Γιατί όλοι είναι με μια πρωτεΐνη στα χέρια μετά το γυμναστήριο;
Τι λέει ειδικός για την κατανάλωση πρωτεΐνης μετά το γυμναστήριο
Κεντρική εικόνα: Unsplash
«Αυτή είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου μία συμβουλή γυμναστικής από το TikTok περιέχει αρκετή αλήθεια», λέει η Μπέθαν Κρους, διατροφολόγος αθλητικής απόδοσης στο Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο.
«Βέβαια, μερικές φορές την παίρνουν υπερβολικά κατά γράμμα! Βλέπεις ανθρώπους να πίνουν βιαστικά πρωτεϊνούχα ροφήματα την ώρα που φεύγουν από το γυμναστήριο».
Η Κρους προτείνει στους αθλητές με τους οποίους συνεργάζεται να καταναλώνουν 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης μέσα σε 30-60 λεπτά μετά από μια προπόνηση με αντιστάσεις.
«Η άσκηση των μυών αυξάνει τη διάσπαση των μυϊκών πρωτεϊνών», εξηγεί ο Κρους.
«Για να αποκαταστήσουμε – ή ιδανικά να βελτιώσουμε – αυτή τη λειτουργία και να πετύχουμε οφέλη όπως αύξηση της μυϊκής μάζας ή της δύναμης, πρέπει να καταναλώσουμε αμινοξέα μέσω της πρωτεΐνης».
Η Κρους επισημαίνει ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης μέσα σε μία ώρα μετά την προπόνηση μειώνει τη διάσπαση των μυϊκών πρωτεϊνών και αυξάνει τον ρυθμό της διαδικασίας επιδιόρθωσης και αναδόμησης, γνωστής ως σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης. Αυτό ενισχύει την προσαρμοστική αντίδραση των μυών στην άσκηση, οδηγώντας σε αύξηση του όγκου, της δύναμης και της αντοχής στο γαλακτικό οξύ.
Παρ’ όλα αυτά, προσθέτει, αν είστε απλώς ένας περιστασιακός ασκούμενος (που κάνει προπόνηση με αντιστάσεις τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα), είναι προτιμότερο να εστιάσετε στην κατανάλωση τριών ισορροπημένων γευμάτων την ημέρα και να επιλέγετε υγιεινά σνακ, πριν αρχίσετε να αγχώνεστε υπερβολικά για το πότε καταναλώνετε τι. «Ξεκινήστε από τα βασικά: υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λαχανικά στο πιάτο σας για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό», λέει.
Και αν προτιμάτε να φάτε κάτι μετά την προπόνηση, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι πρωτεϊνικό ρόφημα.
«Ένα μεγάλο ποτήρι γάλα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως και τα σουβλάκια κοτόπουλου σάτε που συχνά βρίσκουμε σε πακέτα προσφορών,» λέει η Κρους.
«Ακόμα και ένα σοκολατούχο γάλα, που περιέχει και υδατάνθρακες και πρωτεΐνη, είναι καλή επιλογή. Ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης ενισχύει τη συνολική σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης.»
*Με πληροφορίες από Guardian