WORDS 2010 – 2019: Οι Λέξεις που μπήκαν στη ζωή μας τη Δεκαετία που φεύγει
Το 2020, και η προηγούμενη δεκαετία του κάνει δώρο ένα -σχεδόν- ολόκληρο λεξικό.
Λέξεις: Εύα Καβάζη, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Έλενα Ταξίδου, Ελισάβετ Τζουβάρα, Μυρτώ Τούλα
Μπορεί το 2019 να αποτελεί έτος – σταθμό για την Parallaxi, καθώς το περιοδικό γιορτάζει τα 30 χρόνια της κυκλοφορίας του, αλλά ταυτόχρονα -δεν ξεχνάμε ότι- η χρονιά που φεύγει μας αφήνει κληρονομιά μια δεκαετία και μας συστήνει μία νέα.
Από το 2010, λοιπόν, μέχρι τη δύση του 2019, ποιες λέξεις μας καθόρισαν; Ποιες μπήκαν για πρώτη φορά στο συλλογικό κοινωνικό μας λεξικό, ποιες απέκτησαν διαφορετική βαρύτητα λόγω των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών, ποιες φορτίστηκαν έντονα και ιδιαίτερα;
Παρακάτω, επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε μια λίστα με όσα αποτυπώθηκαν δραστικά μέσα μας:
Τρολ
Μύστης
Γυναικοκτονία: Η πιο ακραία εκδήλωση της σεξιστικής βίας. Ο όρος, αν και προτάθηκε από την D.Russel το 1976, μόλις τη τελευταία δεκαετία άρχισε να διαχέεται στον δημόσιο λόγο (ΔΕΙΤΕ: 1.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους άντρες τους στην Ισπανία)
Pray For: Me, him, Syria, Paris, Greece, Albania…
Post Truth: Η μετά – αλήθεια. Η λέξη της χρονιάς για το 2016, σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης. Η διαμόρφωση της κοινής γνώμης, όχι με βάση τα αντικειμενικά γεγονότα και τις εξακριβωμένες ειδήσεις, αλλά με αφηγήματα που γίνονται αποδεκτά από το συναίσθημα και την επιθυμία του κόσμου.
Fake News: H «Λέξη της Χρονιάς 2017» από το λεξικό Collins. Σύμφωνα με τον ορισμό του λεξικού fake news είναι: «ψευδείς, συχνά εντυπωσιακές, πληροφορίες που διαδίδονται υπό το πρόσχημα της είδησης». Κατά τους λεξικογράφους του Collins, η χρήση του όρου αυξήθηκε κατά 365% από το 2016.
Νεοφιλελέ
Capital controls (ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Εγχώριες προσωπικότητες που έσπασαν το διαδίκτυο το 2015)
Hot Spot
ΚΕΑ (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης)
Influencer: Παρά τις πρόσφατες έρευνες που θέλουν την επιδραστικότητά τους να φθίνει, οι Influencers τούτου του κόσμου εξακολουθούν να βγάζουν περιουσίες.
Νεόπτωχοι
Νεοναζί (ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Η δίκη της Χρυσής Αυγής που συγκέντρωσε όλα τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον των δημοκρατικών πολιτών)
Duck Face
Μe Too: Κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στα social media με το hashtag #MeToo στο Twitter. To κίνημα ξεκίνησε από γυναίκες, θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, του καλλιτεχνικού χώρου στις ΗΠΑ. (ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το κοινωνικό κίνημα #MeToo είναι το πρόσωπο της χρονιάς 2017 για το Time)
Netflix & Chill: Το Netflix δεν άλλαξε μόνο τους όρους στην οικιακή ψυχαγωγία. Μπήκε και στους καθημερινούς γλωσσικούς μας κώδικες. Συνδέθηκε με την αποφόρτισή μας μετά από μια έντονη μέρα.
Airbnb
Σκοτεινός Τουρισμός
Social media addicted
Millennials: Γεννημένοι σε ένα χρονικό εύρος τύπου 80s – 00s, με τις εταιρείες ερευνών να προσπαθούν διαρκώς να τους αποκωδικοποιήσουν, με την παγκόσμια οικονομική κρίση να τους έχει επηρεάσει με χίλιους διαφορετικούς τρόπους
Youtuber
Crowdfunding
Κοινωφελής εργασία
Hot Spot
Κομισιόν
OMG
ASMR: Η μόδα του διαδικτύου που ακούει στα αρχικά του ASMR και πίσω της κρύβει την εξουσία της οπτικοακουστικής, ως επίδραση στις εγκεφαλικές διαδικασίες χαλάρωσης (ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Φοράνε ακουστικά, τρώνε, ανεβαίνει Youtube και έχουν εκατομμύρια views)
Pride
LGBTQ+
Χίπστερ
Vegan
Κλιματική αλλαγή: Η δύναμη της νιότης | Η νεαρή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής Γκρέτα Τούνμπεργκ αναδείχθηκε σε πρόσωπο της χρονιάς 2019 από το περιοδικό TIME (ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 4 ταινίες για την κλιματική αλλαγή που πρέπει να δεις).
.@GretaThunberg is TIME’s 2019 Person of the Year #TIMEPOY https://t.co/YZ7U6Up76v pic.twitter.com/SWALBfeGl6
— TIME (@TIME) December 11, 2019
Μαζί τα φάγαμε: Δεν έγινε μόνο βιβλίο από τον «εμπνευστή» του Θεόδωρο Πάγκαλο, αλλά και ταινία από τον Στράτο Μαρκίδη
Ηλεκτρικό πατίνι
Άτμισμα
iPad
Tablet
Brexit
Brain Drain: Η «διαρροή εγκεφάλων» στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατη εξέλιξη την αναγγελία της κυβέρνησης για ανάσχεση του φαινομένου με μίνιμουμ μισθό 3.000 ευρώ | Διαβάστε τη μεγάλη ΕΡΕΥΝΑ της Parallaxi για τη νέα γενιά ανθρώπων που έφυγαν στο εξωτερικό: Brain Drain Is Real | Η γενιά του αεροδρομίου στο πριν και το μετά της μετανάστευσης
Viral
5G
Black Friday
Selfie
Κάνε με αδδ είμαι (μ)πλοκ
Ιάσο κόκλα: Ατάκα που σατιρίζει το ενοχλητικό φλερτ στην εποχή του διαδικτύου
Meme
Messenger
Escape Rooms
Ξεπαρεού
ΔΝΤ
ISIS
Hashtag
Emoji: Πέρα από την World Emoji Day που εορτάζεται κανονικά, μια πρόσφατη έρευνα ανέδειξε και τα τρία πιο αγαπημένα emojis στο διαδίκτυο
YOLO
Bitcoin
Clickbait
Spoiler
Tinder: «Κοινώς, συνέβη ποτέ σεξ στην Θεσσαλονίκη μέσω tinder ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε;», αναρωτιόμασταν το -όχι και τόσο μακρινό- 2017 (ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Θεσσαλονίκη: to tinder or not?)
ΕΝΦΙΑ
”Θα σκίσω τα μνημόνια”
Μέρκελ
Ρουβίκωνας
POS
GNTM
Check-in
Story
Cringe / Κριντζάρω: Το cringe μπορεί να μεταφραστεί ως ντροπή, ανατρίχιασμα, αηδία, εξευτελισμός. Κριντζάρισμα είναι το συναίσθημα εκείνο που συνδυάζει την αποστροφή και την ανατριχίλα μαζί.
Swag
Boomer
Βασανίζομαι
Girl power: Η ιδέα ότι οι γυναίκες, όποιας ηλικίας, θα πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση, να λαμβάνουν αποφάσεις και να επιτυγχάνουν πράγματα ανεξάρτητα από τους άντρες ή τo κοινωνικό και πολιτικό κίνημα που βασίζεται σε αυτή την ιδέα.
Γυπαετός
Gn
Κολλ (κολλητός)
Αρχαία Βενιζέλου (ΔΕΙΤΕ τα πάντα σχετικά με το θέμα στον φάκελο της Parallaxi ΕΔΩ)
Όλα πόπα/ στην πένα
Κοζάρω
Γίναμε!
Έχω το θέμα μου!
Ρισπέκτ
Λοςτρε
Dab
Snapchat
Followers: Πόσους followers έχεις; Πώς θα αποκτήσεις περισσότερους; Γιατί σε έκανε unfollow; Το instagram εξελίσσεται στην νέα υπερδύναμη εικόνας business και social media, καθιερώνοντας σχεδόν νέο επαγγελματικό κλάδο, ανάμεσα στα επαγγέλματα του μέλλοντος. Είσαι σίγουρος ότι το χρησιμοποιείς σωστά; (ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να βγάλεις χρήματα από τις φωτογραφίες σου στο Ίνσταγκραμ!)
Δεν θα στείλει κοιμήσου
Power bank
bao ban
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: