New entries, αλλαγές, μάσκες και «umami» σε εστιατόρια και bar της πόλης το καλοκαίρι
Μία πρώτη εικόνα από την φετινή καλοκαιρινή σεζόν στη Θεσσαλονίκη.
Νέες αφίξεις, μεταμορφώσεις, αλλαγές, καμπάνιες οικονομικής στήριξης, μάσκες με μαντινάδες, beach bars ανάμεσα σε πολυκατοικίες, ανανεωμένες μονοκατοικίες, αυλές και ταράτσες, νέες υπηρεσίες και εποχή (;) για κουζίνες με δυναμική στην πόλη. Η εστίαση επέστρεψε, τα φώτα στα bar άναψαν και η Θεσσαλονίκη επιστρατεύει το «umami» (της) στήνοντας την φετινή καλοκαιρινή σεζόν στην πόλη.
Beach bars ανάμεσα σε πολυκατοικίες, κήποι, ταράτσες και αυλές σε πιθανά και απίθανα σημεία, μάσκες με μαντινάδες, νέες αφίξεις, προσαρμογές, ανανεώσεις και αλλαγές, crowdfunding. Η γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης χαράσσει ακάθεκτη -και για αυτή την σεζόν- την φιλοσοφία της ανά τις κουζίνες και τις μπάρες στην πόλη και μάλλον είναι το μόνο που δεν υποκύπτει σε κάποια ειδική συνθήκη.
Άλλωστε όπως έγραψε χαρακτηριστικά λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της εστίασης ο Μανώλης Παπουτσάκης (Χαρούπι, Δέκα τραπέζια) σε ανάρτησή του καλωσορίζοντας τη Θεσσαλονίκη πίσω στα τραπέζια και τις αγαπημένες της κουζίνες:
«Ορισμένα πιάτα δεν τα αλλάζεις ποτέ. Ξανά μαζί […]»
Η εστίαση επέστρεψε υπό κανόνες που διαμορφώνουν τη νέα προσωρινή έστω πραγματικότητά της. Οι επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν στις πρώτες αλλαγές που αφορούν κυρίως την χωροταξία και επιχειρούν παράλληλα να διαμορφώσουν και το επόμενο στάδιο της επιστροφής τους δεδομένου ότι βρισκόμαστε προ των θερμών πυλών της σεζόν.
Το καλοκαίρι εντός Θεσσαλονίκης ως ολοκληρωμένη πρόταση ξεκίνησε να διαμορφώνεται παίρνοντας πιο συγκεκριμένη μορφή τα τελευταία δύο χρόνια.
Αξιοποιήθηκαν επαύλεις, ανακαινίστηκαν νεοκλασικά, μεταμορφώθηκαν αυλές, κήποι και ταράτσες. Ξεφύτρωσαν beach bars ανάμεσα στις πολυκατοικίες, με τις επιχειρήσεις να εκμεταλλεύονται ευέλικτα τις δυνατότητες των χώρων τους προσαρμόζοντάς τες σε ολοκληρωμένες εκδοχές καλοκαιρινών προτάσεων εξόδου. Το ίδιο συνεχίζει και αυτή τη σεζόν με τα μεγάλα καλοκαιρινά talk of the town να επιστρέφουν στα γνώριμα σημεία συνάντησης.
Από τις αιώρες στην αστική καντίνα του Μπαρμπα Μπεν μέχρι τα τραπέζια στην αυλή του Beyond the Walls πλάι στα τείχη και τα μαξιλάρια στα σκαλοπάτια του ΑνφανΓκατέ in Guadeloupe και τις νέες καλοκαιρινές αφίξεις μεταξύ άλλων του Fav/ela Chic και του Kokonat Bay.
Το πρότζεκτ Γουαδελούπη του Ανφάν Γκατέ, ολοκληρώνει τον κύκλο του αυτό το καλοκαίρι και η μόνη αλλαγή που θα δούμε στην αυλή του Τελλογλείου φέτος είναι το Fav/ela chic. Εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τις δυνατότητες του περιβάλλοντα χώρου του μουσείου, το εστιατόριο του πρότζεκτ απομονώνεται από το κεντρικό bar έτσι ώστε να μπορεί να απολαμβάνει όποιος θέλει αποκλειστικά το φαγητό του χωρίς έντονη μουσική, σε ένα διαφορετικό επίπεδο της αυλής. Κάτω από το visual installation του Νίκου Λέτσα που σε οδηγεί συνειρμικά στα στενά της Νότιας Αμερικής, η κουζίνα στο Fav/ela Chic παραμένει στη φιλοσοφία του πρότζεκτ Γουαδελούπη με γεύσεις από την λατινική Αμερική, natural wines και την υπογραφή του σεφ Πρόδρομου Ασημάκη.
Ο Νίκος Νυφούδης εξηγεί για το ΑνφανΓκατέ in Guadeloupe πως συνυπολογίζοντας το γεγονός πως δεν θα υπάρξουν συναυλίες αυτό το καλοκαίρι, σκοπεύει να φιλοξενεί ένα live event εβδομαδιαία έτσι ώστε να δίνει την δυνατότητα τόσο σε καλλιτέχνες όσο και στο κοινό να απολαμβάνει θεάματα κρατώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις στην αυλή του.
Το The Garden of Sin άνοιξε τις πόρτες του τον χειμώνα, έδωσε τα γευστικά διαπιστευτήριά του και το τέμπο της αισθητικής του αλλά το πρόλαβε η πανδημία. Θα επιστρέψει στον κήπο της αμαρτίας του, να συνεχίσει από εκεί που το άφησε, στην μαγική μονοκατοικία στις 40 Εκκλησιές, ως το νέο spot της πόλης όπου ο καφές, το ποτό, η κουζίνα και οι αισθήσεις είναι μια σοβαρή υπόθεση. Το σύνθημά του παραμένει “EAT.DRINK.ENJOY” και η ουσία της φιλοσοφίας του δεν αλλάζει εξαιτίας συνθηκών.
Νέα καλοκαιρινή άφιξη στη Θεσσαλονίκη και το νέο εγχείρημα του Αχιλλέα Πλακίδα (Γορίλλας, Three Pieces, Mahalo). Tο Kokonat Bay που ετοιμάζεται – προετοιμάζεται να φέρει καλιφορνέζικα vibes εντός αστικών τειχών ως ένα πεδίο όπου θα μπορείς να φας, να πιεις, να χορέψεις και να δημιουργήσεις τις καλύτερες καλοκαιρινές αναμνήσεις εντός πόλης.
Εκτός από τις νέες αφίξεις, ιδιαίτερα spots της Θεσσαλονίκης αλλάζουν σκληροπυρηνικά ή προσαρμόζονται στις ανάγκες της ιδιαίτερης αυτής επιστροφής. Πρωτίστως ακολουθώντας τους υγειονομικούς κανόνες και τα μέτρα προστασίας και έπειτα βρίσκοντας την λεπτή γραμμή που θα τους επιτρέψει να κινηθούν ευέλικτα ως προς την βιωσιμότητά τους.
Η άφιξη του Gatto Rosso, η εξαιρετική κουζίνα στο Βαρύ Πεπόνι που επέστρεψε με υπηρεσίες delivery – take away και την συγκινητική καμπάνια του αγαπητού Γιασεμί, και η νέα υπηρεσία του OVAL.
Ο νέος, «κόκκινος γάτος» που έσκασε μύτη στην παραλία της Κρήνης και αναμένεται να γίνει ένα από τα πιο hot spots του καλοκαιριού. Ένα ιταλικό στέκι αφιερωμένο στην αγαπημένη γειτονική χώρα, την βασίλισσα ίσως των γεύσεων που όλοι αγαπάμε. Το Gatto Rosso με ιταλική κουζίνα 100% που επιμελείται ο σεφ Ernesto Arena, υπέροχα ζυμαρικά και pizza, αλλά και aperitivo, εσπρέσο, gelato και ότι αγαπάμε στην χώρα που αποθεώνει την καλή ζωή, προετοιμάζεται να μυήσει σε αυτήν και τη Θεσσαλονίκη.
Το Βαρύ Πεπόνι είναι μία από τις πιο δυναμικές μικρές κουζίνες της Θεσσαλονίκης όπου διακριτικά και σταθερά προσεγγίζει με πολύ γεύση και ακόμα περισσότερη ουσία τη σύγχρονη γαστρονομία. Το Βαρύ Πεπόνι επιστρέφει όπως ανακοίνωσε με νέες υπηρεσίες delivery και take away.
Συγκινητική και ιδιαίτερη είναι η επιστροφή του Γιασεμί. Με ευχή αλλά και στόχο όπως αναφέρουν «Για να μη μαραθεί το Γιασεμί» ξεκίνησε καμπάνια στήριξης. Όπως αναφέρεται στην καμπάνια «Ζητάμε την στήριξη παλαιών και νέων φίλων μας. Κατοίκων και επισκεπτών της αγαπημένης μας Θεσσαλονίκης και εμείς κερνάμε αγάπη και λιχουδιές…».Τα προϊόντα του Γιασεμί που ανταποκρίνονται στην προσφορά σας θα μπορείτε να τα βρείτε αρχικά εδώ ενώ όπως σημειώνεται στο σχετικό κείμενο της καμπάνιας χρηματοδότησης θα μπορείτε να τα παραλάβετε από το “Γιασεμί” με τη λήξη της καμπάνιας.
Πριν από λίγες ημέρες ο Άκης Σακισλόγλου ανακοίνωσε πως ο χώρος που φιλοξενούσε το 2015 το Τσέρκι στα Λαδάδικα μεταμορφώθηκε σε «Ράδιο Σάρωθρον». Όπως εξήγησε ο ίδιος σε ανάρτησή του, το ισόγειο θα είναι ραδιοφωνικό στούντιο αλλά και χώρος για τους ακροατές και τους πελάτες ώστε να κάθονται και να παρακολουθούν εκπομπές, συνεντεύξεις και ό,τι άλλο επιχειρεί η ομάδα του Ράδιο Σάρωθρον.
Ο όροφος θα είναι μια νέα, ανορθόδοξη, υβριδική δική τους πρόταση όπως εξηγούν «για τον καφέ και το ποτό σας, για συνεντεύξεις τύπου, προβολές, θεατρικές παραστάσεις, εταιρικές εκδηλώσεις… Έχει κερκίδες, τραπεζάκια, παλιά πικάπ και βινύλια. Θα είναι ένα «ραδιοφωνικό εντευκτήριο».
To Oval δίνοντας χώρο στη νέα τάση της εποχής, δημιούργησε για τους take away lovers, μια καταπράσινη γωνιά, με θέμα τον Λ. Πύργο. Στη γνώριμη πλατεία, οι fun της χαλαρής εναλλακτικής εξόδου, απολαμβάνουν τον καφέ με 2€, δροσερά cocktail με 5€, Bao Buns, Club Sandwich και Vegan Burgers από 6 ευρώ. Σε λατρευτές μαξιλάρες και με θέα την περατζάδα.Είναι η παροχή, με την ίδια ποιότητα και άποψη, σε εκείνους, που δημιουργούν στην πόλη τη νέα Bohème Style έξοδο για πραγματική επικοινωνία, συναντώντας χαλαρά φίλους σε Απέναντι από το Λευκό Πύργο και με απόλυτη ασφάλεια στον πεζόδρομο.