Έγκλημα Τεμπών: Η άδεια καρέκλα της αδιαφορίας και τα ΜΜΕ της αποσιώπησης
Ίσως κάποιοι να μπέρδεψαν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις με τις συνεντεύξεις για μείζονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα
Μία φωτογραφία με αναστάτωσε χθες το βράδυ. Αυτή που δείχνει την άδεια καρέκλα του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξη Τύπου από τον Σύλλογο Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών «28-2-2023».
Το θέμα της συνέντευξης αφορούσε «το αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης Υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας» και είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι των κομμάτων. Μία άδεια καρέκλα υπήρχε στο χώρο και ήταν από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος.
ΟΚ, προφανώς στην κυβέρνηση έχουν πείσει τους εαυτούς τους και το πιστό ακροατήριο ότι το θέμα έχει πολιτικοποιηθεί ή εργαλειοποιηθεί πολιτικά. Το λένε ξεκάθαρα, άλλωστε. Ωστόσο, εδώ δεν μιλάμε για πολιτική. Μιλάμε για τους ίδιους τους γονείς, τους συγγενείς, τα αδέρφια, τους δικηγόρους των οικογενειών των 57 αθώων θυμάτων που κάηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα. Και μιλάμε για 1,5 εκατομμύριο Έλληνες που έχουν ένα κοινό αίτημα: Να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Σημειωτέον πως ο αριθμός των υπογραφών είναι πια τριπλάσιος από αυτόν που απαιτεί το Σύνταγμα για να αλλάξει ο νόμος.
Μιλάμε για διακεκριμένους νομικούς που συμμετείχαν στη συνέντευξη, όπως ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός, η Αντιπρόεδρος ΣτΕ ετ. Μαρία Καραμανώφ και ο Αν. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ Νίκος Παπασπύρου.
Δεν ήταν πολιτική συγκέντρωση η χθεσινή. Δεν είχε ακροατήριο για ψηφοθηρία, δεν είχε προεκλογικές κορώνες, δεν θα χαλούσε το προφίλ κανενός πολιτικού, συγκεκριμένα.
Ήταν μια συνέντευξη ενημέρωση για την τροποποίηση του νόμου περί ποινικής ευθύνης Υπουργών και βουλευτικής ασυλίας, ένα ύψιστο ζήτημα δημοκρατίας.
Ήταν μια συνέντευξη για όλα όσα απασχολούν το σύλλογο, 16 μήνες μετά το έγκλημα στα Τέμπη.
Ήταν μία συνέντευξη για όλα όσα έχουν στο μυαλό και στην ψυχή τους οι Έλληνες, τουλάχιστον αυτοί που δεν πάσχουν από κομματική τύφλωση, ένθεν κακείθεν, μετά το τραγικό συμβάν της 28ης Φεβρουαρίου.
Αν δεν ήθελε να παραστεί προσωπικά ο πρωθυπουργός, μπορούσε έστω να εκπροσωπηθεί. Όχι ότι θα άλλαζε κάτι επί της ουσίας, δηλαδή, αλλά έστω για τους τύπους. Για να δείξει πως ακούει, όπως βλέπουμε συχνά πυκνά στο τικ τοκ. Ίσως, βέβαια, πιστεύουν κάποιοι ότι η συγκέντρωση υπογραφών είναι «αηδίες», όπως είχε πει και ο «σοφός» Πορτοσάλτε. Ή μπορεί οι προεκλογικές περιοδείες να είναι πιο σημαντικές…
Απουσίασαν και τα ΜΜΕ
Δεν ξέρω πραγματικά αν θα βγει κάτι ουσιαστικό από τη συγκέντρωση των υπογραφών των πολιτών, όμως έχει μεγάλη σημασία ότι για πρώτη φορά οι Έλληνες ένωσαν τόσο γρήγορα τις υπογραφές τους, θεωρώντας ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.
Η Μαρία Καρυστιανού στάθηκε στην απουσία Μητσοτάκη. «Ο πρωθυπουργός απουσιάζει σήμερα και από αυτή τη σημαντική μέρα για τις αρχές της δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως απουσίαζε και από την ολομέλεια της Βουλής και σε άλλα σημαντικά για τη χώρα μας θέματα. Σίγουρο είναι μόνο το πρόσωπο της αδιαφορίας, όχι απέναντι σε ένα από τα χειρότερα εγκλήματα στη χώρα με κρατική συμμετοχή και ευθύνη αλλά και απέναντι σε 1,5 εκατ. πολιτών».
Απούσα ήταν και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρ’ ότι είχε προσκληθεί.
Απόντα όμως ήταν και αρκετά ΜΜΕ. Με μια πρόχειρη οργανική αναζήτηση διαπίστωσα ότι μόνο συγκεκριμένες σελίδες κάλυψαν τη συνέντευξη. Από τα «μεγάλα» ειδησεογραφικά σάιτ απουσίαζε η είδηση της συνέντευξης Τύπου και φυσικά όλα όσα ειπώθηκαν. Σωστά. Δεν χρειάζεται να ξέρουμε, είναι πιο σημαντικά τα μαγιό των σελέμπριτις.
Από τα κανάλια; Προσωπικά, ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ μπόρεσα μόνο να βρω από χθες. Αυτό από το Open. Βγάλτε αβίαστα τα συμπεράσματά σας.