Τι ισχύει τελικά με το γάλα στον καφέ;
Πρέπει ή δεν πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον συνδυασμό;
Έχουν αναπαραχθεί κατά καιρούς διάφορα που αφορούν στην αγαπημένη για πολύ κόσμο συνήθεια του συνδυασμού γάλακτος στον καφέ. Έχει επικρατήσει o μύθος πως δεν πρέπει να βάζουμε γάλα στον καφέ μας γιατί ο συνδυασμός αυτός εξαιτίας της αντίδρασης κάποιων συστατικών προκαλεί διάφορα προβλήματα στον οργανισμό. Τι ισχύει όμως τελικά;
Δείτε: Ο μύθος γύρω από το χλιαρό νερό με λεμόνι το πρωί
Υπάρχουν πράγματι δημοσιεύματα που βασίζονται σε έρευνες όπως αναφέρουν, τα οποία παρουσιάζουν τον συνδυασμό γάλακτος και καφέ ως ιδιαίτερα βλαβερό. Η βασική θεωρία που αναπαράγεται είναι η εξής:
-Ο συνδυασμός καφεΐνης και μίας πρωτεΐνης γάλακτος, της καζεΐνης, δημιουργεί θρόμβους (μία πηχτή μάζα) στο στομάχι με αποτέλεσμα ο καφές ως ρόφημα να γίνεται βαρύς και να προκαλεί έως και δυσανεξία.
-Βάζοντας γάλα στον καφέ προκαλείται αποβολή μεγάλων τιμών ασβεστίου μέσω των ούρων την ώρα που αυξάνεται η έκκριση ασβεστίου στο εντερικό σύστημα.
Στο διαδίκτυο διεθνώς οι μόνες έρευνες που αφορούν στον συνδυασμό αυτό δεν ενισχύουν τον μύθο καθώς αναφέρουν πως το μόνο επιστημονικά αποδεδειγμένο αποτέλεσμα του γάλακτος στον καφέ που έχει παρατηρηθεί είναι η μείωση στην απορρόφηση / μεταβολισμό χλωρογενικών οξέων (περιέχονται στον καφέ και το τσάι).
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν δεν παρουσιάζετε παρενέργειες μετά την κατανάλωση καφέ ή γάλακτος χωριστά, η κατανάλωσή τους μαζί συνδυαστικά δεν θα βλάψει την υγεία σας κάπως. Το μόνο αποτέλεσμα της προσθήκης γάλακτος στον καφέ -αποδεδειγμένα μέχρι και σήμερα- είναι ότι η απορρόφηση ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται χλωρογενικό οξύ που περιέχεται στον καφέ μπορεί να μειωθεί κατά 23%.
Το τοπίο είναι διχασμένο ωστόσο μέχρι να κυκλοφορήσει μία μεγάλη επιστημονική μελέτη που να βασίζεται σε μεγάλο δείγμα συμμετεχόντων και τα αποτελέσματά της να έχουν την πολυπόθητη εγκυρότητα, μάλλον πρέπει να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον καφέ όπως μας αρέσει περισσότερο.