Face control στην παραλία; Αλήθεια τώρα;
Παρκαδόροι στην αμμουδιά σε περίβλεπτα μπιτσόμπαρα σου λένε δεν μπορείς να παρκάρεις εδώ. Επαναλαμβάνω όχι στην έκταση που έχουν νοικιάσει αλλά στην αμμουδιά που έχουν μετατρέψει σε οργανωμένο κάμπινγκ.
Τις τελευταίες μέρες φούντωσαν στη Θεσσαλονίκη οι καταγγελίες για μπιτσόμπαρο στην Επανομή που επιλέγει να διώξει τους ηλικιωμένους πελάτες που καταφθάνουν εκεί με πούλμαν στα ημερήσια μπάνια των ΚΑΠΗ. Άνθρωποι του μόχθου οι περισσότεροι απολαμβάνουν τις ελάχιστες χαρές ενός αδιανόητα ακριβού καλοκαιριού με αυτές τις μικρές αποδράσεις σε μια κοντινή θάλασσα. Το ελάχιστο.
Και όμως είναι ανεπιθύμητοι στη νομή του καλοκαιριού. Εκεί που κανονικά η αμμουδιά ανήκει σε όλους και παραχωρείται μετά δόξης και τιμής σε επιχειρηματίες οι οποίοι αποφασίζουν να εφαρμόσουν έναν ιδιότυπο κοινωνικό ρατσισμό λέγοντας κατά πρόσωπο στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας: Εδώ είστε ανεπιθύμητοι.
Λίγο παρακάτω, στη Χαλκιδική η κατάσταση επιδεινώνεται. Παρκαδόροι στην αμμουδιά σε περίβλεπτα μπιτσόμπαρα σου λένε δεν μπορείς να παρκάρεις εδώ. Επαναλαμβάνω όχι στην έκταση που έχουν νοικιάσει αλλά στην αμμουδιά που έχουν μετατρέψει σε οργανωμένο κάμπινγκ. Από τη Νέα Ηράκλεια μέχρι το τέλος των δυο ποδιών η αυθαιρεσία είναι νόμος. Μόλις πριν λίγες μέρες ξηλώθηκε μετά από γενικευμένη κατακραυγή μπιτσόμπαρο στην Άθυτο στημένο όλο παράνομα.
Τεράστιες παραλίες όπως η Τρανή Αμμούδα έχουν μετατραπεί σε απέραντες εκθέσεις επίπλων και τα εκατοντάδες αυτοκίνητα καταλαμβάνουν το οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια.
Υπάρχουν περιοχές που δεν έχει μείνει εκατοστό ελεύθερο για να απλώσεις την πετσέτα σου και αν δεν δεχτείς να πληρώσεις ένα κατοστάρικο το ζευγάρι θα βρεθείς σε τελευταίες σειρές που θα σου υποδείξουν οι μετρ της παραλίας.
Σε κάποια ακόμα πιο γκλαμουράτα μέρη σου λένε με νόημα χωρίς κράτηση δυστυχώς εδώ δεν θα καθίσετε εννοώντας ότι το μέρος αυτό δεν είναι για τα δικά σου χνώτα.
Το ελληνικό καλοκαίρι γίνεται όσο περνά ο καιρός ένα προνόμιο όσων ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά αυτών που ορίζουν πια το trend. Αν τολμήσεις να διαμαρτυρηθείς εμφανίζονται από το πουθενά σβερκωμένοι σεκιούριτι και σου ζητούν να αποχωρήσεις και αν καλέσεις σε διαμαρτυρία δημόσια κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς από τα comme il faut πληκτρολόγια…
Υπάρχουν πια περιοχές του κόσμου που όλα αυτά τα δοκίμασαν νωρίτερα όπως το Μεξικό και η Ισπανία που ο κόσμος έχει εξεγερθεί και αντιμετωπίζει τέτοιες περιπτώσεις με οργή. Εδώ έχουν μια τελευταία ευκαιρία οι δήμοι να βάλουν τάξη στα πράγματα και μεις με σχόλια και βαθμολογίες να γκρεμίσουμε το μύθο των περίβλεπτων ρατσιστικών μαγαζιών. Τι λέτε, ξεκινάμε;