Γευση

Όλυμπος Νάουσα: Μια θρυλική επιστροφή

Δεν είναι απλά ένα εστιατόριο, είναι μία αναβίωση ενός μνημείου με τεράστια ιστορία

Σόνια Ταλαντινού
όλυμπος-νάουσα-μια-θρυλική-επιστροφή-903654
Σόνια Ταλαντινού

Η αναγέννηση του μυθικού εστιατορίου δεν αποτελεί μόνο αναβάθμιση της γαστρονομικής σκηνής της Θεσσαλονίκης, αλλά εγκαινιάζει και το νέο αισθητικό status στη συνολική της κουλτούρα.

Μπορεί κάθε πετυχημένο project να έχει μια ιστορία να διηγηθεί, το Όλυμπος Νάουσα, όμως, έχει πολλές περισσότερες. 

Η δική του πορεία ξεκινάει από τη δεκαετία του ’20, καθώς το 1927 εγκαινιάζεται για πρώτη φορά, κι αφού ταξιδεύει μέσα στον χρόνο, με επίταξη από τους Γερμανούς, μετατροπή του σε καμπαρέ, αλλαγές ιδιοκτητών, βραβεύσεις, αλλά κυρίως ζώντας μεγάλες στιγμές και φιλοξενώντας ιστορικές προσωπικότητες που το τίμησαν -και όχι μόνο-, το 1993, χαρακτηρίζεται μνημείο-έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον επόμενο χρόνο κατεβάζει οριστικά ρολά. 

Για να επιστρέψει φέτος, πιο λαμπερό από ποτέ και να ολοκληρώσει τον κύκλο του, παράλληλα με τα εγκαίνια του πολυτελούς ξενοδοχείου ON Residence.

Η σημασία της επιστροφής του είναι τεράστια για την πόλη, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στο κομμάτι της εστίασης, της φιλοξενίας, της αισθητικής και εν γένει της δημιουργικότητας. 

Συμβολίζει μια ολόκληρη εποχή, που δε ματαιώθηκε, αλλά στάθηκε πυλώνας αστείρευτης έμπνευσης και πρωτοπορίας. Συμβολίζει τον σεβασμό στο παρελθόν, τον σχεδιασμό και την αρμονική σύζευξη των δύο ως παράδειγμα για το μέλλον. 

olympos-nausa.jpg
Φωτογραφία: Heinz Troll

Αυτό, μάλιστα τόνισε ιδιαίτερα και ο CEO της Tor Hotel Group, Κωνσταντίνος Τορνιβούκας: «Όλοι στη μεγάλη οικογένεια της TOR Hotel Group είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι για το Όλυμπος Νάουσα. Έπειτα από περίπου 30 χρόνια, ανοίγει τις πόρτες του ξανά, προσφέροντας μία υψηλού επιπέδου αστική ελληνική κουζίνα στους πελάτες του. 

Το Όλυμπος Νάουσα δεν είναι απλά ένα εστιατόριο. Είναι μία αναβίωση ενός μνημείου με τεράστια ιστορία, μία προσφορά για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα».

Στην κεντρική σάλα, άναψαν τα στρογγυλά φωτιστικά της γαλλικής Magic Circus Editions και αποκάλυψαν ένα super classy σκηνικό, που μας μεταφέρει στην καρδιά της δεκαετίας του ‘30. 

Με φόντο την ανυπέρβλητη ομορφιά της παραλίας της πόλης, η αναβίωση της art nouveau αισθητικής στον απόλυτο βαθμό, μέσα από τον κομψό διάκοσμο και την cosy επίπλωση, δε θα μπορούσε να γίνει πιο επιτυχημένα: τα κεραμικά στο ταβάνι σε απόλυτη χρωματική αρμονία με τον υπόλοιπο διάκοσμο, όπου πρωταγωνιστούν οι παλ και γήινες αποχρώσεις, οι μαύρες Bodysthul βιεννέζικες καρέκλες Wiener GTV Design με την ψάθινη πλάτη, το πολύχρωμο ζακάρ ύφασμα Elitis Effigie, που ντύνει τις πλάτες στους άνετους καναπέδες, οι στιλάτες ταπετσαρίες, τα χειροποίητα φωτιστικά με το φυσητό γυαλί, το χυτό πλακάκι με τις χαρακτηριστικές κεραμιδί πλεκτές γραμμές -πιστή απομίμηση του παλιού πατώματος- και οι εντυπωσιακοί καθρέφτες, που αντανακλούν το φως, προσδίδουν τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στον χώρο. 

Το αποτέλεσμα; Ένα περιβάλλον μοναδικό, με ιστορικές αναφορές, που ολοκληρώθηκε με τα πιο σύγχρονα υλικά και τεχνοτροπίες.

Στο τιμόνι του νέου εγχειρήματος ο βραβευμένος κορυφαίος σεφ, Δημήτρης Τασιούλας, Chef Ambassador της Θεσσαλονίκης, τη μαγειρική ταυτότητα του οποίου λατρέψαμε στο Sebriko και τα εξαιρετικά πιάτα και τις μοναδικές συνταγές του αποθεώσαμε στο Θρία. 

olimpos-naoysa2.png

Οι βαθιές του ρίζες στην πολυπολιτισμική κουζίνα και το γαστρονομικό παρελθόν και παρόν της πόλης στάθηκαν αρκετά για να ηγηθεί μια τόσο τολμηρής προσπάθειας, καθώς ο πήχης βρίσκεται αρκετά ψηλά, όπως και ο ίδιος αναφέρει, τουλάχιστον για τους παλιούς θαμώνες. «Οι εποχές, όμως, έχουν αλλάξει, όπως και οι διατροφικές συνήθειες», τονίζει και ως καπετάνιος του Ολύμπου Νάουσας είναι αποφασισμένος να προσφέρει μια πλούσια, αλλά διαφορετική από το παρελθόν γευστική εμπειρία, επαναφέροντας την επιτυχία του μυθικού εστιατορίου και συνεχίζοντας την κληρονομιά του με νέες γεύσεις και φόρμες.

Ο ίδιος εξηγεί για την κουζίνα του: «Πρόκειται για την αστική θεσσαλονικιώτικη κουζίνα στη βασική της δομή. Το παλιό μενού πάντρευε το τοπικό στοιχείο με τον ευρωπαϊκό αέρα. Είχαν, για παράδειγμα, σούπες, εντράδες (τα πρώτα πιάτα), μαγειρευτά και της ώρας. Όλα αυτά τα διατηρήσαμε σε μια σύγχρονη ερμηνεία τους. Βασιστήκαμε σε παλιές συνταγές, αλλά χρησιμοποιώντας νέα υλικά, πολύ πιο εκσυγχρονισμένα».

Έτσι, στο μενού βρίσκουμε σαρμαδάκια και ντολμά σε δύο εκδοχές, εξαιρετική μπουγιαμπέσα -η ευρωπαϊκή κακαβιά-, το ξακουστό σνίτσελ χόφμαν, το οποίο στον νέο κατάλογο αναφέρεται ως «Όλυμπος Νάουσα 1967-2022», μια σφαιρική μπραντάδα κοτόπουλου με βάση από κρέμα καπνιστού τσένταρ, συνοδευόμενη από προσούτο Ευρυτανίας στη σχάρα, ή το θεϊκό Χουνκιάρ Μπεγιεντί με κρέμα ψητής μελιτζάνα στη σχάρα και τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα κοκκινιστά, που θυμίζει τα παλιά κυριακάτικα τραπέζια.

Από τις προτάσεις δεν απουσιάζουν, φυσικά, και τα μαγειρευτά, όπως ο μουσακάς ή το παστίτσιο, αλλά και τα φρέσκα ψάρια από κοντινές θάλασσες. Πιστός στο concept ότι οι πρώτες ύλες προέρχονται από απόσταση μιας ημέρας, ο σεφ επιμένει να στηρίζει σταθερά τους τοπικούς παραγωγούς. Τα κρασιά προέρχονται όλα από τον πλούσιο ελληνικό αμπελώνα, ενώ και τα επιδόρπια έχουν κι αυτά τη θέση τους στο συλλογικό γευστικό υποσυνείδητό μας, όπως οι πάστες νουγκατίνα και σεράνο, το παγωτό αρμενοβίλ και το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο.

Άρα μιλάμε για ένα μενού που ορίζεται από τη πολυπολιτισμική γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, αναβιώνει την υψηλή ποιότητα μιας άλλης εποχής, ερμηνεύει με μια μοντέρνα γλώσσα την παλιά αστική κουζίνα της πόλης και την επαναφέρει στο προσκήνιο.

olympos-nausa-1.jpg
Φωτογραφία: Heinz Troll

Η εμπειρία, όμως, του Όλυμπος Νάουσα δεν ολοκληρώνεται εδώ, αφού στην απέναντι ακριβώς αίθουσα, το διακεκριμένο νέο μπαρ του ξενοδοχείου ON Residence, Tiger Loop, προσφέρει μια νέα πνοή χαλάρωσης και θετικής ενέργειας στους θαμώνες του και καταθέτει τη δική του ερμηνεία στο το σημαίνει σύγχρονο μπαρ.

Η πολυτέλεια του μαρμάρου, η ζεστασιά του βελούδου και η γοητεία του ξύλου συνθέτουν έναν χώρο, που χαρακτηρίζεται από μαξιμαλιστική διάθεση και μοντέρνο σχεδιασμό, ενώ την παράσταση κλέβουν οι έντονοι χρωματισμοί και η ζεστή ατμόσφαιρα που αποπνέει. Οι δερμάτινοι καναπέδες και τα μακρόστενα τραπέζια στο κέντρο για μεγάλες παρέες ή απλώς συνεύρεση αγνώστων δείχνουν τη διάθεση για επικοινωνία, σ’ ένα στιλάτο σκηνικό, που θυμίζει classic μπαρ του εξωτερικού.

Ο -διακεκριμένος με διεθνή βραβεία- mixologist Αχιλλέας Πλακίδας με την έμπειρη ομάδα του αλλάζουν πίστα κι έρχονται να παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό μενού από φανταστικά κοκτέιλ, που θα απογειώσουν τις αισθήσεις μας. Η νέα κάρτα του μπαρ διαθέτει μια ποικιλία από χειροποίητες προτάσεις, που ξεχωρίζουν για τα ολόφρεσκα υλικά τους, τα οποία απολαμβάνουμε σε τολμηρούς συνδυασμούς. Έτσι, κάθε δημιουργία αποτελεί και μια έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο, ταξιδεύοντας μας σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη και χαρίζοντάς μας ευχάριστες εκπλήξεις. Οι μουσικές επιλογές ακολουθούν κι αυτές τον κλασικό χαρακτήρα του μπαρ, με ξεκάθαρες αναφορές στις δεκαετίες των 80’s και των 90’s, εξασφαλίζοντάς μας στιγμές αξέχαστες.

Αν η απάντηση στην ερώτηση, λοιπόν, «Πώς μπορεί μια στιγμή να διαρκέσει στον χρόνο;», είναι: «Μόνο με δυνατές συγκινήσεις», οι νέες αφίξεις Όλυμπος Νάουσα και Tiger Loop Bar μάς παρουσιάζουν μια φρέσκια και μοντέρνα πρόταση με την αίσθηση και τη χαλαρότητα, όμως, του εντελώς γνώριμου. Και αναμφισβήτητα με την υπόσχεση για δημιουργία νέων αναμνήσεων!

Info

Λεωφόρος Νίκης 5,

Τηλ. +30 2314 404040, +30 2310 275715

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα