Μεζέδες, ούζα, τσίπουρα, ρακές: Μην αντιστέκεσαι
Σε αυτά στήνεται ολόκληρη κατάσταση γύρω από τον μεζέ, το τσίπουρο, το ούζο και την ρακί.
Να και κάτι καθαρά παραδοσιακό που διατηρεί την δυναμική του στον χρόνο. Μεζέδες, ούζο, τσίπουρο, ρακές και μια ολόκληρη κατάσταση γύρω τους. Ιδανικά τώρα που ο καιρός θα αρχίσει σχεδόν να το επιβάλλει αλλά και κλασικά ως επιλογή για όλη τη σεζόν. Συγκεντρώσαμε τα αγαπημένα μας σύγχρονα καφενεία και μεζεδοπωλεία που αξίζουν της επιλογής σας σε αυτή την πόλη που ξέρει να πίνει και να τρώει όχι μόνο όταν διψάει και πεινάει, δημιουργώντας συνεχώς εμπειρίες γύρω από ένα τραπέζι.
Στο Ώρα Ελλάδος. Με σκεπτικό να υπάρχει, πέραν της κάρτας, και μια πρόταση ενός-δύο πιάτων ημέρας βασισμένο σε ό,τι προσφέρει σε προϊόντα η εποχή. Μαγειρεμένα, όπως και τα υπόλοιπα πιάτα, μπροστά στα μάτια σου σε ένα open kitchen που αποκαλύπτει και τα μυστικά της δουλειάς του βραβευμένου μάγειρα . Κρασιά από κτήματα μικρών παραγωγών, ελληνικές έντεχνες μουσικές και μια ζεστασιά ελληνικού σπιτιού τριγύρω. Δοκιμάστε και θα μας θυμηθείτε:Τη σαλάτα που βάφτισαν Απίθανη με τα πράσινα και το Κατίκι Δομοκού, τη ρόκα με το πορτοκάλι, τα μοσχαρίσια μαγουλάκια με θύμαρι, τα μπαστουνάκια φέτας με μέλι και σουσάμι, τις θεϊκές ταλιατέλες με κάρι, κολοκύθια και μανιτάρια, τα άπαιχτα σπαγγέτι και το κριθαρότο, τους τέλειους ολόφρεσκους ψαρομεζέδες και τα ρολάκια γλώσσας γεμιστά με σπανάκι!
*Ώρα Ελλάδος, Tάσκου Παπαγεωργίου 4, απέναντι από το ξενοδοχείο Ολύμπια, τηλ 2310 224748, Facebook
Στο Yukali. Σε μια πολυκατοικία αστικής ομορφιάς του εξήντα, στην απόληξη της Εθνικής Αμύνης, σου δίνει την αίσθηση πως ο χρόνος εδώ δεν πέρασε ποτέ από πάνω του ή ακόμα καλύτερα άφησε την πατίνα του στο χώρο με ένα μοναδικό τρόπο. Όσο μεσημεριάζει αρχίζουν οι παρέες που το επιλέγουν για τις κρητικές ρακές του, τα τσίπουρα και το βιολογικό κρασί από το Παγγαίο. Μαζί του έρχονται και οι μεζέδες, στο ύφος των παλιών καφενείων που τσιμπούσαν τα μεσημέρια και τα βράδια που παππούδες μας. Χοιρινό με πρασοσέλινο σπιτικό, λαχανιά, το κλασικό λάχανο με χοιρινό, μοσχαράκι με κους-κους, σπετσοφάι σπέσιαλ, μια τηγανιά τριπλή, φάβα ωραία και ταραμαδάκι απολαυστικό, καπνιστό σκουμπρί για το ούζο, μανιταράκια, πατατοσαλάτα πικάντικη, πλιγούρι σε πύργο, μπριάμι, πιάζ, μια ωραία μοσχαρίσια γλώσσα που δεν την πολύ φτιάχνουν πια τα μαγαζιά και κρίμα και ότι άλλο ετοιμάσει ο σεφ που αλλάζει το μενού κάθε τρεις τέσσερις μέρες, ακριβώς όπως έκαναν και τα παλιά καφενεία της γειτονιάς για να μη βαριέται ο πελάτης τα ίδια και τα ίδια.
*Youkali, Εθνικής Αμύνης 6, Τηλ. 2310220310 και στο facebook
Στις 4 Εποχές. Γνωστό από την αρχή ως καφενείο, είναι από τα πιο γνωστά της Θεσσαλονίκης και αγαπητό σε ντόπιους και μη, Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Με προτεραιότητα στην ποιότητα, σε φυσικά υλικά και μικρούς παραγωγούς και με μια σύγχρονη ματιά στις παλιές συνταγές της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, μαζί με αρώματα ανατολής – και όχι μόνο: πιτούλες, σκορδόψωμα, φάβα, μανιτάρια, φαλάφελ, λαδοτύρι Μυτιλήνης, φέτα, γαλοτύρι, ομελέτες, ντάκοι κι άλλες πλούσιες σαλάτες, αλλά και πολλά και διάφορα κρεατικά. Μαζί τα κρασιά, τα τσίπουρα, τα ούζα και διάφορες παγωμένες ελληνικές μπύρες.
*4 Εποχές, Πάικου 1, τηλ: 2310 540913, 12.00 – 04.00, facebook
Στο Basta. Βασισμένοι στην αίσθηση και την εικόνα του κλασικού ελληνικού καφενείου οι δημιουργοί του Basta επέλεξαν καταρχήν έναν υπέροχο χώρο κάτω από τα πλατάνια ενός δρόμου που γειτονεύει με την παλιά πλατεία Δικαστηρίων, το Μπέη Χαμάμ και τη Ρωμαϊκή Αγορά. Από τη μία το μεσημέρι η κουζίνα ανοίγει και κει κάνει παιχνίδι η Μαρία Σέφα, σεφ όνομα και πράμα! Ρεβιθάδα με παστουρμά και κρέμα από φέτα, φακοσαλάτα με τσίρο, ρώσικη θαλασσινών, φρικασέ μανιταριών, στραπατσάδα με σουτζούκι, κοτόπιτα με γιαούρτι και κόκκινη πιπεριά, χοιρινό με ρύζι τζιγαριστό, ομελέτα με γλυστρίδα, κολοκυθανθούς, μια απίστευτη χωριάτικη μέσα σε καρβελάκι ψωμιού και μια σειρά ακόμα πιάτα καταλόγου ή ημέρας που εναλλάσσονται και δημιουργούν γαστριμαργικές παραισθήσεις!
*Basta, Μητρ. Γενναδίου 16 & Ιουστινιανού 22, τηλ: 231 552 5667, facebook
Στο Βαρύ πεπόνι. Υπερυψωμένο πάνω από το δρόμο, σε ύφος ελληνικού καφενείου, με τη ζεστασιά ενός στεκιού από αυτά που αγαπάς να βρίσκεσαι μετά από μια κουραστική μέρα για ένα καλό φαγητό ή για να συναντήσεις την παρέα σου, κατάφερε να γίνει στέκι και να ξεχωρίσει για το φαγητό του. Αγαπημένες ελληνικές συνταγές μπολιασμένες με νέες ιδέες και υλικά που προσθέτουν το παραπάνω στην ελληνική κουζίνα της μαμάς. Ας πούμε μια τσιγαριστή τηγανιά περνά από φούρνο πρώτα και αλλάζει γεύση ή μια πανσέτα χοιρινή που ντύνεται με συκόμελο και απογειώνεται. ωραίες και ευφάνταστες σαλάτες με αγαπημένη αυτή με το παστράμι, τυριά νόστιμα φερμένα από τα νησιά,κρασοτύρι Σίφνου πυχτόγαλο, ξηρός ανθότυρος από τα Χανιά, ξινομυζύθρα Κιμώλου, γραβιέρα Ίου αλλά και κεφτεδάκια γιαουρτλού και τζιέρια ωραιότατα, τηγανιές διαφορετικές, πιάτα με γαρίδες και πιάτα ζυμαρικών έξοχα μαγειρεμένα, άγριο ρύζι με ξηρούς καρπούς και κρητικές πατάτες στο φούρνο με μαραθόριζα.
*Το Βαρύ Πεπόνι, Απελλού 4, Τηλ. 2310243332, facebook
Στο Γιασεμί. Για τη δημιουργία του επιστρατεύτηκαν φίλοι από την Ύδρα, που σχεδίασαν τα έπιπλα που θυμίζουν πολύ ελληνικό νησί. Βγήκαν από ντουλάπες παλιά κεντήματα, εργόχειρα, παλιά ραδιόφωνα και ρολόγια, σερβίτσια που γνώρισαν δόξες σε σαλόνια άλλων εποχών. Στην κάρτα του προστέθηκαν τα ρακόμελα, κρασιά από αμπελώνες ελληνικούς άγνωστους και ωραίους, όπως και μπίρες ελληνικές. Και ούζα του Στούπακη, του Κωστέα, του Πιτσιλαδή, του Ματαρέλη.
Σπιτικά κεφτεδάκια που είναι το μεγάλο σουξέ, οι θεϊκές πατάτες baby με το σπανάκι και το τυράκι το λιωμένο, το ανθότυρο με τη μαρμελάδα ελιάς και μια σειρά ακόμα ελληνικά τυριά με ωραίο τρόπο μαγειρεμένα, η τηγανιά από Λουκάνικο κρασί και σύκα, μανιτάρια σκορδάτα με σος βαλσάμικο, καπονάτα μελιτζάνας, ένα ωραίο σκουμπρί καπνιστό παντρεμένο, πέστροφα με σπαγγέτι κολοκυθιού, δροσερή και πρωτότυπη, αλλά και σφουγγάτο με απάκι και άλλα πολλά που αξίζει να ανακαλύψετε. Ανοίγει πάντα στις 2 το μεσημέρι και κλείνει αυστηρά στις 2 το βράδυ.
*Καφενείο-Μεζεδοπωλείο Γιασεμί, Τσόπελα 4, τηλ. 2315316300, facebook
Στο Έπεα πτερόεντα. Μολονότι αποτελεί μία εναλλακτική, αστική εκδοχή των κρητικών καφενείων, διατηρεί ατόφιο το πνεύμα που τα καθιέρωσε: την παρέα που, με πρόσχημα το φαγητό. Οι κρητικοί μεζέδες του μαγαζιού, εναλλασσόμενοι ανάλογα με την εποχή και τις εμπνεύσεις του μάγειρα, προσφέρουν μία μοντέρνα πρόταση έχοντας σαν ευαγγέλιο τα φρέσκα μυρωδικά που κατακλύζουν την Κρήτη. Άξια δοκιμής είναι: η πατατοσαλάτα με μαντζουράνα· ο ντάκος με παντζάρια και ανθότυρο· η χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια, φρέσκο θυμάρι και παλαιωμένο κρασί παλαίωσης «μαρουβά»· η φέτα τυλιχτή με μαρμελάδα ντομάτας σε κρούστα· οι φλογέρες καπνιστής μοτσαρέλας με βασιλικό· το συκωτάκι με δενδρολίβανο.
*Έπεα πτερόεντα: Ιωάννη Πασαλίδη 136, Καλαμαριά, Τηλ. 2311 242051, fb: Έπεα Πτερόεντα
Στο Aψέντι. Σε ένα χώρο που θυμίζει συναπάντημα χαρακτήρων διαφορετικών και ιδιοσυγκρασίας χαλαρής το Αψέντι στην Π.Π.Γερμανού είναι το καφενείο μεζεδοπωλείο που θα δεις να μπλέκει τα παραδοσιακά χειροποίητα ντολμαδάκια με το σπανάκι το τσιγαριστό και σάλτσα ροκφόρ. Πηγαίνεις και περιμένεις να αντικρίσεις τι ευφάνταστο θα δεις γραμμένο στον μαυροπίνακα για πιάτο ημέρας. Ο Χρήστος και η Χρυσούλα έχουν στήσει το απόλυτο στέκι του κέντρου, με την ελληνική εκδοχή των tapas εδώ και χρόνια να δικαιώνει το μύθο του. Δεύτερο ρόλο ή μάλλον παράλληλο, έχει το τσίπουρο η ρακί και το κρασί και φυσικά οι τιμές που είναι προκλητικά προσιτές. Τόπος συνάντησης όλου του κέντρου, ανανεώνει διαρκώς την κάρτα του και κυρίως τις ιδέες του για το πως η ελληνική κουζίνα μπορεί να συστήσει την παράδοση με το μέλλον. Απολύτως αγαπημένο.
*Αψεντι, Π.Π Γερμανού 19, 2310284225, facebook
Στο Μια ολιά ρακή. Αποτελεί τη μοναδική προσφερόμενη επιλογή για ένα κρητικό τσιμπούσι στην περιοχή της Ανάληψης. Στα ατού του μαγαζιού συμπεριλαμβάνονται κλασικές γεύσεις όπως σφακιανόπιτα με μέλι, μαραθόπιτα, χοχλιοί μπουμπουριστοί, αρνάκι τσιγαριαστό στο λάδι του, ξεροτήγανα και φυσικά ο… θρυλικός κορμός της Μαρίας. Όλα αυτά πάντα υπό τη συνοδεία τσικουδιάς, χειροποίητου ρακόμελου ή κρασιού από μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φαγητό σερβίρεται στο προσεγμένο, ευήλιο σαλόνι του μαγαζιού, συχνά με τη συνοδεία ζωντανής κρητικής και έντεχνης μουσικής. Όταν καλοκαιριάζει, το κέφι μεταφέρεται στο δροσερό εξωτερικό σαλόνι, με θέα στη Νέα Παραλία. Άσπρο πάτο!
*Μια Ολιά Ρακή: Κατακάλου 2 και Κίμωνος Βόγα 31, Ανάληψη, Τηλ. 2315 556860, fb: Μια ολιά ρακή
Στον Βασιλικό. Στην οδό Αιγύπτου πάνω στο πλακόστρωτο. Στεγασμένο σε ένα όμορφο διώροφο κτίριο με προσεγμένη αισθητική, στην καρδιά των Λαδάδικων από το 2012, ο Βασιλικός παντρεύει αγνά παραδοσιακά υλικά σε ζεστά πιάτα, δίνοντας τη δική του νότα σε συνταγές από όλη την Ελλάδα. Μια ιδιαίτερη κουζίνα από ποικιλία μεζέδων και πιάτα ημέρας με κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά, μαγειρεμένα πάντα με φρέσκα υλικά. Μην ξεχνάτε την άφθονη τσικουδιά από την Κρήτη, αλλά και το τσίπουρο από όλη την Ελλάδα. Ανοικτό από τις 12 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ.
*Βασιλικός, Αιγύπτου 3, Λαδάδικα, Τηλ. 2314009474, facebook
Στην Αγορά. Με προέλευση φυσικά τη μάνα Μυτιλήνη, τόπο καταγωγής του ιδιοκτήτη, υλικά-πιάτα του, αλλά και για την μοναδική πελατεία του, που ξεκινά από το Μίκη Θεοδωράκη και φτάνει στους φοιτητές που κατά καιρούς σπουδάζουν στην πόλη, το απόλυτο στέκι για απολαυστικό ούζο, κρασί και μεζέδες κατάφερε στο χρόνο ότι λίγα μαγαζιά. Να αντέχει, να είναι ακμαίο και να ανανεώνεται. Από ουζομεζέδες all time classic, όπως ρεβύθια, σουπιές με σπανάκι, τσίρο, κολιό, ντάκο, κρίταμα, λακέρδα, κολοκυθάκια τραγανά και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς από μια απίστευτη ποικιλία, μέχρι σαλάτα των αρχαίων ημών προγόνων, μανιτάρια σχάρας τα φημισμένα κεφτεδάκια της γιαγιάς με κους κους, μυτιληνιό λαδοτύρι, φάβα, αμπελόφυλλο, σουτζουκάκια, ψάρια σπαρταριστά και ό,τι άλλο βάλει ο νους σου για να συνοδεύσει το τσίπουρο και το ούζο.
*Ουζερί Αγορά, Καποδιστρίου 5 και I. Δραγούμη, Τηλ. 2310532428, Fb: Ουζερί Αγορά, www.ouzeriagora.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όσα συμβαίνουν στον γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης