν μπιφτεκάκια ζουμερά, κοτοπουλάκι και μπριζολάκια.
Η ποικιλία των κρασιών είναι αξιοζήλευτη με κτήματα που αγαπάμε πολύ και φυσικά τα τσίπουρα σε διαλεχτές επιλογές.
Αν το καιρός το επιτρέπει το χειμώνα απολαύστε τον ήλιο να αλλάζει μπροστά σας τα χρώματα της θάλασσας και την πόλη απέναντι ολόφωτη αλλιώς μέσα μουσικές υπέροχες και σκηνικό ζεστασιάς θα σας αποζημιώσει.
Θα φύγετε πλήρεις γεύσεων και περιποίησης καθώς το προσωπικό εδώ είναι άψογο. Φυσικά δεν θα σας απασχολήσει το ζήτημα που παρκάρω αφού είναι λυμένο λόγω θέσης…
*Κελλάριος Όρμος, Θεμιστοκλή Σοφούλη 112, Καλαμαριά, Τ. 2310 402403, Facebook, Instagram