Τι πρέπει να μάθουμε σήμερα που είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά της σπατάλης των τροφίμων

Μια 4μελής οικογένεια, αν μειώσει, κατά 30%, τα τρόφιμα που πετάει στα σκουπίδια, μπορεί να εξοικονομήσει, μέχρι και 400 ευρώ το χρόνο.

Parallaxi
τι-πρέπει-να-μάθουμε-σήμερα-που-είναι-π-1007827
Parallaxi

Η 29η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε, το 2020, ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της σπατάλης και του πετάγματος τροφίμων, στα σκουπίδια.

Σχεδόν 59 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων (131 κιλά ανά κάτοικο) πετιούνται στα σκουπίδια, κάθε χρόνο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κόστος τους ανέρχεται σε 132 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 53% των τροφίμων, που καταλήγουν στα σκουπίδια, δημιουργείται από τα νοικοκυριά και το 20%, από τη βιομηχανία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου το 10% όλων των τροφίμων, στη λιανική, στις υπηρεσίες τροφίμων και στα νοικοκυριά, καταλήγει στα σκουπίδια, γεγονός απαράδεκτο, όταν η πείνα αυξάνεται, διεθνώς και περίπου 37 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν να αγοράσουν τρόφιμα για ένα σωστό γεύμα, κάθε δύο μέρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει, μέχρι το 2030, τα κράτη – μέλη να μειώσουν τα σκουπίδια από τρόφιμα, κατά 10% στο κομμάτι της επεξεργασίας και βιομηχανίας τροφίμων και κατά 30% (ανά κεφαλή), στον τομέα της λιανικής πώλησης και της κατανάλωσης (εστιατόρια, υπηρεσίες τροφίμων και νοικοκυριά), σε σχέση με το 2020.

Η μείωση αυτή είναι βασικός παράγοντας, για την επιτυχία των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η σπατάλη των τροφίμων από τα νοικοκυριά ευθύνεται για το 70% των επιπτώσεων της συνολικής σπατάλης τροφίμων.

Η μείωση της σπατάλης των τροφίμων εξοικονομεί χρήματα, για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Μια 4μελής οικογένεια, αν μειώσει, κατά 30%, τα τρόφιμα που πετάει στα σκουπίδια, μπορεί να εξοικονομήσει, μέχρι και 400 ευρώ το χρόνο.

Επίσης, η μείωση της σπατάλης των τροφίμων εξοικονομεί θρεπτικά τρόφιμα, για διανομή, σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Τέλος, η μείωση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στο μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων, σε βιώσιμα συστήματα, που θα βελτιώνουν την αγροτική γη, θα μειώνουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, την απώλεια της βιοποικιλότητας και την υπερκατανάλωση νερού και θα συνεισφέρουν στην επάρκεια τροφίμων, στην υγιεινή διατροφή και στην ανθεκτικότητα.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ συμβάλλοντας στην προσπάθεια μείωσης της σπατάλης των τροφίμων δίνει συμβουλές για:

  • Έξυπνες και πράσινες αγορές τροφίμων
  • Σωστό διαιτολόγιο
  • Αγοράζοντας τρόφιμα
  • Μαγειρεύοντας στο σπίτι.

Για περισσότερες πληροφορίες, ας διαβάσουμε τις οδηγίες, που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για:

  • Τους τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ώστε να μειώσουμε τη σπατάλη των τροφίμων,
  • Την ορθή ανάγνωση της «ημερομηνίας λήξης» των συσκευασμένων τροφίμων,
  • Τη δωρεά τροφίμων.
Πηγή: Unsplash

Η απώλεια μπορεί να προκύψει σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τη παραγωγή ενός τρόφιμου μέχρι την τοποθέτησή του στο ράφι, ενώ η σπατάλη αφορά κυρίως την λιανική πώληση και τα νοικοκυριά, λόγω της κακής διαχείρισης.

Ο ΕΦΕΤ, στην συνεχή προσπάθειά του για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα γύρω από την ασφάλεια των τροφίμων, συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης #Safe2EatEU της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και μέσω αυτής προσφέρει πρακτικές συμβουλές για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων στην καθημερινή μας ζωή.

Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας και οργανώνουμε την λίστα αγορών μας. Με αυτό τον τρόπο, ελαχιστοποιούμε τη σπατάλη, αλλά ωφελούμαστε και οικονομικά.

Κατανοούμε τις ενδείξεις στις συσκευασίες των τροφίμων και τη διάκριση ανάμεσα στην ημερομηνία «ανάλωση έως», που σχετίζεται με την ασφάλεια τροφίμων και την ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» που σχετίζεται με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τρόφιμου.

Επιλέγουμε και τα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά. Το 30% των φρούτων και των λαχανικών απορρίπτεται λόγω εμφάνισης, χωρίς να στερείται γεύσης ή θρεπτικών συστατικών!

Ρυθμίζουμε το ψυγείο μας στην κατάλληλη θερμοκρασία, 1-5 oC, και την κατάψυξη στους -18οC και αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας σύμφωνα με τις ενδείξεις που αναγράφονται στην συσκευασία.

Δεν πετάμε το γεύμα που περισσεύει από την προηγούμενη ημέρα. Αντίθετα, το αποθηκεύουμε στο ψυγείο και το καταναλώνουμε την επόμενη μέρα ή το χρησιμοποιούμε για παρασκευή νέων συνταγών, σάντουιτς κ.λπ. Το ίδιο κάνουμε και στα εστιατόρια ή τις ταβέρνες που επισκεπτόμαστε, είτε ζητώντας μικρότερη μερίδα, είτε παίρνοντας μαζί αυτό που περίσσεψε.

Ενημερωνόμαστε για την κομποστοποίηση (compost), μια φυσική διαδικασία δημιουργίας οργανικού λιπάσματος, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση των χημικών λιπασμάτων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα