8 συμβουλές για σωστή διατροφή τις ημέρες του Πάσχα

Ένας οδηγός βήμα - βήμα για να μην σε «καταπιεί» το πασχαλινό τραπέζι.

Parallaxi
8-συμβουλές-για-σωστή-διατροφή-τις-ημέρ-307464
Parallaxi

Η αντίστροφη μέτρηση για το πασχαλινό οικογενειακό τραπέζι έχει ήδη ξεκινήσει. Τα σχέδια για την Κυριακή του Πάσχα καταστρώνονται και οι περισσότεροι από εμάς έχουν πια καταλήξει για το πού και πώς θα περάσουν την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης.

Διαβάστε ακόμα: Όλα όσα θα συμβούν για το Πάσχα στην πόλη

Η αλήθεια είναι πως συχνά παρασυρόμαστε από τις ετοιμασίες και τις μυρωδιές που προσφέρει το παραδοσιακό μενού με τον οβελία, με αποτέλεσμα να υπερβάλουμε και να προκαλούμε κακό στην υγεία μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η διαιτολόγος – διατροφολόγος Λήδα Μακρή μοιράζεται με τους αναγνώστες της Parallaxi οκτώ χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για να βγούμε νικητές από το πασχαλινό τραπέζι!

#1 Το κρέας είναι μια ομάδα τροφίμων που μας δίνουν σαν θρεπτικά συστατικά κυρίως πρωτεΐνες και λιπίδια. Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί τα τελευταία χρόνια μελέτες υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα που στηρίζεται κυρίως στα κρεατικά συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποιους τύπους καρκίνου. Η υπερκατανάλωση τώρα ειδικά μετά από νηστεία μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και σε ακραίες καταστάσεις τοξικότητα στον οργανισμό μας λόγω της πολυήμερης αποχής από την κατανάλωση κρέατος.

#2 Η πιο σωστή κίνηση για το σώμα μας είναι η σταδιακή ένταξη των κρεατικών στο διαιτολόγιο μας. Η μαγειρίτσα του Μεγάλου Σαββάτου είναι η ιδανική γέφυρα μεταξύ της αποχής από το κρέας και το Κυριακάτικο τραπέζι.

#3 Καλό θα ήταν να μην καταναλώσουμε μαζί και κόκκινα αυγά και κρέας το βράδυ της Ανάστασης.

#4 Την Κυριακή του Πάσχα δεν θα πρέπει να απουσιάζουν οι υδατάνθρακες από το πιάτο μας με την μορφή της πατάτας ή του ρυζιού ή του ψωμιού αφού θα μας δώσουν ενέργεια σαφώς λιγότερη από την ενέργεια των λιπαρών του κρέατος και παράλληλα αδιάλυτες φυτικές ίνες που θα τονώσουν τη λειτουργία του εντέρου.

#5 Φρούτα εποχής όπως είναι τα πορτοκάλια, το γκρέιπ φρουτ, οι μπανάνες και το αβοκάντο που μας προσφέρουν άφθονες φυτικές ίνες μας βοηθάνε να νιώσουμε πληρότητα και να είμαστε πιο μετρημένοι στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε στο γεύμα μας και με περισσότερη ηρεμία.

#6 Τα λαχανικά εποχής όπως το μαρούλι, το λάχανο, το μπρόκολο ή το κουνουπίδι, τα παντζάρια είναι μαζί με τα φρούτα εποχής πηγές φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα έχουμε έτσι έναν δυνατό οργανισμό απέναντι στις ιώσεις και τα κρυώματα και δεν θα νιώθουμε κουρασμένοι. Επίσης οι φυτικές ίνες δεν θα επιτρέψουν την πλήρη απορρόφηση της χοληστερίνης από τον οργανισμό μας.

#7 Οι ξηροί καρποί μαζί με την επαρκή κατανάλωση νερού θα δώσουν ένα αίσθημα πληρότητας στον οργανισμό μας και θα μετριάσουν την υπερκατανάλωση κρέατος αλλά και όλων όσων θα υπάρχουν στο Πασχαλινό τραπέζι. Μην ξεχνάμε ότι κάποιες φορές η έντονη πείνα μας είναι στην πραγματικότητα ανάγκη για νερό!

#8 Κλειδί για να μην το παρακάνουμε το τριήμερο του Πάσχα είναι το να μην παραλείπουμε γεύματα! Τρώμε ένα καλό πρωινό και δεν ξεχνάμε τα φρούτα! Αυτό θα μειώσει την πείνα για το γεύμα του Μεγάλου Σαββάτου ή της Κυριακής του Πάσχα ή και της δεύτερης μέρας.

Διαβάστε ακόμα: Τι πρέπει να προσέξετε αν σκοπεύετε να φύγετε διακοπές για το Πάσχα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα