Αυτό είναι το group που φτιάχνει παρέες, events και σχέσεις (ζωής)
Με motto «Βάζω την ιδέα - βάζεις την παρέα!», χιλιάδες άνθρωποι γνωρίζονται online και κανονίζουν πράγματα μαζί. Εμείς ρωτήσαμε και μαθαμε τι συμβαίνει από εκεί και πέρα
Σε μία εποχή που οι κοινωνικές σχέσεις έχουν «μετακομίσει» από την πραγματική ζωή στα social media, που οι άνθρωποι αισθάνονται βαθιά μόνοι, ακόμα και αν περιτριγυρίζονται από κόσμο, που οι φρέσκες εμπειρίες είναι διαρκώς ζητούμενο, κάποιες μικρές αλλά πολυπληθείς «γωνιές» στο Facebook προσφέρουν λύσεις για επαφή. Η αρχή γίνεται με ένα κάλεσμα για ποτό, χορό ή επιτραπέζια και μπορεί να φτάσει σε ολόκληρα ταξίδια, φιλίες ή και γάμους.
Πρόσφατα, ανακαλύψαμε μία τέτοια «γωνιά», την ομάδα Share Your Free Time. Πρόκειται για μια κλειστή ομάδα (group) στο Facebook, με motto «Βάζω την ιδέα – βάζεις την παρέα!». Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της, απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν μία συγκεκριμένη δραστηριότητα αλλά δεν βρίσκουν παρέα ή απλώς σε όσους αναζητούν καινούργια άτομα για να διευρύνουν τον κύκό τους. Αυτήν τη στιγμή αριθμεί πάνω από 29 χιλιάδες μέλη από όλη την Ελλάδα.
Οι παρέες γράφουν Ιστορία… με posts
Η Αλίκη μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η ιδέα για τη δημιουργία του Share Your Free Time γεννήθηκε στο μυαλό της την περίοδο του Covid, διαισθανόμενη ότι οι συνθήκες εγκλεισμού έκαναν πολλούς ανθρώπους να νιώθουν μόνοι. «Πέρα από αυτό, μεγαλώνοντας πολλά άτομα από τον κύκλο μου έφυγαν στο εξωτερικό για δουλειά, έκαναν οικογένειες, οπότε ο κύκλος μου “έσπασε” λίγο και κάποιοι γνωστοί έμειναν χωρίς παρέα», θυμάται. «Ανέκαθεν είχα το χαρακτηριστικό να φέρνω τους ανθρώπους κοντά, να ενώνω τις παρέες. Οπότε σκέφτηκα να το εφαρμόσω και διαδικτυακά. Στο εξωτερικό τέτοιου είδους ομάδες είναι ήδη αρκετά διαδεδομένες. Σε κάποιες χώρες, μέχρι και το Tinder χρησιμοποιείται για φιλικές σχέσεις».
Η τελική ιδέα για το “Share Your Free Time” ήρθε όταν η Αλίκη είδε τη δημοσίευση σε άλλο group μίας κοπέλας που αναζητούσε άτομα για να πάει διακοπές. Μερικά σχόλια κάτω από τη δημοσίευση ήταν αρκετά ώστε η Αλίκη να βρει τους πρώτους εθελοντές για να φτιάξει ένα αντίστοιχο group με πιο διευρυμένη θεματολογία: τον Άλφρεντ, τη Ματίνα, το Χρήστο και τη Βενετία. Αυτά ήταν τα άτομα που συνδημιούργησαν αυτό το εγχείρημα και ως σήμερα το διαχειρίζονται. «Οι ηθικές κυρίως προκλήσεις είναι συχνές αλλα με τα παιδιά έχουμε κοινές αξίες και στο τέλος πάντα βρίσκουμε την άκρη. Φωνές ρατσiτικές σεξιστiκες και καθε έιδους διακρίσεων δεν βρίσκουν χώρο στο Share Your Free Time», τονίζει η Αλίκη.
Στόμα με στόμα (ή καλύτερα, προφίλ με προφίλ), η ομάδα μεγάλωσε ραγδαία. Σύντομα, κάποιοι χρήστες άρχισαν να δημιουργούν τις δικές τους υποομάδες για συγκεκριμένες πόλεις ή τύπους δραστηριοτήτων, ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν να μεταφέρουν την επικοινωνία τους σε κλειστές συνομιλίες στο Messenger.
Κοινωνικοποίηση, soft skills και εμπειρίες ζωής
Ο Ηρακλής είναι 25 χρονών και κατοικεί στην Αθήνα. Μπήκε στο Share Your Free Time το 2023, όμως τελικά αποφάσισε να φτιάξει τη δική του υποομάδα και να διοργανώνει ο ίδιος εξόδους με μεγάλες παρέες σε μαγαζιά, πάρτι σε σπίτια και βραδιές με επιτραπέζια.
Παρά τους ενδοιασμούς που είχε στην αρχή για τη γνωριμία με τόσους αγνώστους στο ίντερνετ, το πρόσημο εντέλει ήταν θετικό και αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες: «Την πρωτοβουλία να φτιάξω τη δική μου ομάδα την πήρα επειδή, πέρα από την κοινωνική μου εμπειρία, ήθελα να βελτιώσω κάπως και τις ηγετικές μου δεξιότητες. Το να μαζεύεις γύρω σου τόσους ανθρώπους, να ανιχνεύεις τα γούστα τους και να έπειτα αναλαμβάνεις τη διοργάνωση κοινών δραστηριοτήτων βοηθάει πολύ σε αυτό. Ανοίγεσαι, βλέπεις διαφορετικούς ανθρώπους να αλληλεπιδρούν, μαθαίνεις και εσύ τον εαυτό σου καλύτερα», αναφέρει.
Η Μαρία, ανάλογης ηλικίας με τον Ηρακλή, ανακάλυψε το group πριν τρία-τέσσερα χρόνια και αποφάσισε να κάνει ένα post. Ακόμα θυμάται την αναζωογονητική αίσθηση του να βγαίνει για πρώτη φορά μπροστά, έστω και διαδικτυακά, να παρουσιάζει τον εαυτό της και να κυνηγά αυτά που θέλει να κάνει.
«Τους φίλους μου τους υπεραγαπώ, αλλά κάποιες φορές τα γούστα μας δεν ταιριάζουν ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να με ακολουθήσουν σε δραστηριότητες. Οπότε, κι εγώ είχα αφήσει για πολλά χρόνια πίσω τις δικές μου επιθυμίες. Κάποια στιγμή, σκέφτηκα ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι σε παρόμοια κατάσταση και δειλά-δειλά αποφάσισα να γράψω: “Γεια σας, είμαι η Μαρία. Είμαι 25 χρονών. Μου αρέσουν τα κουτούκια, τα μαγαζιά για χορό, τα επιτραπέζια, τα ταξίδια και το κάμπινγκ”. Είναι η πρώτη φορά που βγήκα μπροστά, παρουσιάστηκα και έκανα εγώ την πρώτη κίνηση, έστω και online. Και τελικά, κατάλαβα ότι όχι μόνο υπάρχουν άνθρωποι σαν εμένα, αλλά είναι χιλιάδες», λέει.
Πολύ σύντομα, το inbox της γέμισε με μηνύματα και άρχισε να οργανώνει τους χρήστες σε υποομάδες: μία για διακοπές, μία για επιτραπέζια και μία για μπαρ. Και τα υπόλοιπα είναι Ιστορία…
«Παίξαμε δεκάδες επιτραπέζια, πήγαμε σε εκατοντάδες μπαρ, κάναμε πάνω από εφτά ταξίδια σε έξι μήνες! Κάναμε rafting και rappel, ιππασία, snowboard. Γνωρίσαμε πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους, μέρη, δραστηριότητες. Δημιουργήθηκαν πολύ βαθιές φιλίες. Βρήκε ο καθένας ακριβώς αυτό που έψαχνε. Πολλοί άνθρωποι έρχονταν από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία. Και όλα αυτά χάρη στο Share Your Free Time», περιγράφει με συγκίνηση. «Είναι φοβερή εμπειρία να βγεις με ένα backpack από το σπίτι σου και να σε περιμένει ένα αμάξι με τέσσερα άτομα άγνωστα. Θέλει πολύ καλή διάθεση, θέλει πολλά κότσια. Με εξέλιξε σαν άνθρωπο όλο αυτό, δεν κάλυψε απλώς τις επιθυμίες σου. Καλό είναι να εκτιθέμεθα σε αυτό που λαχταρά η καρδιά μας και να προσπαθούμε να το κάνουμε. Ακόμα και αν δεν πετύχει τις πρώτες φορές, κάποια στιγμή θα πετύχει».
Τα “red flags” και η ανάγκη να μπαίνουν όρια
Φυσικά, ο όγκος των ανθρώπων, η ευκολία της ανωνυμίας και η ελευθερία του μέσου δημιουργούν ενίοτε και προβλήματα. Ο Ηρακλής γνωρίζει ότι έχουν υπάρξει και κάποια λίγα περιστατικά παρενόχλησης μέσα σε συνομιλίες. Το ίδιο επιβεβαιώνει και η Αλίκη: «Αυτές οι μεγάλες ομαδικές είναι πρόκληση, γιατί δεν μπορούμε να τις ελέγχουμε μία-μία ούτε να κάνουμε τους αστυνόμους στο τι γράφεται», εξηγεί η Αλίκη. «Προσπαθούμε όσο μπορούμε να προστατεύσουμε τα μέλη, κυρίως υπενθυμίζοντας ότι και στο Share Your Free Time, μπορεί πίσω από ένα προφίλ να κρύβεται οποιοσδήποτε. Προτείνουμε οι πρώτες γνωριμίες να γίνονται κάπου έξω και ομαδικά».
Μία άλλη πρόκληση για τους διαχειριστές είναι τα ανώνυμα προφίλ και η διαχείρισή τους. «Είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει πολλές φορές. Από τη μία καταλαβαίνουμε το δισταγμό κάποιων ανθρώπων να μιλήσουν δημοσίως, ίσως επειδή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ή επειδή στην ομάδα είναι κάποιο άτομο που δεν θέλουν να τους δει. Απ’ την άλλη, ο σκοπός της ομάδας είναι η γνωριμία και η διοργάνωση δραστηριοτήτων. Δεν κάνουμε κάτι κακό, που να πρέπει να κρυβόμαστε».
Άλλες φορές οι προκλήσεις αφορούν την ίδια τη διοργάνωση των δραστηριοτήτων. Η Μαρία θυμάται την αγωνία της όταν, σε ένα ταξίδι για κάμπινγκ, ξύπνησε στη σκηνή και είδε ότι ένας συνταξιδιώτης της έλειπε. «Περάσαμε όλο το βράδυ με τους φακούς στο χέρι να τον ψάχνουμε, ώσπου τελικά τον βρήκαμε. Του ήρθε μες στα μεσάνυχτα να πάει βόλτα μόνος του στο δάσος χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν! Κάπου εκεί, κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι, πέρα απ’ την καλή διάθεση, να τίθενται και κάποιοι κανόνες, κάποια όρια», λέει.
Απλή παρέα ή κάτι βαθύτερο; Εσύ επιλέγεις
Ένα ερώτημα που προκύπτει ενώ συζητάμε με τα μέλη του Share Your Free Time είναι το κατά πόσον μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από αυτό στέρεες, πραγματικές φιλίες.
Η Αλίκη πιστεύει ότι ναι, είναι εφικτό, αν και ένα μεγάλο μέρος των αλληλεπιδράσεων στο group μένουν σε επίπεδο παρέας ή ούτε καν σε αυτό. «Οι μεγάλες ομαδικές συνομιλίες με τα δεκάδες μέλη δεν βοηθούν ιδιαίτερα στο να δημιουργηθούν σχέσεις με βάθος. Πολύς κόσμος δέχεται να μπει σε αυτές επειδή ψάχνεται και εντέλει να μη συμμετάσχει σε τίποτα ή με το ζόρι να έρθει σε μία δραστηριότητα», περιγράφει. Από αυτήν την άποψη, ίσως το group έπεσε και λίγο θύμα της επιτυχίας του, καθώς αρχικά το πλάνο ήταν να είναι οι σχέσεις κάπως πιο στοχευμένες και διαπροσωπικές σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες και τα «θέλω» των χρηστών, κάτι που σίγουρα θα αύξανε και τις πιθανότητες για σύναψη ουσιαστικών σχέσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η αναζήτηση ενός «φίλου ζωής» ή απλώς μίας καλής γνωριμίας θέλει υπομονή και επιμονή. «Και σε μένα έχει τύχει να βγω με άτομα από την ομάδα και να μην ταιριάξω. Αυτό που συμβουλεύω στα μέλη είναι να μην το παίρνουν προσωπικά αν τελικά δεν βρίσκουν ανταπόκριση στα καλέσματα που κάνουν, ούτε να αποθαρρύνονται εύκολα», λέει η Αλίκη.
Ο Ηρακλής επιβεβαιώνει, με τη σειρά του, ότι η ομάδα βοηθάει στο να δημιουργηθούν μεγάλες παρέες, όμοιες με αυτές που έχουμε ζήσει όλοι στα πρώτα φοιτητικά μας χρόνια, όμως η δημιουργία μίας πιο συμπαγούς σχέσης δεν είναι δεδομένη. «Μπορεί με αφορμή τις συναντήσεις να συναντιούνται 15-20 άτομα αλλά εκτός ομάδας να μην καταλήξουν να κάνουν παρέα», δηλώνει.
Προσθέτει ότι το αίσθημα της μοναξιάς και της αποξένωσης είναι κάτι που του μεταφέρουν πολλοί άνθρωποι του κύκλου του: «Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι λίγο αποξενωμένος τα τελευταία χρόνια και προσπαθεί διαδικτυακά να βρει τα πατήματά του. Από συζητήσεις που έχω κάνει και με συνομήλικους, μου λένε ότι δεν έχουν καθόλου φίλους. Ο κόσμος σήμερα νιώθει κυρίως την ανάγκη περιτριγυρίζεται από ανθρώπους και δεν αναπτύσσει τόσο το κίνητρο να σχηματίσει ισχυρούς δεσμούς. Θέλει απλώς να έχει παρέες, να νιώθει μέλος ενός συνόλου».
Ίσως αυτή η ανάγκη να πηγάζει από κοινωνική πίεση: την πίεση να μη χαρακτηριστούμε μονόχνωτοι ή κοινωνικά απροσάρμοστοι. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία χώρα όπου, ακόμα και σήμερα, το να βγει κάποιος για ποτό μόνος του θεωρείται δείγμα ότι «ξέμεινε», ότι οι άνθρωποι τον αποφεύγουν.
Η Αλίκη πιστεύει ότι υπάρχει πράγματι προκατάληψη γύρω από το θέμα: «Κάποιοι φοβούνται να παραδεχτούν ότι ψάχνουν παρέα στο ίντερνετ, μην τους θεωρήσουν παράξενους. Άλλοι ψάχνουν παρέα ακριβώς για να μην μείνουν μόνοι και τους κακοχαρακτηρίσουν ως αντικοινωνικούς. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αισθανόμαστε εντάξει με όποια επιλογή και αν κάνουμε, είτε online είτε στην πραγματική ζωή. Για να μη νιώθεις μόνος, ακόμα και αν περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους, πρέπει πρώτα από όλα να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Και σε αυτό έχουμε όλοι δουλειά να κάνουμε, λιγότερη ή περισσότερη.
»Γνωρίζοντας συνεχώς κόσμο με κοινά ενδιαφέροντα, το μόνο σίγουρο είναι οτι θα βρείς ανθρώπους για ουσιαστική σύνδεση και φιλία ζωής, αν βέβαια αυτό έιναι το ζητούμενο. Διαφορετικά, μπορείς να βρίσκεις απλώς παρέες να περνάτε το χρόνο σας βάσει κοινών ενδιαφερόντων. Το ωραίο είναι οτι μπορείς πραγματικά να ψάξεις οτιδήποτε σου έρθει σαν ιδεά. Έχουν δημιουργηθεί από λέσχες ανάγνωσης μέχρι ομάδες αθλημάτων, παρέες για τσίπουρα ή για εκδρομές… Η γκάμα είναι τεράστια και το πεδίο μόνιμα ανοιχτό και δυναμικό! Η επιλογή είναι δική σου».