Έρχεται το διαπολιτισμικό Φεστιβάλ «Μέρες Παραμυθιών»
Η Action Art για δέκατη χρονιά έχει τη χαρά να οργανώσει για την πόλη μας, το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ «Μέρες Παραμυθιών ».
Η Action Art για δέκατη χρονιά έχει τη χαρά να οργανώσει για την πόλη μας, το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ «Μέρες Παραμυθιών ». Μετά από τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν οργανώνουμε αυτή τη γιορτή, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επικοινωνία και ψυχαγωγία, τη συμβολή και σημασία των πολιτιστικών δράσεων στην ανάπτυξη της κοινωνικής ευημερίας και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Το Φεστιβάλ διαρκεί από τις 24 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου. Για το 2021 συνδιοργανώνει με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Βυζαντινό Μουσείο παραστάσεις αφήγησης, οργανώνει σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης βιωματικό σεμινάριο , με τη συμμετοχή και συνεργασία εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων της πόλης –σχολεία, Γαλλικό Ινστιτούτο, ΔιΕπαφή, Ερευνητική Ομάδα Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας-Γιορτές Πολυγλωσσίας, USB (Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων) Πάρκο Τσέπης της Πρωτοβουλίας Γειτονιά της Αλ. Σβώλου– οργανώνει παραστάσεις αφήγησης δίγλωσσες και πολύγλωσσες. Τις αφηγήσεις, τα σεμινάρια πραγματοποιούν καταξιωμένοι αφηγητές, επιμορφωτές , φυσικοί αφηγητές, φορείς της πόλης και του εξωτερικού. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εντάσσονται εκδηλώσεις του προγράμματος «Οι δρόμοι των Παραμυθιών» που επιχορηγεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Οι «Μέρες Παραμυθιών» εμπνέονται από την πολυχρωμία, την πολυγλωσσία της πόλης και κυρίως την επιθυμία των ανθρώπων για επικοινωνία. Προσκαλεί παιδιά, εφήβους, γονείς, ενήλικες, λάτρεις των παραμυθιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Βυζαντινό Μουσείο, στον Θερμαϊκό εν πλω, σε σχολεία, στο Πάρκο Τσέπης σε μια συνάντηση με την πόλη και τους ανθρώπους διαφορετική, μέσα από το λόγο, την ανταλλαγή ιδεών, την επικοινωνία. Μια συνάντηση μέσα από τις ιστορίες, τα παραμύθια, τους μύθους, τους θρύλους που ξέρουν να ιστορούν τις επιθυμίες, τα ταξίδια, τα όνειρα, τους φόβους, την αγάπη, την πορεία σε δύσβατα μονοπάτια, την υπέρβαση, που ξέρουν να υφαίνουν σχέσεις με το δικό τους μοναδικό τρόπο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Δύο παραστάσεις αφηγήσεις στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης σε συν διοργάνωση με το Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι δρόμοι των Παραμυθιών» και του θεσμού, Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Μια βραδιά νυκτερινής αφήγησης τριών ωρών. Εννέα καλεσμένοι αφηγητές, η Ludwine Deblon (Βέλγιο), οι Αγνή Στρουμπούλη, Ροδάνθη Δημητρέση, Τριαντάρη Λίλη, Κατερίνα Κλεάρχου, Τσατσαρώνη Στέλλα, Kristina Hakobyan (Aρμενία), Oxana Βασιλείου (Ρωσσία), Michela Gennari (Ιταλία), αφηγούνται παραμύθια, μύθους για τη αέναη κίνηση και δύναμη της ζωής να μεταμορφώνει , να διασχίζει σκιές , δύσβατα μονοπάτια, μέσα από τη χαρά, τη λύπη, το χιούμορ για να κάνει την ανατροπή, την αλλαγή, την υπέρβαση μέχρι να ενωθεί με το φως, και Δίγλωσση μουσική παράσταση αφήγησης με μύθους ελληνικούς και των Μαορί για την κοσμογονία που θα ιστορήσει η Ροδάνθη Δημητρέση, η Ludwine Deblon και θα συνοδεύσει με τραγούδι η μουσικός Γιούλα Μιχαήλ.
Βραδινή μουσική παράσταση αφήγησης στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου, σε συν διοργάνωση με το Βυζαντινό Μουσείο. Παραμύθια από διάφορα μέρη του κόσμου, που συντροφεύουν τον άνθρωπο και τους πολιτισμούς από τη γέννηση τους, θα αφηγηθεί η Ροδάνθη Δημητρέση ζωντανεύοντας τους δρόμους που ακολουθούν τα παραμύθια, τους δρόμους της καρδιάς. Την αφήγηση πλαισιώνουν με τραγούδι και μουσική η Έλσα Μουρατίδου και Onur Senturk.
Παραμύθια εν πλώ, κάνοντας βόλτα στον Θερμαϊκό με το καραβάκι «Κλειώ» και πολύγλωσσες αφηγήσεις με αφηγητές που αφηγούνται στην μητρική τους γλώσσα στο σχολείο του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο 3ο Δημ. Σχολείο Σταυρούπολης, στο 2ο Δημ. Σχολείο Πυλαίας για παιδιά, γονείς και τη γειτονιά.
Σεμινάριο για την αφήγηση για την αξιοποίηση της αφήγησης στην παιδαγωγική της γλώσσας, μετάδοση οικουμενικών αξιών, διαπολιτισμική επικοινωνία.
Το Φεστιβάλ θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά του με ανοιχτή συνάντηση για μικρούς και μεγάλους παραμυθάδες, για όσους θέλουν να πουν και να ακούσουν παραμύθια. Στη συνάντηση συμμετέχουν νέοι από τα Βαλκάνια (USB), και η ομάδα Διεπαφή Ερευνητική Ομάδα Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας-Γιορτές Πολυγλωσσίας.
***Πληροφορίες: Η είσοδος για τις παραστάσεις είναι Ελεύθερη και με μάσκα. Η προκράτηση θέσεων είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει συμπληρώνοντας τη φόρμα ΕΔΩ ή στο τηλέφωνο: 2310 266857 καθημερινά 16:00- 20:00.
Διαβάστε επίσης: