Νέα προσέγγιση κάνει θραύση και “τελειώνει” την δίαιτα
Έρευνες έδειξαν πραγματικά αποτελέσματα σε όσους την ασπάζονται.
Η διαισθητική διατροφή είναι μία νέα σχετικά προσέγγιση επιστημόνων στο θέμα της απώλειας κιλών και κυρίως της διατήρησής τους εσαεί. Βασίζεται σε μία ρουτίνα διατροφής χωρίς ζυγαριές και μέτρηση θερμίδων. Η διαισθητική διατροφή τελειώνει και αρχίζει στην φράση “άκου το σώμα σου”. Είναι απλό σε πρώτη ανάγνωση αλλά ουσιαστικό όταν γίνεται πράξη.
Έρευνες επιστημόνων της ψυχικής και όχι μόνο υγείας, το τελευταίο διάστημα βγαίνουν ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο και αφορούν στην σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το φαγητό. Οι περισσότεροι από αυτούς επισημαίνουν και συμφωνούν στην διαπίστωση πώς τα “προβλήματα με το φαγητό δεν σχετίζονται με το φαγητό”.
Μία προσέγγιση που ασπάζονται και οι Ανώνυμοι Συναισθηματικοί Υπερφάγοι διεθνώς. H προσέγγιση αυτή αφορά κυρίως σε ομάδες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα διατροφής είτε υπερφαγίας είτε το ακριβώς αντίθετο. Ερευνάται διαρκώς και εξελισσόμενα από ειδικούς ψυχοθεραπευτές και διατροφολόγους η βαθύτερη κρυμμένη αιτία αυτοτιμωρίας, ενοχής και άλλων συναισθημάτων που υποβόσκουν πίσω από ανάλογες διατροφικές συμπεριφορές.
Κάπου εκεί βρήκε χώρο και αναπτύχθηκε η διαισθητική διατροφή με τον κάθε ακόλουθο της οποίας να ορίζεται ως ένα άτομο που «κάνει επιλογές τροφίμων χωρίς να βιώνει ενοχή ή κάποιο ηθικό δίλημμα, καταλαβαίνει την πείνα, σέβεται την πληρότητα και τον κορεσμό και απολαμβάνει την ευχαρίστηση του φαγητού του».
Tώρα, έρευνες έδειξαν πως όσοι ακολουθούν την συγκεκριμένη προσέγγιση, έχουν μείωση του βάρους και αύξηση της ευεξίας, καλή χοληστερόλη και μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Αυτό το καταλαβαίνεις εύκολα και από όλους όσοι μοιράζονται την εμπειρία τους στο διαδίκτυο (Intuitive Eating) με ένα απλό σερφάρισμα.
Βασικοί κανόνες για τους ακολούθους της διαισθητικής διατροφής
Αποχωρίζεσαι – δεν ασχολείσαι ξανά με δίαιτες που υπόσχονται υπερφυσικές ανοησίες. Κοινώς οτιδήποτε μιλάει για θαύματα περί σύντομης απώλειας πολλών κιλών σε χρόνο ντε τε.
Ακούς το σώμα σου. Κυριολεκτικά. Τρως όταν πεινάς και για όσο πεινάς. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως όταν κάθεσαι για το γεύμα σου δεν βάζεις εξαρχής μεγάλη ποσότητα γιατί θα πέσεις πραγματικά στην παγίδα να πέσεις με τα μούτρα. Ενώ βάζοντας λιγότερη ποσότητα θα δώσεις την δυνατότητα πραγματικά να ακούσεις τον οργανισμό σου, δίνοντάς του την δυνατότητα να χορτάσει τελικά και με λιγότερο.
Δεν περνάς στο αντίθετο άκρο. Δεν χρειάζεται να μισήσεις το φαγητό. Ναι το αγαπάς, δεν κάνεις και κανένα έγκλημα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν αποχωρίζεσαι στιγμή τα αγαπημένα σου. Τρως όμως από αυτά ακούγοντας ταυτόχρονα την πείνα σου. Δηλαδή αν λατρεύεις το παστίτσιο, δεν χρειάζεται να μην το ξαναδείς ποτέ. Απλά φάε όταν πεινάσεις και μέχρι να χορτάσεις.
Μάθε το πότε χορταίνεις. Είναι ένα από τα κλειδιά της όλης υπόθεσης. Πώς το καταφέρνεις; Τρως λίγο -πρώτα- και περιμένεις για κανένα δεκάλεπτο. Θα εντυπωσιαστείς με την ποσότητα που τελικά σε χορταίνει.
Μάθε τα συναισθήματά σου. Μην τα καλύπτεις με το φαγητό. Όταν είσαι στεναχωρημένος δεν ανοίγεις ψυγείο. Όταν είσαι νευριασμένος δεν ανοίγεις ψυγείο. Στάσου για λίγο και περίμενε να μπορέσεις να νιώσεις κυριολεκτικά αυτό που νιώθεις εκείνη την στιγμή. Σε πολλούς αυτή η μάχη με τον εαυτό τους και το φαγητό διαρκεί περίπου ένα τέταρτο. Πάλεψέ το ακόμα και με το ρολόι. Θα τρομάξεις σχεδόν ευχάριστα όταν συστηθείς με τα συναισθήματά σου.
Αγάπησε αυτό που είσαι χωρίς να το καταστρέψεις. Έχεις παραπάνω κιλά, αγαπάς το φαγητό και δεν θέλεις το άγχος της δίαιτας για όλη σου την ζωή. Άψογα! Μπορείς να εφαρμόσεις μόνο τον έλεγχο των συναισθημάτων σου και να μάθεις πότε πραγματικά χορταίνεις; Αυτό αρκεί σε συνδυασμό με δύο βασικά πράγματα για την υγεία σου όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Μπορεί να σου ακούγεται απλό αλλά έχει αποτέλεσμα.