Πώς να βρεις ένα βιβλίο αν έχεις ξεχάσει τον τίτλο του

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, αλλά υπάρχει λύση.

Parallaxi
πώς-να-βρεις-ένα-βιβλίο-αν-έχεις-ξεχάσε-245586
Parallaxi

Και σε ποιον δεν έχει τύχει να μην μπορεί να θυμηθεί τον τίτλο από ένα τραγούδι, μια ταινία ή ένα βιβλίο; Για τα δύο πρώτα δεν είναι ώρα να σας δώσουμε οδηγίες, αλλά για το κομμάτι της ανάγνωσης είμαστε οι άνθρωποί σας. 

Μερικές φορές, είναι πιθανό να ξεχνάτε τον τίτλο και τον συγγραφέα του μυθιστορήματος που διαβάσατε πριν από καιρό, ακόμα και αν πραγματικά σας σημάδεψε. Και είναι γεγονός ότι η λογοτεχνία καταλογογραφείται με βάση αυτά τα δύο στοιχεία, όχι από το θέμα ή την περίληψη της υπόθεσης.

Άρα, τι γίνεται όταν η αναγνωστική σας μνήμη σβήνει και χάνεται;

Υπάρχει ένας «πειραματικός» οδηγός, βασισμένος σε δημοσιεύσεις και άρθρα που μας έρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό, που θα σας δώσει την ευκαιρία να βάλετε τα δυνατά σας για να βρείτε το ανάγνωσμα που ψάχνετε.

Διαβάστε σχετικά: Έτσι γίνονται τα βιβλία best sellers

Αρχικά, λοιπόν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καταγράψετε όλα όσα μπορείτε να θυμηθείτε σχετικά με το βιβλίο όπως την πλοκή, τα ονόματα χαρακτήρων, την χρονική περίοδο στην οποία το βιβλίο μπορεί να έχει δημοσιευθεί, το είδος κλπ. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες είναι ενδείξεις για την αναγνώριση του τίτλου και του συγγραφέα του.

Οι ηλεκτρονικές πηγές μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στην αναζήτησή σας, άρα είναι δεδομένο ότι το αμέσως επόμενο βήμα λέγεται Google. Oνόματα μερικών χαρακτήρων, το εξώφυλλο ή στοιχεία από την πλοκή ή τη θεματική του βιβλίου μπορούν να αποτελέσουν τα πατήματά σας σε μια πρώτη, πρόχειρη αναζήτηση στο Google.

Σε περίπτωση που δε βρείτε αυτό που ψάχνετε στη μηχανή αναζήτησης, τότε υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές λύσεις παρακάτω. Τα εν λόγω αγγλόφωνα sites θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδανικό παράδειγμα που θα έπρεπε να υιοθετήσουμε για τη δημιουργία μια πολύ χρήσιμης κοινότητας που θα βοηθούσε πολύ τους Έλληνες βιβλιόφιλους. Ωστόσο, αρκετές από αυτές τις ιστοσελίδες δεν χάνουν τη χρησιμότητά τους, έστω και σε ό, τι αφορά τις δικές μας λογοτεχνικής αναζητήσεις, επομένως μην πτοείστε!

What’s the name of that book?: Μια ομάδα από το Goodreads (υπηρεσία καταλογογράφησης του Amazon) με συζητήσεις για τις αναζητήσεις των χρηστών, και με χιλιάδες απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.

Name that book: Μια ομάδα του LibraryThing (προσφέρει επίσης υπηρεσίες καταλογογράφησης) με τρεις χιλιάδες μέλη, πολλοί από τους οποίους είναι βιβλιοθηκάριοι, και βοηθούν στην επίλυση  μυστηρίων των βιβλίων μέσω συζητήσεων τύπου forum που γίνονται στον ιστότοπο.

Διαβάστε σχετικά: Πώς να διαβάσεις περισσότερα βιβλία το 2018

Fiction L listserv: Εδώ μπορείτε να κάνετε μια εκτενή αναζήτηση αρχείων (1996-2016 ή 2016-παρόν)και να δείτε απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα σχετικά με κάποια βιβλία, που έχουν απαντηθεί από μια δραστήρια κοινότητα βιβλιοφάγων και ανθρώπων που έχουν αγάπη για την ανάγνωση γενικότερα. Μπορείτε να εγγραφείτε και να αφήσετε το δικό σας ερώτημα. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε σε διάφορες λίστες βιβλίων που έχουν δημιουργηθεί βάσει θεματικών ενοτήτων, περιστάσεων ή καταστάσεων, χαρακτήρων κ.α.

Το νήμα του Reddit, whatsthatbook: Ένα σχεδόν ατελείωτο νήμα χρηστών που προσπαθούν να βοηθήσουν άλλους χρήστες να θυμηθούν τους τίτλους των βιβλίων που ψάχνουν. Ιδιαίτερα χρήσιμο για βιβλία επιστημονικής φαντασίας φαντασίας.

Big Book Search: Αν το μόνο που θυμάστε είναι το εξώφυλλο του βιβλίου, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το εργαλείο αναζήτησης.

Το blog Stump the BooksellerΈνα εναλλακτικό indie βιβλιοπωλείο στο Οχάιο της Αμερικής, που διατηρεί εκτεταμένα αρχεία αναζήτησης και προσφέρει υπηρεσίες εξατομικευμένης βοήθειας στις αναζητήσεις σας από 4 δολάρια. Στο συγκεκριμένο blog υπάρχει μεγάλη ποικιλία από παιδικά βιβλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα