Parallax View

Οι Γερμανοί έχουν το Σβέμπεμπαν εμείς θα έχουμε το Fly Over

Στο Βούπερταλ οι Γερμανοί μηχανικοί μεγαλούργησαν με μια από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές της πρώιμης βιομηχανικής εποχής

Θεόδωρος Καμπούρης
οι-γερμανοί-έχουν-το-σβέμπεμπαν-εμείς-1229522
Θεόδωρος Καμπούρης

Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει εμπλουτιστεί το λεξιλόγιο όλων των θεσσαλονικιών συμπολιτών μου με δυο εύηχες μονοσύλλαβες αγγλικής προέλευσης λέξεις.

Και αν αναρωτιέστε ποιες μπορεί να είναι η απάντηση είναι εύκολη. Fly Over.

Η υπερυψωμένη λεωφόρος που θα αλλάξει τη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην επίσημη παρουσίαση του έργου «Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης» αλλά και το διαβάσαμε με μεγάλους εμβληματικούς τίτλους στα πρωτοσέλιδα του τύπου.

Τι συμβαίνει τώρα;

Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» αλλά για αυτό το θέμα έχουν χυθεί τόνοι μελάνι το τελευταίο διάστημα και δεν θα σας απασχολήσω άλλο, πάμε ευθύς αμέσως να ασχοληθούμε με το Σβέμπεμπαν.

Και αν αναρωτιέστε τί μπορεί είναι αυτό, εύηχη λέξη σίγουρα δεν είναι, είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές της πρώιμης βιομηχανικής εποχής, εδώ οι Γερμανοί μηχανικοί μεγαλούργησαν και το γράφω με πάσα ειλικρίνεια.

Βρήκαν κατά μία έννοια τη λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα των μεγάλων αστικών κέντρων και η αρχή έγινε από το Βούπερταλ.

pexels-nikolai-kolosov

Το Βούπερταλ είναι μία πόλη της Γερμανίας. Βρίσκεται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και έχει πληθυσμό 354.572 κατοίκους.

Η πόλη αυτή φημίζεται για το Σβέμπεμπαν, το εναέριο τρένο που μεταφέρει τους επιβάτες της πόλης. Είναι μια καινοτόμος προσέγγιση στη δημόσια συγκοινωνία, που συνδυάζει την πρακτικότητα με την αισθητική. Η εναέρια γραμμή όχι μόνο μειώνει την κυκλοφορία στους δρόμους, αλλά και προσφέρει μια μοναδική θέα της πόλης και του ποταμού Βούπερ.

Η κίνηση των επιβατών είναι απρόσκοπτη, καθώς το Σβέμπεμπαν εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες της πόλης, μειώνοντας την ανάγκη για αυτοκίνητα και συμβάλλοντας στη μείωση της ρύπανσης. Αν και η ιδέα της διέλευσης πάνω από ένα ποτάμι μπορεί να προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους, η ασφάλεια και η σταθερότητα του συστήματος έχουν αποδειχθεί αξιόπιστες.

Το Σβέμπεμπαν εξυπηρετεί κάθε μέρα πάνω από 80 χιλιάδες επιβάτες, σε μια διαδρομή συνολικού μήκους 13,3 χιλιομέτρων που την διανύει σε 30 λεπτά. Το μεγαλύτερο μέρος της γραμμής, τα 10 χιλιόμετρα, βρίσκονται πάνω από τον ποταμό Βούπερ που διασχίσει την πόλη.

Έτσι η γραμμή δεν καταλαμβάνει ζωτικό χώρο στον αστικό ιστό. Ωστόσο κάποιους τους τρομάζει η ιδέα πως κάτω από τα πόδια τους βρίσκεται ένα ποτάμι.

pexels-nikolai-kolosov

Η επιτυχία του Βούπερταλ με το Σβέμπεμπαν προσφέρει πολύτιμα διδάγματα για όλες τις πόλεις που επιθυμούν να βελτιώσουν τη δημόσια συγκοινωνία και να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Επιπλέον, η βιωσιμότητα και η οικολογική συνείδηση που προσφέρει η μείωση της εξάρτησης από τα αυτοκίνητα είναι κρίσιμη για τη μελλοντική ανάπτυξη των αστικών κέντρων.

Ενσωματώνοντας τέτοιες καινοτόμες λύσεις, οι πόλεις μπορούν να δημιουργήσουν πιο φιλικά προς τον άνθρωπο περιβάλλοντα, να προάγουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Όσο για το δικό μας περιφερειακό αυτοκινητόδρομο τύπου fly over που ευελπιστούμε να είναι πράγματι ένα σημαντικό έργο υποδομής, ελπίζουμε να είναι εξίσου εντυπωσιακό και αποτελεσματικό.

Να προσφέρει μία άμεση λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Θεσσαλονικείς τις ώρες αιχμής και ευελπιστούμε να δώσει μία νέα πνοή στην πόλη αφουγκράζοντας τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας στην οποία ζούμε.

Όλοι μας πλέον έχουμε υπερέβη εαυτόν αυτό το χρονικό διάστημα των εργασιών και ελπίζουμε για άμεσα επιτυχή αποτελέσματα.

*πηγή κεντρικής εικόνας: pexels / gabriel grip

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα