Τεχνολογία

Σαν σήμερα γίνεται η πρώτη τηλεφωνική κλήση παγκοσμίως – Πως φτάσαμε μέχρι τα smartphones

Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο μια για πάντα, η ιστορική εξέλιξη των συσκευών που τόσο έχουμε ανάγκη στις μέρες μας

Βασίλης Παπουτσής
σαν-σήμερα-γίνεται-η-πρώτη-τηλεφωνική-1131161
Βασίλης Παπουτσής

Όταν αναλογίζεται κανείς τις εφευρέσεις που επηρέασαν σημαντικά τη σύγχρονη κοινωνία, καταλήγει αναπόφευκτα και στο τηλέφωνο. Λειτουργώντας ως απαραίτητο εργαλείο για διάφορες πτυχές της ζωής, όπως οι επιχειρήσεις, η επικοινωνία σε τεράστιες αποστάσεις κ.α. το τηλέφωνο έχει αλλάξει ριζικά τη δομή του κόσμου μας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα τηλέφωνα δεν έμοιαζαν πάντα με τις πολυλειτουργικές συσκευές που είναι σήμερα. Μόλις πρόσφατα έχουν απαλλαγεί από τους περιορισμούς που τα συνέδεαν με τα καλώδια στα σπίτια μας. Είναι πιθανό οι μελλοντικές γενιές να μη βιώσουν καν ποτέ το σταθερό τηλέφωνο που έχουμε εμείς βιώσει. Το ταξίδι του τηλεφώνου, από τις αρχές του μέχρι τη σημερινή του κατάσταση ως τεχνολογικό θαύμα σε μέγεθος τσέπης, αντανακλά μια αξιοσημείωτη εξέλιξη.

Πότε δημιουργήθηκε το πρώτο τηλέφωνο;

Το πρώτο τηλέφωνο εμφανίστηκε το 1876, γεγονός που δεν αναγνωρίζεται ευρέως από πολλούς. Είναι αξιοσημείωτο ότι η προέλευση αυτής της πρωτοποριακής συσκευής ανάγεται και κατοχυρώθηκε σαν ευρεσιτεχνία στον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. Ενώ ο Μπελ συχνά πιστώνεται με την εφεύρεση του πρώτου λειτουργικού τηλεφώνου, η ιστορία γύρω από τη δημιουργία του είναι πιο διαφορετική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέρα από τα σύρματα

Ο Αντόνιο Μεούτσι, ένας Ιταλός εφευρέτης, επινόησε την αρχική έκδοση του τηλεφώνου, ήδη από το 1860. Οι προσπάθειες του κορυφώθηκαν μετά από χρόνια εργασίας που ξεκίνησαν το 1849, και κατέθεσε επίσημα μια αίτηση το 1871 για να σηματοδοτήσει την πρόθεσή του να καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο μέλλον. Ωστόσο, περιοριζόμενος από οικονομικές δυσκολίες, ο Μεούτσι δεν εξασφάλισε ποτέ το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή του, οδηγώντας τελικά στην αναγνώριση του Μπελ ως “πατέρα “του τηλεφώνου.

Η καθοριστική στιγμή συνέβη στις το 1876, πέντε χρόνια μετά, όταν ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και ο Έλισα Γκρέι παρουσίασαν τα αντίστοιχα σχέδιά τους στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Παρά το γεγονός ότι ο Γκρέι το υπέβαλε πρώτος χρονικά, η ικανότητα του Μπελ να καλύψει πιο άρτια το τέλος της αίτησης εκείνη την ημέρα του εξασφάλισε τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας έναντι του Γκρέι, όπως απεφάνθη το Γραφείο. Το επίσημο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο χορηγήθηκε στον Μπελ στις 7 Μαρτίου 1876. Μόλις τρεις ημέρες αργότερα, στις 10 Μαρτίου δηλαδή σαν σήμερα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεφωνική κλήση, χαράσσοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία.

Η εξέλιξη του τηλεφώνου μετά την πρώτη του χρησιμοποίηση

Μέχρι το 1900, ο αριθμός των χρηστών του τηλεφώνου είχε ανέλθει σε σχεδόν 600 χιλιάδες απόδειξη της ταχείας υιοθέτησής του. Ο αριθμός αυτός ανέβηκε δραματικά μέχρι το 1910, φθάνοντας το εντυπωσιακό νούμερο των 5,8 εκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως.

Στις 25 Ιανουαρίου του 1915 έγινε μάλιστα η πρώτη κλήση μεγάλων αποστάσεων. Διανύοντας την τεράστια απόσταση μεταξύ Νέας Υόρκης και Σαν Φρανσίσκο, αυτή η ιστορική συνομιλία μεταξύ του Μπελ και του συνεργάτη του, Τόμας Γουάτσον, προανήγγειλε μια νέα εποχή σε πραγματικό χρόνο για όλο τον κόσμο.

Οι εξελίξεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η εξέλιξη των τηλεφώνων προχώρησε με γοργούς ρυθμούς και χαρακτηρίστηκε από καινοτομίες. Το 1949, η AT&T, η οποία κατείχε το μονοπώλιο στη βιομηχανία τηλεφωνικών υπηρεσιών για μεγάλο μέρος του 19ου και του 20ού αιώνα, παρουσίασε το τηλέφωνο Model 500. Κατασκευασμένο από τον Χένρι Ντρέιφους, αυτό το μοντέλο συνδύαζε κομψά, σχεδιαστικά στοιχεία με λειτουργικές δυνατότητες, αποτελώντας γρήγορα τη ναυαρχίδα του σταθερού τηλεφώνου στην Αμερική μέχρι το 1995.

Ενώ τα σταθερά τηλέφωνα παρέμειναν παρόντα καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, το τοπίο της επικοινωνίας υπέστη μια τεράστια αλλαγή το 1973 με την εισαγωγή του κινητού τηλεφώνου. Στις 3 Απριλίου 1973, ο μηχανικός της Motorola Μάρτιν Κούπερ έγραψε ιστορία ,πραγματοποιώντας την πρώτη κλήση κινητού τηλεφώνου χρησιμοποιώντας ένα πρώιμο πρωτότυπο του Motorola DynaTAC 8000x. Η ιδέα του κινητού τηλεφώνου, που κυκλοφόρησε στο κοινό το 1984 με το ιλιγγιώδες κόστος των σχεδόν 4.000 δολαρίων, κέρδισε γρήγορα έδαφος και τελικά έγινε αξεσουάρ για τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ μέσα σε τρεις δεκαετίες.

Η τηλεφωνική βιομηχανία συνέχισε την αδιάκοπη πορεία προόδου της, με αποκορύφωμα την κυκλοφορία του πρώτου smartphone στον κόσμο το 1993, όχι του iPhone, αλλά του Simon Personal Communicator. Με τιμή τα 900 δολάρια, σημαντικά φθηνότερη από το DynaTAC, το Simon προωθήθηκε στην αγορά ως κάτι περισσότερο από μια απλή συσκευή κινητής τηλεφωνίας. Διαφημιζόταν ως ένα ευέλικτο ηλεκτρονικό gadget ικανό για ασύρματη επικοινωνία, λειτουργία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαχείριση επαφών, εκτέλεση υπολογισμών, μια εκπληκτική σειρά λειτουργιών που συντονίζεται με τις χρήσεις που απαιτούμε από τα smartphones μας σήμερα.

Η εξέλιξη του τηλεφώνου στις αρχές της δεκαετίας του 2000

Στις αρχές του 21ου αιώνα σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη άνοδος των καινοτομιών στην τηλεφωνία, η οποία προήλθε από την έλευση των κινητών τηλεφώνων όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Το έτος 2000, η εμφάνιση του τηλεφώνου με κάμερα αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο, ανοίγοντας το δρόμο για νέες εξελίξεις.

Ωστόσο, ήταν η ιστορική ανακοίνωση του iPhone από τον Steve Jobs το 2007 που έφερε επανάσταση στο τοπίο των τηλεπικοινωνιών. Παρά την απλότητα του μοντέλου της πρώτης γενιάς με βάση τα σύγχρονα πρότυπα, ο αντίκτυπος του iPhone πλέον έχει βαθιά απήχηση. Από την πρώτη κυκλοφορία του, η Apple έχει πουλήσει δισεκατομμύρια μοντέλα, αλλά δεν είναι μόνο αυτή όπως γνωρίζουμε. Αντίθετα στην παγκόσμια αγορά έχουν πολλές ακόμα εταιρείες οι οποίες ανταγωνίζονται σκληρά η μια την άλλη βγάζοντας νέα κινητά κάθε λίγους μήνες.

Πώς έχει αλλάξει το τηλέφωνο με την πάροδο του χρόνου μέχρι σήμερα;

Έτσι ερχόμαστε τώρα στη σύγχρονη εποχή. Η κατοχή ενός τηλεφώνου είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς φιλοδοξούμε να έχουμε όλη την ώρα, με πολλούς από εμάς να το αγοράζουμε ήδη από την εφηβεία μας. Και η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται σε νέα ύψη. Ορισμένες μελέτες έχουν ήδη προβλέψει ότι το smartphone θα αντικατασταθεί τελικά από μια ανώτερη μορφή τεχνολογίας. Άλλωστε, τα σταθερά τηλέφωνα είναι πρακτικά ανύπαρκτα στα σπίτια των ανθρώπων σήμερα, οπότε δεν είναι δύσκολο να δούμε το ίδιο πράγμα να συμβαίνει τελικά και με τα κινητά τηλέφωνα.

Το αν αυτό που θα ακολουθήσει είναι η εικονική πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη ή άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές μένει να το δούμε. Αλλά ό,τι και αν είναι, μια τέτοια συσκευή θα είναι εκεί για να συνεχίσει την κληρονομιά και την εξέλιξη του τηλεφώνου σε όλη τη χρηστικότητά του.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα