H κρίση της δικαιοσύνης μέσω της σύγκρισης
Σκέψεις με αφορμή τις αντιδράσεις για την δικαστική απόφαση για τον Δημήτρη Λιγνάδη.
Λέξεις: Μάκης Διάκος
Η δικαιοσύνη αποδίδεται μέσω των λειτουργών της (Δικαστών, Εισαγγελέων, Δικηγόρων κλπ).
Οι αποφάσεις της πολλές φορές είναι πολύπλοκες και χρειάζονται πραγματική επιστημονική γνώση και εμπειρία αλλά και στοιχεία της δικογραφίας για να γίνουν κατανοητές.
Αυτό σημαίνει πως ο απλός πολίτης δεν μπορεί να κρίνει επιστημονικά μια δικαστική απόφαση. Μπορεί όμως να συγκρίνει διάφορες δικαστικές αποφάσεις μεταξύ τους και με βάση αυτό που λέγεται «κοινό περί δικαίου αίσθημα» να κρίνει ποιες είναι δίκαιες και ποιες περισσότερο ή λιγότερο δίκαιες.
Άλλωστε ο πολίτης, ανέκαθεν, ενώ ανέθετε στην κρίση της δικαιοσύνης τους κατηγορούμενους πάντα διατηρούσε το προνόμιο να κρίνει τις αποφάσεις της. Είτε Αριστοφανικά μέσω των κωμωδών του είτε με τους τραγικούς Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη κ.α. όπου μέσω των ηρώων τους έκριναν ακόμα και τους θεϊκούς νόμους αλλά κυρίως αμφισβητούσαν τις άδικες αποφάσεις της εξουσίας που βασίζονταν σε ανθρώπινους νόμους.
Σήμερα ο Πολίτης δε νοιάζεται να κρίνει επιστημονικά μία δικαστική απόφαση.
Είναι όμως στη φύση του και στο ρόλο του να τις κρίνει, να τις διακρίνει και να τις συγκρίνει μεταξύ τους.
Μπορεί να συγκρίνει τις δικαστικές αποφάσεις μέσω των αντιφάσεών της. Μπορεί να κρίνει την δικαιοσύνη από την αναλογικότητα των ποινών που επιφυλάσσει για κάθε αδίκημα και για κάθε κατηγορία πολιτών. Μπορεί να διακρίνει τις «κατ’ οικονομία» και τις «κατ΄ακρίβειαν» αποφάσεις της ανάλογα με το πώς και για ποιους χρησιμοποιούνται κάθε φορά. Αυτό το κριτήριο του είναι Αρχέγονο, είναι το ακριβέστερο ζύγι που κράτα η Θέμις, είναι το κοφτερό της σπαθί, είναι η συλλογική συνείδηση που θέλει κλειστά τα μάτια της. Χωρίς αυτήν την αίσθηση ζωντανή η δικαιοσύνη αποστειρώνεται, απομονώνεται, γίνεται υπόθεση μόνο των λειτουργών της και αποκόπτεται από την κοινωνία.
Όμως η δικαιοσύνη δεν υπάρχει έξω από την κοινωνία, σε αυτήν οφείλει την ύπαρξή της, αυτή την θέσπισε, στο όνομα της λειτουργεί. Κι όπως η κοινωνία αντιλήφθηκε εδώ και αιώνες πως δεν μπορεί να δικάσει η ίδια χωρίς κανόνες, νόμους, αρμόδια δικαστήρια κλπ, έτσι και οι αρμόδιοι λειτουργοί της δικαιοσύνης ας μην λησμονούν την αναθέτουσα αρχή τους, ας αφουγκράζονται την φωνή της κάθε φορά, μπορεί να είναι και για καλό.
Ανακοίνωση Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την υπόθεση Λιγνάδη
Για υποκινούμενη για πολιτικές σκοπιμότητες προσβολή και διαπόμπευση της προσωπικότητας της Προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, κάνει μεταξύ άλλων λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωση της για την υπόθεση Λιγνάδη
«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πρόκειται να ανεχθεί τη δημόσια και υποκινούμενη για πολιτικές σκοπιμότητες προσβολή και διαπόμπευση της προσωπικότητας της Προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, καθώς και των υπολοίπων Δικαστών της Συνθέσεως, που επί σειρά ετών κοσμούν την Ελληνική Δικαιοσύνη». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε νέα ανακοίνωσή που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή τις επικρίσεις που δέχεται το δικαστήριο, που δίκασε την υπόθεση Λιγνάδη και κυρίως η πρόεδρός του. «Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο έλεγχος της Δικαιοσύνης και ο εκφοβισμός των εκπροσώπων της δεν θα περάσει» αναφέρει ακόμη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και καλεί «τα κοινοβουλευτικά κόμματα να λάβουν θέση και να καταδικάσουν τα παραπάνω πρωτοφανή φαινόμενα για την ευνομούμενη πολιτεία μας».
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει:
«Σχετικά με τη συνεχιζόμενη δημόσια προσβολή της προσωπικότητας της Προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών – Ωμή και υποκινούμενη απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης σε εκκρεμή υπόθεση μετά την έκδοση απόφασης σε πρώτο βαθμό
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πρόκειται να ανεχθεί τη δημόσια και ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ για πολιτικές σκοπιμότητες προσβολή και διαπόμπευση της προσωπικότητας της Προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, καθώς και των υπολοίπων Δικαστών της Συνθέσεως, που επί σειρά ετών κοσμούν την Ελληνική Δικαιοσύνη με την εξαίρετη νομική τους κατάρτιση, το ακέραιο ήθος και την ευσυνειδησία τους και οι οποίοι βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο κατ’ εξακολούθηση συκοφαντικών επιθέσεων, που συνοδεύονται από έμμεσες προτροπές ακόμη και τέλεσης πράξεων βίας σε βάρος τους.
Στο Κράτος Δικαίου οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ή μη ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση ορίζονται στη διάταξη του άρθρου 497 παρ. 8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και κρίνονται από το Δικαστήριο με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, τη θεμελιώδη αρχή της ηθικής απόδειξης και την ελεύθερη συνείδηση των Δικαστών.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τα λαϊκά Δικαστήρια, που δυστυχώς είχε προβλέψει πως θα “στηθούν”, άγεται στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη δημόσια προσβολή της προσωπικότητας των Μελών της Ένωσης μας και Μελών της Συνθέσεως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και ειδικώς της Προέδρου αυτής, ενέχει πολιτικές και μόνο σκοπιμότητες και είναι ξεκάθαρα ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ απ’ αυτούς που δεν επιδεικνύουν στοιχειώδη σεβασμό στους θεσμούς και η απαξίωση αυτών (θεσμών) αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή τους, απ’ αυτούς που κινούνται στην κινηματική λογική παρελθόντων ετών, που κύριο χαρακτηριστικό έχει την πόλωση και το διχασμό, απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη είναι ένας ακόμα κρατικός μηχανισμός ενταγμένος στους σχεδιασμούς τους και ότι με την απειλή της δημόσιας διαπόμπευσης προσωπικοτήτων της Ελληνικής Δικαιοσύνης σε πλατείες και σε δημόσιους χώρους θεαμάτων θα εκβιάσουν τις αποφάσεις της προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, μετά την έκδοση της απόφασης του Μ.Ο.Δ. και θα χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, ώστε να αποφασίζει σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Έτσι αντιλαμβάνονται όλα αυτά τα κέντρα την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει, δημόσια, στοχευμένη και εκβιαστική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, μετά την έκδοση της απόφασης σε πρώτο βαθμό, και θα προβεί άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποτροπή της θεσμικής αυτής εκτροπής, την προστασία Προσωπικοτήτων της Δικαιοσύνης έναντι εξακολουθητικών συκοφαντικών δυσφημίσεων και τη διαφύλαξη των αρχών του Κράτους Δικαίου.
Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο έλεγχος της Δικαιοσύνης και ο εκφοβισμός των εκπροσώπων της δεν θα περάσει.
Καλούμε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να λάβουν θέση και να καταδικάσουν τα παραπάνω πρωτοφανή φαινόμενα για την ευνομούμενη πολιτεία μας».
Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις 4 μέρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Ελλάδα για μια σειρά από θέματα:
Συστάσεις
Εκτός από την υπενθύμιση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σχετικά με ορισμένες πτυχές του συστήματος δικαιοσύνης και του πλαισίου καταπολέμησης της διαφθοράς, συνιστάται στην Ελλάδα να:
– Να αντιμετωπίσει την ανάγκη συμμετοχής του δικαστικού σώματος στον διορισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα σχετικά με τους διορισμούς δικαστών.
– Να διασφαλίσει την αποτελεσματική και συστηματική επαλήθευση της ακρίβειας των γνωστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες) που υποβάλλονται από όλους τους τύπους δημοσίων υπαλλήλων.
– Να εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιστορικού διώξεων και τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς.
– Θέσπιση νομοθετικών και άλλων εγγυήσεων για τη βελτίωση της φυσικής ασφάλειας και του εργασιακού περιβάλλοντος των δημοσιογράφων, σύμφωνα με το πρόσφατα υιοθετηθεν Μνημόνιο Συνεννόησης και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων.
– Να διασφαλίσει ότι οι απαιτήσεις εγγραφής για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών είναι αναλογικές ενόψει της διατήρησης ενός ανοικτού πλαισίου λειτουργίας τους.