Life

Οι άνω των 20 που δεν έχουν ερωτική ζωή

Το φλερτ κορυφώνεται στα βλέμματα και παραμένει εκεί, ενώ πολλοί παρομοιάζουν μια σχέση ως «μπλέξιμο» και αφορμή για «γκρίνια»

Μυρτώ Τούλα
οι-άνω-των-20-που-δεν-έχουν-ερωτική-ζωή-967781
Μυρτώ Τούλα

Τα τελευταία χρόνια η επαφή μεταξύ των νέων γενικά αλλά και ειδικά στον τομέα του φλερτ έχει αλλάξει ραγδαία. Πρωτοστατούν λοιπόν τα social media και οι εφαρμογές ηλικιών ενώ έχει παρατηρηθεί πως ελάχιστοι πια επιλέγουν τις σοβαρές σχέσεις. Τα περισσότερα ραντεβού αποτυγχάνουν και πολύ σπάνια υπάρχει συνέχεια γύρω από αυτά.

Σε μπαρ και club ο τρόπος προσέγγισης δεν υπάρχει πια, το φλερτ κορυφώνεται στα βλέμματα και παραμένει εκεί. Οι περισσότεροι νέοι επιλέγουν την ελευθερία τους χωρίς να αποζητούν την συντροφικότητα, αφού την βλέπουν περισσότερο ως “γκρίνια” ή μπλέξιμο.

Υπάρχουν και εκείνοι που είτε συνειδητά, είτε λόγω της πολυάσχολης καθημερινότητας, είτε γιατί ακόμα δεν έτυχε, να μην έχουν «προχωρήσει» ή να βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη σεξουαλική τους ζωή. Κάτι που φυσικά δεν είναι κατακριτέο, καθώς ο καθένας κάνει τις επιλογές του και είναι απολύτως σεβαστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έτσι μεγάλωσε η Generation Z

Η Χ. είναι 25 ετών και εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος, μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει να συνάψει σοβαρό δεσμό και όπως λέει δεν το μετανιώνει:

“Έχω μεγαλώσει βλέποντας αισθηματικές ταινίες και όσο ηλίθιο και να ακούγεται αυτό πάντα στο πλευρό μου ήθελα έναν άνθρωπο που θα πληρούσε όλα αυτά που επιθυμώ. Δεν θέλω να συμβιβαστώ, εγώ έχω μάθει ότι στον έρωτα δίνεσαι με όλο σου το είναι και ξεγυμνώνεσαι γιατί να το κάνω στον οποιοδήποτε; Δεν μπαίνω εύκολα σε σχέση και φυσικά ούτε φλερτάρω κι αυτό διότι ντρέπομαι. Έρχονται αγόρια να μου μιλήσουν κι εγώ κεκελίζω και τρέμω. Δεν μπορώ να πω από την άλλη πως ακολουθώ τα standarts των ημερών μας, τα social media μου είναι απρόσεκτα και πολύ σπάνια ανεβάζω δικές μου φωτογραφίες.

Νοιώθω εκτός νερών γιατί είμαι στα 25 και όλοι οι φίλοι μου έχουν τις σχέσεις τους. Φυσικά το χειρότερο μου είναι όταν βγαίνουμε μαζί κι εγώ είμαι το γνωστό “φανάρι” εκεί μπορώ να πω πως βυθίζομαι στην μοναξιά μου. Αλλά κατά τα άλλα σπάνια σκέφτομαι πως θα ήθελα κάποιον αυτή την στιγμή. Κυρίως γιατί μία κοπέλα σαν όλες εμάς έχει παρηγορήσει αμέτρητες φορές τις φιλές της που χώρισαν με άσχημο τρόπο, που πληγώθηκαν και που δυσκολεύτηκαν να προχωρήσουν. Ενδεχομένως θα έπρεπε να περάσω κι εγώ κάτι αντίστοιχο για να “πάρω μαθήματα ζωής” όπως μου λένε οι φίλοι μου, όμως για να είμαι ειλικρινής δεν το θέλω.

Σεξουαλικά δεν έχω προχωρήσει ακόμη απλώς δεν έτυχε, δεν θέλω να κάνω σεξ και να μην θυμάμαι με ποιον ή αυτός που έκανα να με αφήσει την επόμενη ημέρα. Το θεωρώ χαζό, γιατί να κάνω σεξ χωρίς να υπάρχει χημεία και συναίσθημα; Mόνο για σαρκική απόλαυση; Δεν με καλύπτει. Επίσης, τα αγόρια στις μέρες μας θεωρώ πως είναι κάπως εγκλωβισμένα στην έννοια της ταμπέλας. Τι εννόω με αυτό γνωρίζεις κάποιον και σου ξεκαθαρίζει από την αρχή δεν είμαι για σχέση, πιέζομαι, ασφυκτυώ, δεν έχω χρόνο κλπ.

Και καταλήγετε να βγαίνετε 3-4 μήνες χωρίς να είστε μαζί και ενώ αυτός φλερτάρει με άλλες ποιο το νόημα όλου αυτού; Κανένα. Οπότε ναι! Περιμένω να έρθει ο κατάλληλος και αν δεν έρθει δεν μπορώ να σου πω πως μου λείπει μόνο αυτό το κομμάτι για να είμαι ολοκληρωμένη. Έχω την δουλειά μου, η οποία καλώς ή κακώς μου τρώει αρκετό χρόνο, μένω μόνη μου, ταξιδεύω συχνά, έχω τα χόμπι μου, τους φίλους μου και περνάω ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μου. Είμαι ευτυχισμένη και προφανώς αν έρθει κι αυτός ο έρωτας που έχω στο μυαλό μου θα είμαι παραπάνω.”

Ο Μ. είναι 23 ασχολείται με τα social media και όπως λέει η σεξουαλική ζωή ενός ανθρώπου ήταν, είναι και θα είναι ένα θέμα ταμπού χωρίς όμως ο ίδιος να καταλαβαίνει το λόγο που πρέπει να συμβαίνει αυτό.

“Γιατί πρέπει να αφορά τους γύρω αν κάποιος κάνει σεξ κάθε μέρα ή αν δεν κάνει καθόλου από την στιγμή που δεν επηρεάζει την ζωή κάποιου άλλου; Εγώ έχω ανενεργή σεξουαλική ζωή. Παλαιότερα αυτό συνέβαινε από επιλογή. Σκεφτόμουν άλλα πράγματα και σαν να είχα βάλει έναν τοίχο σ’ αυτό το κομμάτι. Όσο τα χρόνια πέρασαν, τα πράγματα ήρθαν έτσι που δεν «έτυχε». Η αλήθεια είναι πως δεν θα έκανα κάτι, μόνο και μόνο για να πω ότι το έκανα. Αν δεν είμαι σε σχέση, είναι σχεδόν απίστευτο για μένα να προχωρήσω παρακάτω στο σεξουαλικό κομμάτι, χωρίς να κατηγορώ εκείνους που το κάνουν.

Πολλές φορές τους ζηλεύω κιόλας με το πόσο άνετοι είναι. Εγώ δεν ανήκω σ’ αυτούς. Δεν είναι πως δεν έχω καμία σεξουαλική εμπειρία, πολλές φορές έχει τύχει (ειδικά στο παρελθόν) να βρεθώ με κάποια κοπέλα και «να περάσουμε καλά» αλλά για να υπάρξει ολοκληρωμένη εμπειρία θα πρέπει τόσο εγώ όσο και η κοπέλα που έχω απέναντι μου να το θέλουμε το ίδιο. Στη δική μου περίπτωση όσες φορές έχει συμβεί αυτό ή δεν ήθελα εγώ ή δεν ήθελε αυτή. Οπότε κάπου κόλλησε το ζήτημα και γι’ αυτό συνεχίζουμε παρακάτω. Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο θέμα δεν με αγχώνει γιατί ξέρω πολύ καλά πως αν θέλω μπορώ πολύ εύκολα να κάνω ένα one night stand αλλά για μένα δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Είμαι κάπως πιο συναισθηματικός και απ’ όσο ξέρω τον εαυτό μου δεν θα το έκανα ποτέ. Γι’ αυτό προτιμώ να περιμένω μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη που θα νιώσουμε άνετα και οι δύο. Επίσης ξέρω και πολλούς ανθρώπους που ενώ είναι μαζί ζευγάρι, δεν έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές.”

Η Τ. είναι 28 και εργάζεται ως καθηγήτρια, είναι ελεύθερη τα τελευταία πέντε χρόνια:

“Στο πρώτο έτος γνώρισα ένα παιδί, ήμασταν μαζί 5 χρόνια και συγκατοικούσαμε. Χωρίσαμε, εκείνος άλλαξε σπίτι και κάπως έτσι ξεκίνησε μία προσωπική “πάλη” για να τον ξεπεράσω και να ξαναμπώ στον χώρο του φλερτ, καθώς πραγματικά είχα ξεχάσει πως είναι. Οι μακροχρόνιες σχέσεις σε αυτό το κομμάτι δυστυχώς σου φέρνουν κατά νου πολλά κόμπλεξ ένα εξ αυτού η σύγκριση η οποία ειδικά το πρώτο διάστημα επεμβαίνει διαρκώς στο μυαλό. Μετά από περίπου δύο χρόνια ξαναμπήκα σε σχέση για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Από τότε είμαι ελεύθερη η μοναξιά για ΄μένα είναι δύσκολη και κερδοφόρα ταυτόχρονα.

Δεν ξέρω πως γίνεται αυτό υπάρχουν στιγμές που είμαι χαρούμενη με την ελευθερία μου φλερτάρω στα μαγαζιά, γνωρίζω νέους ανθρώπους και υπάρχουν άλλες που αναπολώ την συντροφικότητα, μπαίνω στο σπίτι βλέπω τον καναπέ άδειο και σκέφτομαι πως θα ήθελα να έχω κάποιον να με περιμένει, να δούμε μαζί ταινία, να κοιμηθούμε πλάι-πλάι. Είμαι και σε μία ηλικία που πολλοί με θεωρούν έτοιμη για γάμο και όταν τους λέω ότι είμαι ελεύθερη βλέπω την απογοήτευση στο πρόσωπο τους, χωρίς φυσικά φέρω εγώ κάπου την ευθύνη, ευτυχώς αυτό το ξεπέρασα έγκαιρα.

Σεξ η αλήθεια είναι πως δεν κάνω και ομολογουμένως έχω να κάνω περίπου έναν χρόνο, δεν τυχαίνει κατά βάση και από την άλλη αν με προσεγγίσουν αποκλειστικά και μόνο γι αυτό θα ξενερώσω, οπότε θα κόψω την κουβέντα στην μέση. Προφανώς μου λείπει και σίγουρα το χρειάζομαι, ωστόσο προτιμώ να απέχω και να αποκλείω κάποιον που βλέπω πως δεν υπάρχει χημεία. Από την άλλη, ο τρόπος φλέρτ έχει αλλάξει ραγδαία, δέχομαι άπειρα μηνύματα στα social που όλοι θα βρουν αφορμή να σου πουν κάτι, να σου δείξουν με κάποιο τρόπο το ενδιαφέρον τους ενώ από κοντά παραμένουμε σε ένα-δυο βλέμματα. Έχω κάνει πρώτη κίνηση αλλά από το άλλο φύλλο αντιλήφθηκα την αμηχανία οπότε δεν ξανάκανα. Θα ήθελα πολύ να ξαναερωτευτώ, να μπω και πάλι σε μία σοβαρή σχέση αλλά δεν είναι και κάτι που κυνηγάω.”

Ο Π. είναι 20 και δεν επιδιώκει το φλερτ:

“Είχα μία σχέση στο Λύκειο, για περίπου 4 μήνες, φτάσαμε στα προκαταρκτικά και δεν ολοκληρώσαμε, από τότε που χώρισα παραμένω ελεύθερος. Ομολογουμένως το συγκεκριμένο κομμάτι δεν με ελκύει. Δεν μπαίνω στην διαδικασία καν, βλέπω κοπέλες μου αρέσουν και είναι σαν να ρίχνω τον εαυτό μου σκεπτόμενος πως δεν είμαι αρκετά καλός για να βγουν μαζί μου. Εγκλωβίζομαι μόνος μου το ξέρω αλλά από την άλλη δεν μου έχει κάνει και καμία μέχρι σήμερα το click για να πω ότι θα ασχοληθώ περαιτέρω μαζί της.

Στην παρέα μου είμαστε 5 άτομα οι 3 έχουν ολοκληρώσει και βρίσκονται σε σχέσεις οι άλλοι δυο απέχουμε. Σίγουρα θα ήθελα να έχω προχωρήσει σεξουαλικά ωστόσο δεν με καίει και τόσο, δεν είναι δηλαδή ότι ψάχνομαι. Περνάω καλά με τους φίλους μου, σπουδάζω και δουλεύω οπότε έχω γεμάτο πρόγραμμα.

Με προβληματίζει επίσης και το γεγονός των προβλημάτων σε μία σχέση, βλέπω πολλά ζευγάρια στην ηλικία μου που τσακώνονται, εκνευρίζονται, καταπιέζονται και κερατώνονται και όταν τους ρωτάς γιατί είναι ακόμα μαζί σου λένε γιατί είμαστε ερωτευμένοι, εγώ γιατί να μπω σε αυτή την διαδικασία όμως; Δεν θεωρώ πως είμαι σε μία ηλικία που πρέπει να ασχολούμαι τόσο πολύ με τα αισθηματικά μου.

Σίγουρα αν μου δοθεί μία τέτοια ευκαιρία και αν φυσικά η κοπέλα που έχω απέναντι μου με ενδιαφέρει πραγματικά θα την κυνηγήσω και θα μπω σε μία φάση του φλερτ αλλά θα παραμείνω στο ότι προκύψει δεν θα πεισμώσω.” 

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα