Featured

Νέα Παραλία: Πάρκα των σκύλων χωρίς …σκύλους!

Περισσότερο θυμίζουν περιφραγμένα «ανοιχτά» κλουβιά, παρά χώροι ελευθερίας για τα ζώα

Φίλιππος Δεργιαδές
νέα-παραλία-πάρκα-των-σκύλων-χωρίς-σ-838222
Φίλιππος Δεργιαδές

Πρόκειται για δύο περιφραγμένα μικρά πάρκα στην νέα παραλία, που δημιουργήθηκαν ως χώροι όπου οι σκύλοι απελευθερωμένοι από την επιτήρηση και «τα δεσμά» των λουριών, μπορούν να τρέξουν και να παίξουν ελεύθερα. Ωστόσο η πραγματικότητα, δυστυχώς για …τους σκύλους, είναι διαφορετική.  

Περισσότερο θυμίζουν περιφραγμένα «ανοιχτά» κλουβιά, παρά πάρκα για σκύλους. Μάλιστα στο ένα εκ των δύο, στο κέντρο του υπάρχει και λειτουργεί ένα ολόκληρο αντλιοστάσιο, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προστασία των ζώων.

Το μεγαλύτερο πάρκο βρίσκεται στο ύψος της οδού Πέτρου Συνδίκα, ακριβώς πίσω από το κτίριο των εγκαταστάσεων του μεγάλου αντλιοστασίου της ΕΥΑΘ. Είναι ένας περιφραγμένος επίπεδος χώρος, μέσα στον οποίο δεν υπάρχει παρά ξερό χώμα. Το πρόβλημα του συγκεκριμένου πάρκου είναι ότι είναι σχετικά μικρό για να αντέξει τον αριθμό των σκύλων που επισκέπτονται την παραλιακή ζώνη. Δηλαδή αν μπουν στο χώρο 6-7 σκυλιά ο χώρος δεν επαρκεί καθώς δημιουργείται συνωστισμός, ένταση και προκαλούνται τσακωμοί και σκυλοκαυγάδες.

Την ώρα που το επισκεφτήκαμε, και ενώ στην παραλία υπήρχε κοσμοσυρροή και πολλοί είχαν μαζί και τα κατοικίδια τους, στο πάρκο των σκύλων υπήρχε απόλυτη ησυχία. Ρωτήσαμε πολλούς περαστικούς που είχαν βγάλει βόλτα τους σκύλους τους και οι περισσότεροι ήταν αρνητικοί για το συγκεκριμένο πάρκο ενώ αρκετοί δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη του. «Δεν τα πάω διότι αν μαζευτούν 5-6 σκυλιά σύντομα ξεσπούν καυγάδες. Ο χώρος για τα τετράποδα είναι μικρός και δεν διαθέτει ούτε νερό, ούτε ένα σκάμμα με άμμο, μία κατασκευή, ένα δένδρο για να σπάει αυτή χωμάτινη επίπεδη ξερή επιφάνεια», μας είπε μια ιδιοκτήτρια σκύλων που γνωρίζει καλά την παραλιακή ζώνη.

Διαθέτει τις δικές του …υδραυλικές εγκαταστάσεις

Ακόμα χειρότερη η κατάσταση στο δεύτερο πάρκο των σκύλων που βρίσκεται λίγο μετά το Μακεδονίας Παλλάς, με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Είναι πιο μικρό από το πρώτο, αλλά διαθέτει τις δικές του …υδραυλικές εγκαταστάσεις: στο μέσο ακριβώς του πάρκου των σκύλων έχει εγκατασταθεί ένα ολόκληρο αντλιοστάσιο Η εν λόγω κατασκευή αφενός καλύπτει μεγάλο μέρος του πάρκου και αφετέρου σε κάποια σημεία της είναι επικίνδυνη για την ακεραιότητα των τετράποδων.

«Η κατάσταση στο συγκεκριμένο πάρκο είναι τραγική» μας είπε ο συνοδός του Λάκη, του μοναδικού σκύλου που βρήκαμε στο πάρκο.

«Είναι σκέτη κοροϊδία, το λένε και πάρκο των σκύλων. Ερχόμαστε σπάνια διότι αυτή η κατασκευή είναι επικίνδυνη. Υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσουν ή να σφηνωθούν. Ούτε στο άλλο πάρκο πηγαίνουμε διότι αν μπούνε μέσα μερικά σκυλιά έχει γεμίζει, χώρια τη σκόνη που σηκώνεται» τονίζει ο ιδιοκτήτης του Λάκη και επισημαίνει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει ούτε πρόγραμμα, ούτε ενδιαφέρεται για τα ζώα συντροφιάς, πόσο μάλλον για τα αδέσποτα.

Ανάλογη ήταν και η στάση άλλων δέκα περίπου ιδιοκτητών σκύλων, που συναντήσαμε στην παραλία. Οι περισσότεροι αγνοούσαν ότι υπάρχουν πάρκα για σκύλους ενώ όσοι ήξεραν για την ύπαρξη τους, δήλωσαν ότι τα αποφεύγουν και δεν τα χρησιμοποιούν. «Είναι εντελώς ακατάλληλα, δεν το διακινδυνεύω, αγαπάω τα ζώα μου» τόνισε μία ιδιοκτήτρια δύο σκύλων και ζήτησε ο δήμος Θεσσαλονίκης να εξασφαλίσει μία μεγαλύτερη έκταση, διαμορφωμένη κατάλληλα για τη φιλοξενία των σκύλων.

Τα πάρκα των σκύλων είναι μία καλή ιδέα για τους εκατοντάδες σκύλους που επισκέπτονται καθημερινά την παραλία της Θεσσαλονίκης, αλλά οι δύο συγκεκριμένοι χώροι είναι προβληματικοί και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι επί της ουσίας παραμένουν άχρηστοι.

Ο Λάκης και ο συνοδός του, ήταν οι μοναδικοί επισκέπτες στο πάρκο των σκύλων…

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αποδείξει τη ζωοφιλία του. Αν κρίνουμε από την κατάσταση στα δύο πάρκα, μάλλον αντιμετωπίζει το θέμα με αδιαφορία. Άλλωστε το είδαμε πρόσφατα και με την «έξωση» του αδέσποτου σκύλου Αρκουδέλη…

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα