7 βήματα για να σταματήσεις να φωνάζεις στα παιδιά σου
Για να μην στεναχωριέται κανένας από τους δυο σας.
Ως γονέας σίγουρα θα έχεις πιάσει τον εαυτό σου να φωνάζει στα παιδιά σου. Είτε γιατί έχουν κάνει κάποια ζαβολιά είτε γιατί σε παράκουσαν, οι φωνές βγαίνουν από το στόμα σου αυθόρμητα. Την επόμενη στιγμή βέβαια, συνήθως το μετανιώνεις. Για να μην στεναχωριέσαι λοιπόν, ούτε εσύ αλλά ούτε και τα παιδιά, αυτά είναι τα 7 βήματα για να απαλλαγείς από την επιζήμια συνήθεια.
#1 Ηρεμήστε
Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οι φωνές δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές. Πάρτε βαθιά εισπνοή και εκπνεύστε. Επαναλάβετε για όσες φορές πιστεύετε πως σας είναι χρήσιμο. Αντί να χάσετε, λοιπόν, την ψυχραιμία σας, όταν σας θυμώνει το παιδί σας, κλείστε τα μάτια και εισπνεύστε.
#2 Μην φωνάζετε
Αντί να βάλετε τις φωνές, μιλήστε στα παιδιά σας σε αυστηρό αλλά απαλό τόνο. Όταν μιλάτε έτσι, τα παιδιά συνήθως κάθονται ήρεμα και σας ακούνε.
#3 Βρείτε τι προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά
Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που το παιδί σας φέρεται άσχημα είναι ότι δεν έχει μάθει εναλλακτική προσέγγιση στην έκφραση των συναισθημάτων του. Μην του απαγορεύετε να κάνει πράγματα, μιλήστε μαζί του για το πώς μπορεί να φερθεί αλλιώς σε κάποια περίσταση.
Διαβάστε επίσης: Σας ασπάζομαι… Ελένη: Αφήστε τα παιδιά σας να πλήξουν
#4 Μην έχετε πολλές προσδοκίες
Μην περιμένετε πως το παιδί σας θα μπορέσει να κάτσει ακίνητο και φρόνιμο για πολύ ώρα σε ένα εστιατόριο ή μέσα στο αυτοκίνητο. Οργανωθείτε από πριν.
#5 Χτίστε έναν δυνατό δεσμό
Από μικρά τα παιδιά θέλουν μία στενή σχέση μαζί με τους γονείς τους. Χτίστε έναν δυνατό δεσμό μαζί του, έναν δεσμό εμπιστοσύνης. Όσο πιο πολύ μιλάτε και έχετε επικοινωνία, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να φερθεί άσχημα.
#6 Μπείτε στη θέση του
Εσείς πώς νιώθετε όταν σας φωνάζει κάποιος; Το αφεντικό σας, για παράδειγμα. Σίγουρα όχι και τόσο καλά. Οι φωνές φέρνουν έναν άνθρωπο σε μειονεκτική θέση. Μπορείτε να του μάθετε ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό χωρίς να το κάνετε να αισθανθεί ντροπή.
#7 Ζητήστε συγνώμη
Πρέπει να δεχτείτε ότι το παιδί σας δεν είναι τέλειο. Αν του φωνάξετε και μετά το μετανιώσετε ή στεναχωρηθείτε ζητήστε του συγνώμη και εξηγήστε του τον λόγο του εκνευρισμού σας. Έτσι δεν θα νιώθει ότι είναι απόλυτα υπεύθυνο για την αντίδραση σας.