Λειψυδρία στην Κασσάνδρα. Μια πληγή.
Μερικά λόγια από τον Πέτρο Μεχτίδη για την κατάσταση λειψυδρίας που επικράτησε το καλοκαίρι του 2024 στη Χαλκιδική.
Λέξεις: Πέτρος Μεχτίδης
Περνώντας τα καλοκαίρια μου και όχι μόνο στην Κασσάνδρα από το 1972 πραγματικά δεν θυμάμαι να υπήρχε κάποια χρονιά που να άνοιγα τη βρύση και να έπινα άνετα νερό. Στο κάμπινγκ Παλιούρι φυσικά δεν είχαμε νερό στις σκηνές και τα τροχόσπιτα και οι ψύκτες ήταν εξαιρετικά παιχνίδια για εμάς τα παιδιά. Θυμάμαι τις διαδρομές με το πατέρα μου για να πάρουμε καλό νερό από τις βρύσες στον Άγιο Δημήτριο στο Πευκοχώρι και το Άγιο Γεώργιο στην Αγία Παρασκευή. Θυμάμαι φυσικά τις εξάδες με το νερό – απαραίτητα αξεσουάρ των διακοπών μας. Το νερό μερικές φορές, π.χ. το Μάιο ήταν περίπου πόσιμο αλλά συνήθως υφάλμυρο ή αλμυρό – ειδικά στην high season.Πράγματα συνηθισμένα και γνώριμα για όσους συχνάζουν στην Κασσάνδρα και σε όλους τους επαγγελματίες, όπως π.χ. στην Άθυτο όπου μας έφεραν το φραπέ απλά χτυπημένο για να προσθέσουμε εμείς το εμφιαλωμένο νερό. Όλοι μας είχαμε αποδεχθεί ως κάτι συνηθισμένο το ότι δεν υπήρχε πόσιμο νερό. Αποδιδαμε όλοι μας το πρόβλημα του μη πόσιμου νερού στα πολλά σπίτια και τα πολλά ξενοδοχεία αλλά δεν είχαμε φτάσει ακόμα στο μη νερό ή στο νερό κάποιες ώρες της ημέρας.
Τα οποία προβλήματα ξεχάστηκαν κατά την πανδημία και επανήλθαμε με ανακοινώσεις για ολιστικά προγράμματα ύδρευσης, αφαλάτωση και σύνδεση της Κασσάνδρας με το σχεδιαζόμενο φράγμα του Χαβρία. Μεγαλεπήβολα σχέδια τα οποία όμως ιδανικά θέλουν μια πενταετία για να ολοκληρωθούν. Ως τότε; Υπομονή από όλους και χρηστή διαχείριση του νερού. Αλλά τί σημαίνει αυτό; Προφανώς έλεγχο της χρήσης του νερού, π.χ. όχι πλύσιμο των αυτοκινήτων και όχι πότισμα. Φυσικά είναι άτοπο να μην ποτίζεις τα εκατοντάδες κτήματα και τα χιλιάδες δέντρα των κήπων το καλοκαίρι αλλά είπαμε υπομονή και χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Φυσικά είναι άτοπο όταν σε συνθήκες καύσωνα κάτω από ένα δέντρο η θερμοκρασία μπορεί να είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη από εκτός σκιάς. Άρα χρειάζονται περισσότερα δέντρα και όχι λιγότερα!
Ας δεχτούμε όμως ότι το ένα σκέλος είναι να ξεραθούν τα δέντρα των κήπων, το άλλο σκέλος είναι πού θα διατεθεί το σπάνιο και λιγοστό νερό. Φυσικά πρόβλημα είναι και οι μεγάλοι κήποι με το καταπράσινο γκαζόν το οποίο φυσικά θέλει τεράστιες ποσότητες νερού για να θυμίζει το Wembley πριν τον τελικό του Champions League. Αυτά όμως ήταν γνωστά και εμφανή από πάντα σε όλους – κατοίκους, παραθεριστές και υπεύθυνους. Θα περίμενε κάποιος λογικός άνθρωπος να περιοριστούν κάπως τα ξενοδοχεία και οι νέοι ξενώνες και κυρίως οι πολλές πισίνες και οι τεράστιοι κήποι. Πόσες πισίνες; Θυμάμαι έως πρόσφατα στην Κασσάνδρα ελάχιστα ήταν τα συγκροτήματα που είχαν πισίνα και αυτά μία ανά 10 η 20 ή παραπάνω δωμάτια. Τα τελευταία χρόνια είτε γιατί είναι η σύγχρονη τάση στον τουρισμό είτε γιατί απλά είναι πιο ακριβή η ενοικίαση ενός καταλύματος με πισίνα όλα τα νεοαναγειρόμενα παραθεριστικά (αναφέρομαι σε συγκρότημα 3, 5 η 8 οικιών) έχουν πισίνα ή χτίζονται με πισίνα- μία ανά οικία!!!!
Μία ανά οικία ή ακόμα και μία ανά δωμάτιο στα high luxury resorts. Πόσο όμως νερό ξοδεύει μία πισίνα; Η δήμαρχος Κασσάνδρας αναφέρθηκε σε ένα αρχικό γέμισμα της πισίνας στην αρχή της σεζόν και σε όχι μεγάλες ποσότητες για την απαραίτητη ανακύκλωση του νερού. Αν και είναι αστείο να αναγκάζεται μια δήμαρχος να υπερασπιστεί τις πισίνες – λες και αυτό είναι μέσα στις αρμοδιότητες της- ας δούμε αν ισχύει αυτό και πόσο; Η κατανάλωση 75 κμ μιας συνηθισμένης πισίνας είναι ανάλογη κάποιων μηνών μιας οικίας. Πολλαπλασιάζουμε επί τις 100 πισίνες του Πευκοχωρίου και είμαστε ο.κ. Το νερό αυτό αν το διαιρέσουμε με τα 10-20 κμ που καταναλώνει μια τετραμελής οικογένεια μας δίνει περίπου 5-7 μήνες μίας τυπικής οικιακής χρήσης. Σημειώνω ότι η δική μας κατανάλωση στο Πευκοχώρι δεν ξεπέρασε ποτέ τα 10 κμ, ακόμα και όταν το απαγορευμένο πότισμα -οχι φυσικά του γκαζόν – γινόταν συστηματικά. Οπότε κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να υπολογίζει πόσο νερό ξοδεύει το πότισμα και πόσο η μέση πισίνα. Εκατό πισίνες επί 75 κυβικά μέτρα νερού ετησίως ισούται με 7500 κμ νερού δηλαδή με 750 περίπου οικίες!!! Όσο για τις ξενοδοχειακές πισίνες; Πρόσφατη απόφαση για ξενοδοχείο στην Άθυτο ανέφερε ότι ετησίως θα ξοδεύει από το δίκτυο ύδρευσης για τις πισίνες του 2777 κμ, δηλαδή όσο 277 περίπου οικίες.
Φυσικά δεν δέχομαι την λογική ότι κάποια ξενοδοχεία κάνουν δικές τους γεωτρήσεις και δεν συνδέονται με το δίκτυο γιατί πάλι μιλάμε για την ίδια περιοχή με τον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα. Κι αν δεν έχουμε στοιχεία για την κατανάλωση νερού στην Κασσάνδρα σημειώνω ότι στην Πάρο ο τοπικός δήμος υπολόγισε ότι περίπου 5-10% του νερού ξοδεύεται σε πισίνες και ότι πάνω από το 60% σε τουριστικά καταλύματα και πότισμα γκαζόν. Αυτή ήταν η κατάσταση στην Κασσάνδρα ώστε πέρσι και πρόπερσι διαβάζαμε για συνεχείς βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και συνεχείς διακοπές για την επισκευή των βλαβών. Δεν συμμετέχω και δεν συμμερίζομαι τις θεωρίες συνωμοσίας ότι δεν υπήρχαν βλάβες και ότι απλά έκλεινε το δίκτυο ύδρευσης για να γεμίσουν λίγο περισσότερο οι δεξαμενές. Από αυτή την κατάσταση φτάσαμε φέτος το καλοκαίρι, στις αρχές Ιουλίου στις κανονικές και πολυήμερες διακοπές στην υδροδότηση στο Πευκοχώρι. Και εδώ το πράγμα γίνεται κουραστικό ή και γελοίο.
Αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοσυγκρούονται ανακοινώσεις του δήμου και της κοινότητας και του υπεύθυνου αντιδημάρχου χωρίς καμία λογική και ευαισθησία και ευθιξία και εξήγηση. (Συγνώμη αν θα κουράσω αλλά έχει ενδιαφέρον). Αρχικά αναφέρθηκε από την κοινότητα Πευκοχωρίου ότι υπάρχει βλάβη σε κεντρική αντλία.
Μετά ότι θα γίνουν προγραμματισμένες διακοπές στην υδροδότηση. Παράλληλα και σχεδόν συγχρόνως ο δήμος Κασσάνδρας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν διακοπές λόγω ελέγχου του δικτύου ύδρευσης. Άλλη ήταν η ανακοίνωση του υπεύθυνου αντιδημάρχου.
Σημειώνω ότι όλα αυτά γίνονται εν μέσω καύσωνα και hot season. Αποκορύφωμα ήταν η ανακοίνωση του Δήμου ότι όλο το πρόβλημα είναι λόγω της λειψυδρίας και της υπερκατανάλωσης. Οι ανακοινώσεις δημοσιεύθηκαν παντού όπως και η προφανής οργή των κατοίκων, των παραθεριστών και των επιχειρήσεων τουρισμού. Είναι φυσικά ακατανόητη η δήλωση ότι τα προβλήματα στην ύδρευση της Χανιώτης και του Πευκοχωρίου οδήγησαν το δήμο να παίρνει νερό από τους μόνιμους κατοίκους στο Κασσανδρινο και την Καλάνδρα. Είναι άλλο το νερό των μόνιμων κατοίκων, άλλο των τουριστών; Και πώς αλήθεια διαχωρίζεται το δίκτυο; Ακατανόητη είναι η δήλωση ότι θα μειωθεί η πίεση του νερού όπου υπάρχει πρόβλημα όπως επίσης ότι θα γίνεται έλεγχος στο νερό που καταναλώνουν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές. Πώς; Θα στήνουν μπλόκα οι υπάλληλοι για να δούνε ποτέ και για πόση ώρα ποτίζω; Ή θα κοιτάνε το υδρόμετρο; Κι αν εγώ ζεσταίνομαι και κάνω ντουζ πολλά; Και οι επόπτες που θα μετράνε τους πράσινους κήπους; Πολύ αργά για δάκρυα. Πολύ αργά για περιορισμούς.Ακατανόητη λογική των τοπικών αρχόντων της πιο τουριστικής περιοχής της βόρειας Ελλάδας. Οι φωνές όσων γκρίνιαζαν έως πρόσφατα ήταν δυσφήμιση του παραδείσου, όπως λεγόταν από κάποιους.
” Η Κασσάνδρα μας είναι υπέροχη. Ας μη δημιουργούμε λάθος εντυπώσεις” γράφει μια φετινή ανακοίνωση του Δήμου. Λάθος εντυπώσεις; Επειδή θέλω να ανοίξω την βρύση και να τρέξει νερό ή επειδή γκρινιάζω που αυτό δεν γίνεται;
Ποιος δημιούργησε αυτές τις λάθος εντυπώσεις; Όσοι εδώ και χρόνια δεν έβλεπαν πέρα από το άμεσο κέρδος. Όσοι στρουθοκαμηήλιζαν ότι ο κόσμος δεν θα έχει πρόβλημα αν μείνει κάποιες ώρες ή ημέρες χωρίς νερό. Όσοι δεν φρόντισαν για το αυτονόητο – πόσιμο ή απλά τρεχούμενο νερό σε μια τουριστική περιοχή το καλοκαίρι. Όσοι δεν ακολούθησαν το παράδειγμα της Σίφνου για απαγόρευση της πισίνας και της Μυκόνου για μη σύνδεση της πισίνας με το δίκτυο ύδρευσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσοι ακόμη θεωρούν ότι πρέπει να συζητάμε για το δικαίωμα στην πισίνα σε βάρος της ιδέας ότι το λιγότερο πλέον νερό πρέπει να διατίθεται σε περισσότερους και όχι σε λίγους προνομιούχους.
Όσοι υπεύθυνοι έβλεπαν το νερό να τρέχει από κήπους 4 ή 8 στρεμμάτων και πισίνες και το προσπερνούσαν περιμένοντας να φιλοτιμήθει ο ιδιοκτήτης.
Έχουν μεγάλο πρόβλημα τα ξενοδοχεία λες και οι υπόλοιποι δεν βαριέσαι βρε αδελφέ… βολευόμαστε. Όσοι υψηλά ιστάμενοι κοροϊδεύουν τον κόσμο λέγοντας ότι απαγορεύεται η χρήση πόσιμου νερού για πότισμα στην Κασσάνδρα που δεν είναι πόσιμο το νερό!!! Και επαναλαμβάνουν την ίδια έκκληση στις 8 Αυγούστου επειδή έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και ξεχνάμε τις εξάδες νερού που κουβαλάμε καθημερινά!!!
Όσοι χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή ως άλλοθι για να δικαιολογήσουν την αδράνεια πολλών ετών. Όσοι αγνοούν τη φράση “φέρουσα ικανότητα” και όσοι αύξησαν τις τιμές χωρίς να αυξηθεί ανάλογα η ποιότητα των υπηρεσιών ή οι υποδομές. Όσοι δεν κοίταξαν τη μείωση του τουρισμού στην Μύκονο και Σαντορίνη. Όσοι δημοσιογράφοι εξαντλούν την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους σε φωτογραφίες κοσμικών παραλιών ξεχνώντας τεχνηέντως τα προβλήματα πίσω από την τουριστική βιτρίνα. Όσοι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ως προκλητικά τα δημοσιεύματα στη Γερμανία που μιλάνε για το πρόβλημα λειψυδρίας της Χαλκιδικής. Γιατί προκλητικά; Λένε κάπου ψέματα; Όσοι υψηλά ιστάμενοι απλά περιγράφουν την εκτεταμένη και άναρχη δόμηση λες και δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για αυτό τόσα χρόνια. Όσοι κινήθηκαν με την στενόμυαλη λογική να πληρώσουν υδροφόρες για να καλύψουν το πρόβλημα του δικτύου φέτος ελπίζοντας ότι θα ξεχαστεί το θέμα – αγνοώντας ότι ήδη η Κασσάνδρα συζητιέται στις λαϊκές και τα social media αρνητικά.
Όσοι δημοσιογράφοι ξαφνικά φέτος ανακάλυψαν ότι υπάρχουν προβλήματα στην ονειρική Χαλκιδική. Φέτος; Σοβαρά; Πέρσι δηλαδή όλα ήταν ο.κ.; Όσοι κραυγάζουν “άμα δεν σας αρέσει, φύγετε” λες και θα ήταν καλό για κάποιον του χρόνου π.χ. να μην ανοίξουν 5, 20, ή παραπάνω εξοχικά σπίτια. Όσοι ίσως από στενό συντεχνιακό συμφέρον θεωρούν τις πισίνες κάτι σαν μεγάλους κουβάδες που δεν καταναλώνουν πολύ νερό. Όσοι τελικά έφτασαν την αγαπημένη μου Κασσάνδρα σε αυτό το χάλι και τελικά την δυσφήμισαν οι ίδιοι. Όσοι ακόμα νομίζουν ότι η γκρίνια η δική μου και πολλών άλλων πηγάζει από κάτι άλλο πέρα από ενδιαφέρον και αγάπη για έναν κάποτε μαγικό τόπο που γρήγορα μετατράπηκε σε κάτι άσχημο. Όσοι ανευθυνοϋπευθυνοι έπεσαν από τα σύννεφα φέτος όχι μόνο για το νερό αλλά ΓΕΝΙΚΌΤΕΡΑ για τα προβλήματα της Κασσάνδρας.
Δεν θα πω όμως το προφανές ‘ καλά να πάθουν ‘ γιατί αυτό πλήττει χιλιάδες ανυποψίαστους ντόπιους και τουρίστες. Αλλά θα πω το προφανές. Ήρθε η ώρα της ύβρεως από την στιγμή που εν μέσω καλοκαιριού όλοι έμαθαν ότι η Κασσάνδρα δεν έχει νερό. Δυσφήμιση; Ναι γιατί όποιος πλέον ψάχνει κάτι για το Πευκοχώρι ή την Κασσάνδρα θα πέφτει πάνω στα φετινά προβλήματα. Οπότε δυσφήμιση αλλά από τους ιθύνοντες και όχι από όσους θέλουν απλά να ανοίγουν τη βρύση και να τρέχει νερό ή θέλουν να ποτίσουν τα δεντράκια τους και τις αγγελικές τους και τις τριανταφυλλιές τους. Όπως εγώ.