close search results icon

Ελλάδα

Παρακολουθήσεις: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι με ημερομηνία λήξης

Η είδηση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των μέσων, παγκοσμίως.

Παρακολουθήσεις: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι με ημερομηνία λήξης
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Διεθνή διασυρμό αποτελεί τις τελευταίες μέρες για τη χώρα μας το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των δύο προαναφερθέντων ανδρών, προκάλεσε την παραίτηση τόσο του του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Μάλιστα, το Politico, ένα από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ διεθνώς, έχει και σήμερα -δεύτερη συνεχόμενη μέρα- πρώτο θέμα το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στη χώρα μας.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Poltico:
Δύο κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης παραιτήθηκαν την Παρασκευή εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων προς την κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα σκάνδαλο κατασκοπείας στο οποίο αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση τηλεφώνου αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, κορυφαίος συνεργάτης και ανιψιός του Μητσοτάκη, παραιτήθηκε και ακολούθησε η παραίτηση του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Παναγιώτη Κοντολέοντα, αφού κατηγορήθηκε για «ανακριβείς ενέργειες» από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η διπλή παραίτηση ακολούθησε τις αποκαλύψεις για απόπειρα υποκλοπής του κινητού τηλεφώνου του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη με λογισμικό κατασκοπείας με το όνομα Predator. Ο Ανδρουλάκης είναι ο αρχηγός του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο, του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Μητσοτάκης προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Σε μια περίπλοκη ανατροπή της υπόθεσης, φαίνεται να υπάρχουν δυνητικά δύο ξεχωριστά χτυπήματα του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη. Εκτός από το χακάρισμα με το Predator, ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι είχε επίσης νόμιμα υποκλαπεί από ελληνικούς πράκτορες πληροφοριών μετά από αιτήματα ενός συμμαχικού κράτους.

«Ο πρωθυπουργός παραίτησε τον αρχηγό της ΕΥΠ και ξεκαθάρισε το τοπίο», είπε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι ο Μητσοτάκης δεν γνώριζε για την παρακολούθηση. «Ο Δημητριάδης, που είναι επικεφαλής της ΕΥΠ, έκανε το σωστό και παραιτήθηκε και πήρε την ευθύνη για την ομάδα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Ανδρουλάκης δεν ήταν ο μόνος που παρακολουθούνταν το τηλέφωνό του.
Ο αρχηγός της ΕΥΠ, Κοντολέων, παραδέχτηκε στις 29 Ιουλίου κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνεδρίασης της Βουλής ότι η υπηρεσία του κατασκόπευε τον Έλληνα οικονομικό δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη –παρακολούθηση που αποκαλύφθηκε πρώτη από το Reporters United– μετά από αίτημα άλλης χώρας, είπαν στο POLITICO αρκετοί βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση. Οι ελληνικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αργότερα το διέψευσαν.

Ένας άλλος ρεπόρτερ από το Inside Story αποκάλυψε ότι το τηλέφωνό του προσβλήθηκε επίσης σε μεταγενέστερο στάδιο με λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Το λογισμικό Predator μπορεί να παρέχει πλήρη πρόσβαση σε οτιδήποτε υπάρχει στο χακαρισμένο τηλέφωνο —από κρυπτογραφημένα δεδομένα και την κάμερα μέχρι το μικρόφωνο. Τον Ιούνιο, το Reporters United δημοσίευσε ένα άρθρο που συνέδεε τον Δημητριάδη με εταιρείες που πουλούσαν το Predator. Απάντησε σε αυτή την ιστορία αρνούμενος τις συνδέσεις και τους ισχυρισμούς που έγιναν.

Ο Ανδρουλάκης ανακάλυψε την απόπειρα υποκλοπής από τον Predator κατά τη διάρκεια επιθεώρησης από υπηρεσία κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπέβαλε μήνυση στους ανώτατους εισαγγελείς της Ελλάδας.

Κυβερνητικά στελέχη λένε τώρα ότι το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη κατασκοπεύτηκε σε μια νόμιμη διαδικασία υποκλοπής, αλλά το γραφείο του Μητσοτάκη λέει ότι ο πρωθυπουργός δεν το γνώριζε, ειδάλλως θα το είχε σταματήσει.

Η ΕΥΠ λογοδοτεί απευθείας στον Μητσοτάκη, βάσει νομοθεσίας που ψηφίστηκε όταν ανέλαβε η τωρινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, η ΕΥΠ προέβη στην υποκλοπή του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη μετά από αίτημα υπηρεσιών πληροφοριών από δύο ξένες χώρες, λόγω των διασυνδέσεών του με «σκιερά πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό κινεζικών συμφερόντων».

Ο Ανδρουλάκης εξέδωσε τηλεοπτική δήλωση, στην οποία είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση τον κατασκόπευσε στη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με ακολουθούσε με αυτές τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς», είπε, ζητώντας από τη Βουλή να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

«Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Σήμερα είναι μια στιγμή αλήθειας για όσους η αλαζονεία και το αίσθημα της ατιμωρησίας τους καθιστούν ικανούς για οτιδήποτε».

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης επανέλαβαν την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί λογισμικό υποκλοπής ούτε συναλλάσσεται με εταιρείες που το πωλούν.

Μετά τις παραιτήσεις, τον Κοντολέοντα θα αντικαταστήσει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο Δημητριάδης θα αντικατασταθεί από τον Ιωάννη Μπρατάκο, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Τσίπρας: «Δεν είναι ασυγχώρητο λάθος, είναι μέγα σκάνδαλο και καθεστωτική αλαζονεία»

Για «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει», κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε on camera δήλωσή του, στον απόηχο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και των δύο ηχηρών παραιτήσεων, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι λέει συνειδητά ψέματα, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει: ο κ. Μητσοτάκης «δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία». «Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;», τονίζει.

«Καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος», δηλώνει και προσθέτει: «σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ».

«Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το Κράτος Δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

«Η κακοποίηση του κράτους δικαίου από το καθεστώς Μητσοτάκη, με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών, προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία μας.
Κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Δεν πρόκειται για μέγα και ασυγχώρητο λάθος. Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει.

Και όταν φανερώθηκε, είπε τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, συνειδητά ψέματα για να καλυφθεί. Και σήμερα συνεχίζει με ψέμα πάνω στο ψέμα.

Ότι δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία.

Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;

Αλλά ακόμα και αν κάποιος τον πιστεύει, η ανεπάρκειά του είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Δεν είναι απλά πολιτικά υπόλογος, είναι και ηθικά έκθετος. Και καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Αντί για συγγνώμες και ψέματα, λοιπόν, ας μας πει έστω και τώρα όλη την αλήθεια.
Ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς που επιχείρησε να στήσει.

Σε κάθε περίπτωση ας γνωρίζει ότι η αλήθεια θα έρθει στο φως.

Είναι θέμα ελευθερίας και ασφάλειας.

Είναι θέμα δημοκρατίας.

Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ.

Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το Κράτος Δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη».

Νάσος Ηλιόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξης»

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξης», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Αναφερθείς στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, δηλώνει ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση» και σημειώνει: «είχαμε δύο παραιτήσεις ανθρώπων που αναφέρονταν απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». «Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης μέχρι χθες ήταν το πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, ο ισχυρός άνθρωπος της κυβέρνησής του και με συγγενική σχέση μαζί του», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει ότι «ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων τοποθετήθηκε στη θέση αυτή με παράνομο τρόπο, γιατί ήταν απλά άνθρωπος υψηλής εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη».

Στον απόηχο των πρόσφατων αποκαλύψεων, κάνει λόγο για «ένα δαιδαλώδες πλέγμα εταιρειών με ενορχηστρωτή τον κ. Δημητριάδη, προκειμένου να καλυφθεί ο έλεγχος των παρακολουθήσεων από το πρωθυπουργικό γραφείο». «Οι υποθέσεις αυτές αφορούν τον πρωθυπουργό τον ίδιο. Οι παρακολουθήσεις γίνονταν κατ' εντολήν του κ. Μητσοτάκη», επισημαίνει.

Ερωτηθείς για την κρίση ακρίβειας, επαναλαμβάνει ότι «η κυβέρνηση συντονίζει τη λεηλασία κατά των πολιτών». «Την ώρα που Μακρόν και Σολτς εθνικοποιούν εταιρείες ενέργειας, οι νεοφιλελεύθεροι Ταλιμπάν της κυβέρνησης Μητσοτάκη πανηγυρίζουν για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», υπογραμμίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Προαναγγέλλοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει «τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η πολιτική αλλαγή», παραθέτει ορισμένους βασικούς άξονες: «ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται στην ενίσχυση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, ρύθμιση και διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του πανδημικού χρέους, αναγέννηση μιας σειράς δημόσιων εργαλείων όπως ο έλεγχος στη ΔΕΗ, ουσιαστική επαναφορά του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών κανόνων κόντρα στη θεσμική παρακρατική παρακμή που ζούμε σήμερα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων οδήγησε χθες στις παραιτήσεις του γ.γ. του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιό σας πάνω σε αυτό το θέμα.

Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση. Και εξηγούμαι. Είχαμε δύο παραιτήσεις ανθρώπων που αναφέρονταν απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης μέχρι χθες ήταν το πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, ο ισχυρός άνθρωπος της κυβέρνησής του και με συγγενική σχέση μαζί του. Όποιος ήθελε να εξασφαλίσει μια προνομιακή σχέση με τον κ. Μητσοτάκη έπρεπε πρώτα να είχε την εύνοια του κ. Δημητριάδη. Ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων τοποθετήθηκε στη θέση αυτή με παράνομο τρόπο, γιατί ήταν απλά άνθρωπος υψηλής εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη. Έτσι, ο κ. Κοντολέων -και αυτός- απευθυνόταν προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε θεσμική διαμεσολάβηση. Μετά την έρευνα τη δική σας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» μαζί με το Reporters United, αλλά και το inside story, καταδείχθηκε ότι έχει στηθεί ένα δαιδαλώδες πλέγμα εταιρειών με ενορχηστρωτή τον κ. Δημητριάδη, προκειμένου να καλυφθεί ο έλεγχος των παρακολουθήσεων από το πρωθυπουργικό γραφείο. Εδώ, λοιπόν, δεν έχουμε υποθέσεις που αφορούν τους επικίνδυνους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, που παραιτήθηκαν υπό το βάρος της πολιτικής δυσοσμίας των παρακολουθήσεων. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν τον πρωθυπουργό τον ίδιο. Οι παρακολουθήσεις γίνονταν κατ' εντολήν του κ. Μητσοτάκη. Κανένας πολιτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας ή οποιοσδήποτε άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει αν παρακολουθείτο όλο αυτό το διάστημα και σε ποιον βαθμό. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα πώς ασκούσε τρία χρόνια εξουσία ο κ. Μητσοτάκης και ποια ασύδοτα μέσα χρησιμοποιούσε. Θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις με κάθε τρόπο και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Είναι πολλοί οι πολίτες που βρίσκονται εκτός επιδομάτων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Την ίδια ώρα, οι διακοπές μοιάζουν με όνειρο θερινής νυκτός για χιλιάδες συμπολίτες μας εξαιτίας των ανατιμήσεων σε μεταφορές, κόστος διαμονής κλπ. Οι προβλέψεις για τον χειμώνα είναι επίσης εξαιρετικά δυσοίωνες. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντονίζει τη λεηλασία κατά των πολιτών. Η άρνησή της να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής έχει φέρει για το πρώτο 5μηνο αυξημένα έσοδα που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. Όταν λοιπόν δεν πέφτουν οι τιμές, πέφτει η κυβέρνηση. Αντί η κυβέρνηση να στηρίζει τα καρτέλ της ενέργειας, θα έπρεπε να στηρίζει τους πολίτες, με πλαφόν στην χονδρική και φορολογία στα υπερκέρδη των παρόχων. Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει το εγκληματικό λάθος της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Ο κ. Μητσοτάκης τότε επέχαιρε κοιτώντας την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο της οικονομικής εξάντλησης πολιτών και επιχειρήσεων. Την ώρα που Μακρόν και Σολτς εθνικοποιούν εταιρείες ενέργειας, οι νεοφιλελεύθεροι Ταλιμπάν της κυβέρνησης Μητσοτάκη πανηγυρίζουν για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα πρέπει άμεσα να επανέλθει ο έλεγχος της ΔΕΗ στο ελληνικό Δημόσιο. Θα πρέπει να μειωθούν ΕΦΚ και ΦΠΑ, να γίνουν αυστηροί έλεγχοι στην αγορά ενέργειας και να στηριχθούν παράλληλα τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πολιτική αλλαγή και όχι διαχείριση της μιζέριας από τον κ. Μητσοτάκη.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι τρία χρόνια τώρα έχει διαχειριστεί με αποτυχία όλα τα καίρια ζητήματα (πανδημία, ακρίβεια κλπ.). Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν να αντέχει και να διατηρεί μια ουσιαστική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι οι εκλογές θα γίνουν πιθανότατα την άνοιξη του 2023 και με την κυβέρνηση να παίρνει το ρίσκο ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα, πώς μπορεί να ανατραπεί αυτό το σκηνικό;

Το σκηνικό έχει ήδη ανατραπεί. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξης. Το μόνο που μένει είναι ή να ορίσει ο ίδιος πρόωρα την ημερομηνία αυτή όπως από τον Δεκέμβριο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ή να περιμένει το τέλος της τετραετίας. Ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πρόκειται να παρουσιάσει τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η πολιτική αλλαγή. Ένα πολιτικό πρόγραμμα για μια πιο δίκαιη κοινωνία, με πραγματική ασφάλεια απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε. Με ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται στην ενίσχυση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας όπως οι συλλογικές συμβάσεις και οι αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Με ρύθμιση και διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του πανδημικού χρέους και κατάργηση του πτωχευτικού που έφερε η ΝΔ. Με αναγέννηση μιας σειράς δημόσιων εργαλείων, όπως ο έλεγχος στη ΔΕΗ αλλά και συνολικότερα με τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ. Τέλος, με μια ουσιαστική επαναφορά του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών κανόνων κόντρα στη θεσμική παρακρατική παρακμή που ζούμε σήμερα.

Η κυβέρνηση με τη σειρά της σάς έχει κατηγορήσει επανειλημμένα για λαϊκισμό, ποντάροντας στα αντανακλαστικά του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Την ίδια ώρα επιχειρεί να διεμβολίσει την όποια κοινή αντιπολιτευτική γραμμή διατηρείτε με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ποια είναι τα δικά σας αντίμετρα σε αυτή την τακτική;

Η έννοια του λαϊκισμού έχει κακοποιηθεί στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στην πραγματικότητα αυτό που ζούμε από πολιτικά και μιντιακά κέντρα είναι μια ακραία δημαγωγία με alt right χαρακτηριστικά και έναν χυδαίο ελιτισμό που προσπαθεί να κατηγορήσει ως λαϊκισμό το αίτημα ικανοποίησης των βασικών αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η κριτική στην οποία αναφέρεστε εκπορεύεται από αυτούς που φόρεσαν περικεφαλαίες και συναντήθηκαν με τους νεοναζί την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η άμυνά μας απέναντι σε αυτή την λάσπη είναι οι συγκεκριμένες προγραμματικές μας προτάσεις, με αιχμή τα θέματα της Δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η βαλκανική μίξη Τραμπ και Όρμπαν του κ. Μητσοτάκη θα ηττηθεί από ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα κοινωνικής αλλαγής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ieidiseis