Agenda

Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας

Εδώ είναι όλα όσα μπορείτε να κάνετε, να δείτε και να απολαύσετε αυτή την εβδομάδα 

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-της-εβδομάδας-898742
Parallaxi

Μία καινούρια εβδομάδα ξεκίνησε και η ατζέντα είναι γεμάτη με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και δρώμενα που μπορείς να παρακολουθήσεις!

Γι’ αυτό σημείωσε τις ημερομηνίες, αγόρασε τα εισιτήρια και απόλαυσε τα θεάματα. Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα, είναι εδώ:

Θέατρο

“Η Βασίλισσα της Ομορφιάς” στο Θέατρο Αυλαία

basilissa-tis-omorfias-1.jpg

Στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ θα φιλοξενηθεί η βραβευμένη παράσταση, «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» (Beauty Queen of Leenan).

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας σύγχρονης δραματουργίας του Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν ΜακΝτόνα, που ανέβηκε με εξαιρετική επιτυχία στο θέατρο Επί Κολωνώ από το δημιουργικό επιτελείο της Ομάδας Νάμα (Ελένη Σκότη, Γιώργος Χατζηνικολάου, Μαρία Αναματερού). Η παράσταση απέσπασε 3 βραβεία κοινού του Αθηνοράματος, μεταξύ των οποίων το 1ο βραβείο Καλύτερης Παράστασης, ενώ ήταν υποψήφια σε 5 ακόμα κατηγορίες.

Μια τραγωδία για την ανθρώπινη μοναξιά, με μαύρο, διαβρωτικό χιούμορ, με έντονο σασπένς και μεγάλες ανατροπές. Μια βαθιά τομή στη σύγχρονη ζωή, μια ανατομία των σχέσεων με επιθετικό και βίαιο τρόπο αλλά και βαθιές ανθρώπινες ρωγμές, ένα έργο ωμού ρεαλισμού αντίστοιχο του in yer face theatre που αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του ‘90.

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δύο γυναίκες ζουν μόνες τους: η ηλικιωμένη αυταρχική Μαγκ Φόλαν και η 40χρονη κόρη της Μωρήν, η οποία την φροντίζει. Η σχέση τους είναι μια σχέση αγάπης και μίσους, που κάνει τη συμβίωσή τους σχεδόν αφόρητη σε έναν ανελέητο αλληλοσπαραγμό. Τη ζωή τους θα ανατρέψει η εμφάνιση του Πάτο Ντούλυ, ενός άνδρα που επιστρέφει για λίγο στην πόλη του και έχει πάντα στο μυαλό του, είκοσι χρόνια τώρα, την Μωρήν ως τη βασίλισσα της ομορφιάς της μικρής τους πόλης. Είναι ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία της Μωρήν να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

Η παράσταση της Ομάδας Νάμα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την αξία του αριστουργήματος τού Μάρτιν Μακ Ντόνα που θέτει θεμελιώδη ζητήματα με την έντονη, ασυμβίβαστη και εξαιρετικά γοητευτική γραφή του.

Ταυτότητα Μετάφραση: Η ομάδα των συντελεστών / Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη / Σκηνικά, Κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου / Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος / Μουσική & Επιμέλεια ήχου: Στέλιος Γιαννουλάκης / Βοηθοί σκηνοθέτιδος: Άννα Κούρα, Περσεφόνη Λαμπροκωστοπούλου / Φωτογραφίες: Μαρία Αναματερού, Γιώργος Χατζηνικολάου / Τρέιλερ: Αποστόλης Κουτσιανικούλης / Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Αναματερού/ Παραγωγή: Ομάδα Νάμα / Παίζουν: Σοφία Σεϊρλή, Ράνια Σχίζα, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Γιάννης Μάνθος

* Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη & Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 21.15 & Κυριακή στις 19.30 |Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136, Πλατεία ΧΑΝΘ) | Διάρκεια: 110 λεπτά | Εισιτήρια: Α Ζώνη: 20€ κανονικό, 18€ φοιτητικό, ανέργων, 65+ / Β Ζώνη: 17€ κανονικό, 15€ φοιτητικό, ανέργων, 65+ Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία & viva.gr

“Ο θάνατος του ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ” στο Θέατρο Αμαλία

iban-ilits.jpg

Η εταιρία θεατρικών παραγωγών A PRIORI παρουσιάζει για 3η χρονιά τη φιλοσοφική νουβέλα του Λέοντος Τολστόι Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Η παράσταση παρουσιάζεται για 2η φορά στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Αμαλία στις 13, 14 και 15 Μαΐου 2022 στις 21.00.

Οι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς ξετυλίγουν για άλλη μια χρονιά, όλη την υποκριτική τους γκάμα επί σκηνής, τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους του διηγήματος, σ’ ένα θεατρικό παιχνίδι το οποίο -αντιμάχονται τον τίτλο- σφύζει από Ζωή!

«Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» βασίζεται στο ΑΛΗΘΙΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ του θανάτου του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ , όπως το διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες, στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι. Ο Τολστόι, μέσω αυτού του έργου του, επιχειρεί ένα προσκύνημα στον Θάνατο, αντιλαμβανόμενος εις βάθος τη σημασία της μνήμης Θανάτου. Το να θυμάται δηλαδή ο άνθρωπος ότι είναι θνητός, ότι θα ‘ρθει η στιγμή που θα πεθάνει. Και τότε, το μόνο που θα ορθωθεί μπροστά του, θα είναι το ΠΩΣ έζησε. Αυτή η σκέψη κάθε άλλο παρά λυπηρή είναι αν ο άνθρωπος καταφέρει να ζήσει «όπως πρέπει να ζει ο Άνθρωπος».

Υπόθεση Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος Θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξη του Ιβάν Ιλίτς σείεται συθέμελα γιατί, όσο κι αν προσπαθεί να αποδεχτεί το συμπέρασμα ότι «ο Γάιος είναι άνθρωπος, οι άνθρωποι είναι θνητοί, άρα ο Γάιος είναι θνητός» που διδάχτηκε κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, το Εγώ του τον κρατάει γερά δέσμιο του. Ο Γάιος ναι… αυτός όμως όχι! Αυτός μπορεί να ξεγελάσει τον Θάνατο!

Κείμενο: Leo Tolstoy / Μετάφραση από τα ρωσικά: Παύλος Στεφάνου / Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη / Σκηνικά- Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης / Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου / Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη / Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα / Creative Agency: GRID FOX / Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού / Παραγωγή: A PRIORI www.a-priori.gr

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Κουρλαμπάς & Γιώργος Γαλίτης

*Τρίτη 17 & Τετάρτη 18 Μαΐου στις 21.00 | Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη) | Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) | Εισιτήρια: Γενική Είσοδος 16€, Μειωμένο 13€ | Προπώληση: Θέατρο Αμαλία & www.ticketplus.gr

“Το Καθαρό Σπίτι” στο θέατρο Τ

katharo-spiti.jpg

Έχετε ακούσει ποτέ την έκφραση «πέθανα στα γέλια»;

Καμιά φορά συμβαίνει.

Μία οικιακή βοηθός που απεχθάνεται το καθάρισμα και ονειρεύεται να γίνει κωμικός. Μία πετυχημένη γιατρός που θέλει οι άλλοι να κάνουν όλα όσα πρέπει, χωρίς να τους το ζητάει. Μία αδερφή, νοικοκυρά, που λατρεύει τη σκόνη γιατί το ξεσκόνισμα την κάνει να νιώθει ότι προοδεύει. Ένας σύζυγος, επίσης γιατρός, που χωρίζει επειδή βρήκε την αδερφή ψυχή του σε μία μεγαλύτερη ασθενή του. Και μία αντισυμβατική ασθενής που «πεθαίνει στα γέλια».

«Το Καθαρό Σπίτι», μία απρόβλεπτη κωμωδία της βραβευμένης Αμερικανίδας Sarah Ruhl, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στο Θέατρο Τ το φθινόπωρο του 2021, επιστρέφει για λίγες παραστάσεις! Το έργο, υποψήφιο για βραβείο Πούλιτζερ το 2005 και ιδιαίτερα δημοφιλές στις σκηνές του εξωτερικού, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Ευαγγελίας Κιρκινέ και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή.

Τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τις μπερδεμένες ζωές και τις σχέσεις τους, ανακαλύπτοντας, μέσα από εκπλήξεις και ανατροπές, ότι η ομορφιά κρύβεται στις μεγαλύτερες αναποδιές της ζωής. Το έργο της Sarah Ruhl είναι μία ανατρεπτική κωμωδία που εστιάζει στις περίπλοκες σχέσεις των γυναικών, στους ρόλους τους αλλά και τα στερεότυπα που τις περιβάλλουν, και μιλά για την αγάπη, την αλλαγή και τη λύτρωση, θυμίζοντάς μας ότι το αληθινό νόημα της ζωής βρίσκεται στους άλλους.

Κι αν ακούσετε ανέκδοτα σε άλλη γλώσσα, δεν έχει σημασία. Ακόμα και όταν δεν καταλαβαίνουμε τα αστεία που μας κάνει η ζωή, η πιο σοφή αντίδραση είναι να γελάσουμε όπως και να’χει.

Η παράσταση ανεβαίνει με την οικονομική στήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

*Από 13 Μαΐου και κάθε Παρασκευή στις 21.30, Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 20.00 έως 12 Ιουνίου | Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη) | Διάρκεια: 100 λεπτά | Εισιτήρια: 15€ κανονικό, 12€ φοιτητών & άνω των 65, 10€ ανέργων, ΑΜΕΑ & πολυτέκνων | Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310 854 333 | Parking: Ιδιωτικός χώρος parking ακριβώς δίπλα από το Θέατρο Τ. Τιμές: 3€ οι πρώτες 2 ώρες, +1€ για κάθε επόμενη ώρα

“Θάρρος ή Αλήθεια” στον Πολυχώρο ΕΝΩ

afisa-tharros-h-alhthia.jpg

“Δεν θέλω να είμαι ευτυχισμένη, ευχαριστημένη θέλω να ‘μαι.”

Τα θέλω του καθενός μέσα από μία παράσταση που εξυμνεί τον άνθρωπο με χιούμορ και ελαφρότητα, όπως αυτή που αναζητάμε στις πιο δύσκολες στιγμές μας.

Θάρρος ή αλήθεια; Ποιος τολμάει να επιλέξει;

Η νέα παράσταση του σκηνοθέτη Κώστα Μελίδη με ερασιτέχνες ηθοποιούς της πόλης, από την ομάδα θεάτρου του, διηγείται τις ιστορίες δύο κοριτσιών όπου μέσα από τις φωνές τους, ακούμε μια ολόκληρη κοινωνία και εποχή να αποκαλύπτεται. Ιστορίες που ξεκινούν από τα 8 τους χρόνια και φτάνουν μέχρι τα γεράματα τους σαν μια ανάσα. Έτσι γρήγορα, όπως τρέχει και η ίδια η ζωή…

*Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Ντέπυ.

Σκηνοθεσία: Κώστας Μελίδης Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Μουτεβελίδου

*Σάββατο 21 & 28 Μαΐου και Κυριακή 22 και 29 Μαΐου στις 21.00 | Πολυχώρος ΕΝΩ (Ερμού 11, Θεσσαλονίκη) |Εισιτήρια: 10€ | Τηλέφωνο κρατήσεων: 694 974 1242

“Ο τυχαίος θάνατος ενός Αναρχικού” στο Θέατρο Αριστοτέλειον

o-tikhaios-thanatos-enos-anarkhikou.jpg

Ο ΤΥΧΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ Ο Ντάριο Φο καταφέρνει να ξεσκεπάσει μέσα από το έργο του, τη δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» ΤζουζέπεΠινέλι, που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία.

Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και, αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στην ασύδοτη εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς, σήμερα, χρόνια μετά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές –πάρα πολλές- ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα.

Λέει ο Ντάριο Φο: «Το έργο παίζεται από τον καιρό που γράφηκε με αμείωτη επιτυχία. Ίσως γιατί στη ζωή πληθαίνουν κάθε τόσο η αιματοχυσία, οι βόμβες τα μεγάλα λόγια και τα μεγάλα σκάνδαλα… Πάντα από τα ίδια συστήματα που οργανώνουν τη βία και που δεν μπορούν να χωνέψουν αυτούς που δεν σκύβουν το κεφάλι.»

Στην παράσταση μας το έργο, η πλοκή και η ανατρεπτική ματιά του συγγραφέα είναι η βάση για να σχολιάσουμε με χιούμορ την δική μας πραγματικότητα ακολουθώντας και την άποψη του Ντάριο Φο: «Δεν θεωρώ ένα έργο μου ολοκληρωμένο, αλλά ανοιχτό σε συνεχείς διαφοροποιήσεις. Ακόμη και σήμερα όποιος ανεβάζει κείμενα μου σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου πρέπει να ξέρει πως έχει να κάνει με ένα υλικό ρευστό, ικανό να το προσαρμόσει κανείς και να το πλάσει στα μέτρα της δικής του πραγματικότητας και να ανασύρει αναφορές που θα κάνουν την πλατεία του θεάτρου να θυμώσει, να σκεφτεί, να γελάσει.»

Με αφορμή το έργο του Ντάριο Φο η παράσταση στο Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ ακολουθεί τα χνάρια ενός αρχετυπικού Γελωτοποιού. Μία διαχρονική δαιμονική, αστεία και επικίνδυνη φιγούρα για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο. Αρχίζουμε από τη γέννηση του, τα ταξίδια του στον χώρο και στον χρόνο και καταλήγουμε στο εδώ και τώρα.

«Είμαι εδώ είμαι μια στιγμή ,αφορμή για ρωγμή με τιμή, χωρίς τιμή είμαι το πάν – δωρεάν. Έχω περίεργες ορέξεις για λέξεις με λόγια κοφτερά κόβω τα φτερά σε ψεύτες και απατεώνες. Άλλα λόγια τα κάνω λάμες που κόβουν τις παλάμες αυτών που κλέβουν τους αγώνες που βάζουν ψέματα στα βλέμματα σε όσους γελάνε για να ξεγελάνε. Όχι δεν διψάω για αίμα θέλω να ρίξω φως στο ψέμα σε αυτά που μένουν στα σκοτάδια σ’ αυτούς που σκότωσαν με χάδια Πήρα ανάσα μα δεν την κράτησα Κοίτα πως τρέχω, ποτέ δεν σταμάτησα βρήκα την τέλεια ευκαιρία να πω αυτή την ιστορία: «Τον τυχαίο θάνατο ενός Αναρχικού»

Κι όλα αυτά σε μια παράσταση με δαιμονική ενέργεια, τραγούδια, ζωντανή μουσική και καυστικό χιούμορ από μια ομάδα ηθοποιών που παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν διακωμωδώντας βιωματικά το δικό τους σήμερα μέσα από την ιστορία του έργου.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ / ΦΟΙΒΟΣ ΡΙΜΕΝΑΣ / ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΚΥΦΤΟΥΛΗΣ / ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ / ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: ΒΑΪΟΣ ΠΡΑΠΑΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ / ΣΚΗΝΙΚΑ: ΗΛΕΝΙΑ ΔΟΥΛΑΔΙΡΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ / ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΗΛΕΝΙΑ ΔΟΥΛΑΔΙΡΗ / ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: ΒΑΪΟΣ ΠΡΑΠΑΣ / ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ / ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ / ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΤΣΟΥ / ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΛΗΤΩ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ, ΡΕΑ ΣΑΜΑΡΟΠΟΥΛΟΥ / ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΒΡΟΥ / ΒΟΗΘΟΣ ΦΩΤΙΣΤΡΙΑΣ: ΣΤΕΒΗ ΚΟΥΤΣΟΘΑΝΑΣΗ

*Από 27 Απριλίου | Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00 | Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη) | Περισσότερες πληροφορίες & εισιτήρια: από 15€ , viva.gr

“Η εποχή του κυνηγιού” στο Θέατρο Φαργκάνη

h-epokhi-toy-kinighiou-1.jpg

 Μετά από ένα δυναμικό ξεκίνημα στην «Ανοιχτή Σκηνή της Πόλης 2022» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, «Η εποχή του κυνηγιού» της ομάδας θεάτρου Ars Moriendi επιστρέφει για 6 παραστάσεις στο Φαργκάνη ART, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα.

  Σε μια φιλήσυχη κωμόπολη, ένας μοναχικός αλλά ιδιαίτερα αγαπητός δάσκαλος νηπιαγωγείου, ο οποίος προσπαθεί να ξεπεράσει τον πρόσφατο χωρισμό του και να ξαναφτιάξει τη ζωή του, κατηγορείται από μία εξάχρονη μαθήτριά του – και κόρη του καλύτερου φίλου του – για μια ανάρμοστη πράξη, σεξουαλικού περιεχομένου. Ξαφνικά, ένας αθώος άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της παιδοφιλίας και ένα ψέμα – αποκύημα της μεγάλης φαντασίας ενός μικρού κοριτσιού – εξαπλώνεται σαν ιός και «μολύνει» όλα τα μέλη της μικρής κοινότητας που, το ένα μετά το άλλο, αρχίζουν να βλέπουν στο πρόσωπο του δασκάλου το «τέρας» που απειλεί την κοινωνία τους. Χωρίς ίχνος λογικής και με πρόσχημα το κοινό «καλό», οι κάτοικοι της μικρής πόλης επιδίδονται σε ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών που φέρνει στην επιφάνεια την κτηνωδία του όχλου, που είναι ικανός να φτάσει στα άκρα για να υπερασπιστεί το «σωστό».

  Για έξι βραδιές, οι θεατές θα μετέχουν σε μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία και θα γίνουν μέλη μιας κοινότητας, για την οποία αλήθεια είναι αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι. Μπορεί ένα ψέμα να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα; Μπορεί το μίσος να ενώσει τους ανθρώπους; Υπάρχει ανθρωπιά στην «εποχή του κυνηγιού»;

  Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από την ταινία «Το Κυνήγι» (“Jagten” / “The Hunt”) των Δανών Thomas Vinterberg και Tobias Lindholm.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Διασκευή – Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας / Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ / Φωτογραφίες: Σάκης Γιούμπασης (οι φωτογραφίες είναι από την πρεμιέρα της παράστασης στο Θέατρο Άνετον) / Video: Momentum Photography – Cinematography / Γραφιστικός σχεδιασμός: Λίζα Γεωργοπούλου / Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου / Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου Ars Moriendi *Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Επί σκηνής: Παύλος Δανελάτος / Κατερίνα Συναπίδου / Δημήτρης Φραγκούλης / Μαίρη Λιόλιου / Χρήστος Γαβριηλίδης /Λευτέρης Παναγιωτίδης / Θάνος Νίκας

*21, 22, 23 & 28, 29, 30 Μαΐου | Ημέρες & ώρες: Σάββατο στις 21:30, Κυριακή στις 21.00 και Δευτέρα στις 21:30 | Φαργκάνη ART (Αγίου Παντελεήμονος 10, Θεσσαλονίκη) | Διάρκεια: 90 λεπτά | Εισιτήρια: 14€ κανονικό, 10€ μειωμένο | Προπώληση: viva.gr | Κρατήσεις θέσεων: 6971 95 95 29 (καθημερινά 18:00-21:00)

“Εδώ γελάμε.gr” στο Vergina Theatro

edw-ghelame.jpg

Η νέα παράσταση των Μάκη Δελαπόρτα και Στέλιου Παπαδόπουλου, έρχεται στο Vergina Theatro για να μας χαρίσει απλόχερα αυτό που τόσο μας λείπει τελευταία… το γέλιο!

Μια σύγχρονη μουσική σάτιρα με ξεκαρδιστικά νούμερα, απίθανες καταστάσεις καθημερινής τρέλας, υπέροχα τραγούδια και χορό! Ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Καστάνη, ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Τάνια Τρύπη, ο Παναγιώτης Πετράκης, η Βίκυ Κάβουρα και ο Θοδωρής Πανάς, μαζί με τον Μάκη Δελαπόρτα, παίζουν χορεύουν, τραγουδούν και απαντούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στα πιο καυτά ερωτήματα του σήμερα!

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα; Πώς περάσαμε στην καραντίνα; Εμβολιασμένοι ή αρνητές; Ποιος πάει και ποιος έρχεται στη Μύκονο; Τι υστερία είναι αυτή με τα social media; Πόσο politically correct είμαστε; Ποια είναι η αλήθεια πίσω από τις διαφημίσεις, τα σίριαλ και τα reality; Τι ακριβώς ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν; Γιατί η γυναίκα είναι «το ωραιότερο πλάσμα του κόσμου;».

Μια μουσική σάτιρα γραμμένη με ζωηρό λόγο, μπρίο, ανατροπές και αυθόρμητες ατάκες, που θα σας κάνουν να λυθείτε από τα γέλια. Συμμετέχει 10μελής ομάδα μουσικών & χορευτών / Σκηνοθεσία: Μάκης Δελαπόρτας / Χορογραφίες: Θοδωρής Πάνας / Ενορχήστρωση: Κωνσταντίνος Παγιάτης

*Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 22.00 | Vergina Theatro | Εισιτήρια: από 20€ με 1 ποτό | Περισσότερες πληροφορίες: 2310 491 291, viva.gr | Προπώληση: Καζίνο, viva.gr, Public, Wind, Media Markt

Κατερίνα Βρανά στο Block 33

katerina-vrana-1.jpg

Η Κατερίνα Βρανά έρχεται στη Θεσσαλονίκη με την soldout παράστασή της StayingAlive (Σχεδόν Πέθανα) | 19 και 20/5 στο BLOCK 33

Η Κατερίνα Βρανά επιστρατεύει το χιούμορ, το πιο δυνατό της όπλο (μετά τα μαλλιά της) και ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας για δύο βράδια τηνsoldoutstand-upcomedy της “StayingAlive” (Σχεδόν Πέθανα). Η αγαπημένη stand-up κωμικός κατάφερε να μετατρέψει τη συνάντησή της με το θάνατο σε πηγή αισιοδοξίας, έμπνευσης και γέλιου. Αυτή τη συνάντηση, καθώς και τη θυελλώδη περιπέτεια της υγείας της διακωμωδεί μοναδικά στην απολαυστική παράστασή της.

“Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)” Ήταν Απρίλιος του 2017, όταν η Κατερίνα Βρανά, το Πιο Αστείο Κορίτσι Στον Κόσμο (και με τη διαγωνιστική βούλα) βρισκόταν σε περιοδεία στη Μαλαισία για παραστάσεις και αρρώστησε τόσο βαριά που έφτασε σε σημείο να κινδυνέψει η ζωή της.

Η Κατερίνα σώθηκε, αλλά ακόμη αντιμετωπίζει προβλήματα με την κίνηση, την όραση και την ομιλία της. Αυτό, όμως, δεν τη σταματά απ’ το ν’ ανέβει στη σκηνή.

  Γιατί, παρά τις δυσκολίες σημασία έχει, όπως και η ίδια υποστηρίζει: «να βρίσκεις πάντα τη δύναμη ν’ αντιμετωπίζεις ό,τι σου φέρνει η ζωή». Η Κατερίνα αντλεί τη δύναμή της από το στήθος της και την ακατανίκητη λαχτάρα της να γίνει Κυρίαρχος του Πλανήτη. Τώρα και με αμαξίδιο!

Στο soldoutstand-upshow της “Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)”, η Κατερίνα μιλά για όλα! Για Μαλαισιανούς, Άγγλους κι Έλληνες γιατρούς, τσαχπίνες νοσηλεύτριες και γοητευτικούς φυσικοθεραπευτές. Για το πώς η κορτιζόνη αντικαθιστά το μπότοξ, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά ένα σωστό ζευγάρι σκουλαρίκια.

Ελάτε να δείτε γιατί της αξίζει το hashtag “sobrave”. *Πέμπτη 19 & Παρασκευή 20 Μαΐου στις 22.00 | Ώρα προσέλευσης: 21.00 | Block 33 (26ης Οκτωβριου 33) | Διάρκεια: 90 λεπτά | Εισιτήρια: 15 € [ γενική είσοδος ] – 12 € [ ΑμεΑ ] | Προπώληση: hahcomedy.gr, viva.gr, Public, Media Markt, Wind, τηλεφωνικά στο 11876 | Τηλέφωνο κρατήσεων: 6949950530

“Της Γκόλφως το Μνη…μόνιο” στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Οδού Χηλής”

tis-ghkolfo-to-mnimonio.jpg

Η φτωχή αλλά και όμορφη βοσκοπούλα Γκόλφω, τρισέγγονη της κλασικής Γκόλφω του 1893, γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια ενός παλικαριού, του βοσκού Τάσου. Οι δύο νέοι ετοιμάζονται να παντρευτούν, όταν ο Τάσος δέχεται πιεστικά προξενιά για την κόρη του Γερο-Θανασούλα του Τσέλιγκα, Σταυρούλα. Παρά την αρχική του άμεση άρνηση, ο Τάσος τελικά πιεσμένος από την οικονομική κρίση και τα πολλά μνημόνια, δελεάζεται από την προίκα της Σταυρούλας και διώχνει την Γκόλφω. Η νέα απελπίζεται και χάνει τα λογικά της, καταριέται τον Τάσο, την… φλογέρα του, αλλά και την Σταυρούλα. Πριν τον γάμο όμως η παραλογισμένη Γκόλφω αναιρεί την κατάρα και εύχεται στο ζευγάρι κάθε ευτυχία. Ο Τάσος συγκινημένος από την στάση της Γκόλφω αλλάζει γνώμη, τρέχει στο κατόπι της αλλά είναι πια αργά. Η Γκόλφω έχει φαρμακωθεί και ξεψυχά στα χέρια του. Ο Τάσος απελπισμένος ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει αλλά…

Ταυτότητα Παράστασης Συγγραφέας: Κουτσονικόλας Ηλίας – Μπιτσώρης Άρης / Διασκευή-Σκηνοθεσία: Τσιπέλης Ιωάννης / Φωτισμός-Ηχοληψία: Βελώνης Μάριος / Μουσική- Επιμέλεια ήχου: Τσιπέλης Ιωάννης / Σκηνικά: Ερασιτεχνικές Θεατρικές Παραγωγές «ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ» / Κοστούμια-Παραδοσιακές Φορεσιές): Νίκος Τριανταφυλλόπουλος (Αλεξάνδρεια Ημαθίας) / Μακιγιάζ: Τσιπέλη Μαρία / Φωτογραφία: Γρηγοριάδης Ιωάννης / Βιντεοσκόπηση – Trailer: Πολιτίδου Δήμητρα / Speakage – Voice Over: Vasilis Visuals / Γραφιστικά – Αφίσα – Πρόγραμμα: ISSUE print-Ψηφιακό Εκτυπωτικό Κέντρο / Χορογράφος-Κινησιολογία: Βίβιαν (Ρόμπερτς) Τσουρβάκα / Διευθύντρια σκηνής: Θάλεια Σουρή / Φροντιστής: Ιωάννα Παπαδοπούλου / Οργάνωση Παραγωγής: Ερασιτεχνικές Θεατρικές Παραγωγές «ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ» / Σχεδιασμός αφίσας – προγράμματος: Τσιπέλης Ιωάννης / Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Καραμήτσιου Χαρά / Παραγωγή: Ερασιτεχνικές Θεατρικές Παραγωγές «ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ»

Διανομή (με σειρά εμφανίσεως) Ζαχαρούδης Δημήτρης – Φουτσοπούλου Δάφνη – Καλογερομήτρου Βάνα – Ακριτίδου Ιωάννα – Καλογερομήτρου Όλγα – Βογιατζής Αρχέλαος – Κουτσοκώστα Χαρά – Γανωτής Άγγελος – Ακριτίδης Παύλος

*Παρασκευή 20 Μαΐου στις 20.30 & Σάββατο 21 Μαΐου στις 20.30 | Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Οδού Χηλής” (Χηλής 12 & Τριπόλεως, Καλαμαριά) | Εισιτήρια: γενική είσοδος 8€, παιδικό 6€ | Περισσότερες πληροφορίες: ticketservices.gr

“La Serva Patrona” στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

la-serva-patrona.JPG

Tο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς – ΚΕΔΚΑ και το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης – Συκεών συνεργάζονται και παρουσιάζουν την κωμική όπερα του Giovani Battista Pergolesi La serva padrona, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 και ώρα 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Οι στόχοι αυτής της συνεργασίας είναι καλλιτεχνικοί, εκπαιδευτικοί και προωθητικοί για τις δράσεις των Ωδείων μας.

Ο Ουμπέρτο, είναι ένας εργένης άρχοντας του 1733 που έρχεται συνεχώς σε σύγκρουση με τη νεαρή υπηρέτριά του, τη Σερπίνα, επειδή είναι ατίθαση και ασεβής. Η Σερπινα έχει τόσο «ιδιαίτερο» χαρακτήρα, που μια μέρα, απαγόρευσε στον κύριό της να βγει βόλτα! Ο Ουμπέρτο, βράζοντας από θυμό διατάζει τον ταπεινό υπηρέτη του, Βεσπόνε, να του βρει μία …σύζυγο, μήπως και καταφέρει να γλυτώσει από τα καπρίτσια της Σερπίνας. Η νεαρή υπηρέτρια καταστρώνει τότε ένα πονηρό σχέδιο μαζί με τον Βεσπόνε, προκειμένου να ξεγελάσει τον κύριό της και να τον κάνει να την παντρευτεί. Σύντομα, ο Ουμπέρτο έρχεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρα συναισθήματα και μέσα από μια σειρά κωμικών καταστάσεων συνειδητοποιεί πως πάντα αγαπούσε τη νεαρή υπηρέτρια. Έτσι η Σερπίνα γίνεται από υπηρέτρια, πραγματική κυρία.

Ο Ιταλός Τζοβάνι Μπαττίστα Περγκολέζι (1710 – 1736) συνέθεσε την όπερα Υπηρέτρια Κυρά (La Serva Padrona), που αποτέλεσε την αφετηρία για την ανάπτυξη της κωμικής όπερας, που ονομάστηκε «όπερα μπούφα» και τη διάδοσή της στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Υπηρέτρια Κυρά, la serva padrona, αποτελεί το διασημότερο κωμικό «ιντερμέτζο» του Περγκολέζι. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Νάπολη το 1733, ως ιντερμέτζο στη δραματική όπερα «Il prigionier superbo», επίσης του Περγκολέζι.

La Serva Padrona – G. B. Pergolesi

Συμμετέχουν:

Οι Λυρικοί τραγουδιστές Serpina: Γιώτα Μυσερλή / Uberto: Αύγουστος Αυγουστίδης

Ηθοποιός: Vespone: Δημήτρης Λιλιακίδης

Σκηνοθεσία: Anila Teli / Πιάνο: Μαρίνα Χονδροματίδου / Σκηνογραφία- Δραματουργική Ανάλυση- Υπέρτιτλοι: Βασίλης Κασμέρης / Εισαγωγή- Μουσικολογική Ανάλυση Όπερας: Βασιλική Τσεκουροπούλου / Κοστούμια: Νανά Ηλιάδου, Μιρέλα Νάσι / Σκηνικά: Θέατρο Σοφούλη / Κομμώσεις: Κωνσταντίνα Μπαρμπαγεωργοπούλου / Μακιγιάζ: Οι σπουδάστριες τους εκπαιδευτικού ομίλου ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χονδροματίδου

*Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στις 19.30 | Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά) | Είσοδος ελεύθερη | Πληροφορίες , κρατήσεις στο τηλέφωνο : 2310 495670, 231048040

Παιδική Σκηνή

“Τζιτζιμιτζιχοτζιριά” στο Δημοτικό Θέατρο Χρήστος Τσακίρης

1-afisa-tzitzimitzi.jpg

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού, Παντελής Νιγδέλης και το Τμήμα Πολιτισμού σας προσκαλούν στην παράσταση για παιδιά της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Παύλου Μελά «Τζιτζιμιτζιχοτζιριά» της Στέλλας Μιχαηλίδου σε σκηνοθεσία Θεανώς Αμοιρίδου.

«Μια φορά κι έναν καιρό ήτανε μια πολιτεία, μεγάλη σαν μικρή πλατεία που μυρμήγκια κατοικούσαν μια Μυρμηγκοπολιτεία!»

Μια παράσταση για παιδιά αλλά και για όλη την οικογένεια, γεμάτη χιούμορ, φαντασία, χορό και τραγούδι, που θέλει να θυμίσει σε μικρούς και μεγάλους την αξία της ειρηνικής συνύπαρξης, το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αγάπη για τη ζωή.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ Η Μυρμηγκοπολιτεία είναι μια καλά οργανωμένη κοινωνία που δεν έχει καιρό για χάσιμο. Όλα τα μυρμήγκια είναι συντονισμένα στους ξέφρενους ρυθμούς της εργασίας χωρίς σταματημό, της αποθήκευσης υλικών αγαθών και της προστασίας μιας παράδοσης, που τα θέλει υποταγμένα στο καθήκον. Κανείς δεν επιτρέπεται να παρεκκλίνει απ’ αυτόν τον σκοπό. Ο νεαρός μέρμηγκας Σταύρος όμως είναι διαφορετικός απ’ τα υπόλοιπα μυρμήγκια. Συγκινείται από τα χρώματα, τη φύση, το παιχνίδι, τη φιλία, την ποίηση, τη συνύπαρξη. Δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι έρχονται σε ρήξη.

Πώς θα αντιμετωπίσει η συντηρητική κοινωνία των μυρμηγκιών τον νεαρό Σταύρο; Θα τον αποδεχθεί ή όχι; Και τι ρόλο θα παίξουν στην ιστορία ένας Τζίτζικας, μια πανέμορφη Χρυσή Πεταλούδα και ο φίλος του ο Ραμ Πιμ; Μία υπέροχη ιστορία που θέτει σημαντικά ερωτήματα σε μικρούς και μεγάλους για τις αληθινές αξίες της ζωής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σκηνοθεσία: Θεανώ Αμοιρίδου / Σκηνικό-Κοστούμια-Κατασκευή: Νίκος Καραγιαννίδης, Μιχάλης Τσόκλης / Μουσική: Πάρις Παρασχόπουλος / Χορογραφίες: Νίκος Ορτετζάτος / Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης / Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Λαμπριανίδου / Βοηθός Μουσικού: Δέσποινα Πραφτσιώτη / Μακιγιάζ: Ολυμπία Λαζαρίδου / Τεχνική Υποστήριξη: Μάκης Μαριάδης, Πάρης Βασιλειάδης / Ηχογράφηση: Studio Underground – Σωτήρης Νούκας / Σχεδιασμός Έντυπου Υλικού: Δώρα Μπαξεβάνογλου

ΔΙΑΝΟΜΗ Τζίτζικας: Αγγελική Λιωνάκη / Σταύρος: Κωνσταντίνος Τσακίρης, Θεόφιλος Σιδηρόπουλος / Ραμ Πιμ: Μάγδα Τογκούρη / Χρυσή Πεταλούδα: Αγάπη Ουζούνη / Κος Μυρμηγκιάν, Εργάτης: Αθανασία Αποστολίδου / Ευέξαπτος, Εργάτης: Δημήτρης Τσακίρης / Κα Ούργκα, Εργάτης: Αργυρώ Ζαρκαδούλα / Ανώνυμος, Μπαρμπα-Σταθάκης, Εργάτης: Δώρα Μπαξεβάνογλου / Κα Πιμ, Μαθήτρια, Μυρμηγκομάτ, Εργάτης: Ανατολή Φωτιάδου / Μαθήτρια, Μυρμηγκομάτ, Εργάτης: Γεωργία Αραμπατζή / Μαθήτρια, Εργάτης: Παγώνα Μπακαλάκη / Μαθήτρια, Μυρμηγκομάτ, Εργάτης: Μέλπω Μουρατίδου

Αντί εισιτηρίου μπορείτε να ενισχύσετε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παύλου Μελά με συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη παιδικής φροντίδας, καθαριότητας, προσωπικής υγιεινής.

*Παραστάσεις & ώρες: 21, 22 Μαΐου στις 19.00 | Δημοτικό Θέατρο «Χρήστος Τσακίρης» (Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη) | Είσοδος ελεύθερη | Περισσότερες πληροφορίες: Τηλ. 2313302 938, 835, 833

“Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες” στο Θέατρο ΦΑΡΓΚΑΝΗ

mikroi-kirioi-mikres-kiries.jpg

Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών, οι Μικροί Κύριοι και οι Μικρές Κυρίες έγιναν θεατρική παράσταση! Πρόκειται για την επίσημη θεατρική παράσταση των Μικρών Κυρίων στην Ελλάδα, μια παραγωγή του Θεάτρου Σοφούλη, που ενθουσίασε τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους τώρα στο Θέατρο ΦΑΡΓΚΑΝΗ Art.

Γενιές ολόκληρες έχουν διασκεδάσει αλλά και διδαχθεί με τους πολύχρωμους Μικρούς Κυρίους και τις υπέροχες Μικρές Κυρίες!

Η παράσταση “Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες: Η δύναμη της φιλίας” προάγει την ευγένεια και την ενσυναίσθηση με διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από τις ιστορίες των διάσημων ηρώων.

Η σειρά “Μικροί κύριοι – Μικρές Κυρίες” από το 1971 είναι σε παγκόσμιο επίπεδο μία από τις διασημότερες και πιο δημοφιλείς σειρές παιδικών βιβλίων, έχει γίνει τηλεοπτική εκπομπή, έγινε μουσειακή έκθεση στο Παρίσι ενώ αναμένεται και η ομώνυμη ταινία.

Λίγα λόγια για το έργο: Η μικρή Σοφία είναι πολύ λυπημένη σήμερα. Είχε μια δύσκολη μέρα στο σχολείο. Μιλάει πολύ και δεν χαμογελά ποτέ και γι’ αυτό δεν έχει καθόλου φίλους. Ξαφνικά η κυρία Άμπρα Κατάμπρα εμφανίζεται και με τη βοήθεια των φίλων της, του κυρίου Κατσούφη, της κυρίας Γελαστούλας, του κυρίου Πολυλογά, του Κυρίου Δυνατού αλλά και των παιδιών που παρακολουθούν την παράσταση θα τη βοηθήσει να βρει και πάλι τη χαρά με τη δύναμη της φιλίας! “Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες: Η δύναμη της φιλίας” μια διαδραστική θεατρική παράσταση, με εντυπωσιακά κοστούμια και τραγούδια, όπου τα παιδιά συμμετέχουν, γελάνε, χαίρονται, τραγουδούν, χορεύουν και μαθαίνουν για τη δύναμη της φιλίας και τις αξίες της ζωής. Μην τη χάσετε.

Συντελεστές Σκηνοθεσία: Παυλίνα Χαρέλα / Κείμενο-στίχοι: Καλλιόπη Παπαδάκη / Μουσική: Γιώργος Τζιαφέττας / Χορογραφίες: Ελένη Χρυσομάλλη / Σκηνικά: Λορέντζο Μπελλέλι / Κατασκευές Μασκότ: Ανεμοσκορπίσματα / Κατασκευή κοστουμιών: Moda System / Ειδικές κατασκευές: Πένη Δάνη / Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης / Παραγωγή: Καλλιτεχνική Εταιρεία Θεάτρου

Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Γκουτσίδης, Αναστασία Ευσταθόπουλου, Μάριος Ζαρδαβάς, Λένα Μισχοπούλου, Χρυσούλα Μπουγιουκλή

Η επίσημη θεατρική παράσταση ΜΙΚΡΟΙ ΚΥΡΙΟΙ – ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ “Η δύναμη της φιλίας” ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ στη Θεσσαλονίκη στο ΘΕΑΤΡΟ ΦΑΡΓΚΑΝΗ Art Μην τη χάσετε.

*Κυριακή 22 Μαΐου στις 11:30 | Θέατρο ΦΑΡΓΚΑΝΗ Art (Αγίου Παντελεήμονος 10, αρχή Ιασωνίδου – Καμάρα) | Εισιτήρια: 10€ | Προπώληση: viva.gr & στο ταμείο του θεάτρου | Περισσότερες πληροφορίες: 2310 208007 & 6987 089 778


Μουσική

“Ευξείνου Πόντου Περίπλους” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

efksinoy-pontoy-600x622.jpg

Με σεβασμό στην ιστορική μνήμη, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμά την 103η επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας με την παραγωγή «Ευξείνου Πόντου Περίπλους», που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, στις 21.00, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (Μ2).

  Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο των θεματικών δράσεων του Οργανισμού με τίτλο «Μνήμες Μικρασίας» και είναι συνδιοργάνωση του ΟΜΜΘ με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονία και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  Ο «Ευξείνου Πόντου Περίπλους» αποτυπώνει τον πλούτο, την πολυμορφία και τη διαχρονικότητα του ποντιακού πολιτισμού. Πρόκειται για ένα ταξίδι ήχων, λέξεων και εικόνων που καλύπτει όλο το εύρος της μουσικής του Πόντου, από την επική ποίηση και τα δημοτικά τραγούδια, έως και σύγχρονες δημιουργίες και διασκευές που επιμελήθηκε η ομάδα των μουσικών που συμμετέχει.

  Την παράσταση παρουσιάζει ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Συμμετέχουν καταξιωμένοι ερμηνευτές όπως η Σοφία Παπάζογλου, ο Αλέξης Παρχαρίδης και η Νατάσα Τσακηρίδου. Στην ποντιακή λύρα είναι ο Γιάννης Τσανασίδης.

*Δευτέρα 16 Μαΐου στις 21.00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» Μ2) | Εισιτήρια: από 10€ | Περισσότερες πληροφορίες & εισιτήρια: tch.gr

13η Μουσική Εβδομάδα στο Θέατρο Π.Κ.Π. Λαοδηγήτριας

13h-hmera-mousikis-a3-2022-final.jpg

Ο θεσμός της Άνω Πόλης για 13η χρονιά με πανδαισία ηχο-χρωμάτων κλασσικής, έντεχνης, παραδοσιακής, λαϊκής, τζαζ και ροκ μουσικής.

Κάθε απόγευμα από 16 έως 21 Μαΐου στις 18.30 μίξεις ηχο-χρωμάτων, τραγουδιών και μελωδιών πραγματοποιούνται στο θέατρο του ΠΚ Λαοδηγήτριας της οδού Αισχύλου 17 της Άνω Πόλης με ελεύθερη είσοδο. Οι συναυλίες των σπουδαστών και καθηγητών του Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης με τη παρουσίαση των Μουσικών Συνόλων σε ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα.

Στις συναυλίες συμμετέχουν: Η Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου, η Ορχήστρα Πνευστών – Μπάντα, η Μικτή Χορωδία, η Παιδική Χορωδία και Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής, η Λαϊκή Ορχήστρα, σύνολα Σαξοφώνων, Κιθάρας και Παραδοσιακής Μουσικής, «Συναυλητές» – Ορχήστρα Φλάουτων, Σύνολο Εγχόρδων, Ροκ Σύνολο, Σύνολο Τραγουδιού και Σύνολο Χάλκινων.

Καλλιτεχνική διεύθυνση, αρχιμουσικός Παναγιώτης Διαμαντής.

*Από Δευτέρα 16 έως Σάββατο 21 Μαΐου στις 18.30 | Θέατρο Λαοδηγήτριας (Αισχύλου 17, Άνω Πόλη) | Είσοδος ελεύθερη

Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στο Λιμάνι

festival-laikis-kitharas.jpg

Μετά την ένταξη της Λαϊκής Κιθάρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (Αύγουστος 2021) και την πρόσφατη αναγνώριση των σπουδών και των τίτλων των λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων από το ελληνικό κράτος (Ιανουάριος 2022), διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας (ΦΛΚ), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μυστακίδη. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΛΚ 2022

Η Έκθεση Οργανοποιίας θα λειτουργεί στο ισόγειο και τον 1ο όροφο της Αποθήκης Δ, καθόλη τη διάρκεια του ΦΛΚ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα αναλυτικά:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΪΟΥ

Σεμινάριο: Ο ρόλος της κιθάρας στο όψιμο μεσοπολεμικό ρεμπέτικο – συνοδεύει, (συν)επικουρεί ή διαμορφώνει; / Εισηγητής: Σπύρος Δελέγκος

 Σεμινάριο: Η ρυθμική κιθάρα στη λαϊκή ορχήστρα – δυνατότητες, δικαιώματα και υποχρεώσεις / Εισηγητές: Δημήτρης Μηταράκης, Γιάννης Ζαρίας, Βασίλης Σκούτας

Στρογγυλό Τραπέζι: Σύγχρονες προκλήσεις στην παραδοσιακή οργανοποιία

Συναυλία: Αφιέρωμα στον Κώστα Καρίπη Συμμετέχουν: – Δημήτρης Μηταράκης (κιθάρα, τραγούδι) – Γιάννης Ζαριάς (βιολί) – Βασίλης Σκούτας (κιθάρα, μπουζούκι, τραγούδι)

Συναυλία: Μπάμπης Παπαδόπουλος Τρίο Συμμετέχουν: – Μπάμπης Παπαδόπουλος (ακουστική & ηλεκτρική κιθάρα) – Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο) – Δημήτρης Βλαχομήτρος (μπουζούκι & κιθάρα)

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΪΟΥ

Παρουσίαση ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας REDU

Παρουσίαση βιβλίου “Η κιθάρα Απαρτιάν” του Χρήστου Παπακωνσταντίνου

Σεμινάριο: Κουρδίσματα ειδικού σκοπού / Εισηγητής: Ευγένιος Βούλγαρης

Σεμινάριο: Τι παίζω όταν δεν παίζω – Μια προσέγγιση στο off tempo παίξιμο / Εισηγητής: Μανόλης Πάππος

Παρουσίαση βιβλίου “Κατασκευή Λαϊκής Κιθάρας – Θεωρία και Πράξη” των Μάνου Τουρπάλη και Παναγιώτη Καγιάφα

Στρογγυλό Τραπέζι: Το θεωρητικό πλαίσιο της λαϊκής μουσικής

Συναυλία: Ο συνθέτης και σολίστας Στέλιος Χρυσίνης στη ρεμπέτικη δισκογραφία Συμμετέχουν: – Ζωή Τσινιάρη (τραγούδι) – Γαβρήλος Κοκώνας (κιθάρα, μπαγλαμά, τραγούδι) – Γιάννης Καδόγλου (μπουζούκι, κιθάρα, μπαγλαμά, τραγούδι) – Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου (κιθάρα, μπαγλαμά, τραγούδι)

Συναυλία: Ντουζένια Συμμετέχουν: – Ιουλία Καραπατάκη (τραγούδι) – Ευγένιος Βούλγαρης (μπουζούκι, μποζούκ, τραγούδι) – Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα, τραγούδι)

Συναυλία: Αφιέρωμα στον συνθέτη Κώστα Μπέζο και τα Άσπρα Πουλιά Συμμετέχουν: – Γιάννης Νιάρχος (κιθάρα, φωνητικά) – Θοδωρής Σκόνδρας (χαβάγια, φωνητικά) – Σωτήρης Λέτσιος (μπάσσο γιουκαλίλι, φωνητικά) – Κωστής Κωστάκης (χαβάγια, φωνητικά) – Παναγιώτης Διαμάντης (μπάντζο γιουκαλίλι, κιθάρα, φωνητικά)

Συναυλία: Δημήτρης Μυστακίδης – Τα ρεμπέτικα της κιθάρας Συμμετέχουν: – Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα, τραγούδι) – Ιφιγένεια Ιωάννου (τραγούδι) – Δημήτρης Παππάς (κιθάρα, τραγούδι) – Σάκης Καρακώστας (βιολί) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ του κιθαρίστα Μάριου Κώστογλου για την προσφορά του στη λαϊκή μουσική

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ Σεμινάριο: Το μουσικό έργο του Κώστα Σκαρβέλη – ο ρόλος της κιθάρας στα τραγούδια του / Εισηγητής: Γιάννης Παπαγεωργίου Στρογγυλό Τραπέζι: Μουσική εκπαίδευση και λαϊκή μουσική – Η επόμενη μέρα

Σεμινάριο: Η λαϊκή κιθάρα στο δημοτικό τραγούδι / Εισηγητής: Μάριος Κώστογλου

Συναυλία: Μανόλης Πάππος και Πριγκηπέσσα

Ώρες λειτουργίας ΦΛΚ  Παρασκευή 20/5: 15.00-24.00  Σάββατο 21/5: 10.00-24.00  Κυριακή 22/5: 10.00-15.00

*20 – 22 Μαΐου | Αποθήκη Δ’ Λιμάνι, Θεσσαλονίκη | Είσοδος ελεύθερη 

 Dead Can Dance στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

dead-can-dance.jpg

Οι Dead Can Dance επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο εμφανίσεις στα πλαίσια της EUROPA 2022 Tour. Αυτή τη φορά επέλεξαν να εμφανιστούν σε 2 “κλειστούς” χώρους με εκπληκτική ακουστική και τεχνικές προδιαγραφές, όπου ο ήχος τους θα μπορεί να αποδοθεί στον απόλυτο βαθμό: για πρώτη φορά θα εμφανιστούν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ στις 19 Μαϊου και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 21 Μαϊου .

Στις συναυλίες αυτές θα παρουσιάσουν ένα best-of από το σύνολο της καριέρας τους, ερμηνεύοντας όλες τις μεγάλες επιτυχίες από την, διάρκειας άνω των 40 ετών, πορεία τους!

*Σάββατο 21 Μαΐου στις 21.00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης | Εισιτήρια από 35€ | Περισσότερες πληροφορίες: www.viva.gr

DEAD CAN DANCE | JULES MAXWELL | Meet & Greet στο Stereodisc Record Shop

dead-can-dance.jpg

“Σας προσκαλούμε στο STEREODISC για να συναντήσετε απο κοντα τον JULES MAXWELL οργανίστα των DEAD CAN DANCE, Jules Maxwell.  Θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε και να αγοράσετε το νέο προσωπικό του δίσκο “CYCLES”. Υπάρχουν περιορισμένες κόπιες, αποκλειστικά για αυτήν την εκδήλωση. Εξασφαλίστε την κόπια σας με την υπογραφή του Jules Maxwell, λίγες ώρες πριν τη ζωντανή εμφάνιση των Dead Can Dance στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

*Σάββατο 21 Μαΐου στις 12.30 – 15.00 | Stereodisc Record Shop (Οδός Αριστοτέλους 4, Θεσσαλονίκη)

 THEODORE στο THE HOST

theodore-Qtqg2.jpg

O Theodore επιστρέφει και μας προσκαλεί στο release show του τέταρτου προσωπικού του album “The Voyage” το Σάββατο 21 Μαΐου στο The Host! Μαζί με την ανανεωμένη μπάντα του και ένα εντυπωσιακό light show, θα μοιραστεί με το κοινό ένα ξεχωριστό live, στο οποίο εκτός από το νέο album του θα απολαύσουμε και αγαπημένα κομμάτια από το σύνολο της μέχρι τώρα δισκογραφίας του.

Το album “The Voyage” κυκλοφόρησε στις 11 Μαρτίου από την United We Fly και αφηγείται μέσα από έξι μουσικά κεφάλαια ένα ταξίδι στο διάστημα ή στον βαθύτερο εαυτό μας, το οποίο ξεκινάει για εμάς με την κυκλοφορία του album. Την διάθεση της απόδρασης, την ενέργεια και το συναίσθημα που γέννησε αυτό το album, θα τα ζήσουμε ζωντανά στο The Host όπως μας αξίζει, στο dancefloor και χωρίς περιορισμούς, με αμεσότητα και οδηγό τον ίδιο τον Theodore επί σκηνής. Ένα live που αναμένεται εκρηκτικό και υπόσχεται μεταξύ άλλων και ένα εντυπωσιακό light-show που θα ενισχύει την “διαστημική” ατμόσφαιρα της βραδιάς στην – πάντα έτοιμη για πάρτυ – Θεσσαλονίκη.

*Σάββατο 21 Μαΐου στις 21.00 | The HOST (Πάϊκου 4) | Εισιτήρια: 7€ | Περισσότερες πληροφορίες: viva.gr

Συναυλία Ορχήστρας Εφήβων ΚΩΘ στην αίθουσα Δοκιμών ΚΟΘ

sinaulia-21-5-orkhistra-efivon.jpg

Την ετήσια εκδήλωσή της παρουσιάζει η Ορχήστρα Εφήβων (Μέσης Σχολής) του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, ώρα 20.30 στην Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Σόλων Μιχαηλίδης», Λεωφόρο Νίκης 73. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου που παρέχονται κατά την προσέλευση στο χώρο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής έργα:

Antonio Vivaldi (1678-1741)

Κοντσέρτο σε σολ μείζονα για ορχήστρα εγχόρδων και μπάσο κοντίνουο, RV 144 – Allegro – Affettuoso – Presto

Antonio Vivaldi (1678-1741)

Κοντσέρτο σε ντο μείζονα για όμποε, έγχορδα και μπάσο κοντίνουο, RV 447 – Larghetto Όμποε σόλο: Γεώργιος Πουλιανίτης (τάξη Κώστα Σακαρέλη)

Κώστας Σιέμπης (1961)

Andante για ορχήστρα (2017)

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Συμφωνία αρ. 30 σε ρε μείζονα, KV 202 – Menuetto e Trio – Finale: Presto

Franz Schubert (1797-1828)

Συμφωνία αρ. 5 σε σι ύφεση μείζονα, D. 485 – Menuetto: Allegro molto – Trio

Ορχήστρα Εφήβων Κ.Ω.Θ. Διεύθυνση ορχήστρας: Δημοσθένης Φωτιάδης

Η Ορχήστρα Εφήβων Κ.Ω.Θ. δημιουργήθηκε το 2001 και έκτοτε έχει συνεχή καλλιτεχνική και εκπαιδευτική παρουσία. Απαρτίζεται από περίπου σαράντα σπουδαστές οργάνων, οι περισσότεροι μαθητές γυμνασίου-λυκείου. Αποτελεί ένα από τα πλέον δυναμικά σύνολα του Κ.Ω.Θ. και η παρουσία της στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του ωδείου είναι ιδιαίτερα επιτυχής σε πολλούς τομείς: εκπαιδευτικά προγράμματα, σύμπραξη με άλλους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διενέργεια μουσικών διαγωνισμών για νέους σολίστ, συνεργασία με Έλληνες συνθέτες, ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις για ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της πόλης κ.ά.

Την Ορχήστρα Εφήβων απαρτίζουν σήμερα οι παρακάτω σπουδαστές:

Βιολί: Ελένη Πόπη, Δημήτριος Κιουρντζιάδης, Μίνα Αμανατίδου, Γρηγόριος Φωτιάδης, Ελένη Παλαιολόγου, Χρύσα Χασιώτη, Μάγια Βασιλειάδου, Ναταλία Παπαποστόλου, Αθανάσιος Σουλδάτος, Μαρία Αρβανιτοπούλου, Αλίκη Τουρπάλη, Κωνσταντίνος Κυριαζίδης, Κωνσταντίνος Περιβόλης, Ελένη Λαγκουβάρδου, Ρόζα Σουτουνζαντέχ Γιαντζί, Αβδίας βαν Μπέμμελεν / Βιόλα: Εμμανουήλ Καραμανώλης / Βιολοντσέλο: Σταυρούλα Γκουγκέτα, Μαρίνα Κυρίτση, Χρήστος Στέπιτς Χατζής, Εύα Μπογά, Δανάη Αγάογλου / Κοντραμπάσο: Ανδρέας Σαλαμάνης / Φλάουτο: Νέστωρ-Φώτιος Φυντίκογλου, Καλλιόπη Κουντουρούδα / Όμποε: Θεόδωρος Δίντσιος, Στέφανος Σαμαράς, Χαράλαμπος Xρυσοχόου / Κλαρινέτο: Μιχάλης Πέτρου, Δημήτριος Μυλωνάς / Φαγκότο: Αλέξανδρος Γκόγκος, Βασιλική Τράγκα / Κόρνο: Θοδώρα Λαζίδου, Κατερίνα Νέτσκα / Τρομπέτα: Αρχοντής Ζέλτσης, Βέλια Στέπιτς Χατζής / Τύμπανα: Παναγιώτης Συγγουρίδης, Αναστάσης Ζιώγας / Τσέμπαλο: Κωνσταντίνος Αγγελίδης

*Σάββατο 21 Μαΐου στις 20.30 | Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Σόλων Μιχαηλίδης» (Λεωφόρου Νίκης 73) | Είσοδος ελεύθερη

“Ένας Αμερικάνος στο Παρίσι” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

koth-enas-amerikanos-sto-parisi-220522.jpg

Ο Γκέρσουιν έγραψε το γνωστό συμφωνικό του ποίημα Ένας Αμερικανός στο Παρίσι το 1927, όταν επισκέφτηκε την Πόλη του Φωτός για να μελετήσει κοντά στους μεγάλους Γάλλους συνθέτες της εποχής. Σκοπός του ήταν να μεταδώσει με τη μουσική του τις εντυπώσεις ενός Αμερικανού τουρίστα που περιδιαβαίνει στην πόλη και ζει την περίφημη παριζιάνικη ατμόσφαιρα.

Στο πρώτο μέρος ο Αντώνης Σουσάμογλου ερμηνεύει το Κοντσέρτο για βιολί του Χρίστου Παπαγεωργίου, ένα απαιτητικό έργο που αποπνέει ελληνική μουσική παράδοση.

Αντώνης Σουσάμογλου: Βιολί / Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης / Νικόλαος Χαλιάσας: Διεύθυνση Ορχήστρας

Πρόγραμμα: Τζούλια Πέρι: Study for orchestra Χρίστος Παπαγεωργίου: Κοντσέρτο για βιολί Τζον Άνταμς: Short Ride in a Fast Machine Τζωρτζ Γκέρσουιν: Ένας Αμερικανός στο Παρίσι, συμφωνικό ποίημα *Κυριακή 22 Μαΐου στις 21.00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1) | Εισιτήρια: από 5€ έως 20€ | Προπώληση: www.tsso.gr | Περισσότερες πληροφορίες: εκδοτήρια ΚΟΘ (Λ. Νίκης 73), τηλ. 2310 236990

The Fleshtones στο Eightball Club

the-fleshtones.webp

The Fleshtones, η θρυλική garage rock μπάντα, επιστρέφει στο Eightball Club την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 για να μας παρασύρουν σε ένα αυθεντικό ροκ εντ ρολ πάρτι. Συμπληρώθηκαν 46 χρόνια από το συναυλιακό τους ντεμπούντο στο κλαμπ CBGB’s και συνεχίζουν ακάθεκτοι να ροκάρουν. Lives, κυκλοφορίες δίσκων χωρίς σημάδια κόπωσης τόσο στη μουσική όσο και στη σκηνική τους παρουσία. Η μουσική κληρονομιά των The Fleshtones έχει εδραιωθεί και δίκαια θεωρούνται ως οι υπερήρωες της garage rock.

Ποιοι είναι: Keith Streng — Κιθάρα & Φωνητικά (1976–Σήμερα) Peter Zaremba — Φωνή -αρμόνικα(1976–Σήμερα) Bill Milhizer — Ντραμς & Φωνητικά (1980–Σήμερα) Ken Fox — Μπάσο & Φωνητικά (1990–Σήμερα)

*Κυριακή 22 Μαΐου στις 21.00 | Eightball Club | Εισιτήρια από 10€ | Περισσότερες πληροφορίες: viva.gr

Δέσποινα Βανδή και Λευτέρης Πανταζής στο Barbarella Live Party

despina-bandh-barbarella-live-party-6-5.JPG

Το party και. η διασκέδαση στα ύψη δίνουν ξανά ραντεβού στο Barbarella Live Party Η επιτυχία συνεχίζεται…. Η Δέσποινα Βανδή συναντά τον Λευτέρη Πανταζή από την Παρασκευή 6 Μαΐου στο Barbarella Live Party και υπόσχονται ανεπανάληπτες βραδιές διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη

Η Δέσποινα Βανδή, η καταξιωμένη τραγουδίστρια με τις αμέτρητες επιτυχίες, επιστρέφει στη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης για να χαρίσει στο κοινό ένα μοναδικό θέαμα με τα προσωπικά της hits και τις δυνατές ερμηνείες της.

Ο Λευτέρης Πανταζής, ο διαχρονικός ερμηνευτής που έχει γράψει τη δική του μοναδική ιστορία στην ελληνική μουσική, έρχεται με ανεβασμένη διάθεση και βάζει την ξεχωριστή «σφραγίδα» του

Η Δέσποινα Βανδή και ο Λευτέρης Πανταζής δίνουν τον παλμό στα βράδια μας από την Παρασκευή 6 Μαΐου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο

*Από Παρασκευή 6 Μαΐου | Barbarella Live (26ης Οκτωβρίου 27, Σφαγεία) | τηλ. κρατήσεων: 6936971336


Χορός

“Τι έκανες σήμερα χρυσή μου;” στο Θέατρο Αμαλία

ti-ekanes-simera-khrisi-moy.jpg

Μία παράσταση σύγχρονου χορού εμπνευσμένη από το ποίημα της Κατερίνας Γώγου, Θολούρα, με επίκεντρο τη γυναικεία φύση.

Έκανε τσιγάρο άνοιξε το βιβλίο και διάβασε: «… μόνο όταν οι γυναίκες απαιτήσουν ενεργητικά θα υπάρξει ελπίδα γι’ αλλαγή» και πιο κάτω: ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΡΥΣΗ ΜΟΥ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ; Θολούρα, Κατερίνα Γώγου

Πόσους ρόλους καλείται μια γυναίκα να υποδυθεί στη διάρκεια της ζωής της σε μια κοινωνία που διαρκώς εξελίσσεται , μα πάντα περιμένει “κάτι” από αυτήν. Οι τέσσερις δημιουργοί της ομάδας χορού Under Construction Project θέτουν το περιεχόμενο των κοινωνικών συμβάσεων επί σκηνής, αναρωτιούνται πως θα χωρέσουν σε όλους αυτούς τους ρόλους που η κοινωνία και η pop κουλτούρα προτείνει “διακριτικά” και επιδιώκουν να σχολιάσουν πόσο εύκολα εν τέλει μπορεί να διαλυθεί το τέλεια στημένο έργο στο οποίο καλούνται να παίξουν.

Είσαι αρκετά θηλυκή; Ξέρεις να μαγειρεύεις; Μα γιατί είσαι τόσο κουρασμένη; Αυτή είναι η δουλειά σου; Μήπως ασχολείσαι πολύ με την καριέρα σου; Ποτέ θα κάνεις παιδί; Μήπως προκαλείς με αυτό το φόρεμα;

Και τελικά τι έκανες σήμερα χρυσή μου;

Συντελεστές: Σύλληψη ιδέας, Χορογραφία, Ερμηνεία: Μαρία Γαρέφη, Μαριάννα Λεπτοκαροπούλου, Ολίνα Οικονομίδου, Κατερίνα Ταϊτζόγλου / Μουσική Σύνθεση: Παναγιώτης Τσακίρης / Σχεδιασμός Αφίσας: Ελισάβετ Παρίση / Video: Ανέτα Παρπούλη / Special thanks: Ανέτα Παρπούλη, Μαρία Χατζηρήγα, Σοφία Λεπτοκαροπούλου

*Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Μαΐου στις 21.00 | Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη) | Εισιτήρια: 10€  [κανονικό] – 8€ [μειωμένο] | Κρατήσεις: 2310 842 509


Εικαστικά-Εκθέσεις

*Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις από φορείς τις πόλεις. Για να μάθετε το αναλυτικό πρόγραμμα διαβάστε εδώ

Σπονδυλωτή έκθεση «Κοινό Κτήμα»@MOMusContemporary (Α’ μέρος)

kino-kthma-momus.jpg

«Κοινό Κτήμα» ονομάζεται η νέα, σπονδυλωτή έκθεση του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, η οποία πρόκειται να αναπτυχθεί σε όλους τους χώρους περιοδικών εκθέσεων του μουσείου και περιλαμβάνει τα έργα τέχνης που περιήλθαν στην κατοχή του MOMus στο σύνολό του μέσα στα τρία χρόνια από τη συγκρότησή του.

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης (11 Μαρτίου – 25 Σεπτεμβρίου 2022) παρουσιάζονται τα έργα των δωρεών που αποκτήθηκαν με την γενναιόδωρη χειρονομία των καλλιτεχνών και των ιδιωτών δωρητών προς το ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης την τελευταία τριετία.

Στόχος της έκθεσης είναι να εστιάσει στο συλλογικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα της σύγχρονης τέχνης που ανταποκρίνεται σε συλλογικές αφηγήσεις, πέρα από θεματικές και εννοιολογικές ερμηνείες. Οι τοποθετήσεις των σύγχρονων δημιουργών παραμένουν πολυφωνικές καθώς επαναδιαπραγματεύονται το μέσο της τέχνης τους μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη γλυπτική, την χαρακτική, τα νέα μέσα και τις ψηφιακές εφαρμογές και επιτρέπουν μια πολυδιάστατη εικαστική προσέγγιση της εποχής μας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου & Κατερίνα Σύρογλου, ιστορικοί της τέχνης και επιμελητές MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Καλλιτέχνες: Tania Bohuslavska, David Bergé, Rinku Chaudhary, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Hans Giesen, Δημήτρης Ζουρούδης, Λίζη Καλλιγά, Άρης Κατσιλάκης, Γιάννης Κουνέλλης, Φουστί Λαμέ, Αλεξάνδρα Μαράτη, Δημήτρης Μαρωνίδης, Sanyaa Mehrota, Χριστίνα Μήτρεντσε, Νάκης Παναγιωτίδης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Κώστας Παππάς, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης, Βασίλης Πούλιος, Bernhard Quade, Ξενής Σαχίνης, Στέργιος Στάμος, Δημήτρης Τάταρης, Αθηνά Τάχα, Βίκυ Τσαλαματά, Βιβή Τσιόγκα, Arda Yalkin, Μανώλης Χάρος, Μαρία Χουλάκη

*Την έκθεση πλαισιώνουν ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικές δράσεις. | MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO, 54636, Θεσσαλονίκη)

ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟ ΝΗΣΙ: Από τα μενχίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου

sardinia.jpg

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών και των πολιτιστικών ανταλλαγών με στόχο τη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με τους πολιτισμούς της Μεσογείου, συνεχίζει τη συνεργασία με την Αυτόνομη Περιφέρεια και τα Μουσεία της Σαρδηνίας με μια μεγάλη έκθεση που ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση με τίτλο, ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟ ΝΗΣΙ. Από τα μενxίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου, αφιερωμένη στους αρχαίους μεγαλιθικούς πολιτισμούς της Σαρδηνίας που εξακολουθούν να γοητεύουν με τα μυστήρια που κρύβουν. Ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινάει από τη Σαρδηνία, ένα νησί στην καρδιά της Μεσογείου, ένα σταυροδρόμι πολιτισμικών και εμπορικών επαφών, όπου αναπτύχθηκαν μοναδικοί και πρωτότυποι πολιτισμοί που εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης και έρευνας.

Το Βερολίνο στις 30 Ιουνίου 2021 αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό. Ακολούθησε η Αγία Πετρούπολη με το Μουσείο Ερμιτάζ και σειρά έχει η Θεσσαλονίκη και τέλος η Νάπολη, τέσσερις στάσεις μιας ξεχωριστής διαδρομής με διάρκεια από τα τέλη Ιουνίου 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις 11 Φεβρουαρίου και θα μείνει ανοιχτή έως τις 15 Μαΐου 2022 παρουσιάζοντας μοναδικά ευρήματα ορισμένα από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά στο εξωτερικό, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ένας από τους γίγαντες-πολεμιστές του Μόντε Πράμα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάλιαρι. Η μουσειακή παρουσίαση των εκθεμάτων εμπλουτίζεται με ενημερωτικά κείμενα αλλά και οπτικό και ηχητικό υλικό που μας μεταφέρουν την αύρα της Μεσογείου μέσα από τη γοητεία και το μυστήριο του σαρδηνιακού πολιτισμού.

*Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Από 11 Φεβρουαρίου μέχρι 22 Μαΐου | Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος, ενώ θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις για το κοινό | Δωρεάν είσοδος

Έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

xalepas-ekthesh.jpg

Η μυθιστορηματική ζωή του σημαντικού Έλληνα γλύπτη μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή. Το μεγαλείο της τέχνης του, οι τρικυμίες και οι φωτισμένες στιγμές του μέσα από έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., είναι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη νέα έκθεση με τίτλο: «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν», σε συμπαραγωγή με το Onassis Culture. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, στις 18:30 από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου.

Αφετηρία της μεγάλης έκθεσης για τον Γιανούλη Χαλεπά είναι η πρόσφατη απόκτηση ενός μεγάλου συνόλου γλυπτών και σχεδίων από το Ίδρυμα Ωνάση. Πρόκειται για ένα μέρος της σπουδαίας συλλογής της Ειρήνης και Βασιλείου Χαλεπά, των ανιψιών του καλλιτέχνη, οι οποίοι τον Αύγουστο του 1930 τον έφεραν από την Τήνο στην Αθήνα, όπου δημιούργησε περισσότερα από 40 έργα και πάρα πολλά σχέδια στα τελευταία 8 χρόνια της ζωής του (πέθανε 15 Σεπτεμβρίου 1938). Επρόκειτο για τη σημαντικότερη συλλογή για το έργο και τη ζωή του Χαλεπά, μια και διέσωσε σημαντικά έργα της πρώτης, της δεύτερης και, κυρίως, της τρίτης περιόδου της καλλιτεχνικής του παραγωγής.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότερα από 150 έργα (γλυπτά, σχέδια, κατάστιχα). 80 από αυτά ανήκουν στη Συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση ενώ τα υπόλοιπα είναι από τη Συλλογή Έργων Τέχνης του Τελλογλείου, την Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ) Τήνου και το Μουσείο Γιανούλη Χαλεπά Πύργου Τήνου αλλά και από Ιδιωτικές Συλλογές.

Στην έκθεση δίνεται έμφαση σε θέματα που ο Γιανούλης επέλεξε να δουλέψει σε όλη του τη ζωή: παρουσιάζονται μαζί και οι Μήδειες (μία από κάθε περίοδο), δέκα από τους 12 Σάτυρους και Έρωτα, το Παραμύθι της Πεντάμορφης κ.ά. Εμβληματικό για την περίοδο της Αθήνας είναι το γλυπτό Οιδίπους και Αντιγόνη. Εξαιρετικά επιτύμβια, αμφίπλευρα έργα, έργα σε σχέση με την αρχαιότητα, πορτρέτα και θέματα με τύπους καθημερινής ζωής, ολοκληρώνουν μια ανανεωμένη διεισδυτική περιδιάβαση στο έργο του. Πρώιμα έργα του στο Βουκουρέστι, καθώς και η ζωή του καλλιτέχνη στην Τήνο και στην Αθήνα, ζωντανεύουν με σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Στην έκθεση αυτή για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό όλα μαζί τα κατάστιχα που σώζονται, με αναφορές και συνδέσεις -όπου υπάρχουν- με έργα της έκθεσης και όχι μόνο. Αναφέρονται στο εργαστήριο του πατέρα του και τη συνεργασία του με άλλους γλύπτες (Δημήτριος Φιλιππότης-Θεριστής σε μάρμαρο, επίσης στη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση), σε επιτύμβια στο Βουκουρέστι της α’ περιόδου κ.ά. Από τις σελίδες τους προέρχεται ο τίτλος ΔΟΥΝΑΙ-ΛΑΒΕΙΝ, που ταιριάζει με την παραγωγική διαδικασία στη γλυπτική του Γιανούλη (πρότυπα, επιρροές, νέες δημιουργίες).

Το ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ στις σελίδες των κατάστιχων, εκφράζει απόλυτα το πάρε-δώσε μορφών, θεμάτων, παραγγελιών και τις συνέπειές τους μέσα στο έργο του Χαλεπά, αλλά και του εργαστηρίου του πατέρα του: ανταλλαγές (δάνεια, αναφορές) με γλύπτες, σύγχρονούς του ή παλιότερων εποχών, που επηρεάζουν τις επιλογές, το έργο του, την καλλιτεχνική του δημιουργία. «Όποιος παίρνει δίνει και όποιος δίνει παίρνει», διατυπώνει σοφά ο Δημήτρης Μαρωνίτης για «την παραγωγική αξία που έχει στον καλλιτεχνικό τομέα η μέθοδος της αμοιβαιότητας».

Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σε βιβλιοπωλεία, σε παραγωγή του τμήματος Εκδόσεων του Ιδρύματος Ωνάση και σχεδιασμό του Grid Office.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, διαλέξεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, πάντα με την πιστή τήρηση των μέτρων που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιστημονική επιμέλεια έκθεσης και δίγλωσσης έκδοσης/καταλόγου: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός έκθεσης: Παύλος Θανόπουλος, Σκηνογράφος.

*Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγίου Δημητρίου 159A), Θεσσαλονίκη | Έως Κυριακή 5 Ιουνίου | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά | Είσοδος: 5 € | Τηλ. Υποδοχής του Ιδρύματος: 2310247111

*Την Κυριακή 22 Μαΐου στις 12:30, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις κοινού στις εκθέσεις «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» και «Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη», με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

«Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

ksenaghiseis-xalepa.jpg

«Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη», μια συνεργασία με το Onassis Culture

Η Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου, γλύπτρια, μικροανεψιά του Γιανούλη, επέλεξε και τόλμησε να ακολουθήσει τη γλυπτική, παρά το βάρος του μεγάλου προγόνου της. Μια γλύπτρια που, όπως ήταν φυσικό, επηρεάστηκε από το έργο του θείου της, έζησε κοντά του έως τα 13 της και δημιούργησε ένα δυνατό έργο με γλυπτά μεγάλων διαστάσεων σε μάρμαρο, σε χαλκό, μνημειακές συνθέσεις σε δημόσιους χώρους της Ελλάδος και της Μακεδονίας ιδιαίτερα (μνημείο Νάουσας 1822, μνημείο Μικρασιάτισσας μάνας 1922 στη Μυτιλήνη κ.α.)., όσο καμιά άλλη γυναίκα στον χώρο της νεοελληνικής γλυπτικής. Η γλυπτική της παραμένει στο γενικό παραστατική, ρεαλιστική με κεντρικό θέμα τον άνθρωπο. Επιλέγει να εκφραστεί μέσα από τη μεγάλη χειρονομία, που αποτυπώνεται σε μεγάλες επικές συνθέσεις. Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό περισσότερα από 70 έργα, γλυπτά, σχέδια και σπάνια τεκμήρια για τον Χαλεπά και όλη την οικογένεια.

Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια. Παρακαλούμε για την άφιξή σας στον χώρο του Μουσείου λίγη ώρα νωρίτερα της ξενάγησης ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

*Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγίου Δημητρίου 159A), Θεσσαλονίκη | Εισιτήρια: 5€ (γενικό), 2,5€ (μειωμένο) | Κρατήσεις: eduteloglion@gmail.com ή 2310247111 (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σαββατοκύριακο 10:00-18:00)

*Την Κυριακή 22 Μαΐου στις 12:30, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις κοινού στις εκθέσεις «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» και «Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη», με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Μνήμες Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

mnimes-mikrasiatikis-ekstratias.jpeg

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τιμά τον Ελληνισμό των Αλησμόνητων Πατρίδων με την Έκθεση Φωτογραφικού – Αρχειακού Υλικού: Μνήμες Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, ώρα 19.30.

Την Έκθεση θα εγκαινιάσει στην Πινακοθήκη της Ε.Μ.Σ. ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος και θα ακολουθήσει ξενάγηση του συλλέκτη της Εκθέσεως, Αρχαιολόγου κ. Πέτρου Μεχτίδη.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. ο οποίος και θα βραβεύσει τον συλλέκτη.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 200 εκθέματα Φωτογραφικού – Αρχειακού Υλικού, συλλογή του ανωτέρω συλλέκτη, με θέμα τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τις Ελληνικές Κοινότητες της περιοχής (Μικράς Ασίας). Περιλαμβάνει αναπαραγωγές φωτογραφιών αλλά και πρωτότυπο υλικό (χάρτες από τον 17ο έως τον 20ό αι.), στρατιωτικά έγγραφα, επιστολικά δελτάρια και βιβλία.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2022 και θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-15:00, Κυριακή 11:00-15:00, Πέμπτη 18:00-20:00.

Διεύθυνση Πινακοθήκης Ε.Μ.Σ.: Νικολάου Γερμανού 1, 6ος όροφος, τηλ.: 2310238601, e-mail: pinakothiki@ems.gr

Για επισκέψεις εκπαιδευτικών μονάδων, φορέων πολιτισμού, στρατιωτικών Σχολών κ.λπ. να προηγείται συνεννόηση με τον υπεύθυνο της Πινακοθήκης, κ. Γιώργο Ρουσσέτη, τηλ.: 2310 238601 & 6977264377 ή με την υπεύθυνη Γραμματείας κα Λένα Ρέγκου, τηλ.: 2310 270972.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα κατά του Covid-19, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

*Από Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 στις 19.30 έως τον Οκτώβριο 2022 | Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-15:00, Κυριακή 11:00-15:00, Πέμπτη 18:00-20:00 | Πινακοθήκη Ε.Μ.Σ.| Ελεύθερη Είσοδος

Wrapping Materials στη Nitra Gallery

wrapping-materials.jpg

H Nitra Gallery με χαρά παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιάννη Παλατζίδη στη Θεσσαλονίκη.

Τσαλακωμένα διαφορετικών ειδών χαρτιά, έντονες ζωγραφικές χειρονομίες άλλοτε παραστατικές, άλλοτε ανεικονικές. Τα στοιχεία αυτά εμποτίζουν και τη νέα ενότητα του καλλιτέχνη με τίτλο Wrapping Materials. Τι είναι αυτό που χρειάζεται προστασία; Τι θα πει προστασία; Τι είναι; Πότε είναι αρκετή; Με αφορμή την εμπειρία του Παλατζίδη με τις συσκευασίες πολύτιμων έργων, ο καλλιτέχνης κάνει το δικό του σχόλιο ως συνέχεια της θεματικής “Οίκος” που παραδοσιακά τον έχει απασχολήσει.

Ο Παλατζίδης αναφέρει σχετικά “Με μεγάλο ενδιαφέρον είδα από κοντά πως συσκευάζονται σημαντικά έργα τέχνης, πριν καταλήξουν στα μουσεία, που έχω εργαστεί κατά καιρούς. Ποτέ δεν ξέχασα την εικόνα, μεγάλα φορτηγά να ξεφορτώνουν έργα τεράστιας αξίας, μέσα σε ογκώδη ξύλινα κουτιά. Όταν τα άνοιγες έβλεπες μικρά σε μέγεθος έργα, τυλιγμένα άπειρες φορές με διάφορα υλικά». Με φρέσκια ματιά, πειραματική διάθεση, δημιουργεί αντιθέσεις σε μια σειρά έργων, με χαρακτηριστκή την παιγνιώδη διάθεσή και τα έντονα χρώματα.

Γιάννης Παλατζίδης O Γιάννης Παλατζίδης (1983), γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο ΑΠΘ και εργάζεται ως ζωγράφος και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε διάφορους πολιτιστικούς και άλλους χώρους τέχνης. Από το 2011 είναι συνιδρυτής του εργαστηρίου ζωγραφικής Kristiboni με το οποίο έχει λάβει μέρος σε πλήθος δράσεων και workshop . Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων: “SuppArtive students”, New York Design Center. “Why cinema now?”, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. “2nd Painting Lab: AUTh Faculty of Fine Arts”, Museum of Contemporary Art. “Me”, Refugee Museum Thessaloniki, Art Athina 2020 κ.α. Βασική θεματική του η έννοια «Οίκος» από όπου προέκυψε η τελευταία του δουλειά “Wrapping Materials”.

*Εγκαίνια: Σάββατο 7 Μαΐου | Διάρκεια: 7 Μαΐου έως 7 Ιουνίου 2022 | Nitra Gallery (Φιλίππου 51, Ρωμαϊκή Αγορά) | Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη & Πέμπτη: 11.00 – 14.00, Παρασκευή: 11.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00, Σάββατο: 11.00-15.00

Έκθεση Γιώργος Βαβάτσης, Μελίνα Γεωργούδα, Κωνσταντίνος Πάτσιος στη γκαλερί Λόλα Νικολάου

melina-georgouda.jpg

Οι κεραμικοί πλασμοί του Γιώργου Βαβάτση, ζυμώματα με πηλό κονιορτοποιημένων ορυκτών και μετάλλων, που παράγουν αγγεία έγκλειστα και δραματικούς υποδοχείς, μας μεταφέρουν στιγμές από την δική του προσωπική εμπειρία καθώς αυτή ανιχνεύει το «γεωλογικό ημερολόγιο» της ύλης που κρατάει μνήμη και μυστικά αιώνων.

Οι σχεδιαστικές δοκιμές της Μελίνας Γεωργούδα με νεροχρώματα, συχνά με έμφαση στο ένδυμα, αφηγούνται πόζες σωμάτων/μοντέλων, ενώ οι κινήσεις χεριών και δακτύλων μάς μεταφέρουν διφορούμενα νοήματα. Τα pop collages του Κωνσταντίνου Πάτσιου με επιζωγραφίσεις και σχεδιαστικά επεισόδια, όπου το ρηματικό μέρος συμβάλλει σχεδόν ισόποσα με το καθαρά εικαστικό στην απόδοση νοήματος, μας ανακινούν στιγμές από τις αλλόκοτες ιστορίες «μιας εβδομάδας καλοσύνης», καθώς μπλέκονται οι ονειρικές με τις βιωματικές εικόνες.

[σχόλια Θάλειας Στεφανίδου]

*Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, 17.00 – 21.30 | Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαΐου έως 16 Ιουνίου | Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00 – 20.00 & Τετάρτη, Σάββατο: 12.00 – 15.00 | γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη)

URBAN SECRET GARDEN PHOTOBOOK στο MOMUS

momus.png

της Λίας Ναλμπαντίδου

*Εγκαίνια στις 15 Απριλίου | Διάρκεια έκθεσης: 15 Απριλίου έως 25 Σεπτεμβρίου 2022| Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10.00 – 18.00, Τετάρτη: 12.00 – 20.00, Δευτέρα κλειστά

Έκθεση “Ο Κήπος της” στο Γενί Τζαμί

thekla-papadopulu.jpg

Τέσσερις γυναίκες εικαστικοί συναντιούνται από την Ελλάδα και την Κύπρο για να παρουσιάσουν τα έργα τους με θέμα «ο κήπος της» στο Γενί Τζάμι (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο) την Τρίτη 10 Μαϊου και για ένα μήνα ως τις 10 Ιουνίου. Η κάθε μία (από τις δημιουργούς της έκθεσης), αποδίδει …τον κήπο της, με διαφορετική καλλιτεχνική ματιά. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν ζωγραφικά έργα από την Χαρούλα Θεοδώρου, ζωγραφική και κολλάζ από την Θέκλα Παπαδοπούλου, μαλακά γλυπτά και ανάγλυφα από την Έλενα Σταματογιάννη και εγκαταστάσεις στο χώρο από την Έλενα Χατζηαθανασίου.

«…Ο κήπος, «κᾶπος» στη δωρική διάλεκτο, φέρνει στο νου περίφρακτο χώρο δεντροφυτευμένο, λουλουδοφόρο, ένα περιβόλι, ένα λαχανόκηπο. Διός κήποι, κατά την αρχαιότητα, σήμαιναν τον ουρανό. Τον κήπο, το δικό τους κήπο, επέλεξαν τέσσερις γυναίκες δημιουργοί, η Χαρούλα Θεοδώρου, η Θέκλα Παπαδοπούλου, η Έλενα Σταματογιάννη και η Έλενα Χατζηαθανασίου, απόφοιτες της Σ.Κ.Τ του Α.Π.Θ, να αντιμετωπίσουν εικαστικά, ως πρότυπο της προσωπικής τους αισθητική αντίληψης. Να αναλύσουν ή να εμπλέξουν το νοητό βάθος μιας έννοιας δίπολης: Υπαρκτής αλλά και μεταφορικής, εκτεταμένης από τη φυσική ευγονία έως την παραμυθία, την ένδον ψυχαναλυτική προσέγγιση, την ενδοσκόπηση της πολυχρωματικής παλέτας, το συμβολισμό της καθ΄εικόνα , μη ομοίωση μιας άλλης πραγματικότητας…», Έλλη Κοκκίνη Καπλάνη: Ιστορικός, Κριτικός τέχνης

*Εγκαίνια: Τρίτη 10 Μαΐου στις 19:00 | Διάρκεια: έως 10 Ιουνίου | Γενί τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικού Μουσείου 30) | Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00 – 16.00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Έκθεση φωτογραφίας για τη Μαριούπολη στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών

ekthesh-fotografias-mariupolh.jpg

Με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜΘ, της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στην εισβολή και στον πόλεμο της Ουκρανίας», της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας και της Ουκρανοελληνικής κοινότητας Θεσσαλονίκης καθώς και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται Έκθεση Φωτογραφίας του φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνου με θέμα: «Η Μαριούπολη εν καιρώ ειρήνης και πολέμου».

  Η Έκθεση περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό φωτογραφιών πριν από την έναρξη του πολέμου, όταν ο φωτορεπόρτερ επισκεπτόμενος αρκετές φορές τη σημαντική αυτή πόλη κατέγραφε σε καιρό ειρήνης την ανθούσα παροικία των Ελλήνων. Αργότερα, μετά την εισβολή ο ίδιος φακός αντίκρυζε τα συντρίμμια και τις εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια, δρόμους, πλατείες, δημόσια κτίρια. Ανείπωτος, βουβός απεικονίζεται ο πόνος των ανθρώπων που βιώνουν τον όλεθρο του πολέμου.

Το υλικό που θα παρουσιαστεί και στο κοινό της Θεσσαλονίκης –καθώς ήδη έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα– επιμελείται μια ομάδα Ελληνοουκρανών και Ουκρανών καλλιτεχνών που είναι πρόσφυγες. Η Έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στις 7 το απόγευμα στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών στην οδό Αγγελάκη 13.

  Θα παραμείνει εκεί για το κοινό της Θεσσαλονίκης έως και τις 22 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί και σε άλλα κομβικά σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης προκειμένου να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι

*Εγκαίνια: Δευτέρα 16 Μαΐου στις 19.00 | Διάρκεια: έως Κυριακή 22 Μαΐου 2022 | Κτίριο της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών (Αγγελάκη 13, Θεσσαλονίκη) | Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 10.00 – 21.00

Video Art Projects στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca

video-art-projects-web.jpg

Το Video Art Projects είναι ένα νεοσύστατο διεθνές φεστιβάλ με επίκεντρο τις εικαστικές μορφές του βίντεο, που διοργανώνεται για πρώτη χρονιά από το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη Casa Bianca, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νέων Μέσων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιείται με την αρωγή του διεθνούς φεστιβάλ βιντεοτέχνης Video Art Μηδέν.

Το Video Art Projects θα λάβει χώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Casa Bianca (Βασ. Όλγας 182 & Θεμ. Σοφούλη) την Τετάρτη 18, Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 (ώρες: 12:00 -20:00), με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το πρόγραμμα θα διαρθρώνεται σε 5 οθόνες στις αίθουσες του μουσείου, με διαφορετικές ενότητες προβολών ανά ημέρα.

Στην πρώτη διοργάνωση του Video Art Projects, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός με διοργανώσεις σε ετήσια βάση, παρουσιάζεται ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών βιντεοτέχνης από όλο τον κόσμο, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 140 καλλιτέχνες και φοιτητές από 21 χώρες, καθώς και προσκεκλημένα φεστιβάλ και επιμελητές από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Βραζιλία. Οι προβολές περιλαμβάνουν επίσης αφιερώματα στην ελληνική βιντεοτέχνη καθώς και έργα φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, σε επιμέλεια της διδακτικής ομάδας του Εργαστηρίου Νέων Μέσων.

Από το εξωτερικό, θα παρουσιάσουν επιλογές έργων βίντεο οι διεθνείς πλατφόρμες/φεστιβάλ: The New Museum of Networked Art, σε επιμέλεια του Wilfried Agricola de Cologne (Γερμανία), Visualcontainer, σε επιμέλεια της Alessandra Arno (Ιταλία), FONLAD – International Video Art and Performance Festival, σε επιμέλεια του Jose Vieira (Πορτογαλία) και Strangloscope, σε επιμέλεια των Claudia Cardenas & Rafael Schlichting (Βραζιλία). Θα παρουσιαστούν επίσης ενότητες ελληνικής και διεθνούς βιντεοτέχνης από το διεθνές φεστιβάλ Video Art Μηδέν, με έδρα την Καλαμάτα, με επιλογές 5 βασικών μελών της επιμελητικής του ομάδας (Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη, Όλγα Παπαδοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Μπουρίκα).

Από το εξωτερικό συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: ACCI BABA, APOTROPIA, Wilfried Agricola de Cologne, Alexandre Alagoa, Vito Alfarano, Sonia Laura Armaniaco, Gianni Barelli, Allison Beda, Thiago Bortolozzo, Brit Bunkley, Matteo Campulla, Rodrigo Cárdenas, Ilaria Di Carlo, Ana Cigon, Pablo-Martin Cordoba, Laura & Sira Cabrera Diaz, Gianmarco Donaggio, Kokou Ekouagou, Benedetta Fioravanti, Carla Forte, Fu LE, Silvia De Gennaro, Ian Gibbins, Gerald Habarth, Shir Handelsman, Bernhard Hollinger, Max Hattler, Alexander Isaenko, Marco Joubert, Carolin Koss, Katia Maciel, Albert Merino, MO Qian, Rebecca Moure, Helder Martinovsky, Tetsuya Maruyama, Antonello Matarazzo, Iwona Ogrodzka, Lorenzo Papanti, Nelton Pellenz, Manon Pichon, Oliver Poppert, Simona da Pozzo, Isabel Pérez del Pulgar, Natália Reis, Natalia Gonzalez Requena, Duccio Ricciardelli, Caroline Rumley, Ausin Sainz, Duo Strangloscope, TSENG Yu Chin, Sebastian Wiedeman, Hana Yoo.

Έλληνες καλλιτέχνες: Δημήτρης Αργυρίου, Άννα Βάσωφ, Μπάμπης Βενετόπουλος, Μυρτώ Βουνάτσου, Νίκος Γιαβρόπουλος, Γιώργος Δρόσος, Γιώργος Κατσάγγελος, Σμαρώ Κατσάγγελου, Μάκης Κυριακόπουλος, Φένια Κωτσοπούλου, Αναστασία Λάμπρου, Γιώργος Μπουδαλής, Κώστας Ντάφλος, Στέλιος Ντεξής, Αθανάσιος Πάλλας, Γιούλα Παπαδοπούλου, Όλγα Παπαδοπούλου, Γιάννης Παππάς, Λήδα Πάττα, Μαργαρίτα Σταυράκη, Αλεξία Ψαραδέλλη, Βασίλης Ψαρράς.

Φοιτητικά έργα: Στέφανος Αρφανάκης, Αναγνώστης Ζαχαρούδης, Αφροδίτη Ηλιοπούλου, Ελένη Ιατροπούλου, Κωνσταντίνα Καδόγλου, Χριστίνα Καζαντζή, Μίλτος Καλαγιάς, Γιάννης Κατρανίτσας, Μανώλης Κοτρώτσιος, Βασιλική Κωνσταντινίδου, Νατάσα Μαυροματίδου, Νεφέλη Μωρογιάννη, Γεώργιος Όθωνος, Όλγα Παπαδήμα, Λευτέρης Ταστσόγλου, Δήμητρα Τζαλαβρέτα, Χρύσα Τσικουρίδου, Τάνια Φουστάνα, Ναταλία Μανιάκα, Όλγα Νίκογλου, Δήμητρα Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Πυργιώτης, Αθανασία Πατρώνη, Αλεξάνδρα Παπαβασιλείου, Νίκος Μήτσης, Κωνσταντίνα Φάκου, Σοφία Συμιακάκη, Τοχαντζίδου Αφροδίτη, Mullaj Enid, Καρύδας Αλέξης, Τσέτσου Σταυρούλα, Κουσκούσης Ιούλιος-Ιάσονας, Σουλιώτης Δημήτριος, Μίχος Κωσταντίνος, Κυπαρισσού Ουρανία, Καρακόλης Νικόλαος, Καραγιαννόπουλος Νικόλαος, Βακαλούλης Μιχαήλ, Μόσχου Έλλη, Παλάνης Χρήστος, Παρασκευά Χριστίνα, Τσιλεπίδης Ιωάννης, Καλουδάς Αθανάσιος, Κουφούδη Παναγιώτα, Μακατσώρης Κωνσταντίνος, Νικοπούλου Βασιλεία, Ελευθεριάδη Φωτεινή, Ιορδανίδου Ευφροσύνη, Κουτλή Ελένη, Κυριάκου Χρυσάνθη Μαρία, Ταμιωλάκη Αντωνία, Ψαρρή Αφροδίτη, Ασλανίδου Ανθούλα, Ιωαννίδου Κυριακή, Μαριδάκη Χρυσή, Πετροπούλου Μαρία, Τζιουμάκη Αφροδίτη, Καμαριωτίδου Μαρία-Ζωή, Κόμνος Δημήτρης, Λιάρος Χρήστος Στήβεν, Συμεωνίδης Γιώργος, Χατζημπετέλης Γιάννης και μέλη της φοιτητικής καλλιτεχνικής ομάδας “EIKON.VIS.AUTH”.

Συντελεστές διοργάνωσης Video Art Projects:

Δήμος Θεσσαλονίκης – Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση διοργάνωσης: -Λέλα Τσεβεκίδου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης -Μαργαρίτα Σαλπιγγίδου, Προϊσταμένη Τμήματος Δημοτικής Πινακοθήκης Δήμου Θεσσαλονίκης

Μουσειολογική επιμέλεια: -Θάλεια-Μαρία Αλεξάκη, Μουσειολόγος, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca

Συντελεστές – Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca: Ελένη Αναστασιάδου, Χαρά Θεοχάρους, Κατερίνα Γεωβανέκου, Κώστας Μπαχαριάδης, Γιώργος Αθανασιάδης

Εργαστήριο Νέων Μέσων [Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ]

Διεύθυνση Video Art Projects: -Γεώργιος Κατσάγγελος, διευθυντής του Εργαστηρίου Νέων Μέσων

Καλλιτεχνική διεύθυνση προγράμματος προβολών: -Γιούλα Παπαδοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Video Art Μηδέν και διδάσκουσα ΕΕΠ στο Εργαστήριο Νέων Μέσων

Επιμέλειες – Εργαστήριο Νέων Μέσων: Γεώργιος Κατσάγγελος (Καθηγητής), Αθανάσιος Πάλλας (Καθηγητής), Στέλιος Ντεξής (Αν. Καθηγητής), Μπάμπης Βενετόπουλος (Αν. Καθηγητής), Γιούλα Παπαδοπούλου (ΕΕΠ), Γιώργος Δρόσος (ΕΕΠ), Φανή Μπουντούρογλου (ΕΕΠ)

Επιμέλειες ενοτήτων –συνεργαζόμενα φεστιβάλ

Video Art Μηδέν [Ελλάδα]: Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη, Όλγα Παπαδοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Μπουρίκα

The New Museum of Networked Art [Γερμανία]: Wilfried Agricola de Cologne

Visualcontainer [Ιταλία]: Alessandra Arno

FONLAD [Πορτογαλία]: Jose Vieira

Strangloscope [Βραζιλία]: Claudia Cardenas & Rafael Schlichting

*Τετάρτη 18, Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Μαΐου | Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca (Βασ. Όλγας 182 & Θεμ. Σοφούλη, Θεσσαλονίκη) | Ωράριο: 12.00 -20.00 (οι ενότητες κάθε ημέρας θα παίζουν σε συνεχή επανάληψη) | Είσοδος ελεύθερη

Ατομική έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Γ. Λουζικιώτη “Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης” στις Βιτρίνες τέχνης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης

anastenaria.jpeg

Η ατομική έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Γ. Λουζικιώτη με τον τίτλο «Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης» παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο Βιτρίνες τέχνης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης από το Σάββατο 7 Μαΐου 2022. Πρόκειται για μια μονοθεματική έκθεση που αφορά στα «Αναστενάρια», δηλαδή την ιεροπραξία της πυροβασίας σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Οι εικόνες που εκτίθενται ελήφθησαν από το 2011 έως το 2014 στην Αγία Ελένη Σερρών και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και αποτελούν τμήμα πολύχρονης εργασίας του φωτογράφου με πρόθεση την αποτύπωση και την καλλιτεχνική απόδοση της εξέλιξης της ιεροπραξίας, μέσα από την ένταση των συναισθημάτων που εκφράζονται στα πρόσωπα και τα σώματα των ιερουργών καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετουργίας: από την αρχική ηρεμία και την ευλάβεια, στο άναμμα της φωτιάς, από την άντληση δύναμης διαμέσου του χορού στο «κονάκι» –όπως ονομάζουν τον χώρο του ιερού τους– έως την έκσταση που βιώνουν οι χορευτές πάνω στα κάρβουνα. Οι φωτογραφίες προσπαθούν να αποδώσουν όσο το δυνατό πιο παραστατικά το στίγμα της γιορτής, δίχως εντυπωσιασμό αλλά με την απαιτούμενη «ζεστασιά», συγκίνηση και ιερότητα, έτσι όπως ενυπάρχει στο δρώμενο. Για την εργασία εκδόθηκε το 2014 σχετικό ομότιτλο λεύκωμα σε επιμέλεια της Στέλλας Τσιαρβούλα.

Την έκθεση και το σχετικό λεύκωμα που εκδόθηκε το 2014, συνοδεύει το παρακάτω κείμενο του καθηγητή στη Φιλοσοφική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επί 25 χρόνια επιμελητή της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μάνου Στεφανίδη: «Εικόνες υπέρβασης Το δράμα με τη φωτογραφία είναι ότι συχνά εξαντλείται στο ορατό. Καταφάσκει δηλαδή στο προφανές και φωταγωγεί το αυτονόητο. Πρόκειται για εκείνο το δράμα των μορφών που ξεκίνησε το 19ο αιώνα από την παραστατική ζωγραφική και το νατουραλιστικό θέατρο, αλλά που τώρα καταδυναστεύει εκτός των άλλων το σινεμά, τη βιντεο-αρτ ή τις εικόνες των media. Η τέχνη όμως ζωοποιείται όταν αποκολλάται από την κοινοτοπία. Όταν φτάνει από το ορατό στο αόρατο, όταν περισσότερο υπαινίσσεται και λιγότερο αναπαριστά. Όταν, τέλος, ακραγγίζει το ιερό, ψηλαφεί το αίνιγμα και δεν φοβάται το τρομερό. Τέχνη είναι με άλλα λόγια εκείνη η μεταφυσική που όμως φτιάχτηκε από ανθρώπινα χέρια και το θαύμα που δεν χρειάζεται έναν θεό για να επιφανεί.

Σε αυτόν το δρόμο κινούνται οι εξαιρετικές φωτογραφίες του Δημήτρη Λουζικιώτη. Θέμα τους είναι τα Αναστενάρια και οι βακχεύοντες χριστιανοί με τις εικόνες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα χέρια. Η προετοιμασία της ιεροτελεστίας, η κορύφωση της δοκιμασίας, η απο-θέωση. Τα κάρβουνα που καίνε σαν μάτια, οι ψυχές που καίνε σαν κάρβουνα. Πρόκειται βέβαια για εκείνες τις ψυχές που εμπιστεύονται ακόμη και το ένστικτο και την παράδοση σε μια εποχή που έχει απαξιώσει την παράδοση και απομείωσε την ποιητική των ενστίκτων, που μεταμόρφωσε τον ορθολογισμό από εργαλείο και πυξίδα σε γκλομπ του αστυφύλακα που στέκει στη γωνία.

Ο Δημήτρης Λουζικιώτης δημιουργεί ευκρινείς και πυκνές εικόνες που φλερτάρουν το σινεμά και που λένε ιστορίες για τα πρόσωπα, την πίστη ή το φόβο τους και για την υπέρβαση που δικαιούται ο καθένας αφήνοντας στο θεατή το προνόμιο να μαντέψει το τέλος όλων αυτών. Ανήσυχες οπτικές γωνίες, αιφνίδια instantantès, πανοραμικές όψεις, λεπτομέρειες εκφράσεων, το στιγμιαίο που φιλοδοξεί να γίνει αιώνιο, ο τρόμος του κενού και το χρώμα ως αποκάλυψη. Σπουδαία πράγματα δηλαδή για μια εποχή που θεωρεί σπουδαίο το σοβαροφανές και που φοβάται ό,τι ακριβώς αγνοεί. Σπουδαία πράγματα, τέλος, για όσους ακόμα επιμένουν να πιστεύουν σε εκείνα που δεν φαίνονται κι όμως υπάρχουν…». Μάνος Στεφανίδης

*Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 7 ως Κυριακή 29 Μαΐου 2022 | Εκθεσιακός χώρος Βιτρίνες τέχνης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης | Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Αργυριάδης

Εικαστική Έκθεση “1922-2022 Προσφυγιά” στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

prosfighia.png

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τιμά την ιστορία του προσφυγικού Ελληνισμού με την εικαστική Έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών, 1922-2022 ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 22+8 ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

*Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Μαΐου στις 19.30 | Διάρκεια: Μάιος – Οκτώβριος 2022 | Πινακοθήκη Ε.Μ.Σ. (Νικολάου Γερμανού 1, 6ος όροφος) | Είσοδος Ελεύθερη | Ώρες λειτουργίας Πινακοθήκης: Δευτέρα έως και Παρασκευή 10.00-15.00, Κυριακή 11.00-15.00 & Πέμπτη 18.00-20.00

CONNECTED στο NOESIS

connected-nohsis.jpg

Μια έκθεση για την εξέλιξη του Ίντερνετ και τη ζωή μετά το Διαδίκτυο Mπορείς να ζήσεις χωρίς το κινητό σου; Είσαι βέβαιος πως δεν διαβάζεις fake news;

Οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στον άνθρωπο έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά του, τον τρόπο που ζει, εργάζεται, ταξιδεύει, πληροφορείται, συνδέεται.

Η νέα περιοδική έκθεση “Connected” στο ΝΟΗΣΙΣ, έρχεται να ανιχνεύσει την τεχνολογική εξέλιξη πίσω από αυτή τη νέα πραγματικότητα (εξέλιξη της μηχανής: υπολογιστής, σύνδεση των μηχανών: διαδίκτυο), να αποτυπώσει την έκταση της διασύνδεσης ανθρώπων και μηχανών, να επισημάνει τις προοπτικές που αυτή φαίνεται να έχει και να θέσει ερωτήματα για το ποιες οι ευκαιρίες που αναδύονται και ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Η έκθεση απευθύνεται σε: – Μαθητές από Δ΄ μέχρι ΣΤ΄ Δημοτικού με ξενάγηση, διάρκειας 60΄. – Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 60΄.

*Από 12 Απριλίου | NOESIS (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης) | Διάρκεια: 60 λεπτά | Εισιτήριο: 5€ ενηλίκων (δυνατότητα επιλογής 2 εκθέσεων, με 8€), 4€ μειωμένο -παιδικό, μαθητικό, φοιτητικό- (δυνατότητα επιλογής 2 εκθέσεων, με 6€) | Τηλέφωνο: 2310 483 000


Εκδηλώσεις

Εκδήλωση για κοιλιοκάκη στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

dimos-thessalonikis.jpg

Το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον σύλλογο “Δράση για την Κοιλιοκάκη” με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Πάσχοντες με Κοιλιοκάκη διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 16 Μαΐου και ώρα 19.00 στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης στο Δημαρχείο για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου Gluten Free χάρτη της πόλης.

Η τρίτη έκδοση του δίγλωσσου χάρτη Gluten Free αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη που διαμένουν στην πόλη αλλά και για τους τουρίστες.

Η νόσος αφορά το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως με συνεχόμενη αυξητική τάση. Είναι σημαντικό ο επισκέπτης της πόλης να μπορεί να βρει εύκολα τα σημεία πώλησης προϊόντων χωρίς γλουτένη αλλά και τα ανάλογα εστιατόρια.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τυποποιημένα προϊόντα χωρίς γλουτένη απο τις εταιρείες που δραστηριοποιούντα σε αυτό το είδος τροφίμων.Στη συνέχεια μπορούν να κατευθυνθούν στον Λευκό Πύργο, που θα φωτιστεί με το μπλε χρώμα των πασχόντων από κοιλιοκάκη.

*Δευτέρα 16 Μαΐου στις 19.00 | Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης)

Παζάρι βιβλίου στη Βιβλιοθήκη Goethe-Institut Thessaloniki

poster.jpg

Την Πέμπτη 19 Μαΐου η Βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Thessaloniki στήνει ένα ολοήμερο παζάρι βιβλίων σε γερμανική και ελληνική γλώσσα στον όμορφο κήπο του Ινστιτούτου.

Από τις 12:00 έως τις 19:00, μικροί και μεγάλοι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μυθιστορήματα, παιδικά και εφηβικά βιβλία, γλωσσικά/εκπαιδευτικά βιβλία αλλά και μουσικά CD που έχουν αποσυρθεί από το αρχείο της βιβλιοθήκης μας, στη συμβολική τιμή των 0,50€ το καθένα!

Μην ξεχάσετε να πάρετε πάνινες τσάντες μαζί σας – ας προστατέψουμε μαζί το περιβάλλον! Σας περιμένουμε με χαρά!

*Πέμπτη 19 Μαΐου | Ώρες: 12.00 – 19.00 | Βιβλιοθήκη Goethe-Institut Thessaloniki (Βασ. Όλγας 66, Θεσσαλονίκη) | Είσοδος ελεύθερη

Παρουσίαση Φωτογραφικού Βιβλίου “PHOTO BOOK PRESENTATION – RAINROOM ANNIE” στο Stereosis

stereosis.jpg

RAINROOM Άννη Τσεβδομαριά, ( Αυτοέκδοση – Θεσσαλονίκη 2021)

Το Rainroom ξεκίνησε ως την προσωπική προσπάθεια της φωτογράφου να αποδομήσει την έννοια του εαυτού μέσω του θεσμού της οικογένειας, του πρώτου “χώρου” στον οποίο δομείται και πλάθεται η προσωπικότητα ενός ατόμου, αλλά και των σχέσεων που σχηματίζονται μέσα σε αυτήν αλλά και των σημαινόμενών τους. Στόχος ήταν ο επαναπροσδιορισμός του εαυτού εκ νέου, έχοντας πρώτα αποβάλλει τον εξωσκελετό που αποκτάται από τους γονείς, και προσπαθώντας, ως συνέπεια της “απόρριψης” αυτού του εξωσκελετού και ολοκλήρωσης αυτής της φωτογραφικής σειράς, τη δόμηση ενός νέου.

Με την ολοκλήρωση αυτής της σειράς όμως, έρχεται η συνειδητοποίηση ότι αυτή η ιστορία δεν είναι αυτή της φωτογράφου, αλλά αυτή των γονιών της, δεν αφορά το δικό της παρόν και μέλλον αλλά ένα κομμάτι του παρελθόντος της, ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων, αναμνήσεων και καταγραφών καταστάσεων, συμβολισμών που μόνο συμβολισμοί δεν ήταν αλλά κομμάτι μιας πολύ έντονης και σκοτεινής πραγματικότητας. Κάνοντας μια βόλτα στα δωμάτια και τους χώρους του σπιτιού, στο οποίο διαδραματίζονται οι περισσότερες εικόνες, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ακόμα και οι σκηνοθετημένες εικόνες είναι μία πραγματική στιγμή της ζωής των εμπλεκομένων, και ότι φαίνεται φανταστικό ή ονειρικό είναι η σκληρή πραγματικότητα μιας βαθιά προβληματικής σχέσης, χτισμένη ανάμεσα σε τοίχους σκοτεινών διαδρόμων.

Το βιβλίο συγκυριακά τυπώνεται ένα χρόνο μετά του οριστικού τέλους αυτής της σχέσης, όπου αμοιβαία το ένα σημασιοδοτεί το άλλο, και κάνουν αναγκαία την επικοινωνία του.

Οι εικόνες έχουν γίνει με τη χρήση πολλαπλών μέσων (αναλογικής, ψηφιακής μηχανής αλλά και βιντεοκάμερας), λόγω της ανάγκης της φωτογράφου για πειραματισμό. Όλες οι παραπάνω μηχανές, είναι μικρού μεγέθους σχεδόν compact, εξυπηρετώντας την ανάγκη της για “εύκολη εισχώρηση”. PRINTING | KEDA PRESS DESIGN/EDITED | CHRISTOS VATALACHOS ANNIE TSEVDOMARIA Self Publication Limited Edition of 100 copies, Thessaloniki, June 2021

*Παρασκευή 20 Μαΐου στις 20.30 | Stereosis Creative Photography (Ζεύξιδος 3, Θεσσαλονίκη) | Είσοδος ελεύθερη 

Thessaloniki Street Food Festival

street-food-festival-2022.jpg

Το Thessaloniki Street Food Festival επιστρέφει για το 2022 πλήρως ανανεωμένο και πανέτοιμο να σας παρασύρει στις μεθυστικές του γεύσεις. Από Παρασκευή έως Κυριακή και για 2 διαδοχικά μαγικά τριήμερα 13 – 15 & 20 – 22 Μαΐου ο προαύλιος χώρος της ΔΕΘ – TIF Helexpo μετατρέπεται σ’ ένα τεράστιο γευστικό πάρκο με επιλογές φαγητού απ’ όλο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη γιορτή Street Food και μουσικής στη Θεσσαλονίκη, το Thessaloniki Street Food Festival έρχεται και φέτος, με την 5η, ακόμα πιο εξελιγμένη, εκδοχή του προσφέροντας για ακόμα μια χρονιά την απόλυτη εμπειρία σε όλους τους foodies της χώρας και του εξωτερικού!

Η δημιουργική ομάδα του SoulFood Thessaloniki (Upnloud & Black Radio Berlin) επιστρέφει δυναμικά με το Thessaloniki Street Food Festival 2022 για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά! Σπάνιες συνταγές, επίσημες πρώτες εμφανίσεις αλλά και κλασικές αγαπημένες streetfoodιές, θα γεμίσουν με αρώματα όλη την πόλη στη μεγαλύτερη γιορτή φαγητού δρόμου στην Ελλάδα!

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί ένα «γευστικό» χωριό με πολλές και διαφορετικές κουζίνες απ’ όλο τον κόσμο, με την ομάδα παραγωγής του festival να έχει φροντίσει να το περιμένουν περισσότερα από 35 Street Food booths, γωνιές με εντυπωσιακά Food Trucks, ενώ στο χώρο θα υπάρχουν 2 music stages και 6 rest areas.

Το ΤSFF 2022 θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλους τους απαραίτητους όρους που επιτάσσουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας. Επιβάλλεται φυσικά από όλους τους παρευρισκόμενους η αυστηρή τήρηση των μέτρων της απόστασης και της μάσκας. Επιπλέον ο χώρος του φεστιβάλ θα είναι διπλάσιος από πέρσι για να χωρούν οι επισκέπτες άνετα με ταυτόχρονη αύξηση των rest areas. Κάθε βράδυ θα πραγματοποιείται απολύμανση του χώρου. Θα υπάρχουν στις εισόδους, στα booth, στα stand και στα rest areas συσκευασίες απολύμανσης χεριών. Οι τουαλέτες θα απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πρώτη προτεραιότητα της διοργάνωσης είναι η ασφάλεια κι η υγεία όλων όσων θα βρίσκονται στο χώρο διεξαγωγής του.

*20-22 Μαΐου | Δ.Ε.Θ. – TIF HELEXPO | Ώρες: Παρασκευή: 18.00 – 00.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 – 00.00 | Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 3€, Τριήμερο Εισιτήριο: 7€, Προπώληση: viva.gr

5ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού

periballontiko-festibal.JPG

Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: Γιορτάζουμε τα 30 χρόνια του Δικτύου Natura 2000 με το 5ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού

Φέτος το Δίκτυο Natura 2000 συμπληρώνει τα 30 χρόνια από τη δημιουργία του και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού θα γιορτάσει την επέτειο αυτή διοργανώνοντας το 5ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού, στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, στη Χαλάστρα.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως αφήγηση παραμυθιών, παρουσίαση παιδικού βιβλίου, εργαστήρια και παιχνίδια με θέμα το περιβάλλον, αλλά και κουκλοθέατρο και απελευθέρωση πουλιών από τη Δράση για την Άγρια Ζωή. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται από εκπαιδευτές αλλά και φορείς και οργανώσεις, όπως η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας και τα ΚΔΠΑΠ της περιοχής. Η εκδήλωση θα είναι μία από τις τριάντα εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τις κατά τόπους Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για τον εορτασμό των 30 χρόνων των Δικτύου Natura 2000, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000 που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 10.15-11.00: «#zeroplastic»: βιωματικό εργαστήριο για τα θαλάσσια απορρίμματα για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών, περιβαλλοντική οργάνωση iSea 11.00-12.00: «Η αχαριστία του κροκόδειλου»: κουκλοθέατρο-παρουσίαση βιβλίου με τη συγγραφέα Κατερίνα Νιζάμη, εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα. 12.00 – 13.00: «Της Γης τα παραμύθια»: αφήγηση παραμυθιού μετά μουσικής με την ΠΑΡΑΜΥΘΩΝΙΑ 13.00: Απελευθέρωση πουλιών από την εθελοντική οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή 13.15- 13.45: iNaturalist: τα παιδιά γίνονται επιστήμονες και εξερευνούν την φύση (για παιδιά ηλικίας 10-15 ετών, περιβαλλοντική οργάνωση iSea

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: – «Φτιάχνουμε μάσκες με έμπνευση από τα πουλιά της περιοχής», Εργαστήριο Τέχνης Art Factory – «Κατασκευάζουμε κιάλια», εργαστήρι του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου – 3D εκτύπωση – STEM: δημιουργούμε αντικείμενα με τη βοήθεια της ρομποτικής και των νέων τεχνολογιών, ΚΔΑΠ Αστερόκοσμος Χαλάστρας – Διαδραστικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, facepainting, KΔΑΠ Δεντρόσπιτο Χαλάστρας – Φτιάχνουμε μάσκες για τα παιδιά με έμπνευση από το βιβλίο «Η αχαριστία του κροκόδειλου», Βρεφονηπιακός Σταθμός Λιλιπούτη. – Κατασκευές και χειροτεχνίες με θέματα από το Δέλτα Αξιού, 2ο Νηπιαγωγείο Χαλάστρας – Φτιάχνουμε ταΐστρες για τα πουλιά, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας – Προβολή ταινίας για Εθνικό Πάρκο: «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: ο άγνωστος θησαυρός της Θεσσαλονίκης»

*Σάββατο 21 Μαΐου στις 11.00 | Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού (Χαλάστρα)

Vegan life festival Thessaloniki 2022 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

vegan.jpg

Το Vegan Life Festival Thessaloniki, μια διοργάνωση από το Thessaloniki Food Festival, υποδέχεται το κοινό του για ένα απολαυστικό διήμερο, όπου θα υπάρχουν vegan, cruelty free και zero waste προϊόντα, καθώς και ενημερωτικές συναντήσεις και δραστηριότητες τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά!

*Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Μαΐου | Ώρες: 11.00 – 23.00 | Δημαρχείο Δήμου Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1, Θεσσαλονίκη) | Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο Εργασιών στο Πάρκο Τσέπης της Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου

parko-tsepis.jpg

Το Πάρκο Τσέπης στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, αναμφισβήτητα, παίρνει πνοή από όλους τους Θεσσαλονικείς που το επισκέπτονται και το φροντίζουν!

Το Σάββατο στις 21 Μαΐου, θα είναι μια αρκετά σημαντική ημέρα, καθώς θα υπάρξουν δύο δράσεις στον χώρο. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί η 3η οργανωτική συνάντηση για το Δείπνο της Άνοιξης, αλλά θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες για το Πάρκο.

Αναλυτικότερα, οι εργασίες θα περιλαμβάνουν:

Βάψιμο του μπαρ στο χρώμα της ώχρας

Τακτοποίηση της αποθήκης

Επιδιόρθωση της πλατείας

Δημιουργία νέων τοιχογραφιών

Βερνίκωμα του Τίκο

Και για όλα αυτά, χρειάζονται τη βοήθεια, όλων μας!

Όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη δράση είναι ευπρόσδεκτοι να φορέσουν ένα μεγάλο χαμόγελο και ρούχα που δεν τους πειράζει να λερωθούνε, να φέρουν φαγητό και νερό, καθώς και δημιουργικές ιδέες και να έρθουν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανανέωσης του χώρου.

Στο τέλος της ημέρας, θα υπάρξει δείπνο με όλες και όλους! Όπως και την προηγούμενη φορά, για τις ανάγκες του συλλογικού τραπεζιού, οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν μαζί τους μαγειρεμένο φαγητό.

“Γίνε και εσύ συμπαραγωγός στην συλλογική προσπάθεια και έλα στην καινούργια ομάδα εργασιών του Πάρκου Τσέπης”!

*Σάββατο 21 Μαΐου στις 11.00 | Πάρκο Τσέπης της Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου (Αγαπηνού – Ιωάννου Μιχαήλ)

6ο Πανόραμα Ταινιών του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ στο Λιμάνι

6o-panorama-PfyG9.png

Αν διαβάζεις αυτό το σοφό κείμενο, τότε το είναι επίσημο! Το 6ο Πανόραμα είναι εδώ, και ανακοινώνει τον προγραμματισμό του καθώς και τους χώρους διεξαγωγής για τη φετινή διοργάνωση! Με πολύ αγάπη και μεράκι, η ομάδα του Πανοράματος, έχει πολλά πεδία ανοιχτά φέτος. Ας ξεκινήσουμε.

Φυσικά, σταθερά το πρώτο κομμάτι του Πανοράματος αποτελεί το Γενικό μας τμήμα, το οποίο απαρτίζεται από 15 ταινίες από δημιουργά του τμήματος μας βεβαίως βεβαίως. Από ταινίες πρώτου έτους με εξαιρετική ματιά, μέχρι και υποψήφιες για τα φετινά σπουδαστικά βραβεία Ίρις της ελληνικής ακαδημίας.

https://youtu.be/pwi1FJiKvmE

Ωστόσο, δε μείναμε μόνο σε αυτό. Φέτος, για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε το ‘Διεθνές’, ένα τμήμα που προβάλει ταινίες από δημιουργά χωρών του εξωτερικού. Θεωρούμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να κοιτάξουμε έξω από την εγχώρια οθόνη και να επικοινωνήσουμε με συνάδελφά μας. Γι’ αυτό, θα υπάρχει και live (διαδικτυακό) Q&A! Αυτή τη χρονιά φιλοξενούμε τις Lodz film school της Πολωνίας, TAI school of the arts και ECAM film school της Ισπανίας.

https://youtu.be/CdKGD4GuhFc

Επιπλέον, διατηρήσαμε το Παράλληλο τμήμα, αλλά του αλλάξαμε λίγο…μορφή. Φέτος, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή μιας οπτικοακουστικής έκθεσης, Special live Performances, καθώς και masterclass με ιδιαίτερο χαρακτήρα!

Σάββατο 21/05:

καλεσμένος μας θα είναι ο Γιώργος Μακρής διευθυντής του εργαστηρίου zagoriwood ο οποίος θα μας μιλήσει γι’ αυτό το ξεχωριστό κινηματογραφικό Φεστιβάλ – Εργαστήριο.

Κυριακή 22/0:5 καλεσμένοι μας θα είναι ο Άρης Καπλανίδης και Ηλίας Ρουμελιώτης δημιουργοί της βραβευμένης μικρού μήκους «Από το Μπαλκόνι». Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την πολιτισμός Εν Κινήσει Κοιν. Σ. Επ.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί για το διάστημα 20-30 Μαΐου στους χώρους της Κοιν. Σ. Επ. Επόμενη Στάση.

*Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Μαΐου | Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ και Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

syndesmos-filias-elladas-israil.png

Ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ και n Ισραnλιτική Κοινότnτα Θεσσαλονίκnς έχουν τn χαρά και τnν τιμή να σας προσκαλέσουν, τnν Κυριακή 22 Μαϊου 2022 και ώρα 12.00 μ.μ., σε εκδήλωσn που θα πραγματοποιnθεί στnν Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστnμίου Θεσσαλονίκnς, (στnν Πανεπιστnμιούπολn).

Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης θα είναι ο Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και CEO Pfizer, τον οποίο ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ θα αναγορεύσει επίτιμο Πρόεδρό του και ο οποίος θα απευθύνει Ομιλία με θέμα: «Η επένδυση στην καινοτομία πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας»

Σnμειώνουμε ότι για τnν είσοδο στο χώρο τnς εκδήλωσnς απαιτείται n χρήσn προστατευτικής μάσκας. Ώρα προσέλευσnς: 11.30

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

11.30-12.00 Προσέλευση προσκεκλημένων

12.00-12.10 Μουσικό μέρος

12.10-12.25 Χαιρετισμοί επισήμων

12.25-12.35 Χαιρετισμός Δρ Γιάννας Παναγοπούλου, Προέδρου του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Αντιπροέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,

12.35-12.45 Χαιρετισμός κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, Προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος

12.45-13.05 Αναγόρευση του Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, Προέδρου και CEO Pfizer, σε Επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, από την Πρόεδρο Δρ Γιάννα Παναγοπούλου. Επίδοση τιμητικής πλακέτας στον Δρ Άλμπερτ Μπουρλά και αναμνηστικού δώρου.

13.05-13.30 Ομιλία Δρ Άλμπερτ Μπουρλά

13.30-13.35 Μουσικό μέρος

13.35-13.45 Δηλώσεις στα ΜΜΕ

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Δημοσιογράφος κ. Λίνα Παπαδάκη

Μουσικό μέρος: Ορχήστρα Εγχόρδων ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε μουσική προετοιμασία Kαθηγητή κ. Δημητρίου Χανδράκη, με σολίστ, μεσόφωνο την Αν. Καθηγήτρια κα Αγγελική Καθαρίου και μουσική Διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Βράνου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την ευκαιρία της 74ης επετείου από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

*Κυριακή 22 Μαΐου στις 12.00 | Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα